Што со плаќањето? Кој би требало да плаќа?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Некои им се нафрлија на оние мажи кои частат кога сакаат и можат, јас ќе ви кажам една друга случка... Познавам еден паr. Mашкиот - син мајкин, до 30 години немаше фатено никаква работа. Мама му даваше пари и верувам дека имаше доволно, арно ама човекот и имаше принципи, неколку пати го имав чуено да ѝ рече на девојка му „ми должиш 16 денари“, еднаш ѝ се расписка да си купува цигари и да престане да се гребе од него... И црешата на врвот, беа на одмор и девојкава снемала пари(не затоа што е трошоклија, туку затоа што трошеше исто колку и човеков, за да бидат заедно, а немаше толку длабок џеб како него). Не ѝ дал ни денар! Среќа родителите на човеков престојувале некаде во близина, па девојчето отиде и позајми од нив.
Не ми ги нарекувајте еманципираните мажиња скржавци! :D

Добро, ова сакав да го пишам уште вчера, кога се вртеа муабети оти ти обезбедувал некој вид сигурност, или така нешто. Па и тоа ми беше дел од поентата. :)

Обезбедува еден вид сигурност со тоа што и дава до знаење дека парите ги потрошил со неа/на неа наместо на трилитарка и Свидон друго јаче :)

Некои им се нафрлија на оние мажи кои частат кога сакаат и можат, јас ќе ви кажам една друга случка... Познавам еден паr. Mашкиот - син мајкин, до 30 години немаше фатено никаква работа. Мама му даваше пари и верувам дека имаше доволно, арно ама човекот и имаше принципи, неколку пати го имав чуено да ѝ рече на девојка му „ми должиш 16 денари“, еднаш ѝ се расписка да си купува цигари и да престане да се гребе од него... И црешата на врвот, беа на одмор и девојкава снемала пари(не затоа што е трошоклија, туку затоа што трошеше исто колку и човеков, за да бидат заедно, а немаше толку длабок џеб како него). Не ѝ дал ни денар! Среќа родителите на човеков престојувале некаде во близина, па девојчето отиде и позајми од нив.
Не ми ги нарекувајте еманципираните мажиња скржавци! :D
Идиот, разгалено дете :)

Обезбедува еден вид сигурност со тоа што и дава до знаење дека парите ги потрошил со неа/на неа наместо на трилитарка и Свидон друго јаче :)
Ова е точно, од една страна. Ама сигурноста е релативна. Денес ја имаш, утре ја нема. На 20 години никако неможеш да имаш сигурност од дечко ти. :)

Ова е точно, од една страна. Ама сигурноста е релативна. Денес ја имаш, утре ја нема. На 20 години никако неможеш да имаш сигурност од дечко ти. :)

Нормално бе брат, на 22 ќе се пропие и ќе почне да ја тепа. Ако гледаш така никогаш ти не можеш да имаш сигурност.
Муабетот е дека ако нејзе ја ставиш пред некои свои глупи трошкови. Ако те бара за излагање и и кажеш дека немаш пари а во сабота трчаш у 11 сабајле да ги фатиш Јокохама, нормално е да изгубиш вредност :)
И пак ќе кажам, никој не осудувам, само ми е јасно дека повеќето девојки преферираат сериозни момци (на која возраст и да се) а една од причините да покажеш сериозност е справување со финансии (колку и да ги имаш), меѓу кои спаѓа и частење (односно се грижиш за неа).
Нека ти текне колку твои другарки/соученички од средно додека имале 15-16 се гледале со некој што има околу 20 :)

Невработениот маж си знае најубаво како му е. Мислам, дојде жената од работа и ќе го праша: Што работеше бе ТИ денес? (со акцентот така суптилно на ти) Или па да го затече легнат да спие на сред ден? Одма ќе се трескаат врати, ќе се средува куќата на највисок можен тон, итн. Затоа што, жена како жена никогаш нема да замислува лонгитудинално (а особено не кога е изнервирана), мора да е тука и сега во моментот, и кога ја има повисоката/појаката страна, со ќеф си ја користи.

Секоја врска и брак паѓаат во криза во моментот кога мажот не работи, не создава. Ако е паметен, ќе се потруди, ќе се разработи, и ќе почне да печали за да плаќа се што треба да плаќа. Ако не, толку од таа врска/брак. Љубовта е првата што бега низ прозор, кога сиромаштијата ќе зачука на врата.

А за паѓањето во финасиски проблеми, знаеш кој запаѓа во такви? Тој што чека на готово од некој друг.
Па ќе ти кажам за првово не си баш во право...Бракот се базира ( т.е треба да се базира) на заемна подржка и љубов. Затоа и го има она во добро и во зло. Па ќе ти кажам лично мој пример мајка ми работеше, а татко ми не еден период и воопшто немаше трескање на врати, или па во стилот што работеше ти денес...

И да за паѓањето во финансиска криза не е секад тој што чека на готово . Има многу и други фактори. На пример болест, или па некоја несреќа, или па ќе те избркаат од работа па после многу е тешко да најдеш без врска во оваа наша држава.

Нормално бе брат, на 22 ќе се пропие и ќе почне да ја тепа. Ако гледаш така никогаш ти не можеш да имаш сигурност.
Муабетот е дека ако нејзе ја ставиш пред некои свои глупи трошкови. Ако те бара за излагање и и кажеш дека немаш пари а во сабота трчаш у 11 сабајле да ги фатиш Јокохама, нормално е да изгубиш вредност :)
И пак ќе кажам, никој не осудувам, само ми е јасно дека повеќето девојки преферираат сериозни момци (на која возраст и да се) а една од причините да покажеш сериозност е справување со финансии (колку и да ги имаш), меѓу кои спаѓа и частење (односно се грижиш за неа).
Нека ти текне колку твои другарки/соученички од средно додека имале 15-16 се гледале со некој што има околу 20 :)
И тука во главно се сложувам. Ама има период кога сакаш да испиеш малце повеќе. Има период кога си толку занесен дека Јокохама ќе излезе, што си викаш еве ќе си ги дуплирам парите, па ќе јадеме пица вечер на сметка на кладилницата. Значи доаѓа до фамозниот разумен компромис.Пак ќе спомнам. Мора да се опфатат и децата во оваа ситуација. Имаат ептен ограничен буџет и идеме до 2 можни решенија:
1. Нема да претерувам со фрлање пари на глупости, да иам да ја почастам девојка ми од време на време
2. Ќе ја частам девојката секое излегување и таман ќе ми остане за автобуска карта и да јадам нешто неделава

Јас сум во првата група. И стварно супер ми функционира сега за сега. Иако мора да признаам оти сум имал 3-4 пати проблем кога сум залетувал ептен со спортската, па сум немал ни за мене и сме дремале дома и двајцата. :)

Е сеа мора да се потенцира оти има дечковци кои никогаш не частат. Ама тоа е веќе лична карактеристика и нема никаква врска со парите. Оти еден сендвич да не изедеш денеска или да испушиш пола кутија цигари место цела, стварно не ти менува многу.

Што и да пишам, а да бидам искрена тука некој ќе си мисли дека се правиме све поштењачини. Ако дечко ми сегашниот западне во криза, да, ќе останам со него како што сум останала кога бил во криза. И во такви случаи јас ќе помагам колку можам. Меѓутоа сега да почнувам врска, веројатно не би била со некого кој нема работа и стабилни примања. Зошто? Затоа што после одредена возраст да не работиш и да не заработуваш значи нешто не е во ред со тебе или не си доволно амбициозен или не си доволно паметен или си паразит. А такви не сакам. Секако има исклучоци. Да, никогаш не би била со некој кој нема желба и амбиција да заработува доволно и за себе а после и за своето семејство. Исто како што јас никогаш не би се оставила без работа и целосно да зависам финансиски од маж ми.
Значи не реков дека е без амбиција , и да заработува доволно за своето семејство поради Х причини. Него на секого во животот му се дешава таков тежок финансиски период каде што не ќе може да те части и све да ти плаќа. Ондак дали во тие моменти ти ќе го сметаш него за помалку маж од овие причини?[DOUBLEPOST=1425988805][/DOUBLEPOST]
@Castiel ne sum nekoj troshok i onaka, normalno deka ne bi ostaila nekoj ako proagja niz bilo kakva kriza. Ali ne bi bila so kockar, netrudoljubiv, neambiciozen, neseriozen coek. Ne bi bila so leshper.
Tolkav grev e toa?
Ili prifatlivo e da ste amebi od mazhi i nie sekako da ve sakame, m?
Da ti odgovoram na prasanjeto. Decko mi i onaka ne trosi mnogu na mene, ne mi e filmot sekoj den na kafe i sekoj petok u disko. Ako proagja niz kriza, ne si idam, normalno. Toa e sponzorusa.
Ama ako prokocka/ispie sve ili parite gi trosi iracionalno, kuferite i niz vrata. Toa e imanje common sense.

Kje legnam da me klocate poso sum kurva.
Значи никој не ти рече нешто такво или па те навреди. Да не се разбереме погрешно. И во право си никој не би бил со таков не ни треба да биде. И да муабетот ми е мене дека дечко ти еве во примерот троши пари на тебе дека му е желба и веројатно те сака. А не пошто е маж и дека му е обрвска. Тоа го објаснувам јас цело време. Не му е обврска на никого. Ако го прави тоа го прави од желба и пошто сака. А не пошто смета дека му е обрвска или па девојка/жена му го научила дека така треба.

Значи не реков дека е без амбиција , и да заработува доволно за своето семејство поради Х причини. Него на секого во животот му се дешава таков тежок финансиски период каде што не ќе може да те части и све да ти плаќа. Ондак дали во тие моменти ти ќе го сметаш него за помалку маж од овие причини?.

Доколку финансиската криза не е по негова вина и тој работи на тоа да се подобри ситуацијата, секако дека нема да го сметам за помалку маж ниту ќе очекувам да ме издржува, туку напротив. Што е мое и негово ќе биде.

И тука во главно се сложувам. Ама има период кога сакаш да испиеш малце повеќе. Има период кога си толку занесен дека Јокохама ќе излезе, што си викаш еве ќе си ги дуплирам парите, па ќе јадеме пица вечер на сметка на кладилницата. Значи доаѓа до фамозниот разумен компромис.Пак ќе спомнам. Мора да се опфатат и децата во оваа ситуација. Имаат ептен ограничен буџет и идеме до 2 можни решенија:
1. Нема да претерувам со фрлање пари на глупости, да иам да ја почастам девојка ми од време на време
2. Ќе ја частам девојката секое излегување и таман ќе ми остане за автобуска карта и да јадам нешто неделава

Јас сум во првата група. И стварно супер ми функционира сега за сега. Иако мора да признаам оти сум имал 3-4 пати проблем кога сум залетувал ептен со спортската, па сум немал ни за мене и сме дремале дома и двајцата. :)

Е сеа мора да се потенцира оти има дечковци кои никогаш не частат. Ама тоа е веќе лична карактеристика и нема никаква врска со парите. Оти еден сендвич да не изедеш денеска или да испушиш пола кутија цигари место цела, стварно не ти менува многу.

Види брат, јас не велам дека таквото фунцкионирање е погрешно и дека тебе не ти е убаво. Се знаеме и лично и драго ми е, искрено.

Во врска со залетувањето, јас сум се залетувал со пиење, многу пиење и трошење пари на курташак кога не сум имал девојка да (ај можеби грдо ќе се изразам) да ги трошам на неа. Кога имам девојка, таа ми станува приоритет :)

Моите задволства како пиење, спортска, патики за трчање од 100 евра итн ги тргам на страна и ја ставам нејзе во преден план. Вечера со нејзе од 2-3 илјади денари ме прави многу многу МНОГУ посреќен и поисполнет.
Сакам да пијам Александрија Куве со нејзе (не дека е којзнае колку скапо или екстравагантно ама како пример ќе го земам, споредбено со СмедереФка) од 1000 денари наместо Скопско. Едноставно сакам и убаво ми е кога моите пари ги трошам со нејзе, на нејзе.

Види брат, јас не велам дека таквото фунцкионирање е погрешно и дека тебе не ти е убаво. Се знаеме и лично и драго ми е, искрено.

Во врска со залетувањето, јас сум се залетувал со пиење, многу пиење и трошење пари на курташак кога не сум имал девојка да (ај можеби грдо ќе се изразам) да ги трошам на неа. Кога имам девојка, таа ми станува приоритет :)

Моите задволства како пиење, спортска, патики за трчање од 100 евра итн ги тргам на страна и ја ставам нејзе во преден план. Вечера со нејзе од 2-3 илјади денари ме прави многу многу МНОГУ посреќен и поисполнет.
Сакам да пијам Александрија Куве со нејзе (не дека е којзнае колку скапо или екстравагантно ама како пример ќе го земам, споредбено со СмедереФка) од 1000 денари наместо Скопско. Едноставно сакам и убаво ми е кога моите пари ги трошам со нејзе, на нејзе.
Те разбирам целосно и јас ги сакам сите овие работи, па и многу голем дел од машките што имаат девојки. Но кај мене (како и кај дел од другите) проблемот е што неам мои пари моментално. Здравје лека полека, ќе биде и ова. :)

Те разбирам целосно и јас ги сакам сите овие работи, па и многу голем дел од машките што имаат девојки. Но кај мене (како и кај дел од другите) проблемот е што неам мои пари моментално. Здравје лека полека, ќе биде и ова. :)

Дај боже :)
Него, тоа што немаш твои пари, не значи дека немаш никакви. Муабетот е трошењето на истите :)

Ова ми е целата поента. Се трошиш пошто сакаш и ти е убаво да ги трошиш парите со нејзе. А не дека ти е обрвска.

Ова ми е целата поента. Се трошиш пошто сакаш и ти е убаво да ги трошиш парите со нејзе. А не дека ти е обрвска.

Ама јас си го гледам како обврска :)
Обврска ми е да извадам новчаник, нејзе не и е :)
Дали некогаш си седел со девојка на кафе и се случило да дојде сметка а ти да не посегнеш по пари (а пред тоа да се немате договорено таа да плати или си дал до знаење дека си шворц)?

Ама јас си го гледам како обврска :)
Обврска ми е да извадам новчаник, нејзе не и е :)
Дали некогаш си седел со девојка на кафе и се случило да дојде сметка а ти да не посегнеш по пари (а пред тоа да се немате договорено таа да плати или си дал до знаење дека си шворц)?
Не пошто ако сум седнал на кафе веќе значи дека сум имал пари. Се разбира дека ќе извадам новчаник. Али не чуствувам никаква обврска да ја частам. Ако го правам тоа и кога го правам тоа е ради што сакам да ја почастам а не дека ми е обрвска или ако не ја почастам ќе ми се намали машкоста ради тоа. Да и ако има желба и инсистира она да ме почасти зашто да не и дозволам. И она како мене си има пари кои си ги цени. И ако и е желба така да ги троши некогаш и тоа ја прави среќна не гледам никаква причина да не и дозволам , ниту па ќе се осеќам помалку маж ради тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom