До кога МПЦ планира да го дере народот?

• Креатор на темата Креатор на темата Moon Child
  • Време на започнување Време на започнување
Добар си е насловот на темата. Дали ќе биде "...го дере народот" или "...ги дере верниците кои бараат некои услуги(???)" сеедно е. Само што, ако сакате да ги тргнете атеистите и други кои не влегуваат во графа православни христијани, прво тргнете ги истите од дома и од опкружувањето во кое живеат. Не е доволно некој да не е верник, кога сите околу него (или скоро сите) се. Јас можам да скокам, викам...ама на гробишта или во црква кога мајка ми ќе плати, треба со неа да се расправам? Директно не, индиректно и тоа како се однесува ваквото аздисување на сите. Верници или не. Само не знам како дојдовме од безобразлук на попови до дерење на народ или верници? Кога не би постоел ценовник, можеби сите би давале и повеќе од што треба. Нормално, кој колку има и може да даде. Најважно, колку сака да даде.

Не пишувам кинески, македонски пишувам.... Кај виде загриженост од моја страна за тоа дали некој вас ве стрижел, бричел или депилирал, жити брадата стефанова?! Еве што напишав во врска со мене:
Ка тебе многу те заболе срцето и се најде навреден ако Стефан рекол дека оклултистите прават поплави.. а сите знаеме добро што и какви луѓе се окултистите...
Ако Стефан или било кој друг Православен свештеник влијае на вас така што ве погодуваат нивните зборови,тогаш нема иднина вашиот окултизам стварно.[DOUBLEPOST=1425660260][/DOUBLEPOST]
@Ipsissimus и @GhostLeader олабавете малку, помалку ад хоминеми, повеќе сосредоточете се на темата.
Ако пишете „Ова што го кажуваш е ретардирано и само глуп човек може да верува во вакви ментално хендикепирани работи“, не го избегнувате дискретно правилото за навредување, ако тоа ви била намерата.
Читај кој е тој што секогаш почнува со навреди и ароганција,вечита некултура..

Е значи легенди сте. Имало Комунистичка партија, затоа било комунизам. И сега има Комунистичка партија, ама не е комунизам. Логикава е...
Моеш и да ме цитираш,и да има комунистичка партија не е на власт и не е единствена партија(за разлика од тогаш)

Моеш и да ме цитираш,и да има комунистичка партија не е на власт и не е единствена партија(за разлика од тогаш)
Ме мрзеше на телефон :) Немало комунизам, досега само до социјализам стигнале.[DOUBLEPOST=1425667763][/DOUBLEPOST]...дошле на крштевка со 4 Ауди, 2 Бмвиња и 4 Мерцедеса, сите дотерани...
...ресторанче пар тисуча еура...
...поповите мора да имаат цена и премалце е...
...она што го добиваме не го добиваме од свештениците... добри или лоши, службеници се...
...православен христијанин значи: исповест, редовни пости, редовно одење на служба, причест и секојдневна молитва...
...нема муабети вакви биле поповите или онакви... и таму има и добри и лоши...
...правило: не расправаме за МПЦ... оваа црква каква таква...
...точно дека има грешки, точно дека има ова она...
...нема да има ценовник, ако сме верници како што треба...
...оставаат пари ко у кафана... ако не замачкаш кај светецот на икона, нема да фати прилогот...
...Господ, светии и ангели гледаат кој остава пари, а кој не...
...во црква со причест примаш "магија"... ја јадеш...
...не сме ние верниците најдобри, не се ни свештениците најдобри, ама треба да правиме најдобро што може во моментот и само така црквата може да расте...
...свештеник не може да помине 5 манастири со 100 кец, туку со џип...
...на крајот на краиштата, верниците му ги дале парите. Како тој ќе ги потроши, тоа е негова работа со Господ...

Вака не сум се смеел...не знам од кога :ROFLMAO: Пола муабет ги брани, другата половина...абе знаеш не се совршени :pos::pos::pos:

Последно уредено од модератор:
Што предлагаш? Бојкотот не е решение. Барем не кај нас. Знаеш и самата дека овде државните функционери и највискоите црковни старешини се во нераздвојна спрега. Ако ги бојкотираме, за нив нема да биде никаков проблем да издејствуваат верските заедници да бидат финансирани од државниот буџет. Тогаш и од данокот на атеистите ќе се одвојуваат пари за религискиве организации.
А најголем проблем ќе биде што овие забеганиве што се на власт ќе почнат да фрлаат милиони и милиони евра за изградба на нови барокни цркви и за преуредување на постоечките цркви во барокни и никој нема да може да им застане на патот, ниту да им нагази на опашката ѓаволска.

Што мислиш, колку чини вантрешното уредување на овие цркви?

Предлагам прво да се вратат на патот каде припаѓаат. Тоа е прва ствар која треба да ја направат. Јас добро паметам архиепископот нас насушен кој го постави и како го постави. Верувам помладиве не паметат дека Љупчо го донесе. Апсолутно во црквата е влезена политика од тоа време и според она како работат последниве години верувам дека и луѓето се фалш на прави места. Бидејќи владата од Црква не испадна со години. Тоа покажува колку ни е црквата поддржувач на политиката. Се додека е тоа случај никој не може да им помогне.

Првенствено црквата треба да служи за помош и поддршка на народот, ја згрешиле страната. Ниту помагаат, ниту служат. Поради тоа сметам дека единствено решение во моментов за промена во ешалонот кај нив е бојкот. Бидејќи таму некаде верувам дека има некои кои навистина за бога живеат. Овие моменталниве живеат за пари.

А црквите ќе ги уредат кога ќе ја вратат довербата. Тогаш народот сам ќе ги уреди без некој да им каже. Зошто така и функционираше и во време на комунизам. Ништо неможе да те натера да се откажиш од вербата во бога ако веруваш. Така да и без црква и арамии вербата ќе остане.

Шо сте се фатиле кој колку троши на свадба бе?
Сум се фатил затоа што многу жалење како се немало пари, а од друга страна луѓето трошат за нежизнено важни работи- се разбира нивно право.
као ако си голем верник треба поголем процент од планираните пари за веселба да ги фрлиш по попови
Не, таква потреба нема.
Ако не дај Боже татко ми почине утре, според тебе колку пари треба да потрошам, колку треба на попови да им припадне и кој ќе испадне на крај лицемер?
Не дај Боже. Онолку колку е одредено.Ако немаш ич, како што и во веста што ја постирав(а никој несака да ја прочита)тогаш ич и ќе дадеш а свештеникот е должен да ја заврши својата должност исто како и кога би бил платен.
Светото спојување на мажот и жената пред Бога е свечен чин во кој се заветуваат на верност, помош во добро и зло и меѓусебна поддршка. Свечен чин во кој се заветуваат дека ќе ја продолжат лозата на ширење на Христијанството и дека ќе направат потомци воспитани по Словото Господово и по Неговите Закони. Ние денес треба на младите ова да им го објасниме и да ги наговараме да го прават тоа, затоа што е правилно и свето.
Точно така.
НО место тоа се е удрено на тарифирање и паричиња
Не е точно така. Средствата се за да можат и тие да живеат, камења не можат да јадат, а стандартните фрази ’’попови, џипови’’ се за оправдување на своеглавието. Има и такви сигурно, но има и бедни, зошто никој нив не ги спомнува? зошто никој не ја спомнува незадолжителноста на плаќањето?
Како се осмелуваш да кажеш „Една свадба чини најмалку 3000 евра но тоа не е проблем нели еднаш се први свадба, а проблемот се 3000 денари(незадолжителни) за црквата/свештеникот.“??!!
Како се осмелуваш да кажеш многу се 3000 денари народот е сиромашен, а 3000 евра за свадба не се многу,еднаш се прави свадба. Згора на се ако сакаш да се венчаш во црква, а немаш пари ќе ти венчаат без пари. Ако сакаш да правиш свадба во ресторант а немаш пари ќе свириш дома на тамбурче.
значи Христијански е да кажеш: „Абе ајде на толку пари фрлени на она што го сакаш фрли нешто повише за џипче да си купиме“
Не такво нешто не сум рекол, а тоа сакаш да го чуеш. Она што сум го рекол може да го прочиташ погоре.[DOUBLEPOST=1425722870][/DOUBLEPOST]
. Имале ценовник и мора да платиш.
Свештеникот е должен да ја изврши тајната и во случај верникот да нема пари
http://kumanovskimuabeti.mk/koe-sve...i-tajnata-i-vo-sluchaj-vernikot-da-nema-pari/
[DOUBLEPOST=1425723366][/DOUBLEPOST]
Мене неможат да ме "стрижат" од проста причина што ни на крај памет не ми паѓа да финансирам такви лицемери, ти ако сакаш и илјада евра давај месечно, твој проблем.
Ти имаш кого да финансираш, не можеш на сто места.

Последно уредено:
@Изгрев ептен ти е голем постов, па вака ќе напишам:
- од каде правото некој да се меша во начинот на трошење пари? Дали ќе дадат милион за свадба или не секој за себе одлучува
- на крштевка, свадба ПРВО ЌЕ ПЛАТИШ, после одиш кај попот со ливчето. Прво прашање од него е Дали плативте? Јас сум сведок, ако сакаш заедно ќе одиме мене да ме крстат, колку да се увериш.
- има куп случаи кога свештеник одбил да изврши нешто, само затоа што не било платено претходно
- според цел муабет и на поповите и на оние што ги бранат излегува дека на нив им е криво што некој има џипови, а тие кутрите немаат. Самите си кажаа - Стандардот на граѓаните е повисок, затоа цените се повисоки. Никаде не спомнаа одржување на храмови, трошоци и сл.
Знаеш зошто некои луѓе ограбуваат? Затоа што се исти. Зошто да имаш ти, а да немам јас.

Ова сега што ми го пиша, го осеќам како навреда упатена кон мене.
Треба да ти го избришам мислењето? И темава е навреда за МПЦ според МПЦ, точно!!!
Уствари, што е навреда, како ќе процениш кога одредена форма на говор станува навреда, а кога е остра критика? :)
Како ли ќе ја решиме оваа дилема која првенствено има филозофски корени?
Вака...
Не постои форумско правило кое забранува ваква тема. Постои форумско правило кое забранува таква форма на говор каква што користиш ти кон друг член на форумот.
Форумот е приватен, тоа се правилата, ја сум модератор и гледам да ги спроведам колку што можам повеќе без притоа да бидам пристрастен.
Ти се допаѓало или не, тоа е, шта речи...
А што конкретно е забрането што јас сум го користел? И кога некој ќе изнесе очигледна глупост, дали треба да измислиме нова терминологија за неа според приватните правила на форумов?[DOUBLEPOST=1425728066][/DOUBLEPOST]
Ти имаш кого да финансираш, не можеш на сто места.
Кој рече дека неможам?! И цел свет да можам да го финансирам, такви гнаси не би финансирал ни во сон!
И што се замараш ти со мене?[DOUBLEPOST=1425728714][/DOUBLEPOST]
Ка тебе многу те заболе срцето и се најде навреден ако Стефан рекол дека оклултистите прават поплави.. а сите знаеме добро што и какви луѓе се окултистите...
Ако Стефан или било кој друг Православен свештеник влијае на вас така што ве погодуваат нивните зборови,тогаш нема иднина вашиот окултизам стварно.
Ти колку окултисти запозна лично за да дојдеш до заклучоков? Сите знаеме?!
И не се работи за навреда, туку за намерно, континуирано искривување на вистината, ширење параноја и обид да се претстават луѓето како нас како нешто зло.... Таквата кампања против угледот и честа а со цел по секоја цена да се најде толку потребниот непријател и дежурен виновник за се во светот, константно создава стереотипи што немаат врска со вистинската слика за нас.

Последно уредено:
А што конкретно е забрането што јас сум го користел? И кога некој ќе изнесе очигледна глупост, дали треба да измислиме нова терминологија за неа според приватните правила на форумов?[DOUBLEPOST=1425728066][/DOUBLEPOST]
Кој рече дека неможам?! И цел свет да можам да го финансирам, такви гнаси не би финансирал ни во сон!
И што се замараш ти со мене?[DOUBLEPOST=1425728714][/DOUBLEPOST]
Ти колку окултисти запозна лично за да дојдеш до заклучоков? Сите знаеме?!
И не се работи за навреда, туку за намерно, континуирано искривување на вистината, ширење параноја и обид да се претстават луѓето како нас како нешто зло.... Таквата кампања против угледот и честа а со цел по секоја цена да се најде толку потребниот непријател и дежурен виновник за се во светот, константно создава стереотипи што немаат врска со вистинската слика за нас.
Лично ? јас не знам ниеден,но затоа има луѓе кои биле во тие окултни редови па напишале книги и книги за тоа и ја откриле нивната филозофија,a и покрај тоа,окултистите не ги кријат своите сценарија за човештвото и ти тоа го знаеш подоборо од мене.И не МПЦ туку Христијанството како цела една религија го кажува тоа,секаде тоа ќе го слушнеш во светот.
Па и е зло,затоа што има за цел да го оддалечат човекот од спасението на неговата душа и односот кон Бог.Да го заблудат со разни манипулации и демонологии.

Зошто мора и на оваа тема да мешате христијанство vs други религии, окултизам итн? Муабетот е дали МПЦ станува крајно безобразна во остварувањето на своите апетити за пари или не? Не кажувајте католици вака, протестанти онака, окултисти сакале да го уништат светот... Така се уништувало, плукни залепи работава.

Лично ? јас не знам ниеден,но затоа има луѓе кои биле во тие окултни редови па напишале книги и книги за тоа и ја откриле нивната филозофија,a и покрај тоа,окултистите не ги кријат своите сценарија за човештвото и ти тоа го знаеш подоборо од мене.И не МПЦ туку Христијанството како цела една религија го кажува тоа,секаде тоа ќе го слушнеш во светот.
Па и е зло,затоа што има за цел да го оддалечат човекот од спасението на неговата душа и односот кон Бог.Да го заблудат со разни манипулации и демонологии.
Окултизмот не е нешто страно кое е со цел да го уништи Христијанството,туку тоа е дел од самото Христијанство и учествува во неговото опстојување за овие 2000 години.Тоа не е некоја секта или заедница тоа е филозофија.Доколку почнеш да истражуваш,а не да гледаш како коњ само претсебе ќе сватиш многу работи.Дотогаш секоја дискусија е залудна со тебе и со таквите како вас.За почеток еве ти насока за истражувањето http://orthodoxinfo.com/general/lossky_intro.aspx

@Изгрев ептен ти е голем постов, па вака ќе напишам:
- од каде правото некој да се меша во начинот на трошење пари? Дали ќе дадат милион за свадба или не секој за себе одлучува
Такво нешто не реков, а напротив потенцирав дека секој одлучува како ќе ги троши своите пари. Она што реков е дека е лицемерно да се кука за сиромаштија а да се луксузира.
Сум се фатил затоа што многу жалење како се немало пари, а од друга страна луѓето трошат за нежизнено важни работи- се разбира нивно право.
- на крштевка, свадба ПРВО ЌЕ ПЛАТИШ, после одиш кај попот со ливчето. Прво прашање од него е Дали плативте? Јас сум сведок, ако сакаш заедно ќе одиме мене да ме крстат, колку да се увериш.
Верувам дека кај некои за жал е така(не е кај сите сум имал и спротивно искуство).
И мене не ми се допаѓа матриализмот, не само во црквата но и воопшто, но (за жал) живееме во матриален свет, кој живее исклучително духовно слободно да обвинува во матриализам, во спротивно е лицемер.
- има куп случаи кога свештеник одбил да изврши нешто, само затоа што не било платено претходно
Страмота, таквите да се разобличат.
- според цел муабет и на поповите и на оние што ги бранат излегува дека на нив им е криво што некој има џипови, а тие кутрите немаат.

Не тоа е што сака народот да го чуе за да го оправда своеглавието. Свештениците и тие се луѓе имаат семејства, деца на кои треба да им осигураат услови за живот во овакво општество.
Никаде не спомнаа одржување на храмови, трошоци и сл.
Напротив кажаа, но кој да прочита, или читаме селектвно

Владика Тимотеј: Црковните услуги поскапуваат за да се подмират трошоците на свештенството и црквата

Покачувањето на цените на услугите кои ги нуди Македонската правослвна црква, според митрополитoт Дебарско-кичевски г. Тимотеј, е оправдан потег, затоа што цените не биле корегирани долг период, а трошоците растеле.
-Тоа e нормално затоа што 6-7 години не беа покачени цените, а се оди напред. Свештенството од тоа живее и мора да се има предвид. Во тие цени влегуваат и такси за црквите не само за свештенството.-изјави во телефонски разговор владиката Тимотеј.

http://www.ohridnews.com/vesti/81284
[DOUBLEPOST=1425740457][/DOUBLEPOST]
И што се замараш ти со мене?
А кој ти побара па тебе, твоите фрустрации се твој проблем, како и чланарината за телемитите.
И што се замараш ти со црквата.

Последно уредено:
@Изгрев најкратко. Од 2 милиони народ, нека се 1 милион православни христијани. Дневно по 50 денари секој да даде, месечно се 1500, или 25 евра по човек, така? 300 евра годишно х 1 милион верници, малку пари се??? Ќе има и за одржување и за џипови и за курци палци. Ама кога се прости ( не мислам на образование ) тоа ти е. Нивното "пазарење" е апашко. Нека пробаат по мојов модел, се ќе биде бесплатно за секого. И тие што како мене се против, за цена од кутија цигари ќе речат кој му е*е матер, ете им само да замолчат. Ама треба да му текне на некој

@Изгрев најкратко. Од 2 милиони народ, нека се 1 милион православни христијани. Дневно по 50 денари секој да даде, месечно се 1500, или 25 евра по човек, така? 300 евра годишно х 1 милион верници, малку пари се??? Ќе има и за одржување и за џипови и за курци палци. Ама кога се прости ( не мислам на образование ) тоа ти е. Нивното "пазарење" е апашко. Нека пробаат по мојов модел, се ќе биде бесплатно за секого. И тие што како мене се против, за цена од кутија цигари ќе речат кој му е*е матер, ете им само да замолчат. Ама треба да му текне на некој
Од 1 милион православни во најдобар случај 3-4% одат еднаш седмично во црква, 90% 1-2 годишно- Слободна проценка.
Колку е вкупната сума, и колку одат за основни потреби а колку за луксузи би било тешка шпекулација да пишувам.
Секој кој не го прифаќа твојот модел е прост- познат синдром, а и да го прифатат твојот модел пак ќе има незадоволни, на народ нема угодија.http://forum.kajgana.com/threads/До-кога-МПЦ-планира-да-го-дере-народот.77027/page-12#post-7152373

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom