Бодибилдинг суплементи

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Те разбрав пријателе само многу евтино ми се виде.
Микс од зрна лебот има “слична“ математика.
72 денари - 175 грама протеин
Соја печена
80 денари - 200 грама протеин
итн итн

Моментално шетам низ скопје и запишувам нутристички вредности на македонски производи и правам excel датотека со математики за најисплатливите храни со табели како “денар по протеин/јх/масти/калории/100грама/волумен“. Мислам дека ќе добијам интересни резултати со тек на време - а воедно и црно на бело доказ дека од обична исхрана може да се задоволат дневните потреби на протеин (не дека е оптимално пошто сепак протеин од сурутка си е протеин од сурутка, али сепак може)

Verdict

Galadriel
Член од
21 мај 2012
Мислења
2.197
Поени од реакции
2.114
Соја печена
итн итн

Моментално шетам низ скопје и запишувам нутристички вредности на македонски производи и правам excel датотека со математики за најисплатливите храни со табели како “денар по протеин/јх/масти/калории/100грама/волумен“. Мислам дека ќе добијам интересни резултати со тек на време - а воедно и црно на бело доказ дека од обична исхрана може да се задоволат дневните потреби на протеин (не дека е оптимално пошто сепак протеин од сурутка си е протеин од сурутка, али сепак може)
Ај постирај ги овде резултатите :).

Член од
11 мај 2014
Мислења
1.020
Поени од реакции
575
За 70 ден 260гр протеини сигурен ли си?
Толку е, но не ти го препорачувам да ти биде основна храна. Не сум доктор али според тоа што јас знам е ок да го јадеш 3-4 пати неделно, за повеќе е лошо.
@sajSiGa докторе помош околу џигерот, јас за мене одговарам самиот и го јадам околу 1.5 кг неделно поделен во 6 оброци, но свесно знам деак не е ок да се јаде во толкава количина џигер ( а и останатите внатрешни органи бубрег, срца, слезина)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Толку е, но не ти го препорачувам да ти биде основна храна. Не сум доктор али според тоа што јас знам е ок да го јадеш 3-4 пати неделно, за повеќе е лошо.
@sajSiGa докторе помош околу џигерот, јас за мене одговарам самиот и го јадам околу 1.5 кг неделно поделен во 6 оброци, но свесно знам деак не е ок да се јаде во толкава количина џигер ( а и останатите внатрешни органи бубрег, срца, слезина)
Да, несмее да се јаде прекумерно црн дроб (џигер) од било кој тип затоа што е премногу концентриран со витамини. Колку и да и згледа тоа добро, всушност станува збор за липосолубилни витамин (растворливи во масти) кои за разлика од пример витамин Ц кој ако го внесеш во вишок само ќе го измочаш, овие витамирани организмот нема механизам да ги исфрли па нивна преголем внес предизвикува токсичност. Тоа се витамините како А, Е, Д и К со сите тие треба да се внимава како и кога се внесуваат, oсобено витамин А има премногу, 1000 пати повеќе од црвено месо. Исто треба да се спомене дека црниот дроб има прилично високо ниво на холестерол, така да ако веќе јадете доста жолчки од јајце секојдневно, избегнувајте црн дроб или обратно. Од друга страна повремено внесување на џигер не само што не е штетно туку е и особено здраво, одличен избор е за решавање и на слабокрвност (богат е со железо, Б12, фолна киселина), јас го сметам црниот дроб како природен мултивитамин, не треба да се зема премногу но е одлично повремено да се конзумира. (y)

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
абе другари може во Македонијава да се најде lipo black,макар и на црно?
или нема шанса тука да се најде,па мора да го фатам патот накај Софија
Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Член од
11 мај 2014
Мислења
1.020
Поени од реакции
575
абе другари може во Македонијава да се најде lipo black,макар и на црно?
или нема шанса тука да се најде,па мора да го фатам патот накај Софија
побрзо ефедрин ќе најдеш него вака специфични топачи :) Незнам зошто баш него го бараш кога има многу појаки кои се наоѓаат

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
побрзо ефедрин ќе најдеш него вака специфични топачи :) Незнам зошто баш него го бараш кога има многу појаки кои се наоѓаат
сакав да го испробам тој и се убив од барање тука.едино до Софија да отидам каде што пакување од 120 апмули е околу 75 лева,збориме за новото lipo или lipo 6 black.

ти што би ми препорачал,јас после липото би земал super charger,и тоа е јака ствар :)

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Соја печена
итн итн

100 гр џигер според тебе има 26 г протеин??? Ај малку преиспитај се!
А да внесуваш протеин од леб и да очекуваш раст е повечќе од смешно....сојата има многу масти и не се препорачува за добар извор на протеин затоа што има повеќе негативни својства....

Член од
11 мај 2014
Мислења
1.020
Поени од реакции
575
А да внесуваш протеин од леб и да очекуваш раст е повечќе од смешно....сојата има многу масти и не се препорачува за добар извор на протеин затоа што има повеќе негативни својства....
Да толку има али зготвен, а на свеж имаш 17гр според таблицата тука

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Сите оние вегани бодибилдери се на стеороиди.

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Да толку има али зготвен, а на свеж имаш 17гр според таблицата тука
Haha a ti zgotven go kupivas 70 denari kilo?!?![DOUBLEPOST=1423056816][/DOUBLEPOST]
Сите оние вегани бодибилдери се на стеороиди.
Момчино се е измислено!
Ако ти мислиш дека ќе ја откриеш Америка со шетање по скопје и правење табели, и ако мислиш дека ке направиш мускули со леб и соја ондак бујрум....

Последно уредено:
Член од
11 мај 2014
Мислења
1.020
Поени од реакции
575
Haha a ti zgotven go kupivas 70 denari kilo?!?![DOUBLEPOST=1423056816][/DOUBLEPOST]
Момчино се е измислено!
Ако ти мислиш дека ќе ја откриеш Америка со шетање по скопје и правење табели, и ако мислиш дека ке направиш мускули со леб и соја ондак бујрум....
Не го купувам зготвен, али како замена за 4-5 оброци неделно ти е одличен и со многу пониска цена од стекот и рибата. До 150 денари ќе ти дојде по кг зготвен и пола со пола да оди.

Kajgana Shop

На врв Bottom