Шум на срце

• Креатор на темата Креатор на темата forever blue
  • Време на започнување Време на започнување
И јас исто на твое годиште кога бев на спортска медицина на преглед на 2-3 пати ми го констатираа тоа шум на срце, а искрено тогаш врска немаше и ништо сериозно не ми случи
Ако си бил на спортска медицина Под Кале на тоа место си бил во соба 4 или во соба 7 и таа докторка ти го има кажано тоа дека имаш шум на срце дефинитивно

Мене ми рекоа дека имам спортско срце, а ја топка у живот неам шутнато.

Се заебаваш или не? Дијагноза е спортско срце, не дека си спортувал.

Ваљда сака да каже дека му рекле оти има атлетско срце, а не е по спортот :)

Сакам кажам, не знам речам.

За вакви работи потребно е советување со повеќе специјалисти.

Второ и трето мислење. Ако си во можност оди на приватно. АКо 3/3 речат дека ризикуваш со продолжување на спорт тогаш батали и барај некоја друга занимација а за професионално не ни размислувај за спорт...

Епа вака...Имам 15 години. Спортиста сум тренирам фудбал веќе 4 години. На 3-4 месеци правиме спортска медицина и последниот пат кога правев преглед докторот ми кажа дека се сомнева дека имам невин шум на срце ама ми кажа дека можам и да тренирам и да играм на натпревари но ми препорача да одам на специјалист. Кога бев кај матичната и кажав и ми закажа кај специјалист. Спортска медицина праев во ноември а ми закажаа пред неколку дека на специјалист и бев и направив преглед. Во извештајот ми пишува лесен шум на срце и таа ми кажа дека левата страна од срцевиот мускул ми била малце поголема накај горната граница. ми кажа дека нетреба да тренирам професионално а рекреативно можам да играм исто така несмеам во теретана да одам дополнителен напор да иам. ми закажа во јуни и ми рече барем до тогаш да паузирам за да не си направам проблеми после да паузирам цел живот. Имам слушано дека исто деца со моја возраст со поголеми проблеми си тренираат најнормално.
Сакам некој што повеќе знае што е постручен да ми даде совет!
Фала однапред
Се надевам дека докторот/докторката ти направил/а ЕКГ и ехо на срце со што е утврдено тоа.
И послушај она што ти рекле докторите, зошто вистина е. Тоа незначи дека е нешто во крајна граница страшно, но доколку ти даваш напор на мускулите, меѓу кои и срцевиот, посебно ако вежбаш во теретана, можеш да си направиш многу поголеми проблеми.

Треба да си одиш на редовни прегледи, некаде на 4-6 месеци и немај гајле.

:)

@GordonGoldader
Абе не ме дупи кој умрел од шум на срце? Плус ќе мум го откриеле одма а не после 100 години.
И не се прај паметен многу.

Битно немаш јуначко срце. Јуначките срца повеќе страдаат од спортските хехехе

Мала шала, да ја разведриме малце темава:)

Престанав со пливање ради вакви безвезни муабети зошто мајка ми се плашеше во 6то одделение.На клиника ми кажаа дека не смеам да тренирам повеќе никогаш во животот зошто ќе сум се изложел на срцев удар или што ти ја знам.Една недела претходно на спортска медицина имав фантастични резултати.После 2 години изнервирав решив да одам пак на пливање.Тренирав 3месеци исти тренинзи како пред да престанам.Освен кондиција што ми фалеше, ништо друго не ми се случи.Греота е медицинава во државава,ама кога се работи за здравје нормално е дека секој се плаши.

Битно немаш јуначко срце. Јуначките срца повеќе страдаат од спортските хехехе

Мала шала, да ја разведриме малце темава:)

Замисли зајачко срце да имаш.

Нема да е лошо да идеш на 2, 3 мислење. Здравјето на срцето не е заебанција, не сакаш да направиш нешто за што би зажалил подоцна во животот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom