Грујо на целава оваа ситуација е ништо освен ситна марионета, глас на кој очигледно му фали р али сите мислат дека тој е крив. Многу поглеми луѓе стојат во позадина, пример, Мијалков. Типот опљачка многу повеќе од што сите ние тука можеме да замислиме, купи и си створи своја империја во некоја наша фиктивна империја.
Што се дешава моментално: од цела држава (што некогаш сме ја имале, или бар така сме мислеле, а и уште така мислиме) се развива само еден град, цела држава се концентрира на едно место пошо егзистенција немаш. Истокот се празни, сите заминаа поисточно (бугарија, бугаски пасоши, бла бла бла), западов живее 3 месеци годишно (туризам мањевише). Зошто? Одамна се продадоја гиганти (горе некој спомна, и никој точно дека не се побуни за истото). Имаше фабрики кои функционираа и кој и ден денес кога некој паметен застанеше зад сето тоа, ќе функционираа, работеа и народот ќе имаше што да јаде. Пиши пропало, одамна е така. А во концентрираниот град, каде што и јас сум од сите тие „провинцијалци“ кои си го бараат крајот, веќе четири години гледам како се трошат пари, пари кои ги немаме и пари кои ние и нашите деца ќе ги плаќаат. Да е пострашно: на погрешно место и во погрешно време.
Цела држава ни пати од уништена инфраструктура, после пола метро снег, цела држава остана блокирана, ЕВН не може да се справи со далеководи стари 40 години поради проста причина што не вложи никој на одржување на истите, туку вложија во тоа да можат да си наплаќаат на места каде што претходно беше невозможно од нашите ни брајча пошо „че го паљим со бензин“ беше работата кога ќе стигнеше инкасаторот. Паметам пред 10тина години, бев мал, ама редовно поминував покрај базата на Македонија Пат. Имаше минимум 5-6 камиони нон стоп на располагање. Сега има еден, точно, еден! На ниво на цела општина?! Моите тука 40тина години плаќаат струја и улично осветлување, а ден денес нема улични, и има многу жртви на истотот(лично јас, 4 пати ме закачила кола пошо... не ме виделе). Има уште толку многу работи кои би ги набројал, ама ќе зафатам цел хард диск на серверите на форумов.
Пред некоја година, за евро квадратен метар ни удрија државен рекет, културен, на многу повеќе им одговараше него обратното. Само никој не сфати дека за своја земја повторно плаќаа.
Кое е најсоодветно решение, не знам, не сум ни компетентен да кажам. ЕУ, Нато, слични срања ни се далеку од потребни, подобро без нив него да не направат зависни како сите досега жртвени јагниња што истуркаа до таму. Барокот ни е тотално непотребен во ова невреме. Надеж одамна изгубив на ова парче земја, ако се надевам на нешто е дека народот ќе се свести и ќе аплаудирам на јавна егзекуција (гилотина, medieval style bitch!) на цело собрание и владеачка гарнитура на плоштад. Доволно на некој му дозволивме да се обезбеди и да си гради империја на нечив грб.