- Член од
- 24 март 2010
- Мислења
- 15.264
- Поени од реакции
- 26.132
А да беше оратор од типот на Љубчо мислам Грујо ќе не знаеше да бекне.
Го погоди ораторот.
А да беше оратор од типот на Љубчо мислам Грујо ќе не знаеше да бекне.
Ок изглеа не сме се разбрале, ја мислев дека твојот пост е да ги браниш за тоа што не отидоа во Собрание.Не си се нашол во реалниот живот во ваква ситуација кога од ведро небо ти паѓа лик кој ти влага во ребра. Значи остануваш без текст. Не си подготвен едноставно на средбата, едноставно си запрепастен. Се споредувам човечки, они реагираа човечки.
Зошто не отишле во Сбрание уште немам сфатено, јас зборам за првичната реакција на професорите фатени рафално во теснец. Тука нема ни текст ни зборови. А зошто не отидоа во Собрание еве ти објасни ми ? Јас незнам до сега не прочитав зошто не отишле.
Подготовката ја имаат правено бар 1 месец, толку има поминато од трибината која ја организираше Студентски пленум и на која беа поканети професорите. Од тогаш па наваму цело време држат пресови професорите, што значи не можеш да кажеш дека не биле подготвени зошто и за на прес мора да бидеш подготвен.Држи вода, НО, пак се сведува на болдираното. Те игнорира некој цел месец и те фаќа на препад. Да, они мора се да очекуваат и ова им беше голем пропуст, но стојам на тоа дека колку и да си експерт, мора да има ден подготовка. Професор што 30 години има искуство по некој предмет, мора да се подготви за предавањето наредниот ден и да прочита пред да излезе на предавање, истото е и за ова.
Константин супер се бранеше, ама и покрај подготовките, Боцевски на неколку пати го пресече и го изврте така добро, што ни самиот не беше свесен шо му се деси. Тука и искуството си имаше удел, ама сакам да кажам дури и на подготвена дебата, се дешава да се лизнеш и изгубиш, а не па некој на штрек да те фати.
Не ги оправдувам, самите се заплеткаа и дозволија Груевски да ги тресне од земја, ама колку и да си интелектуалец, мораш да се подготвиш за дебата од ваков тип.
Груевски победи денес и тоа е тоа.
Не се согласувај со неговата политика и идеологија и јас не сум еден од тие али дека човекот е оратор невиден неможеш да му оспориш.Да зборуваш 1 саат и 30 минути без да читаш од лист пред тебе и тоа течно и поврзано е тоа тие ораторство.Дади ми еден говор било кој каде Љубчо чита те частам кригла пиво.
Го погоди ораторот.
Значи сама му се намести на волеј на Груевски.Можам цел реферат од типот на Коњаникот да ти напишам тоа колку згреши и како можеше да реагираше али ме мрзи а и така никој нема да го чита.А да беше оратор од типот на Љубчо мислам Грујо ќе не знаеше да бекне.
Дали ти е тебе јасно дека Студентски пленум и Професорски пленум се различни движења (првото е сочинето од студенти, второто од професори, првото почна да се активира кон средината на октомври, второто пред 2 недели). Прави разлика, да не морам веќе да ти објаснувам. Плус, отпосле се поправија Професорски пленум, и јасно е дека ова е грешка прво на Ванковска, како да се збуни буквално, изненадена беше, како и да е. Тоа е работа на Професорскиот пленум и ние не се мешаме во нивните интерни работи.Три месеци да бараш дебата, да се силиш дека ќе ја „растуриш„ владата со факти и контра аргументи за потоа кога јавно ќе ти понудат да бидеш дел од дебата да се уцвикаш. Ако поради ништо биди доблесен и изнеси ги јавно на дебата твојте аргументи поради оној дел од јавноста кој те подржал како студентски пленум или како професорски пленум.
Груевски зборуваше 20 секунди денес. И во тие 20 секунди направи се што сакаше да постигне со законот. Го урна кредибилитетот на институциите кои професориве ги претставуваат.Не се согласувај со неговата политика и идеологија и јас не сум еден од тие али дека човекот е оратор невиден неможеш да му оспориш.Да зборуваш 1 саат и 30 минути без да читаш од лист пред тебе и тоа течно и поврзано е тоа тие ораторство.Дади ми еден говор било кој каде Љубчо чита те частам кригла пиво.
Не ни се толку различни ставовите ко што ти делува на прв поглед. Јас сакав и друг аспект да покажам од она што се случи.Ок изглеа не сме се разбрале, ја мислев дека твојот пост е да ги браниш за тоа што не отидоа во Собрание.
!
Јбг, имам надеж дека луѓето можат да бидат разбрани ако им се објасни поубаво, али тешко иде.Се трудиш да објаснуваш на човек што белото ќе го вика црно ако му кажат од штаб? Не се труди залудно.
Ги делегитимираа и на јавноста и покажаа кој е главен и дека тие како професори не се воопшто организирани.Оваа Ванковска се стопи кога го виде премиерот, како да животна желба и беше да го види премиерот на метро од неа па се сврза и незнаеше што зборува.. дури и прифати некаква си дебата за 1 саат како и да е настрана ова не гледам што толку ги закопаа студентските/професорските организации, и без ова законот ќе беше донесен и ќе поминеше во сообрание јасно ни е тоа.
Овие од ДУИ секое второ излагање во јавност им е епик фејл киксови па пак ете ги 2-3 мандата во ред во влада..
Па кога заедно излегувааѕ на пленум пред Собрание, кога заедно настапуваат, кога излегуваат со заеднички соопштенија таков е впечатокот.Иначе @Bojan Van Buuren не знам како го спои тоа дека де факто се исто движење. Ако С.Пленум поздравил формирање на П.Пленум не значи дека е истото. Или подржал, сеедно.
Професорите можеа барем да ја направат дебатата колку-толку непријатна.Викате ова е поен за Грујо?