A1 TV кабелска телевизија (Blizoo/Cabletel/Vip TV) - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата Xak
  • Време на започнување Време на започнување
Е па не можам да се произнесам, бидејќи забележав дека повеќе го нема тоа соопштение од 31 декември 2014.

Пишуваше дека Спорт Клуб каналите се затемнети поради технички проблеми, но сега истото соопштение е изменето - пишува дека се привремено затемнети бидејќи тоа бил услов од фирмата која ги застапува Спорт Клуб каналите во Македонија додека траат преговорите за обновување на лиценцата за нивно реемитување преку кабелската мрежа на Близо.

Не ги демнеам деноноќно Близо, особено не на 31 декември за да видам дека само неколку часа подоцна го смениле соопштението.

Освен ако имам проблеми со видот - не дај Боже - е тогаш се извинувам.
И ова твоето дека го промениле соопштението држи вода :)

Баравме да ги стават ХД каналите од СК, а сега се молиме барем СД да ги гледаме...

После долги години грбавејќи се надеваш дека работодавачот ќе ти ја зголеми платата, а тој ти се заканува со отпуштање доколку не прифатиш пониска плата.

Исто и со овие кабелскиве оператори, се надеваш дека ќе почнат да нудат поасални ТВ канали, а тие го отстрануваат и тоа малку асално што го имало и го заменуваат или со ништо, или со нешто тотално бетер што воопшто и не те интересира.

За било кој ТВ канал може да им се верува на Близо дека ги немаат потребните дозволи, но во случајот со телевизија 24 Вести, тој ТВ канал го има на официјалниот список на ТВ канали на Близо во АААВМУ со месеци, но намерно не го пуштаат тој ТВ канал. На почетокот на неделава ни измија очи пред Нова Година и додадоа нов ТВ канал со име 24 Vesti, но нема ни сигнал ни слика ни ништо од тој ТВ канал, недостапен е.
Од денес има слика :icon_lol:

Од денес има слика :icon_lol:

Еее да, заборавив да спомнам што донесе софтверската надградба која Близо ја направија пред некој ден кога рисиверите автоматски се ресетираа.

Со новата софтверска надградба, кога ќе биде недостапен некој ТВ канал, Близо даваат слика со известување зошто каналот не е достапен.

Чисто информативно - ваквите известувања не се прикажуваат на корисниците кои користат дигитална телевизија од Близо на LCD или плазма телевизор со сопствен DVB-C декодер преку кабелски CA модул - барем кај мојот LCD телевизор воопшто не прикажува никакви известувања.

Еве ја сликата која ја прикажува кабелскиот рисивер од Близо на каналот за телевизија 24 Вести.

DSC04042.jpg

Само што има една нејаснотија во ваквото известување од Близо, а тоа е фактот дека телевизија 24 Вести од поодамна е одобренa од страна на АААВМУ и од поодамна е вметната во официјалниот список на ТВ канали на Близо во АААВМУ, со истекување на авторските права дури во 2020 година.

avmu_blizoo_24vesti.jpg

Еве ја сликата која ја прикажува кабелскиот рисивер од Близо на Спорт Клуб каналите и на каналите Cinemania, Ultra и Lov i ribolov.

DSC04041.jpg

Но кај каналите за National Geographic, FOX Life и EuroSport News не прикажува никакво известување, туку стандардното Сервисот не работи или е кодиран.

DSC04043.jpg

Интересно е тоа што на Близо му истекле дозволите за реемитување на ТВ содржините на FOX Life, FOX, National Geographic и National Geographic Wild на 31 декември 2014, а од овие ТВ канали, Близо ги има затемнето FOX Life и National Geographic по наредба на АААВМУ, но и понатаму ги емитува FOX и National Geographic Wild.

Од тука следува заклучокот дека или Близо ги обновиле дозволите за реемитување на ТВ содржините на FOX и на National Geographic Wild, или чекаат АААВМУ да им нареди да ги исклучат тие ТВ канали.

За жал, и понатаму останува неизвесна ситуацијата околу FOX Life и National Geographic, дали ќе се емитуваат повторно, или дефинитивно ќе бидат отстранети од ТВ понудата на Близо.

avmu_blizoo_fox_life.jpg

avmu_blizoo_fox_ngc_ngcw.jpg

Целосниот официјален список на ТВ канали на Близо во АААВМУ е достапен со кликнување на наредниот линк.

http://www.avmu.mk/images/Blizoo-digitalen.pdf

Последно уредено:
Еее да, заборавив да спомнам што донесе софтверската надградба која Близо ја направија пред некој ден кога рисиверите автоматски се ресетираа.

Со новата софтверска надградба, кога ќе биде недостапен некој ТВ канал, Близо даваат слика со известување зошто каналот не е достапен.

Чисто информативно - ваквите известувања не се прикажуваат на корисниците кои користат дигитална телевизија од Близо на LCD или плазма телевизор со сопствен DVB-C декодер преку кабелски CA модул - барем кај мојот LCD телевизор воопшто не прикажува никакви известувања.

Еве ја сликата која ја прикажува кабелскиот рисивер од Близо на каналот за телевизија 24 Вести.

DSC04042.jpg

Само што има една нејаснотија во ваквото известување од Близо, а тоа е фактот дека телевизија 24 Вести од поодамна е одобренa од страна на АААВМУ и од поодамна е вметната во официјалниот список на ТВ канали на Близо во АААВМУ, со истекување на авторските права дури во 2020 година.

avmu_blizoo_24vesti.jpg

Еве ја сликата која ја прикажува кабелскиот рисивер од Близо на Спорт Клуб каналите и на каналите Cinemania, Ultra и Lov i ribolov.

DSC04041.jpg

Но кај каналите за National Geographic, FOX Life и EuroSport News не прикажува никакво известување, туку стандардното Сервисот не работи или е кодиран.

DSC04043.jpg

Интересно е тоа што на Близо му истекле дозволите за реемитување на ТВ содржините на FOX Life, FOX, National Geographic и National Geographic Wild на 31 декември 2014, а од овие ТВ канали, Близо ги има затемнето FOX Life и National Geographic по наредба на АААВМУ, но и понатаму ги емитува FOX и National Geographic Wild.

Од тука следува заклучокот дека или Близо ги обновиле дозволите за реемитување на ТВ содржините на FOX и на National Geographic Wild, или чекаат АААВМУ да им нареди да ги исклучат тие ТВ канали.

За жал, и понатаму останува неизвесна ситуацијата околу FOX Life и National Geographic, дали ќе се емитуваат повторно, или дефинитивно ќе бидат отстранети од ТВ понудата на Близо.

avmu_blizoo_fox_life.jpg

avmu_blizoo_fox_ngc_ngcw.jpg

Целосниот официјален список на ТВ канали на Близо во АААВМУ е достапен со кликнување на наредниот линк.

http://www.avmu.mk/images/Blizoo-digitalen.pdf
Ама FOX ја емитуваат покрај истечените права...

...

...

Морам да го повлечам овој коментар од пост #2266, бидејќи штотуку почнаа да се појавуваат известувањата од Близо и на мојот LCD телевизор.

Очигледно им требало време на Близо додека да почне да им работи тој нов софтвер и на LCD и плазма телевизори со сопствен DVB-C декодер преку кабелски CA модул.

Морам да го повлечам овој коментар од пост #2266, бидејќи штотуку почнаа да се појавуваат известувањата од Близо и на мојот LCD телевизор.

Очигледно им требало време на Близо додека да почне да им работи тој нов софтвер и на LCD и плазма телевизори со сопствен DVB-C декодер преку кабелски CA модул.
Не. Работеше и пред да го напишеш тој пост, да не бараме влакно во јајце сега...

Не. Работеше и пред да го напишеш тој пост, да не бараме влакно во јајце сега...
Добро, преку кој тип да ја следите ДТВ од Близу, се појавува тоа известување (преку STB, или CAM).

Што така им текна после толку години?

Мене уште не ми е јасно: Зошто само СК3 го немаат исклучено? Правата за СК1 и СК2 им траат до 2099 година?
Capture.JPG Capture1.JPG

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom