Еее да, заборавив да спомнам што донесе софтверската надградба која Близо ја направија пред некој ден кога рисиверите автоматски се ресетираа.
Со новата софтверска надградба, кога ќе биде недостапен некој ТВ канал, Близо даваат слика со известување зошто каналот не е достапен.
Чисто информативно - ваквите известувања не се прикажуваат на корисниците кои користат дигитална телевизија од Близо на LCD или плазма телевизор со сопствен DVB-C декодер преку кабелски CA модул - барем кај мојот LCD телевизор воопшто не прикажува никакви известувања.
Еве ја сликата која ја прикажува кабелскиот рисивер од Близо на каналот за телевизија 24 Вести.
Само што има една нејаснотија во ваквото известување од Близо, а тоа е фактот дека телевизија 24 Вести од поодамна е одобренa од страна на АААВМУ и од поодамна е вметната во официјалниот список на ТВ канали на Близо во АААВМУ, со истекување на авторските права дури во 2020 година.
Еве ја сликата која ја прикажува кабелскиот рисивер од Близо на Спорт Клуб каналите и на каналите Cinemania, Ultra и Lov i ribolov.
Но кај каналите за National Geographic, FOX Life и EuroSport News не прикажува никакво известување, туку стандардното Сервисот не работи или е кодиран.
Интересно е тоа што на Близо му истекле дозволите за реемитување на ТВ содржините на FOX Life, FOX, National Geographic и National Geographic Wild на 31 декември 2014, а од овие ТВ канали, Близо ги има затемнето FOX Life и National Geographic по наредба на АААВМУ, но и понатаму ги емитува FOX и National Geographic Wild.
Од тука следува заклучокот дека или Близо ги обновиле дозволите за реемитување на ТВ содржините на FOX и на National Geographic Wild, или чекаат АААВМУ да им нареди да ги исклучат тие ТВ канали.
За жал, и понатаму останува неизвесна ситуацијата околу FOX Life и National Geographic, дали ќе се емитуваат повторно, или дефинитивно ќе бидат отстранети од ТВ понудата на Близо.
Целосниот официјален список на ТВ канали на Близо во АААВМУ е достапен со кликнување на наредниот линк.
http://www.avmu.mk/images/Blizoo-digitalen.pdf