Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Никаде не најдов потврда дека на температури од - 10 СОР е толку намален а тоа нема ниту логичко или техничко објаснувањеJas imam problem so mojata FONKO obicna on/off klima, sega na T OD -5 DO -10 C ima COP mislam nekade okolu 0.5-0.6.
Има некој едноставен начин да се измери COP?Jas imam problem so mojata FONKO obicna on/off klima, sega na T OD -5 DO -10 C ima COP mislam nekade okolu 0.5-0.6. I tvoite ne se podaleku od ova, moj sovet ne gi pustaj od -2 pa nadole COP-ot im e 1000 % POMAL OD 1.....COP 3, toa im e max. go postigaat na +12 C, na +7 C tesko da imaat COP 2, se ispod + 5 tie isto dali grealka ili klima. Za tie sto nemaat saglam klimi sega na ovie T najdobro e TA pecka so COP 2 . Sega i mnogu inverteri nemaat COP 2, taka da TA e izmislena rabota.....
I te kako postoi tehnicko objasnuvanje. Ne razbiram zosto i bi pravele klimi so novi gasovi, so invertotrski sklopovi i ceni od 800 - 1000 e ako COP -ot ostanuva ist i obicnite klimu mozat da great na -15 C. Nema logika zar ne?Никаде не најдов потврда дека на температури од - 10 СОР е толку намален а тоа нема ниту логичко или техничко објаснување
На ниски температури фреонот во испарувачот ( надворешната единица ) е со помала густина, така да компресорот работи со помала моќност , но дека СОР се намалил за толку нема никаква основа. Моќноста на климата се намалува значајно, но СОР се намалува многу малку
Најдобро е некој кој има мерач на потрошената струја да не извести колку струја троши климата на вака ниски температури
Деновиве баш споредував COP на јапонскиве клими што се продваат кај нас. Најевтиниот инвертер од Toshiba, Avant 5, има 2.28 COP на -15. Најевтиниот инвертер од Daikin има 1.78, а тој што е 3 иљадарки поскап, има 2.46, исто на -15. Плус и мојот тест на климатизер со панелка во буквално исти услови кажува дека COP-от (во мојот случај) е околу 1.5. А Filia-та што ја користам можно е да употребува понов тип на фреон, пошто е ре-монтирана пред неколку години.Na -15 C inverter klimi od renomirani proizvoditeli ne mozat da se pofalat so COP 1.5, ne ve razbiram sto zboruvate.
јас можам ова со докази да го потврдам бидејки гледам на апаратот како се движи потрошувачката на струја на различни надворешни ТНикаде не најдов потврда дека на температури од - 10 СОР е толку намален а тоа нема ниту логичко или техничко објаснување
На ниски температури фреонот во испарувачот ( надворешната единица ) е со помала густина, така да компресорот работи со помала моќност , но дека СОР се намалил за толку нема никаква основа. Моќноста на климата се намалува значајно, но СОР се намалува многу малку
Најдобро е некој кој има мерач на потрошената струја да не извести колку струја троши климата на вака ниски температури
Не знам што Ви личи на prepetuum mobile но термодинамиката е сериозна наукаNa -15 C inverter klimi od renomirani proizvoditeli ne mozat da se pofalat so COP 1.5, ne ve razbiram sto zboruvate.
"Моќноста на климата се намалува значајно, но СОР се намалува многу малку" - mene ova mi lici na prepetuum mobile.
I te kako postoi tehnicko objasnuvanje. Ne razbiram zosto i bi pravele klimi so novi gasovi, so invertotrski sklopovi i ceni od 800 - 1000 e ako COP -ot ostanuva ist i obicnite klimu mozat da ggreat na -15 C. Nema logika zar ne?
Ако термото од 6KW ти е уклучено нон-стоп, а имаш сметка 4.200, значи дека многу голем дел од времето термостатот ти ги држи греачите исклучени. Дојди прашај ја Filia-ва моја колку седи исклученаКако бе така немате никаква изолација, прозорите исто како отворени што се вика, климата постара од мене а дома имаш 30 степени??? Еве ние дома се грееме на термо печка 6kw, квадратурата на просторијата што ја грееме е нешто под 30m2. Да нема фасада ама имаш дупли ѕид со тервол во него, 2 внатрешни ѕида од други простории кои не се греат, и 2 надворешни ѕида. Температурата е од 18-20 степени со тоа што термото работи нон стоп иначе измрзнавме. Прозорите одлично дихтуваат, не се од пластичниве како и да ги викаа, дрвени се ама со вакум, спречување топло ладно бла бла бла глупости. За разлика од нив имам и други алуминиумски прозори во други простории од куќата и тие се катастрофа споредено со овие. Иначе ние за греење на оваа квадратура последната сметка ни беше 4200 денари.
Ако термото од 6KW ти е уклучено нон-стоп, а имаш сметка 4.200, значи дека многу голем дел од времето термостатот ти ги држи греачите исклучени. Дојди прашај ја Filia-ва моја колку седи исклучена.
Бај д веј, 28 степени е на два ипол метри висина, кај што е сензорот на климата. Интересен податок, закачив сензор за температура на Arduino, кое го испрограмирав 50.000 пати во секунда да вчитува температура и секоја секунда да ми дава просек од 50.000 мерења. На 2 сантими од паркет беше ~21 степен, а на 2 метри висина беше ~27. Така да, некој може да ти каже дека дома чува 23 степени, друг 26, а уствари кај двајцата да е иста температурата, само едниот го чува термометарот еден метар повисоко.
Po tvojava logika klima koja na +12 ima COP 5.5 (ima eden kup takvi klimi), na -8 C (bidejci delta T e samo 20K) ce izgubi samo 10 % od svojata efikasnost, znaci ce ima 5,5 - 10%= COP4.95. Ce priznaes deka uste ne e napravena takva klima so vakov COP na - 8C.Не знам што Ви личи на prepetuum mobile но термодинамиката е сериозна наука
Ова е дијаграмот на Карнооовиот циклус
![]()
А ова е дијаграм за било кој циклус
![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Carnot_cycle
Топлината која се разменува е Прегледај го приврзокот 110943
Ако надворешната е + 7 степени тоа значи дека апсолутната температура е 280 Келвини
А ако пак е - 13 степени целзијусови, тоа значи дека апсолутната температурае 260 Келвини
Помеѓу 260 и 280 разликата не е ниту 10 %, па нема основа Вашето тврдење дека СОР се намалил од 3 на 0,5.
Но како што реков, густината на гасот на на ниски температури се намалува така да масата на гас која ја всисува компресорот се намалува а со тоа и моќноста на климата
Инаку R410 има поголема густина од R407 затоа компресорите кои работат со него се помали