Интернет шопингот до 160 евра без царина

Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
Ама сепак данок од 18% ќе има на таа сума ??

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
не, ги крадат овие лоповиве од пошта!
За првпат порачав од ибеј 3 паратки од топ продавачи и ниедна од пратките не ми стигна. Потврдено лоповите во македонск апошта ги крадат![DOUBLEPOST=1420231300][/DOUBLEPOST]
Државата.[DOUBLEPOST=1420206690][/DOUBLEPOST]

Само на одредени производи како и до сега.
Ќе лапа пари од ДДВ.[DOUBLEPOST=1420231410][/DOUBLEPOST]
Ама сепак данок од 18% ќе има на таа сума ??
Да ќе има ДДВ.[DOUBLEPOST=1420231469][/DOUBLEPOST]
Граѓаните што купуваат преку интернет ќе може да нарачуваат од странство производи со вредност од 160 евра без да платат царина. Агенцијата за пошти поднесе иницијатива за тројно зголемување на сумата до која нарачаните предмети од странство се ослободени од царина. Во моментов за пратките со вкупна вредност до 45 евра, во која се вклучени и транспортните трошоци, не се плаќа царина.

Извор

Мислам дека редно беше и ние малку да се израдуваме а не да се стискаме дали надминало 45 дали е до 45 евра или е под. Србија и Хрватска оддамна веќе го решија овој проблем со ослободувње на пратките од царина до 140 односно 170 евра. Останува уште министерот Ставрески во најкус можен рок и да го стави својот потпис и да стапи на сила.
Да нема забуни, ова е само иницијатива прашање е дали ќе се усвои.

Член од
5 април 2011
Мислења
1.920
Поени од реакции
925
како што знам ова и пред некое време се збореше и мислев дека е до 100 евра без царина се додека не прочитав на кајганава друго

Big Bull

ОК
Член од
23 август 2008
Мислења
562
Поени од реакции
393
За првпат порачав од ибеј 3 паратки од топ продавачи и ниедна од пратките не ми стигна. Потврдено лоповите во македонск апошта ги крадат!
Ти си добар штом си поминал со 3 пратки. Јас имам над 30 пратки што не се стигнати од минатите два месеца, лудница.

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Ти си добар штом си поминал со 3 пратки. Јас имам над 30 пратки што не се стигнати од минатите два месеца, лудница.
Па пријавувајте некаде, пишувајте мејлови, нека се рашири. Ја после 3 пратки би кренал узбуна, а не 30.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Мамето да им го ебам 300 евра сум у загуба ради нив
Само да начекам/налетам некоја кола/објект на царина и пошта,со чатал и камен
штета х 1000 на стаклата ќе им правам.[DOUBLEPOST=1420253213][/DOUBLEPOST]
Па пријавувајте некаде, пишувајте мејлови, нека се рашири. Ја после 3 пратки би кренал узбуна, а не 30.
Од 17 декември до сега безуспешно колку меилови сум пишал и колку пати јавил во царина и ги нема никаде како пички се кријат и не се јавуваат.
Ама ако кад тад ќе си ја надокнадам штетата!
Ке дојде комшијата дома со службената кола од царина ама ќе пие молотови коктели

Последно уредено:

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Џабе е имаше као репортажа на Шител каде завршуваат поштенските прати нешто а у и имаше нешто интервју со граѓани демек како сте задоволни од поштенските услуги и ги глеаш мед и млеко им тече ја испофалија пошта до небо. Нема корист од пријавување се вадат на едно исто, доколку не ти е препорачана ние не превземаме никаква одговорност а кој знае дома какви колекции си имаат од нас. Имаше као со еден службеник збореше и вика од 500 пристигнати жалби и приговоти само 20 биле решени а другите биле одбиени. Е сега рачунај тоа се 480 пратки што се официјални што ги пријавиле а колку ште има што ќутат? Комотно некој може продавница да си отовори.

Имаше и кампања но ништо од тоа.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Џабе е имаше као репортажа на Шител каде завршуваат поштенските прати нешто а у и имаше нешто интервју со граѓани демек како сте задоволни од поштенските услуги и ги глеаш мед и млеко им тече ја испофалија пошта до небо. Нема корист од пријавување се вадат на едно исто, доколку не ти е препорачана ние не превземаме никаква одговорност а кој знае дома какви колекции си имаат од нас. Имаше као со еден службеник збореше и вика од 500 пристигнати жалби и приговоти само 20 биле решени а другите биле одбиени. Е сега рачунај тоа се 480 пратки што се официјални што ги пријавиле а колку ште има што ќутат? Комотно некој може продавница да си отовори.

Имаше и кампања но ништо од тоа.
Ова им е убаво смислено.
Прво во договор со домашните шверцерски компании почнаа со кампања дека интернет купувањето не е безбедно за да продолжи со демек загубена пратка на секој втор корисник.
Никој не им може ништо еј.
Французот испати потерница по пакетот и се докажа дека е во царинска испостава на Македонија и од таму му се губи трагата

Ама ако пишав погоре како ќе ги компензирам тие 300 евра,а може да добие ќебување некој цариник на пат до дома или да го најдат многу ладен.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
19
Поени од реакции
9
Izgleda samo mene mi stignuvaat pratkite, i od Ebay i od AliExpress, sum nemal problemi. Sve si stignuva vo predviden rok i proizvodite(galanterija za telefon, dresovi, privezoci, maici) se kako vo opisot na prodavacot.Posledniov mesec mi dupliraa dve pratki duri, stignaa dva pati.
Ednas naracav pratka od Spigen za 105$,me carinea, za dve futroli i eden glass screen protector,nekojsi 33% od sumata bese mislam, me zaklaa, puknav od maka, ne mi bese zal za 4500den sto gi olupav za spigenot ama za nasive lesovi sto mi lapaa 1350den umrev od pcuenje.Sega maksimum naracuvam do 65$ i nemam problemi.Djabe ni e Ebay i PayPal, samo sitni trakataski moze da si kupuvame a imaa tolku mnogu raboti sto kaj nas gi nema, so ubavi, realni ceni, ama nisto,djabe.Eden racen casovnik Bulova mi se dopaga mnogu, okolu 600-650$ e, samo go gledam ko greota, da nema carina odma go naracuvam.Uporen sum, ke pricekam 20,30godini-trpenie spasenie:pos:

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Доста се силиш бе
Не се силам туку кажувам а во блиска иднина ќе го реализирам.
И не сум засегнат само јас.
Сите засегнати х ????? треба да превземат акција.
Може само на тој начин да се реши проблемот

Член од
21 ноември 2011
Мислења
19
Поени од реакции
9
И мислам побрзо ке не исклучат од Ибеј отколку што ке се зголеми сумава без царина, со лоповлук од цариниците како што пишуваат некој членови не ни бега Ebay error.
Фан сум на Баерн Минхен,сакав да купувам од нивната официјална ФанШоп интернет продавница, имааа лудница од производи арно ама нема шипинг за Македонија, ги контактирав на меил, ми пишаа дека некогаш вршеле достава и кај нас но работите многу често се губеле(краделе) и нема векее шипинг за нас.Е така ке заврши цела приказна и со Ибеј веројатно. Мојата чудесна земја!!!

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
И мислам побрзо ке не исклучат од Ибеј отколку што ке се зголеми сумава без царина, со лоповлук од цариниците како што пишуваат некој членови не ни бега Ebay error.
Фан сум на Баерн Минхен,сакав да купувам од нивната официјална ФанШоп интернет продавница, имааа лудница од производи арно ама нема шипинг за Македонија, ги контактирав на меил, ми пишаа дека некогаш вршеле достава и кај нас но работите многу често се губеле(краделе) и нема векее шипинг за нас.Е така ке заврши цела приказна и со Ибеј веројатно. Мојата чудесна земја!!!
Не се грижи.
Нашиве од царина работат на случајот тотално да не банираат од ибеј и останат интернет шопинг само за да ги заштитат генералните шверцери.

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Со оваа власт некако не ми штима да има намалување на давачки, и си велам чек да проверам на страната на Царина дали е се како порано, во делот за поштенски пратки, или има некои промени.

И точно, има промени, и тоа ЛЕШИНАРСКИ. Сите знаеме за лимитот од 45 евра, но сега има друг лимит од 22 евра. Ако вредност на пратката е помеѓу 22-45 евра, се плаќа само ДДВ, а над 45 евра, царина и ДДВ. Ако пратката е од правно лице, тогаш не важи единствената стапка од 15%, туку ти ја начукуваат по цариски тарифник. (http://customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=496)

Немам желба да барам од кога се овие промени во Уредбата, но во последната архивирана страна на archive.org од 2 јули 2014, ги нема овие промени.
(https://web.archive.org/web/20140702233242/http://customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=365)

Kajgana Shop

На врв Bottom