Најекономично греење и ладење

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
imam edno prashanje, no prvo edna konstatacija. Mojata klima:

Mitsubishi MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE Kirigamine

Kirigamine DC Inverter zidna unutarnja/vanjska jedinica
Učinak hlađenja: 3,5(0,8-4,0)kW

Prikladno za prostor: 35m2
Energetska klasa hlađenja: A+++
Energetska učinkovitost SEER: 8,9W/W
Učinak grijanja: 4,0(1,0-6,3)kW
Prikladno za prostor: 30m2
Energetska klasa grijanja: A+++
Energetska učinkovitost SCOP: 5,1W/W
Made in Thailand

na momentalni -9 nadvoreshni se odnesuva odlicno (tu tu mashala). Gree dobro, defrostite ne se cesti i traat okulu 4-5min. Ako sakam od 20 stepeni (koga ne sme doma ili koga spieme) da krenam odma na 24 (posakuvana temperatura doma mi e 22-24) ke moram da priklucam panel plus no ako imam komocija da pocekam eden saat ili poveke, samata ke postigne. Do nula nadvoreshna krevashe 4 stepeni odma no sega na poladnoto ili vo maglite pred nekoe vreme, i treba poveke vreme.

Prashanjeto: Vo prospekt i vo eurovent veli deka TBIV e -10 i na taa nadvoreshna, vnatre generira 3.6kw toplina. Na -15 nadvoreshna e TOL i togash generira 3.2kw toplina vnatre. Do koja nadvoreshna temp mozam da ja rabotam klimata a da ne ja oshtetuvam ili preterano da ne ja amoritiziram? Jas imam i TA i paneli, imam kw toplina kolku sakash no se prashuvam i ne mozam da si dadam odgovor, na koja nadvoreshna temperatura e pametno da se vkluci na polnenje TA, koja ke lapni baagi kw struja.

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Потрошувачка кај мене досега за 33 дена: 238kwh за 410 часа работа.
Да обновам податоци: од 2 декември до сега 297 kwh за 518 часа работа. Вака до Ѓурѓовден и на коњ сме.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
среќна и бериќетна 2015 и повеќе јапонски клими оваа година на форумот

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853

СРЕЌНА НОВА.... на сите учесници во оваа тема, кои придонесоа да биде навистина популарна и посетена. Преку 500,000 посети и скоро 4800 поста. Да се надеваме дека на многумина повеќе или помалку им помогнавме во изборот и начинот на економично, но ефикасно, квалитетно греење - загревање на просториите....
Ви посакувам успешна 2015....топол дом и пријатна семејна атмосвера (во секоја смисла).... и се разбира помали сметки! ;)

Последно уредено:
Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
srekna nova na site. edno moe prashanje od lani, ne ostana odgovoreno :))
Zatoa ke go povtoram:

Mitsubishi MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE
Prashanjeto: Vo prospekt i vo eurovent veli deka TBIV e -10 i na taa nadvoreshna, vnatre generira 3.6kw toplina. Na -15 nadvoreshna e TOL i togash generira 3.2kw toplina vnatre. Do koja nadvoreshna temp mozam da ja rabotam klimata a da ne ja oshtetuvam ili preterano da ne ja amoritiziram? Jas imam i TA i paneli, imam kw toplina kolku sakash no se prashuvam i ne mozam da si dadam odgovor, na koja nadvoreshna temperatura e pametno da se vkluci na polnenje TA, koja ke lapni baagi kw struja.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
Makar sto ovie podatoci od eurovent izgledaat kako sto izgledaat, mene licno mi izgledaat neverojatni.... slobodno mozes da ja rabotis do deklariranata T od -15 C, duri mozes i do -20 C nisto nema da i fali, samo ima eden uslov, na vaka niski T ne treba da se gasi, samo ce ja namalis vn. temperatura na 2-3 stepena. Koristi nekoja sredna brzina na ventilatorot ili auto fan, nemoj tih mod ( ne se iskoristuva dobro vlozenata energija, opteretuvanje na kompresorot) ili turbo mod ( cesti defrosti i opteretuvanje na kompresorot). Mozes da koristis tajmer da ti ja podigne vn. T na baranata na eftina tarifa .... Vaka nema da se forsira i pravilno ce si go odraboti svojot vek.
Po moe ovie podatoci od eurovent ne se za nekoja trajna rabota, taa gi postiga ovie snagi ama na kratko vreme i sekako togas e preforsirana. Kazi mi kolku te kostase i od kade, moja zelba e i jas da imam vakva eden ubav den....

Член од
29 декември 2014
Мислења
49
Поени од реакции
55
Здраво на сите. Ја пратам темава веќе два-три месеци за да се едуцирам малку повеќе во врска со климатизериве, пошто планирам да се подновам со инвертер кога ќе заврши зимава.

Сега за сега сум 90% сигурен дека ќе биде јапонец, само не сум одлучил од кој производител и од која класа. Моментално сум во фаза на пронаоѓање увозници.

Успеав да ги најдам:
Toshiba - energija.com.mk
Mitsubishi (heavy industries) - uni24.com.mk
Daikin - en-kont.com.mk
Fujitsu - hidroset.mk

Сите овие ги контактирав пред неколку дена за да ми пратат ценовник или да ми одговорат на некое прашање и само од Хидро Сет не добив одговор.

Може да ми предложите други увозници за јапонци?
И кои од овие увозници се добри, а кои да ги избегнувам?

Последно уредено:
Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Makar sto ovie podatoci od eurovent izgledaat kako sto izgledaat, mene licno mi izgledaat neverojatni.... slobodno mozes da ja rabotis do deklariranata T od -15 C, duri mozes i do -20 C nisto nema da i fali, samo ima eden uslov, na vaka niski T ne treba da se gasi, samo ce ja namalis vn. temperatura na 2-3 stepena. Koristi nekoja sredna brzina na ventilatorot ili auto fan, nemoj tih mod ( ne se iskoristuva dobro vlozenata energija, opteretuvanje na kompresorot) ili turbo mod ( cesti defrosti i opteretuvanje na kompresorot). Mozes da koristis tajmer da ti ja podigne vn. T na baranata na eftina tarifa .... Vaka nema da se forsira i pravilno ce si go odraboti svojot vek.
Po moe ovie podatoci od eurovent ne se za nekoja trajna rabota, taa gi postiga ovie snagi ama na kratko vreme i sekako togas e preforsirana. Kazi mi kolku te kostase i od kade, moja zelba e i jas da imam vakva eden ubav den....
blagodaram na odgovorot. 63500 plus 4000 montaza
ja ima vo sekoja poseriozna prodavnica za greenje i ladenje. vo bitola gi imashe vo dve prodavnici (servisi) i vo dvete po ista cena. Odnosno gi nemashe na lager, plakav kapar pa cekav okulu mesec dena.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.498
Здраво на сите. Ја пратам темава веќе два-три месеци за да се едуцирам малку повеќе во врска со климатизериве, пошто планирам да се подновам со инвертер кога ќе заврши зимава.

Сега за сега сум 90% сигурен дека ќе биде јапонец, само не сум одлучил од кој производител и од која класа. Моментално сум во фаза на пронаоѓање увозници.

Успеав да ги најдам:
Toshiba - energija.com.mk
Mitsubishi (heavy industries) - uni24.com.mk
Daikin - en-kont.com.mk
Fujitsu - hidroset.mk

Сите овие ги контактирав пред неколку дена за да ми пратат ценовник или да ми одговорат на некое прашање и само од Хидро Сет не добив одговор.

Може да ми предложите други увозници за јапонци?
И кои од овие увозници се добри, а кои да ги избегнувам?
Toshiba можеш да најдеш и во Aircon(трговскиот алуминка на партизанска во Карпош), старото име на оваа фирма е Мепринг, позната фирма која со децении е на пазарот со климатизација, воглавном само енергија ја знаат за Тошиба од причина што името им е позапамтливо.
Митсубиши сега го држи и Енергосистем во скопје, една од поголемите фирми за секаков вид греење/ладење климатизација.
За Даикин главни се изгледа гостиварците Almakos, а другите официјални ги имаш овде http://www.daikin-ce.com/country-selection/macedonia.jsp

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Eve od moe iskustvo ti preporacuvam toshiba suzumi plus 5.5 kw 65000 so montaza ja zemav na 28.12 i ja montiraa vo nedela pred da pocne da paga sneg i temperatura,i prezadovolen sum,doma po kratki rakavi sme pa moram ponekogas i prozor da otvoram.Za drugite japonci znam deka vo ics ima daikin ama izbegav od tamu, gi cekav 45 min od sabajle da go otvorat izlozb.salon.

Kajgana Shop

На врв Bottom