Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Исто е и со моево, само што го земав. Прееска отворив врата и летна и лета, лета па немаше кај да застане и на елка си најде место. Ама му изгасив светло и го фатив. Ама сега некој ден не го пуштам, ко што ми пишаа и претходно да се навикне и на средина и на сите нас дома па после :)
фаќање папагал со рака = левел 90 тешки трауми за самата птица. чисто информативно онака :cautious:

Пак јас ама многу ми е жал за папагалчево, си седи во кафез некое време и дреме така и не мрда и коа ќе почне едно време да оди низ цел кафез си бара да си излезе и еве сеа ја има кренато решетката што е доле и пробува да излезе од дупка една што има ама му ставив препрека зашто ќе се заглави. И зема ја бута главата во храната и почнува да прета и лом прави. А ако го пуштам влегување само ако го фатам со рака, а нејќам да му правам трауми.

Пак јас ама многу ми е жал за папагалчево, си седи во кафез некое време и дреме така и не мрда и коа ќе почне едно време да оди низ цел кафез си бара да си излезе и еве сеа ја има кренато решетката што е доле и пробува да излезе од дупка една што има ама му ставив препрека зашто ќе се заглави. И зема ја бута главата во храната и почнува да прета и лом прави. А ако го пуштам влегување само ако го фатам со рака, а нејќам да му правам трауми.

Такви се сите папагалчиња на почеток... уплашени и бараат излез од кафезот. Еве ти одма првиот ден си го пуштила малце да пролета низ домот, и изгледа сватило дека има излез од затворот :icon_mrgr:. Види ако ептен ти е жал пушти го пилето надвор, ама остај му ја вратничката од кафезот отворена, па надевај се дека кога ќе огладни ќе влезе повторно внатре.

Здраво дечки...
Значи денес земав папагали 2..немам врска какви се..со кафез со се..Т.е. на брат ми за поколон се..ама треба и јас да ги чувам и гледам..
Кажете од сликите нешто за нив,што,како...
Храна земав некоја специјална 120 ден,и камен им ставив,ми препорача тој продавачот за острење на клуновите....
Еве ги..Машко и женско биле..ама никако да се мрднат,2-3h стојат на исто место... :D

10884676_10205319981096615_1666924551_n.jpg

10887845_10205319980576602_474213425_n.jpg

дајте ми основни инфо...дали треба да се пуштаат...кога,како...
за хранењето и водата ми кажа веќе/.а и чистењето нема да биде тешко како што гледам..само извади ја долната бела пластика и измиј ја-пак назад...

БИ ВИ БИЛ МНОГУ БЛАГОДАРЕН ЗА ПОДЕТАЛНИ ИНФО :D :D

(сакам да ги научам на рака да ми застануваат ,ако е можно )

Здраво дечки...
Значи денес земав папагали 2..немам врска какви се..со кафез со се..Т.е. на брат ми за поколон се..ама треба и јас да ги чувам и гледам..
Кажете од сликите нешто за нив,што,како...
Храна земав некоја специјална 120 ден,и камен им ставив,ми препорача тој продавачот за острење на клуновите....
Еве ги..Машко и женско биле..ама никако да се мрднат,2-3h стојат на исто место... :D

10884676_10205319981096615_1666924551_n.jpg

10887845_10205319980576602_474213425_n.jpg

дајте ми основни инфо...дали треба да се пуштаат...кога,како...
за хранењето и водата ми кажа веќе/.а и чистењето нема да биде тешко како што гледам..само извади ја долната бела пластика и измиј ја-пак назад...

БИ ВИ БИЛ МНОГУ БЛАГОДАРЕН ЗА ПОДЕТАЛНИ ИНФО :D :D

(сакам да ги научам на рака да ми застануваат ,ако е можно )
Прво и основно тргни им го шалот од Реал, стај им нешто друго, пример од Баерн. :D
Папагалчињава се тигрици, многу социјални и дружељубиви птици. Понашањето им е нормално за почеток, им треба време да се навикнат на новата средина и луѓе. Не ги пуштај од одма, нека се аклиматизираат прво пример недела дена и сл. Зборувајте им често, кога менувате храна и вода и кога го чистите кафезот. Е сеа дека се две потешко е да се припитомат и да се навикнат на сопствениците, дека се имаат меѓусебе, ама тоа зависи од карактерот на пилето. Тоа е индивидуално. Само трпение треба и со тек на време ќе се здружите.
Еве дури пишувам моментално моево на глава ми слета и си игра со косата. :D

Членот над мене ти ги кажа повеќето работи, јас би додал, хранилкиве малце повеќе полни им ги со просо, можеш да им купиш клас бар (го обожаваат) и да им даваш на недела дена и за времево може да им додадеш песок (бел е како кршени камчиња) и лулашката доколку понатака не ја користат можеш да им ја извадиш, па здравје за година дена млади да извадиш :D

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Што папагали има вака, некои што излагаат од кафез, ти седат на рамо ко капетан на брод да си, али не бегаат надвор? Постојат такви? Добро не мора делот кај што ќе ми седи баш на рамо, али битно да не седи цел живот у кафез туку да си седи и со мене понекад. А не мора и папагал, некоја птица може исто.

Што папагали има вака, некои што излагаат од кафез, ти седат на рамо ко капетан на брод да си, али не бегаат надвор? Постојат такви? Добро не мора делот кај што ќе ми седи баш на рамо, али битно да не седи цел живот у кафез туку да си седи и со мене понекад. А не мора и папагал, некоја птица може исто.

Тие пиратските папагали се претежно од расата Ара :). Специјално се нарачуваат и се многу скапи, ама затоа и подолго живеат, негде 20+ години.
Инаку секој папагал можеш да го научиш да ти седи на рамо, глава, прст итн... само ќе треба да си упорен. Во Македонија претежно се продаваат Тигрици, Нимфи, Александар и чат-пат уште некоја друга врста.

Да не си во план да земаш папагалче? :D

Тие пиратските папагали се претежно од расата Ара :). Специјално се нарачуваат и се многу скапи, ама затоа и подолго живеат, негде 20+ години.
Инаку секој папагал можеш да го научиш да ти седи на рамо, глава, прст итн... само ќе треба да си упорен. Во Македонија претежно се продаваат Тигрици, Нимфи, Александар и чат-пат уште некоја друга врста.

Да не си во план да земаш папагалче? :D
Абе мајка ми нејќе мачки да чуваме пошто многу беља правеле, па сеа сакам да свртам на птица. Али нејќам такво некое што само седи затворено и не праи ништо. Сакам некое што ќе си седи со мене, не праи многу бељи низ домот (не отвара премногу работа за чистење), лесно е за одржување и така. Ако постои такво некое препорачувај :D

Абе мајка ми нејќе мачки да чуваме пошто многу беља правеле, па сеа сакам да свртам на птица. Али нејќам такво некое што само седи затворено и не праи ништо. Сакам некое што ќе си седи со мене, не праи многу бељи низ домот (не отвара премногу работа за чистење), лесно е за одржување и така. Ако постои такво некое препорачувај :D

Братче, батали папагаливе... купи си желка :')

А иначе тоа јадењето треба нон стоп да им е таму така? или треба да го вадам? :D

Немој да ми се смеете,пошто освен на цртан филм,немав друг додир со папагали xD

A и денес цел ден глас не се пуштиле..нешто многу ми се срамежливи :D :D

А иначе тоа јадењето треба нон стоп да им е таму така? или треба да го вадам? :D

Просо и свежа вода треба да имаат нон стоп

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Моево е исто од пред недела дена, а само еден ден 5-6 пати ко да пушти глас и тоа кога јас му зборував, оттогаш дали еднаш во ден се решава да процрцори. Срамежливи се ваљда на почеток. :D
Јадење и вода има нонстоп инаку, нема причина да го вадиш, ќе си јадат кога се гладни.

Менувај им ја храната секоја ден, турај во тоа садчето по 3-4 капачиња (од обично шише) просо, и мешај им го по неколку пати во денот. Вода пожелно е да смениш барем двапати во денот :angel:

просото најдобро се чисти со дување во кутивчето.кога ќе се соберат лушпи,папагалаите знаат да престанат со јадење.дувни ги лушпите и ќе останат зрната.само дотури ново просо

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom