Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Да не ја споменуваме потрошувачката, смешно е да се зборува воопшто за оваа споредба. FX8350 би бил добар избор само ако е некои 7.500 денари.
Еве ти располагање ако ги минусираш процесорот и матичната (пошо више е невалидна) е 10.000 и 4000 (заокружено).
За 14.000 сакаш да ми каеш дека ќе добијам матична сата 3 усб 3 1866 лга1150 и и5 еквивалентен (т.е. ко што ти тврдиш и боље) на 8350ката?
Кои се тие компоненти?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
и5кава максимално 1600 мхз наспроти 1866 од амд
а деловиве поскапи од претходно. ја да имав да додавам пари на конфигурацијава ќе стаив 2 плочки по 8гб рам

не знам, ќе размислам.
сегде на интернет читам за подобриот перформанс на 8те јадра на 8350ката во графика рендер, што ми е приоритет наспроти игри
а и бенчмаркови по интернет 8350ката ги вози сите најнови игри со стабилни солидни фпс, и не ми е јасно зашто да даам поише пари за нешто што есенцијално не е подобро

едит: која продавница ја глеаш? анхоч е ова?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Од Сет, но тука има друг проблем, ти веќе си се одлучил, и сега очекуваш да те убедуваме да не послушаш really? oва се случува во 90% од темиве по форумиве :D

Пример, Мислење за конфигурација,

Смени ова ова и тоа, ок ќе сменам...

Утре дента, еј не ги земав тие делови, сепак се одлучив за првите, фала на времето/советите за кои воедно ме болеше уво.

Аргументот за меморијата, нема ни да го коментирам, апсолутно ирелевантен фактор.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Од Сет, но тука има друг проблем, ти веќе си се одлучил, и сега очекуваш да те убедуваме да не послушаш really? oва се случува во 90% од темиве по форумиве :D

Пример, Мислење за конфигурација,

Смени ова ова и тоа, ок ќе снемам...

Утре дента, еј не ги земав тие делови, сепак се одлучив за првите, фала на времето/советите за кои воедно ме болеше уво.

Аргументот за меморијата, нема ни да го коментирам, апсолутно ирелевантен фактор.
Само зашто барам туѓо мислење и не се согласувам не значи дека не го почитувам.
Ако се осеќаш ко експлоатирана сила зашто те прашува некој и после не те слуша ондак боље не одговарај, така? :)
Не можам да добијам логични и практични објаснувања зошто да е и5ката подобар и како тоа ми ја минимизираше потрошњата на буџетот ако поише пари давам.
Сфаќаш? :) Не се вреѓај, ти сакаш да кажеш “и5 е боље“ и никој да не те испраша зошто.

Јас викам дека 8350ката е ПОДОБРА ЗА ПАРИТЕ (во комбинација со матичната) и подобра за рендери и мултитаскинг а ќе биде доволна за гејминг. Тон бенчмаркови од типот на видеа и “хартиени“ прочитав што го потврдуваат моето. Не користам стари програми кои се фокусираат на едно јадро туку ми требаат сите 8 а пари за и7мица неам.

Дај ми практичен приказ кај што и5ката (ефтината од 4460) ја победува 8350ката и ќе ти поверувам, пошто СИГУРНО не сум првиот што се фатил за овие 2 процесори и сигурно некој више тестирал.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Хахах па што збориме на задниве 2 страни? како тоа не објаснивме?

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
538
Поени од реакции
263
Рутер со насочена антена за таа цена нема, значително поскапи се, би требало било кој од овие да ти врши работа ако немаш дебели ѕидови низ станот и ако имаш малку гипс картон (да немаш многу метал зашто ќе ти го намалува сигналот). Иако мислам дека најдобра опција од наведените ти е оној тп линк со 2 антени што го имаше сам постирано ако добро се секавам антените му се 3dbi што е задоволително

Sent from my Nexus 7
Од овие наведените асусот и овој со две антени се со 5dbi антени, а овој со внатрешна антена е со 3dbi

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Хахах па што збориме на задниве 2 страни? како тоа не објаснивме?
Не знам што збориме реално.
Твоите факти се “Било која i5-ка, од Haswell серијата го прави партали FX8350 во 90% од случаите, поготово како целосна платформа.“
Не го гледам тоа реално.
Моеш ли да пратиш линкови со тестирања или нешто слично што го потврдува твоето?
Неможе да има толку многу word of mouth а ниту едно снимено тестирање.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Другар купи си AMD, не е фрка. Не планирам да пишувам реферати и на крај пак да добијам некој одговор од типот на "дај ми доказ" имаш на нет компарации факт е дека за рендер топ процесори се FX8350, но тука завршува приказната.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Другар купи си AMD, не е фрка. Не планирам да пишувам реферати и на крај пак да добијам некој одговор од типот на "дај ми доказ" имаш на нет компарации факт е дека за рендер топ процесори се FX8350, но тука завршува приказната.
Ок фала многу. Згрешив што те побарав чим не планираш да пишуваш “реферати“ на форум кај што е место за дискусија и побивање на своите верувања.

Нема врска фала многу :)
И научи да цитираш, пријателски совет. Дрско е кога праиш муабет со некој а си пишуваш на темата ко сам да збориш.

Т

Триптико

Гостин
Има едно правило во избор на делови за конфигурација "по твое". Подобро да биде подобар GPU - полош CPU, отколку подобар CPU - полош GPU. И така кажуваш дека повеќе ќе биде за работа, отколку за играње. И јас сум еден од ретките што го обожаваат AMD, ама строго за работа.
Да не должам, овој подобар - оној полош, вака ќе ти кажам:

AMD има повеќе јадра, што се слаби.
Intel има помалку, што се силни.

За играње е Intel-от, за 3D моделирање и слично дефинитивно AMD. НЕ БУЛДОЖЕР верзии!!! Piledriver бирај.

Затоа што си ограничен со буџет, земај AMD. И некоја појака графичка. AMD со AMD е далеку подобра комбинација од Intel so NVidia. Докажано милион пати.

Гледам спомнувате USB 3.0 :) Ако немаш хард диск од 7200 нагоре, заборави на тој порт. Или SSD нормално.

Сега видов си одбрал R9, терај па кога ќе имаш пари, само додај рам. Од вишок рам глава не боли ;)

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Има едно правило во избор на делови за конфигурација "по твое". Подобро да биде подобар GPU - полош CPU, отколку подобар CPU - полош GPU. И така кажуваш дека повеќе ќе биде за работа, отколку за играње. И јас сум еден од ретките што го обожаваат AMD, ама строго за работа.

За играње е Intel-от, за 3D моделирање и слично дефинитивно AMD. НЕ БУЛДОЖЕР верзии!!! Piledriver бирај.

Затоа што си ограничен со буџет, земај AMD. И некоја појака графичка. AMD со AMD е далеку подобра комбинација од Intel so NVidia. Докажано милион пати.

Гледам спомнувате USB 3.0 :) Ако немаш хард диск од 7200 нагоре, заборави на тој порт. Или SSD нормално.
Си читал и други форуми добро е ;-)

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1913466/8350-4670k.html

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414

ме фати серка. не е вистина тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom