Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
имаше добар предлог само не знам кај го видов, ниеден да не запише година во август/септември. Да се бојкотираат уписите во јуни. Е тогаш ќе ги видам. Аш планираниот буџет.

И јас го поддржувам таквиот потег.

После ова, од инает ќе им текне и високото образование да го направат задолжително :pos: , само за пари и за ништо друго освен за пари.

Дечки јас мислам дека треба сите да се радуваме. После полагањето на државниот испит кој содржи 5 прашања, значително ќе се зголеми квалитетот на образованието во Македонија, и тоа ќе придонесе за произведување на стручен кадар кој ќе биде конкурентен на пазарот на трудот. Ќе се реши проблемот со невработеноста и сите ќе бидат среќни и задоволни. Доколку непотизмот, препишувањето, поклонувањето на оценки, ниските критериуми и слични работи ги има се' повеќе, тоа нема да промени ништо, поради воведувањето на државниот испит.

Како некој кој работел во странство, но и кој работел за странски фирми во Македонија, можам да ти потврдам дека странските работодавачи воопшто не ги интересираат оценките на потенцијалните работници, туку ги интересираат исклучиво знаењата, вештините и искуството, а тие не се стекнуваат со екстерно тестирање/државен испит.

А кога сме кај домашните работодавачи, тие од секогаш важеле исклучиво за семејни работодавачи, кои вработуваат исклучиво членови на нивните семејства и луѓе кои се блиски до нив.

Ги има безброј примери на млади луѓе со висок успех, пофалби и сертификати, а не биле вработени, а зборувам за приватните фирми, а не за државната и јавната администрација.

Така да, ако една работа е повеќе од јасна од целата оваа ситуација, тоа е фактот дека екстерното тестирање/државниот испит нема да помогне на ама баш никаков начин при вработување или при создавање на стручен кадар кој ќе биде конкурентен на пазарот на трудот.

Тестовите не решаваат ништо, а практичната работа решава се.

Од овие две работи, првото го имаме во изобилие, а ова второво е речиси мисловна именка на македонските универзитети - и на државните и на приватните.

имаше добар предлог само не знам кај го видов, ниеден да не запише година во август/септември. Да се бојкотираат уписите во јуни. Е тогаш ќе ги видам. Аш планираниот буџет.
Фросе, сварно мислиш дека тоа е возможно кај нас? Кога се се работи на еден број, нема шанси тоа.

После ова, од инает ќе им текне и високото образование да го направат задолжително :pos: , само за пари и за ништо друго освен за пари.

Како некој кој работел во странство, но и кој работел за странски фирми во Македонија, можам да ти потврдам дека странските работодавачи воопшто не ги интересираат оценките на потенцијалните работници, туку ги интересираат исклучиво знаењата, вештините и искуството, а тие не се стекнуваат со екстерно тестирање/државен испит.

А кога сме кај домашните работодавачи, тие од секогаш важеле исклучиво за семејни работодавачи, кои вработуваат исклучиво членови на нивните семејства и луѓе кои се блиски до нив.

Ги има безброј примери на млади луѓе со висок успех, пофалби и сертификати, а не биле вработени, а зборувам за приватните фирми, а не за државната и јавната администрација.

Така да, ако една работа е повеќе од јасна од целата оваа ситуација, тоа е фактот дека екстерното тестирање/државниот испит нема да помогне на ама баш никаков начин при вработување или при создавање на стручен кадар кој ќе биде конкурентен на пазарот на трудот.

Тестовите не решаваат ништо, а практичната работа решава се.

Од овие две работи, првото го имаме во изобилие, а ова второво е речиси мисловна именка на македонските универзитети - и на државните и на приватните.
Изглеа ептен advanced сарказам имам :)

.
Точно е ова, јас сум во странска фирма, еве уште незавршена. Те седнуваат на стол да покажеш што знаеш. Можеш да имаш и три дипломи, џабе е. Ептен за нешто ново, ти даваат обука, ако и после обуката си тенеќе, фала ви на соработката, тука го прекинуваме работниот однос. Не е толку до оценките и дипломата колку што е до желбата да се учат нови работи, колегијалноста, соработката, искреноста, професионалноста. Ама не можеш да докажеш :)

Фросе, сварно мислиш дека тоа е возможно кај нас? Кога се се работи на еден број, нема шанси тоа.
Пред протестов мислев исто, но кога видов колкава бројка сме, ми се врати каква таква надеж :)

Толку е за тие кои веруваат дека не можат да извршат притисок врз државата и врз власта.

Студентите треба да организираат уште помасовни протести на секои 2 или 3 дена пред Собранието на Република Македонија и да не се откажуваат од нивните барања.

Доколку Собранието сепак ги усвои измените, тогаш на студентите единствено им останува во знак на револт да се отпишат и да си продолжат со студиите во странство.

Да, секако дека станува збор за многу скап потег, тежок за реализирање, но кога зборуваме за илјадници студенти, таквиот потег и не е толку тежок.

Доколку студентите заедно се организираат за сместување и префрлување на странските универзитети во соседството, ќе успеат да продолжат со своето образование во странство и редовно нека ги предупредуваат денешните средношколци, односно идните студенти, за да знаат што ги чека доколку се запишат на факултет во Македонија.

Кога бројот на студенти на универзитетите ќе се преполови, на пвеводбениците ќе им текне да воведат екстерно тестирање/државен испит за тие кои веќе дипломирале, па и за тие кои се само со завршено средно образование, па дури и за тие кои се само со завршено основно образование, бидејќи се очајнички гладни и жедни за пари.

Секогаш може да се изврши притисок врз државата и власта, тоа што не треба да се прави, е да се каже дека тука завршува борбата и дека толку е.
Грешка се разбравме. На мене ми е јасно дека секогаш постојат начини да се врши притисок врз власта, но од изминативе години на оваа власт, само ја кажувам реалната слика.

Изглеа ептен advanced сарказам имам :)

Сарказам или реално мислење, вистината е вистина и од неа нема бегање. ;)

Грешка се разбравме. На мене ми е јасно дека секогаш постојат начини да се врши притисок врз власта, но од изминативе години на оваа власт, само ја кажувам реалната слика.

И јас го делев твоето мислење пред да се одржат протестите, но откако истите се одржаа и студентите добија поддршка и од странство, на пвеводбениците толку многу им прпна, што единствено можеа да излезат со глупости од типот "студентите/децата не знаат за/против што протестираат, не знаат што (не) сакаат", "платени се од опозицијата и од Сорос", "едвај 3.000 се собраа" и бројни други глупости кои им паднаа на памет, се со цел да го стишаат гневот и револтот на студентите.

Самиот факт дека почнаа да се служат со толку ниски удари, говори повеќе од доволно дека чувствуваат дека им гори под нозете и се обидуваат на секаков можен начин да го стават огнот под контрола, па макар и со мали дози на гориво, со надеж дека ветрот ќе го згасне огнот во меѓувреме.

Студентите не треба да се откажат, особено не сега кога имаат масовна поддршка не само во Македонија, туку и надвор од Македонија.

А кога сме кај власта, таа е најмалиот проблем, колку поголема и помоќна станува, толку полесно се распаѓа како кула од карти, само треба некој да ја протресе и да дувне силен ветар кон нејзе за да се распадне.

Точно е ова, јас сум во странска фирма, еве уште незавршена. Те седнуваат на стол да покажеш што знаеш. Можеш да имаш и три дипломи, џабе е. Ептен за нешто ново, ти даваат обука, ако и после обуката си тенеќе, фала ви на соработката, тука го прекинуваме работниот однос. Не е толку до оценките и дипломата колку што е до желбата да се учат нови работи, колегијалноста, соработката, искреноста, професионалноста. Ама не можеш да докажеш :)

Па да, и јас бев многу пријатно изненаден кога за прв пат ме интервјуираше мојот прв странски работодавач. Човекот во ниту еден момент не ме праша ниту за оценки, ниту за сертификати, ниту ме праша кој смер сум дипломирал и каде, туку директно си премина на работата:

" Дали имаш познавања од таа и таа технологија и какви се твоите познавања од истата таа технологија ? "

" Колку време работиш со таа и таа технологија и какво искуство имаш стекнато ? "

" Дали би бил подготвен да работиш со таа и таа технологија на такви и такви проекти ? "

Последното прашање беше:

" Колкава плата би сакал да примаш за ваква работа ? "

За жалење се денешните млади кои веруваат дека со оценки можат да се докажат.

Јас познавам луѓе кои само со завршено средно образование со мизерни оценки имаат заварувано гасоводи и нафтоводи на морското дно, бидејќи и покрај мизерните оценки, сепак успеале да ги стекнат потребната обука и потребното искуство за да извадат сертификат за професионален заварувач, кој е признаен во цела Европа, и заработуваат илјадници евра од ваквата работа.

Последно уредено:
Екстерно е надворешно, така?
Па имаме еден куп студенти со практично положено екстерно - надворешно оценување, заминатите во странство добро се вклопија.
Имаше една постара жена на некоја од оние контактнине програми со симпатични прашања од типот:

1.Кој им даваше акредитација на факултетите - државни и приватни?
2.Кој ги воведе новите факултети за кои велите дека се неквалитетни?
3.Koј го укина приемниот испит и воведе задолжително средно?
4.Кој го избираше наставниот кадар на факултетите?

Работата е сам себе го тестирувал ама крив е студентот.

Немогуќе!!
Страв за докторатот ? :sneaky:

Последно уредено:
За да положиш, мора да ги научиш.
Е сега, ако си учел пред тоа ќе си повториш (repetitio est mater studiorum :D ), а ако ништо не си учел и така си поминувал, сега барем ќе седнеш и ќе го прочиташ тоа што не си го читал на време.

А тие пујките што немаат капацитет да научат прашања, а не пак друго, а така поминуват, ќе си паднат поштено.
Оф леле, па не мислиш дека главниот проблем на нашите факултети е токму тоа што со бубање се полагаат испити, се чистат години и се добиваат дипломи? Не треба да си капацитет за да набубаш прашања. Баш напротив. Тие што немаат капацитет најдобро им оди и во случајов тие ќе бидат наградени.
Тоа ли е целта на високото образование?

Абе кај нас да не упишеш факултет е криминал ,убиство од трет степен.Затоа е до тука дојдено.Не ми се ни учи ако ти се верува, ем зошто е ужас , ем зошто учиш за да дојде некој и да ти каже ти учи си падни си дај ни парички нема гајле после дипломата у гз стај си ја зошто нема да работиш зошто немаш книшка.И кога ќе му речам на некој боље у Америка ќе чистам базени и љупам компири ме прави ретардиран.Луѓе не значи дека ако имаме сите факултет ќе бидеме попаметни.Тој што има факултет не е ништо попаметен од молерот у зграда,тоа зависи од човекот.Пола кај мене на факултет штрафцигер у рука немаат фатено, еве уште 2 години машински инжењери ќе станат.И што сакаш повеќе ?

Абе кај нас да не упишеш факултет е криминал ,убиство од трет степен.Затоа е до тука дојдено.Не ми се ни учи ако ти се верува, ем зошто е ужас , ем зошто учиш за да дојде некој и да ти каже ти учи си падни си дај ни парички нема гајле после дипломата у гз стај си ја зошто нема да работиш зошто немаш книшка.И кога ќе му речам на некој боље у Америка ќе чистам базени и љупам компири ме прави ретардиран.Луѓе не значи дека ако имаме сите факултет ќе бидеме попаметни.Тој што има факултет не е ништо попаметен од молерот у зграда,тоа зависи од човекот.Пола кај мене на факултет штрафцигер у рука немаат фатено, еве уште 2 години машински инжењери ќе станат.И што сакаш повеќе ?
Машински си?

Како што тргнало независните студенти ќе станат дежурни штрајкувачи заедно со „невладината„ цивил. Ај ќе видиме што ќе излезе со нив само да не бидат како оние „слободен плоштад„.

10nrjpg.png

СтуденЦки манифест
СтуденЦки манифест
СтуденЦки манифест
СтуденЦки манифест
СтуденЦки манифест
СтуденЦки манифест
СтуденЦки манифест

Дообаааар си.
Известете ги да го поправат насловот, нека не се брукаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom