Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Ама нека биде вклучен кој сака, сите нека бидат вклучени ама тематиката на протестите нека биде само и САМО лошите реформи во образованието.

Зошто ако стечајци, тутунари и што ти јас знам си протестираат за свои проблеми или „проблеми“ ќе треба и тие да бидат организатори, ќе треба и тие да сносат одговорност или заслуга...

Значи според мене се губи смислата на овој протест.
Не знам баш, според мене во протестот треба да бидат вклучени само студенти. Многу по чисто, pure, и помоќно е кога ќе слушнеш "Студентите излегоа да протестираат", отколку во тоа да бидат вмешани и други, па да биде "студентите со поддршка од тие и тие...". Мислам, тоа си е мое мислење, конкретно на протестот студентите се тие кои треба да излезат, без разлика на бројот. Пошто би рекол дека посилно изгледаат 8000 студенти, отколку 9000 студенти и некои од страна. Реално таа маса е доволно силна за да направи добар протест, и дополнителни бројки не се неопходни.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Не знам баш, според мене во протестот треба да бидат вклучени само студенти. Многу по чисто, pure, и помоќно е кога ќе слушнеш "Студентите излегоа да протестираат", отколку во тоа да бидат вмешани и други, па да биде "студентите со поддршка од тие и тие...". Мислам, тоа си е мое мислење, конкретно на протестот студентите се тие кои треба да излезат, без разлика на бројот. Пошто би рекол дека посилно изгледаат 8000 студенти, отколку 9000 студенти и некои од страна. Реално таа маса е доволно силна за да направи добар протест, и дополнителни бројки не се неопходни.
Види, зошто тогаш се бараат средношколците? Зошто тие излагаат на протест? Зошто ги засега и нив, така?
Еве јас да не бев студент, повторно ќе бев за протестов зошто ќе имам дете (се надевам) кое ќе треба да го трпи срањево наречено реформа.
Некој веќе има дете, некој има внуци...
Затоа, сите треба да излезат а насловот да гласи

На протестот на студентите поддршка им дадоа тие и тие
или
На протестот на студентите се појавија и засегнати родители, баби и дедовци...

итн итн...

Али се да биде со на протестот на СТУДЕНТИТЕ. Тие се движечка сила, тие се тие кои го покренаа сево ова.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Види, зошто тогаш се бараат средношколците? Зошто тие излагаат на протест? Зошто ги засега и нив, така?
Еве јас да не бев студент, повторно ќе бев за протестов зошто ќе имам дете (се надевам) кое ќе треба да го трпи срањево наречено реформа.
Некој веќе има дете, некој има внуци...
Затоа, сите треба да излезат а насловот да гласи

На протестот на студентите поддршка им дадоа тие и тие
или
На протестот на студентите се појавија и засегнати родители, баби и дедовци...

итн итн...

Али се да биде со на протестот на СТУДЕНТИТЕ. Тие се движечка сила, тие се тие кои го покренаа сево ова.
Да, да, јасно, се слагам. И ги заборавив средношколците пошто под "други" повеќе мислев на постари, оние кои се засегнати од триста други проблеми у државава. Дефинитивно треба и тие да излезат, под категорија "идни студенти" нормално.

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
За Тањето Каракамишева ли збориш, не и ја знам позадината на овие нејзини јавни бламирања сега, но јас имам одлично искуство со неа како професор.
Има Правен и самиот потреба од реформа, точно е тоа, ние поминавме како експериментална генерација по ЕКТС, и еве сега што слушам од помлади колеги веќе се враќаат некои работи по старо, нема веќе заокружување, дадени прашања и слични малоумности што ги имаше кога јас студирав, свесни сме сите дека или Болоња и ЕКТС се лоши проекти или се лошо имплементирани, па сега се бара некој нов модел.

Само за информација, од Правен не само во минатото, и денес речиси сите професори пишуваат или учествуваат во изготвување на закони и прописи и за оваа владејачка гарнитура.

Туку каде е да каже нешто за целава ситуација еден професор од Правен, се презива Иванов и мислам дека во слободно време се претставува како Претседател на Р.Македонија?
Професорицата шо ја спомна малку скршнала од патот изглеа барем така мене ми се чини по сите овие јавни настапи кај шо меле нешто за шо и сама е свесна дека не е така, мене ко ми предаваше беше со друг памет арно ама шо и се десило не знаеме пошо ќе биде малку премногу ако се замараме со психологијата на таквите во последните години каде што евидентна е промената од експерт во експертутка :)

Правен напраи реформа од 2011/12 :) се врати старото полагање се полага прво влезен колоквиум со 20 прашања(прво беше со 30 па се полагаа два по 15, а сега се полага само еден од 20 на средината на ноември) и после се оди на класичен завршен испит се полага усно или писмено зависи како ќе одлучи професорот, при тоа професорот има право да бира дали тие 20(максимални поени) од влезниот колквиум ќе бидат или нема да бидат вклучени во збирот за крајната оценка што значи завшрниот испит може да носи макс.80 поени + 20 од влезен кол. или пак да носи макс. 100 поени, нели без тие 20 од влезен кол.

Околу Болоња не сум баш сигурен дека моделот не чини, ама сигурен сум дека концептот од старт е погрешно сфатен и уште попогрешно имплементиран. Крајно време е да се сфати дека Болоњскиот модел на студирање не е е само начин на полагање, затоа што таму никаде нема да сретнете дека евалуацијата треба и мора да се спроведува писмено и со прашања кои имаат понуден одговор.

Иначе околу законите нели логично е експерти по право да пишуваат и да ги подготвуваат законите за која било гарнитура и во која било држава.

Имал и прецедникот легендарни предавања кои биле со огромна посетеност и кажувал многу паметни реченици како на пример онаа дека државата прво треба да ја избркате од спалната, па после по ред и од другите соби, ама изглеа сопругата му ја заклучила вратата од дома па кутриот не е во можност јавно да се произнесе околу актуелниве случувања. Тоа дека си игра прецедник меѓудругото..е тема на широка јавна дебата, ама за тоа ќе почекаме во некои други подобри времиња за демократијата во МК, сега засега ја сум "среќен" што законски повеќе од 2 мандати не може да биде тоа што е сеа...ама којзнае....тоа лесно се менува :) со ваква поставеност во собранието.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Зошто ако стечајци, тутунари и што ти јас знам си протестираат за свои проблеми или „проблеми“ ќе треба и тие да бидат организатори, ќе треба и тие да сносат одговорност или заслуга...

Значи според мене се губи смислата на овој протест.
Pedza, смислата на протестов треба да биде И солидарноста. Ако не се потребни рудари, стечајци, работници, тутунари, четници и сл, тогаш не треба ни студенти да има. Само средношколци. Пошто, реформиве се за тие што допрва ке доаѓаат, а не за тие што биле, или се :D

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Pedza, смислата на протестов треба да биде И солидарноста. Ако не се потребни рудари, стечајци, работници, тутунари, четници и сл, тогаш не треба ни студенти да има. Само средношколци. Пошто, реформиве се за тие што допрва ке доаѓаат, а не за тие што биле, или се :D
Точно, станува збор за иднината ама и мајка ми и татко ми имаат дете кое треба да запише факултет значи делумно и тие се засегнати. Тоа сакам да кажам :)

Муабетот ми е дека тие стечајци, тутунари и четници ( :D ) ако излезат, да не излагаат за своите проблеми туку за овој проблем :)

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
I tака ќе треба да има студенти од додипломски, не заборавај, ќе има испити и за магистерци и доктори :D

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
I tака ќе треба да има студенти од додипломски, не заборавај, ќе има испити и за магистерци и доктори :D
Е, да... :D[DOUBLEPOST=1418383055][/DOUBLEPOST]
Ama rudarите, стечајците и четниците :)D) и сл се потенцијални студенти и магистранти, така да... :D

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Пред да ме прочита и цитира некој што погрешно би ме разбрал да кажам дека во основа сум против паушални тестирања без јасна концепција и аргументација. Напишав и наназад во темава едно мислење.

Али кога читам еуфорични мислења како циник морам оптимистите да ги удрам со стапот на релноста. Џабе еуфоријата. Гарант ќе им успее воведување на тестирањето.
Ако пленумот ја пушти низ вода целава енергија....да... ќе им успее воведувањето екстерно, ама ако дополнително се зајакне и премине во цврста студентска организација со искрени намери кои на следни студентски избори би кандидирала прецедник на СПУКИМ со што и de jure ќе бидат претставници на студентите..па и баш не верувам дека така лесно ќе поминат "реформите"

Последно уредено:
Член од
20 јули 2014
Мислења
3.371
Поени од реакции
8.947
А, Коза Ностра ги читате? Ги утепаа од заебавање. :D

Гоца: Ги дадовме сликите од дронот на форензика – не се од вчерашниот протест

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска ги изнесе во јавност резултатите од истрагата на сликите и снимките од дронот на уапсениот студент и тие ги потврдуваат сомнежите на МВР дека станува збор за специјален дрон кој уште во воздух монтира и додава луѓе.

– Нашите форензички служби утврдија дека на снимките се монтирани студенти од други протести, најверојатно и од други држави, се со цел да се прикаже наводна масовност на студентскиот протест. Форензичарите тргнаа од податокот дека на протестот имаше 3.000 луѓе, па врз основа на тој податок ја проверија веродостојноста на снимките. Се покажа дека на снимките има многу повеќе, што значи дека се додавани со фотошоп. Тоа го потврдија и метаподатоците на запленетите фајлови. Пропадна уште еден обид на СДСМ и опозициските медиуми да се конструира некаква афера или во конректниот случај некаков протест, кој де факто не се случил во такви размери – вели Јанкуловска.

Таа рече дека очекува студентот кој го леташе дронот да добие повеќемесечен притвор, додека запленетото летало ќе биде уништено во депоата на МВР, откако ќе му помине меракот на Иво Котески малку да го полета во кругот на Министерството.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Да е кабил оваа сама себе ќе се уапси :pos2:

RickyLFC9

Модератор
Член од