За Тањето Каракамишева ли збориш, не и ја знам позадината на овие нејзини јавни бламирања сега, но јас имам одлично искуство со неа како професор.
Има Правен и самиот потреба од реформа, точно е тоа, ние поминавме како експериментална генерација по ЕКТС, и еве сега што слушам од помлади колеги веќе се враќаат некои работи по старо, нема веќе заокружување, дадени прашања и слични малоумности што ги имаше кога јас студирав, свесни сме сите дека или Болоња и ЕКТС се лоши проекти или се лошо имплементирани, па сега се бара некој нов модел.
Само за информација, од Правен не само во минатото, и денес речиси сите професори пишуваат или учествуваат во изготвување на закони и прописи и за оваа владејачка гарнитура.
Туку каде е да каже нешто за целава ситуација еден професор од Правен, се презива Иванов и мислам дека во слободно време се претставува како Претседател на Р.Македонија?
Професорицата шо ја спомна малку скршнала од патот изглеа барем така мене ми се чини по сите овие јавни настапи кај шо меле нешто за шо и сама е свесна дека не е така, мене ко ми предаваше беше со друг памет арно ама шо и се десило не знаеме пошо ќе биде малку премногу ако се замараме со психологијата на таквите во последните години каде што евидентна е промената од експерт во експертутка
Правен напраи реформа од 2011/12
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
се врати старото полагање се полага прво влезен колоквиум со 20 прашања(прво беше со 30 па се полагаа два по 15, а сега се полага само еден од 20 на средината на ноември) и после се оди на класичен завршен испит се полага усно или писмено зависи како ќе одлучи професорот, при тоа професорот има право да бира дали тие 20(максимални поени) од влезниот колквиум ќе бидат или нема да бидат вклучени во збирот за крајната оценка што значи завшрниот испит може да носи макс.80 поени + 20 од влезен кол. или пак да носи макс. 100 поени, нели без тие 20 од влезен кол.
Околу Болоња не сум баш сигурен дека моделот не чини, ама сигурен сум дека концептот од старт е погрешно сфатен и уште попогрешно имплементиран. Крајно време е да се сфати дека Болоњскиот модел на студирање не е е само начин на полагање, затоа што таму никаде нема да сретнете дека евалуацијата треба и мора да се спроведува писмено и со прашања кои имаат понуден одговор.
Иначе околу законите нели логично е експерти по право да пишуваат и да ги подготвуваат законите за која било гарнитура и во која било држава.
Имал и прецедникот легендарни предавања кои биле со огромна посетеност и кажувал многу паметни реченици како на пример онаа дека државата прво треба да ја избркате од спалната, па после по ред и од другите соби, ама изглеа сопругата му ја заклучила вратата од дома па кутриот не е во можност јавно да се произнесе околу актуелниве случувања. Тоа дека си игра прецедник меѓудругото..е тема на широка јавна дебата, ама за тоа ќе почекаме во некои други подобри времиња за демократијата во МК, сега засега ја сум "среќен" што законски повеќе од 2 мандати не може да биде тоа што е сеа...ама којзнае....тоа лесно се менува
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
со ваква поставеност во собранието.