Мултикултурализмот, и неговата злоупотреба

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Исто е и во Македонија. Мора да се прилагодуваме на западот во кој е кул да си малцинство (било какво сексулано, етничко и тн.) отколку да си припадник на мнозинството пошто по дифлот си досаден и полн со предрасуди.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.961
Поени од реакции
25.520
Sweden -- Leads Anti-Immigration Shift

"The Sweden Democrats, however, have a history of racism, despite a recent effort to appear more mainstream. " да,бидејќи противење на мулти Култот е расизам.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-12-04/sweden-yes-sweden-leads-antiimmigration-shift

Нека не си ги забораваат предците.Svenska Strong!

Sverigedemokraterna се расисти. Јавно го кажуваат тоа.

О, да! Шведска си ги заборава предците, но не поради емигрантите, туку поради чичко Сем. И нека би американизација... И би американизација!

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.316
Поени од реакции
28.242
Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Sverigedemokraterna се расисти. Јавно го кажуваат тоа.

О, да! Шведска си ги заборава предците, но не поради емигрантите, туку поради чичко Сем. И нека би американизација... И би американизација!
"oppose integration because they believe that integration involves "meeting in the middle" and do not think that the indigenous Swedish people should have to bear the burden of what they see as a reckless immigration policy"
Ова не ми личи мене на расизам.Слични на овие се UKIP и они ли се расисти?
Фората е што денеска, се што не е во согласност со политичката коректност е расизам.Ако некој од нив кажал дека не сака веќе Сомалијци во Шведска,јас не гледам како тоа е расизам.Има причина зошто тие кажале нешто такво.Тибетјаните сами кажуваа дека не сакаат Кинези и тоа во многу наврати,во Јужна Африка голем број црнци(овде спаѓаат и битни фаци) викаа дека не сакаат белци веќе(white devil) и никој не се јави тоа да го осуди.И сеа Швеѓаниве рекле,еј ај мрш у курац на имигрантиве и оп сите на нозе,обединети против расизмот.
А околу тоа дека тие сами признале дека се расисти,верувај пострашни се тие што не признаваат.Пострашни се тие што идат и викаат ние носиме права/демократија/љубов/толеранција и разбирање.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.961
Поени од реакции
25.520
"oppose integration because they believe that integration involves "meeting in the middle" and do not think that the indigenous Swedish people should have to bear the burden of what they see as a reckless immigration policy"
Ова не ми личи мене на расизам.Слични на овие се UKIP и они ли се расисти?
Фората е што денеска, се што не е во согласност со политичката коректност е расизам.Ако некој од нив кажал дека не сака веќе Сомалијци во Шведска,јас не гледам како тоа е расизам.Има причина зошто тие кажале нешто такво.Тибетјаните сами кажуваа дека не сакаат Кинези и тоа во многу наврати,во Јужна Африка голем број црнци(овде спаѓаат и битни фаци) викаа дека не сакаат белци веќе(white devil) и никој не се јави тоа да го осуди.И сеа Швеѓаниве рекле,еј ај мрш у курац на имигрантиве и оп сите на нозе,обединети против расизмот.
А околу тоа дека тие сами признале дека се расисти,верувај пострашни се тие што не признаваат.Пострашни се тие што идат и викаат ние носиме права/демократија/љубов/толеранција и разбирање.
Муабетов ти е во стил „само затоа што сака мажи, не значи дека е педер“. :)
Јас бре, јас осудувам секој што е расист без разлика на неговата боја на кожата. Овакви поединци како мене ги има еден куп, она што го нема е праведна власт, а како што можам да видам ти токму тоа го бараш.

И да, Sverigedemokraterna сами се декларираат како расисти, јавно! За тоа кој колку е страшен е друг муабет, зборуваме за власта или луѓето? Претпоставувам зборуваш за власта, а за тоа веќе ти пишав што мислам, секој си гледа свои интереси, некои се кријат позади некаква маска, некои не, во принцип сите имаат иста цел.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.383
Поени од реакции
1.985
Последно нешто што ме изненади за Израел е што народот важи за доста расистички настроен. Бар по она што го читав во поплаките на Африканци кои имале среќа или несреќа да бидат таму.

.
Евреите се пример,дефиниција за она што ние го нарекуваме "племе",со тоа што оние групи кои ние ги нарекуваме "племе"(арапите,црнците,албанците,муслиманите),се мали деца во споредба со евреите.Од нив поголемо "племе",ни постоело,нити ќе постои.
За да се увериш во тоа,не мора да одиш во Израел,доволно е да отидеш во некоја од западните земји и да видиш како функционираат,како се гетоизираат дури и во најлибералните земји.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Значи повторно. Не се работи конкретно за Запад или Исток, туку за теоријата дека опстанувале традиционалните и нелибералните.

А Западот се вклопува во она што се обидувам да го објаснам,. Никогаш во историјата не бил поробен vs го поробил речиси целиот свет. И покрај тоа што е помалуброен, помалку конзервативен и традиционален.
Наравоучение: Умот победува, а не бројноста на населението.

Ако гледаш од примитивна гледна точка на размножување.
Од гледна точка на напредокот во полето на науката, хомосекцуалците и тоа како си имаат свое место во еволуцијата на човекот.
Alan Turning, anyone? Секој човек има што да допринесе во светот ако му се даде шанса.
Ne curo ne, brojot i te kako e vazhen. bellcite so razmnozhuvawe stigmaa ovde kaj shto se, so kolonizirawe na novi teritorii. Vidi gi deneska kinezite, indijcite, zoshto se podelli Indija, zoshto arapakiot svet ne i se dozvolluva da se obedini.
Tehnollogijata mozhe voeno da presudi, no vo ekonomski plan treba narod.

Mnogu e smeshno od bellec da slushnesh deka ne saka iselenici, a vo isto vreme se gordee so koloniziraweto na polla pllaneta.

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Ne curo ne, brojot i te kako e vazhen. bellcite so razmnozhuvawe stigmaa ovde kaj shto se, so kolonizirawe na novi teritorii. Vidi gi deneska kinezite, indijcite, zoshto se podelli Indija, zoshto arapakiot svet ne i se dozvolluva da se obedini.
Tehnollogijata mozhe voeno da presudi, no vo ekonomski plan treba narod.

Mnogu e smeshno od bellec da slushnesh deka ne saka iselenici, a vo isto vreme se gordee so koloniziraweto na polla pllaneta.
Јас како белец не сум горд на тоа што дел од мојата раса извршиле масакри врз некои населенија.Но во исто време не се ни срамам.Зошто?Бидејќи секое интелигентно суштество кога ќе дојде во контакт со помалку развиена цивилизација изходот е речиси секогаш уништување(тоа го потврди и проф Hawkings,во неговата теорија за првиот контакт со вонземјани)

И второ,зошто кога сите зборите за лошите работи на колонијализмот,секогаш зборите за Европскиот?Како никогаш не ги споменувате Турците кои ја урнаа Византија,се населија на истата земја и 500 години ги држеа балкасните народи по османлиска чизма?А при самото тоа направија огромни демографски промени во Балканот.Или пак фактот дека Арапите имале Црнци робови многу повеќе односно поодамна од белците?
Или пак дека голем број од црнците своеволно си го давале својот народ во робство и значителен дел од робопоседниците биле Црнци.
Зарем доколку црнците им се пружела шанса(да беа малце попаметни) да мрднат од тоа вукојебината Африка,немаше да пробаат да ја колонизираат Европа?

Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
Значи повторно. Не се работи конкретно за Запад или Исток, туку за теоријата дека опстанувале традиционалните и нелибералните.

А Западот се вклопува во она што се обидувам да го објаснам,. Никогаш во историјата не бил поробен vs го поробил речиси целиот свет. И покрај тоа што е помалуброен, помалку конзервативен и традиционален.
Наравоучение: Умот победува, а не бројноста на населението.
Ја само викам да ги оставиш сите опции отворени, зошто и почудни работи се случувале низ историјата.
Една верзија е дека демографските проблеми и миграционите притисоци од околните “варвари“ и пресудиле на Западната Римска империја. Наследниците на тие, прилично, традиционални заедници ја изградија западната цивилизација за која и двајцата збориме тука. Друг пример, подрастичен, ти се турските и монголските племиња што ја испоубија и иссилуваа цела Азија во рок од неколку века. Со традиција и култура карактеристична за hunter-gatherer општества, примитивци како што светот не видел до тогаш, за неколку века изградија империи како Отоманската и Мугалската. Преку тргување со втората (и повремено крадење, ако сме искрени) британците ја направија својата.
Лесно било умот на Западот да победува, кога пред еден век, само Германија имала население колку пола Африка. Умот без бројност, ретко победува.

Можеби не сакаме да признаеме, ама тие традиционални и конзервативни заедници се моментално репродуктивно поуспешни од останатите. Драстично ја зголемија веројатноста дека нивното потомство ќе преживее (благодарение на модерната наука и медицина), а во исто време не го намалија наталитетот.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Бидејќи секое интелигентно суштество кога ќе дојде во контакт со помалку развиена цивилизација изходот е речиси секогаш уништување(тоа го потврди и проф Hawkings,во неговата теорија за првиот контакт со вонземјани)
Не, бидејќи повисоката интелигенција и разум треба да спречи уништување. Ако си склон кон уништување и поробување, џабе тоа мозокот у тимбата. Затоа јас лично ко белец се срамам од тие делови од историјата.

Проблемот кој го имам со одредени групации и црни расисти е што намерно не го акцентираат делот на уништувањето и поробувањето не само на црното население, но латинското, индијанското и белото. Да, имало и бели робови. Мал процент, но постоеле. Не знам зошто беливе супериорци мижат на тој дел од историјата. За црниве знам зошто. Оти не им иде во прилог да не се едината угнетувана страна.

Објективен поглед кон историјата значи и срам за злодела која твојата "раса" ги направила. А не да ги оправдуваш со "факти". Теорија не потврдува ништо. Она што се укажува е дека интелигенцијата не е доволна да напредне некое општество, туку разум и свест. Во отсутност на тие работи, се случиле срањата изведени од белците што се случиле.

И џабе дрндате дека не сте расисти или расни супериорци, кога содржината на постовите ви го сугерира тоа, немате грам објективност, и вадите инфо од неверојатно глупави, brainwashed, крајно пристрасни извори. Што очекувате?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Јас како белец не сум горд на тоа што дел од мојата раса извршиле масакри врз некои населенија.Но во исто време не се ни срамам.Зошто?Бидејќи секое интелигентно суштество кога ќе дојде во контакт со помалку развиена цивилизација изходот е речиси секогаш уништување(тоа го потврди и проф Hawkings,во неговата теорија за првиот контакт со вонземјани)

И второ,зошто кога сите зборите за лошите работи на колонијализмот,секогаш зборите за Европскиот?Како никогаш не ги споменувате Турците кои ја урнаа Византија,се населија на истата земја и 500 години ги држеа балкасните народи по османлиска чизма?А при самото тоа направија огромни демографски промени во Балканот.Или пак фактот дека Арапите имале Црнци робови многу повеќе односно поодамна од белците?
Или пак дека голем број од црнците своеволно си го давале својот народ во робство и значителен дел од робопоседниците биле Црнци.
Зарем доколку црнците им се пружела шанса(да беа малце попаметни) да мрднат од тоа вукојебината Африка,немаше да пробаат да ја колонизираат Европа?
Ne naselenia druzhe, celi civilizacii zbrishele belcite.
Kako prvo goleminata na civilizaciite zavisi od usllovite koi im gi pruzhi zemjata, a ne samiot gen, ili pa samite lugje reshavaat da bidat popametni.
Kako vtoro kazhi mi koja druga civilizacija kolonizirale tri kontinenti. Ili da zborime za balkanskiot poluostrov?

Belcite samo posle modernizmot go konsolidiraa razumot i pochnaa da zakocha so proshiruvaweto, go namaluvaat sopstveniot natalitet i ne se proshiruvaat.

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Не, бидејќи повисоката интелигенција и разум треба да спречи уништување. Ако си склон кон уништување и поробување, џабе тоа мозокот у тимбата. Затоа јас лично ко белец се срамам од тие делови од историјата.

Проблемот кој го имам со одредени групации и црни расисти е што намерно не го акцентираат делот на уништувањето и поробувањето не само на црното население, но латинското, индијанското и белото. Да, имало и бели робови. Мал процент, но постоеле. Не знам зошто беливе супериорци мижат на тој дел од историјата. За црниве знам зошто. Оти не им иде во прилог да не се едината угнетувана страна.

Објективен поглед кон историјата значи и срам за злодела која твојата "раса" ги направила. А не да ги оправдуваш со "факти". Теорија не потврдува ништо. Она што се укажува е дека интелигенцијата не е доволна да напредне некое општество, туку разум и свест. Во отсутност на тие работи, се случиле срањата изведени од белците што се случиле.

И џабе дрндате дека не сте расисти или расни супериорци, кога содржината на постовите ви го сугерира тоа, немате грам објективност, и вадите инфо од неверојатно глупави, brainwashed, крајно пристрасни извори. Што очекувате?
Тоа дека тебе не ти се допаѓа,тоа не го прави помалку точно.Јас нигде не пишав дека го оправдувам тоа,но тоа е дел(за жал) од човечката природа во тие времиња.За истово се карав со едни околу војната кои тврдеа дека тоа е социјална конструкција и дека само злобните луѓе тоа го прават.Природата пак докажува дека тоа нема врска.Војната е поприродна од многу работи,едноставно тоа е конфликт во поголем размер и со повеќе индивидуи(нашите најблиски од животниското царство активно војуваат за ресурси)
Пак ќе повторам,јас не го оправдувам тоа,но факт е дека е дел од природата.Најголемата социјална констркуција е еднаквоста,не постои еднаквост во природата(во смисол ако не си приспособен да преживееш тоа е тоа,никој нема да прави посебни услови за тебе).[DOUBLEPOST=1418058610][/DOUBLEPOST]
Ne naselenia druzhe, celi civilizacii zbrishele belcite.
Kako prvo goleminata na civilizaciite zavisi od usllovite koi im gi pruzhi zemjata, a ne samiot gen, ili pa samite lugje reshavaat da bidat popametni.
Kako vtoro kazhi mi koja druga civilizacija kolonizirale tri kontinenti. Ili da zborime za balkanskiot poluostrov?

Belcite samo posle modernizmot go konsolidiraa razumot i pochnaa da zakocha so proshiruvaweto, go namaluvaat sopstveniot natalitet i ne se proshiruvaat.
Guns,Germs & Steel ја разработува таа тематика,околку релацијата географска положба-напредна цивилизација.Делумно се сложувам со таа книга,дел не.Бидејќи еве Арапите живееле во некои делови кои биле полоши од Афричките џунгли и постигнале доста ефективни резултати или пак што правиме со Маите и Азтеките,тие живееле во речиси идентични места како Африканците и пак успеале да направат доста напредни цивилизации.А тука се и Нордијците,кои имаат најлоши услови за развиток и пак види ги нивните културни достинувања.

Друго,се сложувам со тебе дека белците имале поголем колонијализам.Но пак е прашањето тоа.Да можеле пример Турците да колонизираат и повеќе од белците,зарем немаше да го направат тоа?

Во прилог неколку реченици за Арабските поробувачи
Some historians estimate that between A.D. 650 and 1900, 10 to 20 million people were enslaved by Arab slave traders. Others believe over 20 million enslaved Africans alone had been delivered through the trans-Sahara route alone to the Islamic world.

The Arab slave trade typically dealt in the sale of castrated male slaves. Black boys between the age of 8 and 12 had their scrotums and penises completely amputated to prevent them from reproducing. About six of every 10 boys bled to death during the procedure, according to some sources, but the high price brought by eunuchs on the market made the practice profitable.

The calipha in Baghdad at the beginning of the 10th Century had 7,000 black eunuchs and 4,000 white eunuchs in his palace,

Последно уредено:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Тоа дека тебе не ти се допаѓа,тоа не го прави помалку точно.Јас нигде не пишав дека го оправдувам тоа,но тоа е дел(за жал) од човечката природа во тие времиња.За истово се карав со едни околу војната кои тврдеа дека тоа е социјална конструкција и дека само злобните луѓе тоа го прават.Природата пак докажува дека тоа нема врска.Војната е поприродна од многу работи,едноставно тоа е конфликт во поголем размер и со повеќе индивидуи(нашите најблиски од животниското царство активно војуваат за ресурси)
Пак ќе повторам,јас не го оправдувам тоа,но факт е дека е дел од природата.
Со тоа го оправдуваш. Не можеш да мериш разум и природа во иста чаша. Или едното или другото. Или ќе бидеме цивилизација која разликува лошто од добро, или ќе се водиме на антички филозофски концепти на владетели и поробени населенија.

Не барај затоа што нема оправдувања за човечките глупости. Воедно и за белата раса. За другоно се согласувам. Азијцине лом се имаат правено меѓу себе и тоа. Арапите исто биле поробувачи. Црнците исто така. Не негирам. У конкретниов случај збориме за белците затоа што ги презентирате како угнетена страна. Затоа на нив е фокусот. Јас имам зборено за арапските освојувачи и Маврите како контраст на големо во други случаеви. Муабетов тука е друг.

Хокинг го цитираш за да оправдаш злостор. Демек природна особина. Значи АЛО. Тоа nature vs. nurture е отепано да бесвест во дискусија и дебата и се знае што е природно што не е во човекот. Немој сега тоа да го внесуваме во дебата. Не е дека мене не ми се допаѓа, не ми се допаѓа што цитираш ствари и ги вадиш надвор од контекст. Што ја буткаш дискусијава на пониско ниво. Тоа не ми се допаѓа, не друго.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Или ќе бидеме цивилизација која разликува лошто од добро, или ќе се водиме на антички филозофски концепти на владетели и поробени населенија.
По кои етички нормативи ќе разликуваме што е добро а што е лошо. Нема основи за таква разлика. За некого религијата е добро, за некого е тоа лошо. За некого некои културолошки обичаи се добро за некои се лошо. На пример кај некои народи е вообичаено да се јадат заробените воини, кај некои е вообичаено да продаваат девојчиња и така натака.
Ако некои имигранти сакаат да живеат во некоја друга средина која се разликува од нивната, тогаш е нормално тие да ги прифатат етичките нормативи на домаќините. Типичен позитивен пример за тоа е Македонската емиграција, која буквално културно се претопува во државите каде што се наоѓа.

Мултикултуризмот е потенцирање на културолошка разлика во една средина, а со тоа и гетоизација на имиграцијата, која со тек на времето станува проблем на едно општество.

Значи со тоа што не подржувам мултикултуризам во една држава, не значи дека сум јас расист, ксенофоб, хомофоб и така натака. Мојот став е без разлика од кој етникум потекнува една единка, дали е црн, бел или жолт, православен, муслиман, католик или атеист, дали е хомосексуалец или хетеросексуалец, тој истиот доколку одбрал да живее надвор од својата земја, треба да ги прифати правилата на таа земја и да се претопи во неа културолошки и според нејзините етички нормативи, а не да форсира културолошки и етички нормативи несвојствени за таа држава.

Kajgana Shop

На врв Bottom