Дали гледаш како самиот пласираш секогаш различни вести, еднаш велиш дека услов било признавање на Косово , сега вест дека српскио претседател претпоставува со голема сигурност дека ЕУ ќе бара признавање на косово, во ни еден званичен документ на ЕУ не се бара признавање на косово од србија. Се е то рекла казала али во меѓународниот свет си има правила, разликите во ставовите на косово и србија се толку големи што ќе треба децении преговори за да се решат,ни една српска влада нема да го направи тој потег пошто ќе биде тоа нивно политичкои самоубиство и ќе бидат жигосани као предавници,
Зошто српскиот претседател би претпоставил дека ќе биде побарано од Србија да го признае Косово ? Сигурно пошто има остар нос и мириса ситуација.
Во Србија има еден куп политичари кои признаваат дека Косово е изгубена, а има и такви што велат дека Косово треба да се признае како самостојна држава.
Признавањето не ќе се случи одеднаш, од 1999 се спрема теренот, секој по малку придонесува во признавањето на Косово.
Можеш да провериш што велат српските граѓани околу Косово.
Во 2009та , анкета во која 61% од србите веруваат дека Косово е изгубено.
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=345710
А веќе сум ти набројал од српските личности кои рекле дека Косово е изгубено.
Еве на пример Вук Драшковиќ
Drašković: Ja ne znam šta stoji na putu tom postizanju dogovora. Niti Aleksandar Vučić niti ja, niti iko odgovoran za činjenicu, niti je može promjeniti, a to je da je Srbiji Rezolucijom 1244, Kumanovskim sporazumom oduzet i suverenitet i svaka državna vlast nad Kosovom. Dakle Kosovo je izgubljeno. Kosovo je država. Kosovo u ovom trenutku priznaje više od polovine članica UN. Neću ja da hvalim ovdje jednu autističnu svijest koja ne priznaje ove činjenie, koja neće da Kosovo nazove ni susjedom a kamoli državom, nego ponavlja neke fraze da su tamo neke privremene institucije države Srbije. To je mentalna katastrofa srpskog naroda, što se takav riječnik upotrebljava i što se narodu prodaju laži. Na Kosovu je 94 odsto Albanaca. Oni su prema Rezoluciji 1244 iskoristili pravo na svoje nacionalno samoopredjeljenje, proglasili nezavisnost. Međunarodni sud u Hagu ocjenio je da ta rezolucija nije u suprotnosti ni Rezoluciji 1244 ni međunarodnom pravu, prema tome Kosovo je država. Lijekovito će biti i dobro i za srpski narod na Kosovu i srpski narod ovdje, da se podhitno potpiše taj sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.
Србите се гневни и неми.
А признавањето на Косово ќе биде: Секое чудо три дена трае. (ќе излезат политички мотивирани срби, ќе запалат неколку објекти, и ајде чао, а политичарите ќе ја префрлат вината на нивните претходници, од Ранковиќ па навака).
признавање дека една територија може да прогласи отцепување од една земја - комоитно на Путин му дава повод да влезе со војска во украинските територии каде народ бара отцепување, комотно му дава пример на корзиканци, баскијци, кинески покрајини..... аргумент за нивно барање за отцепување, ете Путин веќе е на ставв “Ако може косово - може и Крим, утре ќе биде некоја друга територија во некоја ЕУ земја, задутре некоја држава во Америка....
Секоја држава која протерува 80% од своето немнозинско население, уништува 80% од домовите , убива 12.000 цивили .... нелегално укинува автономии, протерува 99% од вработените од немнозинското население , казнува со затвор за имање дома книги од албанска историја итн .... заслужува да им се случи отцепување на таа немнозинска заедница.
Случајот на Косово е посебен, и со ништо не можеш да го споредиш.
Во Крим немаше ни 100 убиени руси, ни 100 уништени куќи.
Во Каталонија живеат најбогатите жители.
Од Србија треба да се отцепат уште и: Бошњаците, албанците и унгарците.
Србија нема добар однос кон малцинствата, ги гледаат како експериментални глувци врз кои ги пробаат националистичките програми спремани од српските болни глави.
Ако Србија го признае Косово како мислиш дека тоа ќе му олесни на шпанија? па баски каталонци ќе речат, ете пример независност и признавање од земја од која сме отцепени, што ќе ја задржи после република српска во Босна или хрватите во босна - че дојде до распад на една земја која одвај ја држат заедно....
Во ЕУ постојат многу лобија кои користат вакви прилики да потегнат некои свои прашања, али на крај реално кога ќе се седне и разгледа ситуацијата, принцип да една територија може да се отцепи од држава и стане независна - не им одговара на европјаните као принцип. Зошто Германиоја после не би признала независна корзика, или баскија или каталонија или тирол ? и то со референдум прогласена? како ќе му замераат на Путин што помага во отцепување на други држави?
ЕУ ќе зема од косово се шо им треба, без никакви услови, исто како и сега македонија, ако не сме во НАТО - праќаме војски во НАТО операции, ако не сме во ЕУ, секои нивни желби ги исполнуваме, така да ЕУ не страда од непримање на такви членки кои прават се да му удоволат на големите сили или да преживеат.
Така да на крај мислам дека Србија и Косово ќе преговараат, ЕУ ќе ја поздравува таквата соработка, Србија ќе си оди кон пат на ЕУ, кга и да ЕУ побара - Србија ќе им достави документи - еве преговараме за северно косово, преговараме за извбеглици, преговараме за исчезнати, за имоти, за фирми....... тоа ќе му биде доста на ЕУ.
Каталонците имаат право на своја држава доколку:
-100 години бидат третирани како експериментални глувци
-нелегално им се укине автономијата која ја имаат
- 6 милиони од вкупно 7 милиони жители бидат протерани надвор од државата.
- 50.000 каталонци бидат убиени.
- 1.8 милиони домови бидат уништени
- 2 милиони бидат протерани од работа
- сето ова пред почетокот на 21 век.
Што викаш ?
Во ЕУ има попамтни луѓе од тебе и мене , ако ти ги согледуваш можните проблеми од влегувањето на Србија во ЕУ без признавање на Косово ... тогаш тие ќе одат чекор подалеку, освен што ќе бараат од Србија признавање на Косово, ќе заклучат и поинаков договор, Србија да нема право на вето врз Косово при зачленувањето во ЕУ. (веќе отсега има таков договор и одлично функсионира, Србија не го попречува Косово во зачленувањето во меѓународни организации, па дури Србија понекогаш одбира самата да се попречува, бојкотираа некои самити каде беше повикана Косово како самостојна држава, но не го попречија Косово мора да се признае, поштени луѓе испаднаа).
во ЕУ може да влезе само меѓународно призната држава, значи прво призната и со свое место во ОН после во Европа.
Ти ги покажав државите кои фигурираат на сајтот на Европска Унија, таму го има и Косово, значи тие веќе се на пат кон ЕУ.
Косово според резолуцијата 1244 , во следните милион години ќе биде под одбрана на меѓународните воени трупи.
Односно , тие ќе бидат таму се додека не се реши конечниот статус на Косово.
Па затоа Косово нема ни војска, најмалку пари трошат за оружја и одбрана, тие пари ги претвараат во асвалт.
Наскоро ќе биде формарана и војската, но симболично, со 5000 трупи.
Ги штити резолуцијата 1244.
Врти сучи, Косово не е Србија.