Кабала и нејзината симболика

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Ако премногу зборуваш - ќе биде бладање за другите. Затоа измислуваат сказни и хиероглифи, барем да бидат интересни... :)

Главна цел на кабалата... не знам како да ти одговорам на ова... Што е главна цел на математиката?
Јас така го разбирам прашањето и не знам ни одблизу од каде да почнам да објаснувам.

Според мене, кабалата дава мапа на сите сили што „постојат“ со сите пропорции помеѓу нив.
Дрвото на Животот е најфлексибилната мапа на реалноста. Затоа многумина ја силуваат, виткаат без да се обидат да ги разберат пропорциите на идеите кои ги туркаат де ваму де таму.

Ете @Ipsissimus дал одговор... нема да го коментирам, тоа е негово разбирање. Кетер не го сметам за највисоко ниво на постоење. Бидејќи Кетер во Ашијах, е само Тифарет во Јецирах :) Не треба да се мешаат нивоата - тоа е најголемата грешка на секој што практикува магика и кабала.

@Beric Dondarrion постои разлика од догматска кабала, практична кабала (церемонијална магика), ја имаш и онаа која сеуште се пренесува од уста на уво, буквално кабала... :) Ти која ја изучуваш како христијанин?

И за твојот коментар: нема кој друг да прашаат за кабала. Сите сте или христијани или муслимани или атеисти. Имате одбивност кон оваа света работа од ваши кој зне какви причини.
Јас со нетрпение чекам евреин да проговори тука, да научам уште повеќе за оваа тајна доктрина! :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ете @Ipsissimus дал одговор... нема да го коментирам, тоа е негово разбирање. Кетер не го сметам за највисоко ниво на постоење. Бидејќи Кетер во Ашијах, е само Тифарет во Јецирах :) Не треба да се мешаат нивоата - тоа е најголемата грешка на секој што практикува магика и кабала.
Реков дека Бог е највисокото ниво на постоење, а Кетер само коинцидира со него на дрвото на животот - гледано како шематски приказ.
Инаку секој од архетипските светови има иста хиерархија, па дури и секој сефирот во себе го содржи дрвото на животот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.596
И за твојот коментар: нема кој друг да прашаат за кабала.
E ова е веќе соодветен одговор на она што го кажав. Факт е дека на форумов само Телемитите се најблиску до исправна адреса на која може некое прашање од оваа област да се постави. Знам дека и некои масони, кои беа тука изучуваа Кабала (Ѕидарски спомна дека на своја иницијатива изучувал), но нив/него ги нема сега.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Форумов глобално, има една скроз погрешна ориентација за Кабала да ги прашува Телемитите (и нивните одговори да ги смета за валидни), чие учење е амалгам од кабала, тантра, херметизам и уште по нешто.
Ако бе, нема ништо страшно тука.
Од друга страна, кој сметаш дека е доволно стручен да даде одговор?[DOUBLEPOST=1417160098][/DOUBLEPOST]
Кабалата е метафизичка шема за природата на реалноста. Бог во кабалата е највисокото ниво на постоење, на дрвото на животот тоа ниво коинцидира со Кетер. Највисокото ниво во себе ги вклучува пониските, па така материјалниот физички свет коинцидира со Малкут на дрвото на животот.
Што од таа метафизичка шема?
Тоа ти е аналогно на математиката на пример. Имаш луѓе што научиле одредени методи на решавање на задачи а појма немаат ни што е множењето во суштина :)
Што ако ги знаеш сите тие принципи, на кои функционира универзумов?
Баш ме интересира некој практичен пример...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.596
Ако бе, нема ништо страшно тука.
Од друга страна, кој сметаш дека е доволно стручен да даде одговор?...
ја мислам дека они не се.
али како што кажа хепта, друг нема, а они се најблиску
IMO

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што од таа метафизичка шема?
Тоа ти е аналогно на математиката на пример. Имаш луѓе што научиле одредени методи на решавање на задачи а појма немаат ни што е множењето во суштина :)
Што ако ги знаеш сите тие принципи, на кои функционира универзумов?
Баш ме интересира некој практичен пример...
Па нормално дека формата без суштина е празна и води кон заблуда. Затоа кабалата не е само теорија, туку и пракса подеднакво, пракса која вклучува медитација, визуелизација, дивинација.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.596
Во секојдневниот муабет, под дивинација се подразбира предвидување на иднината.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во секојдневниот муабет, под дивинација се подразбира предвидување на иднината.
Не не, дивинација во смисла увид или контемплација - "...the attempt to gain insight into a question or situation..."

Член од
12 ноември 2014
Мислења
40
Поени од реакции
10
Sum cul za kabalava deka ja praktikuvaat mnogu poznati licnosti no neznam koj se dobri a koj losi strani bidejki e zboruvano vo mediumite i ima polno informacii

Член од
12 ноември 2014
Мислења
40
Поени од реакции
10
Ima i toa a ima i informacii ,sega sto e tocnoa sto ne ostanuva misterija .Jas licno neznam niti koj ja izmislil od kade poteknuva ,koj e izvorot ,koja e problematikata so sto se zanimava.No da kruzat razni info ako imas predlog slobodno spodeli :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ima i toa a ima i informacii ,sega sto e tocnoa sto ne ostanuva misterija .Jas licno neznam niti koj ja izmislil od kade poteknuva ,koj e izvorot ,koja e problematikata so sto se zanimava.No da kruzat razni info ako imas predlog slobodno spodeli :)
Кабалистичката литература е достапна за сите, за тој што сака да дознае, нема мистерии. Се што треба е да почне самиот да истражува, да чита да се информира.

Kajgana Shop

На врв Bottom