Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.307
- Поени од реакции
- 12.298
Ако премногу зборуваш - ќе биде бладање за другите. Затоа измислуваат сказни и хиероглифи, барем да бидат интересни...
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Главна цел на кабалата... не знам како да ти одговорам на ова... Што е главна цел на математиката?
Јас така го разбирам прашањето и не знам ни одблизу од каде да почнам да објаснувам.
Според мене, кабалата дава мапа на сите сили што „постојат“ со сите пропорции помеѓу нив.
Дрвото на Животот е најфлексибилната мапа на реалноста. Затоа многумина ја силуваат, виткаат без да се обидат да ги разберат пропорциите на идеите кои ги туркаат де ваму де таму.
Ете @Ipsissimus дал одговор... нема да го коментирам, тоа е негово разбирање. Кетер не го сметам за највисоко ниво на постоење. Бидејќи Кетер во Ашијах, е само Тифарет во Јецирах
@Beric Dondarrion постои разлика од догматска кабала, практична кабала (церемонијална магика), ја имаш и онаа која сеуште се пренесува од уста на уво, буквално кабала...
И за твојот коментар: нема кој друг да прашаат за кабала. Сите сте или христијани или муслимани или атеисти. Имате одбивност кон оваа света работа од ваши кој зне какви причини.
Јас со нетрпение чекам евреин да проговори тука, да научам уште повеќе за оваа тајна доктрина!