Кабала и нејзината симболика

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Прашањето е зошто не учиш, ами површно се заморуваш со сешто трошејќи си го времето тука?

1. За кој систем зборуваш? Ако зборуваш за системот изграден за да се изучува кабалата, не е догматски. Како што не е догматска азбуката, така не е догматски ниту системот.
2. Не те интересираат принципи, а те интересира суштината. Ок. :)
3. Се е можно кога не знаеш. :)
4. Последното - нема врска со кабала, а ни целиот овој муабет помеѓу мене и тебе.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.520
Поени од реакции
18.368
Ima avtori koi tvrdat deka Isus bil dobar poznavac na Kabalata, duri i vo molitvata " Oce nas " e zapazen hermetickiot princip " As above, so below ", zasto molitvata veli: " Kako na neboto, taka i na zemjata". I da, se soglasuvam so tvrdenjeto deka Hristijanstvoto sodrzi kabalisticki elementi.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.596
Ima avtori koi tvrdat deka Isus bil dobar poznavac na Kabalata, duri i vo molitvata " Oce nas " e zapazen hermetickiot princip " As above, so below ", zasto molitvata veli: " Kako na neboto, taka i na zemjata". I da, se soglasuvam so tvrdenjeto deka Hristijanstvoto sodrzi kabalisticki elementi.
И не само херметичкиот принцип, туку и кабализам има во неа (Кралство, Сила, Слава).

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
I da, se soglasuvam so tvrdenjeto deka Hristijanstvoto sodrzi kabalisticki elementi.
И не само херметичкиот принцип, туку и кабализам има во неа (Кралство, Сила, Слава).
Само да доловам што се зборува од страна на православните:

1. http://preminportal.com.mk/content/view/693/65/
  2. http://preminportal.com.mk/content/view/2836/107/
  3. http://preminportal.com.mk/content/view/2990/160/
Може да најдете уште многу, на други јазици.

Може да барате христијанска кабала во разните секти што произлегоа од католицизмот кои се обидуваа да го оправдаат истото преку разни кабалистички методи: тајната на деветте комори, нотарикон, гематрија - но тоа не е мудро да го правите со источното христијанство. Ќе ви кажат - НЕ.
Тие се строго против сето тоа... како да имаат дури и омраза кон истото.

Прашајте било кое свештено лице (од манастири до црквите низ градовите) - дури и обичен човек дипломиран на богословскиот факултет прашајте и ќе ви каже - кабалата и еврејскиот мистицизам не одат рака под рака со христијанството. Но едно е што ќе се одговори, друго е што ќе се научи и знае.

Можеме ние сега да се докажуваме како има ова или она во светата книга на христијаните - но, бесцелно. Нека ви остане знаењето за вас, баталете го тој муабет.

Вие, како сакате.
Ние, исто така. :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.596
Има разни патишта за разни типови на луѓе
Сите луѓе не се исти.
Црковната догма е најсигурниот пат, соодветен за огромните маси. Јас го прифаќам учењето на црквата. Кабалата и Христијанството се поклопуваат и надополнуваат.
Егзотерното Христијанство е како Кетер - Кралот кому се гледа само едната страна од лицето. Тоа што ние додека сме во инкарнација/Малкут, не можеме да ја видиме другата страна, тоа не го прави него ништо помалку Крал.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Грешка си во врска со Малкут и инкарнацијата или со иницијацијата. Тоа се старо-еонски муабети, кои само се прераскажуваа и се прераскажуваат од некои. И секако, Кетер = Круна. ;)

Магиски обојувања на сефиротите, не е паметна работа за играње бидејќи не знаеш дали се работи за јециратско дрво, дрвото на животот во Бриа... итн итн... Но, секако ако премногу додаваш симболи несакајќи ќе погодиш некој симбол :) , без практична примена.

Реков, кабала и христијанство само на запад (што пак не е прифатено од официјалната црква), не и со православното христијанство. Сега, колку е едното со дргото скарани - нивна работа.
Ако си по црквата и нејзините догми - батали кабала. Исус за нив не е Тифарет или вав(третата еврејска буква од неизговорливото име на божественото) и тоа е тоа. :) Исус не се пишува YHShVH и нема бројна вредност од 326 (Sh,K,V) = 11 или אוד . И дадов што мисли православнта црква за кабалата. Ти ако имашп своја црква, различна од оваа - ок. :)

Западот запна да докажува за исправноста на христијанството преку кабалистички методи. Да беше докажливо, зарем немаше да го направат тоа самите евреи од кои потекнува оваа наука?
Онака само се прашувам...

П.С. Немам против да докажувате како за да се разбере христијанството треба да се знае кабала :cool:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Прашањето е зошто не учиш, ами површно се заморуваш со сешто трошејќи си го времето тука?

1. За кој систем зборуваш? Ако зборуваш за системот изграден за да се изучува кабалата, не е догматски. Како што не е догматска азбуката, така не е догматски ниту системот.
2. Не те интересираат принципи, а те интересира суштината. Ок. :)
3. Се е можно кога не знаеш. :)
4. Последното - нема врска со кабала, а ни целиот овој муабет помеѓу мене и тебе.
http://youtu.be/RfVMoGpNS3Y?t=5m15s
Ако имаш слободно време....и воља :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
http://youtu.be/RfVMoGpNS3Y?t=5m15s
Ако имаш слободно време....и воља :)
Ајде со свои зборови, раскажи што ти се допадна во видеото и што има врска со кабала. Ајде, биди малку конструктивен. Вака, ништо не правиме.
Ми даваш да гледам видео од саат време за кое немам поима што е и кој што зборува.
Не, не бидува така.

Психологија и Кабала - многу ми е њу ејџ бладања! :) Јунг така бладаше за алхемијата и психологија и на тоа се палат сите, како алхемијата е разоткриена. Воопшто неточно.

И нема ништо ново во тоа „набљудувајќи го божественото“ да бидеш истото тоа божествено.

Ама добро е, штом науката потврдува - ќе да има нешто точно и во кабалата. :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ајде со свои зборови, раскажи што ти се допадна во видеото и што има врска со кабала. Ајде, биди малку конструктивен. Вака, ништо не правиме.
Ми даваш да гледам видео од саат време за кое немам поима што е и кој што зборува.
Не, не бидува така.

Психологија и Кабала - многу ми е њу ејџ бладања! :) Јунг така бладаше за алхемијата и психологија и на тоа се палат сите, како алхемијата е разоткриена. Воопшто неточно.

И нема ништо ново во тоа „набљудувајќи го божественото“ да бидеш истото тоа божествено.

Ама добро е, штом науката потврдува - ќе да има нешто точно и во кабалата. :)
Абе се е до вољата, сакаш гледај сакаш не.....твое си е :)
Иначе за кабалата....од кај ти е тебе праксата?
Нешто А. Кроули има осознаено па ви го предал на вас знаењето.....или?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.596
Грешка си во врска со Малкут и инкарнацијата или со иницијацијата. Тоа се старо-еонски муабети, кои само се прераскажуваа и се прераскажуваат од некои. И секако, Кетер = Круна. ;)

Магиски обојувања на сефиротите, не е паметна работа за играње бидејќи не знаеш дали се работи за јециратско дрво, дрвото на животот во Бриа... итн итн... Но, секако ако премногу додаваш симболи несакајќи ќе погодиш некој симбол :) , без практична примена.

Реков, кабала и христијанство само на запад (што пак не е прифатено од официјалната црква), не и со православното христијанство. Сега, колку е едното со дргото скарани - нивна работа.
Ако си по црквата и нејзините догми - батали кабала. Исус за нив не е Тифарет или вав(третата еврејска буква од неизговорливото име на божественото) и тоа е тоа. :) Исус не се пишува YHShVH и нема бројна вредност од 326 (Sh,K,V) = 11 или אוד . И дадов што мисли православнта црква за кабалата. Ти ако имашп своја црква, различна од оваа - ок. :)
Ти ништо не знаеш. Ништо не си читал.
Земи прочитај нешто.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Абе се е до вољата, сакаш гледај сакаш не.....твое си е :)
Иначе за кабалата....од кај ти е тебе праксата?
Нешто А. Кроули има осознаено па ви го предал на вас знаењето.....или?
Од две места:
Рабини и мајстори иницирани во тајни друштва кои потрошиле многу време изучувајќи ја кабалата со сите нејзини врски со се друго.
Да, Кроули патувајќи по светот осознал многу и преку своите книги на многу места, тајно предал доволно знаење од каде и како да се започне - а да не се загуби човекот денес низ бесконечните информации кои ги шират секакви будали.
А другите пак им веруваат без да пробаат и да имаат искуство.
И реков:
Не, не бидува така.
Ти ништо не знаеш. Ништо не си читал.
Земи прочитај нешто.
Кај тебе те бивало за сарказам? :)
Читам јас и работам на тоа што го читам - што, некаде погрешив во поправањето на твоите размисли тука за кабалата?
Си заборавил ти и тоа што погрешно си го научил и сега го повторуваш онолку колку што останало во главата, потиснато од христијанската догма. Треба таа заразна размисла да се лечи бидејќи е како рак.
Ќе поврзуваш ти кабала со христијанство - ќе те распнат, немој.
Тоа може само друг да поврзува такви работи, не и ти. ;)
А тие што можат - не сакаат бидејќи е залудно.

Не треба да се лутиш кога некој те поправа. Ако сакаш нема да ти велам дека некаде грешиш во твоите размисли за кабалата. Не ми е проблем. :)

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Од две места:
Рабини и мајстори иницирани во тајни друштва кои потрошиле многу време изучувајќи ја кабалата со сите нејзини врски со се друго.
Да, Кроули патувајќи по светот осознал многу и преку своите книги на многу места, тајно предал доволно знаење од каде и како да се започне - а да не се загуби човекот денес низ бесконечните информации кои ги шират секакви будали.
А другите пак им веруваат без да пробаат и да имаат искуство.
И реков:

Кај тебе те бивало за сарказам? :)
Читам јас и работам на тоа што го читам - што, некаде погрешив во поправањето на твоите размисли тука за кабалата?
Си заборавил ти и тоа што погрешно си го научил и сега го повторуваш онолку колку што останало во главата, потиснато од христијанската догма. Треба таа заразна размисла да се лечи бидејќи е како рак.
Ќе поврзуваш ти кабала со христијанство - ќе те распнат, немој.
Тоа може само друг да поврзува такви работи, не и ти. ;)
А тие што можат - не сакаат бидејќи е залудно.

Не треба да се лутиш кога некој те поправа. Ако сакаш нема да ти велам дека некаде грешиш во твоите размисли за кабалата. Не ми е проблем. :)
Има некоја практична примена или е само бладање за природата на реалноста?
И има една друга работа....сум слушал дека главната цел во кабалата е да се дојде во контакт со Бог, нешто како Езекиел.
Тоа е кабалата, средба со Бог?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И има една друга работа....сум слушал дека главната цел во кабалата е да се дојде во контакт со Бог, нешто како Езекиел.
Zavisi dali Bog e staroeonski ili ne.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.596
Форумов глобално, има една скроз погрешна ориентација за Кабала да ги прашува Телемитите (и нивните одговори да ги смета за валидни), чие учење е амалгам од кабала, тантра, херметизам и уште по нешто.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Форумов глобално, има една скроз погрешна ориентација за Кабала да ги прашува Телемитите (и нивните одговори да ги смета за валидни), чие учење е амалгам од кабала, тантра, херметизам и уште по нешто.
Може слободно да се консултираш со кабалисти и да ги споредиш нивните одговори со нашите. Ако најдеш еден единствен што ќе ти потврди дека Берашит е историски настан, Адам човек и слично, јас гол ќе трчам низ скопје.[DOUBLEPOST=1417102390][/DOUBLEPOST]
Кабалата е метафизичка шема за природата на реалноста. Бог во кабалата е највисокото ниво на постоење, на дрвото на животот тоа ниво коинцидира со Кетер. Највисокото ниво во себе ги вклучува пониските, па така материјалниот физички свет коинцидира со Малкут на дрвото на животот.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom