Најекономично греење и ладење

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Јас колку што гледам, и втората клима има гаранција од 5 години.
Луѓе, знам дека секој својот коњ си го фали, но кај мене дома не се дише од што е топло. Знам и дека температурите не се претерано ниски за да се покаже климата во полн капацитет, но кај мене, на 45м салон со кујна и трпезарија на зададена температура 25-28 на далечинското сите шетаме по кратки ракави.
Пред тоа користевме термор панели а пред нив термо печка 6ка. Конечно после толку време се чуствувам загреан
Така ми кажа додката во Сетек, можеби е нејзина грешка или грешка на сајтот... А која ја имаш ти , неото ?

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@Tutor Daikin друже Daikin каков нео беко тие не прават за по кратки ракави да шеташ

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
@Tutor Daikin друже Daikin каков нео беко тие не прават за по кратки ракави да шеташ
Не сакам ни да те прашам колку пари сака даикинот... сигурно е доста поскап од овие...толку ми е определен буџетот до 30к јебига...

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@Tutor
Разгледај и за AUX, ги продава Хидросет(Fujitsu). Не ми се познати дали и како греат (треба да се со Тошиба компресор) поентата ми е дека 3-4 такви AUX имаат намонтирно на зградата на Комерцијална Банка на плоштад у паралела со 3-4 Фујитсу. Кога и да ги видам таму се прашувам дали немале на број доволно Фујитсу па им ставиле АUX у замена или се стварно добри климиве зашто банкава е преголем клиент за да го зезнат.
AUX China
Bugarski sajt so istiot model
Nomenklatura za oznakite na modelite

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
@Kirtol
Toa sto kaza deka imas 11° najverojatno kogaj se vracate od rabota mene me podsetuva na mojot ducan, ednostavno ne bi trebalo da ti padja tolku temperaturata taka da nema so niedna klima dobro da ja zagrees sobata kako ni jas ducanot moj koj sega sekoj den go zateknuvam na 11c, odnosno jas mozem ducanot da go zagream ako ja zbodnem na turbo (Gree Change) a tuka vece nema stedlivost, .
Kaj mene doma sobata za prestoj sto ja greem so samsung obicna klima nasabajle zateknuvam solidna temperatura 19-21c bez nocno greenje. Cudno, imas i stiropor i taka da padja na 11c, a jas nemam stiropor tuku stari zidovi ama debeli cak vo ovaa soba nemam ni smeneto plasticni prozri i plus e agolna ne e vo sendvic

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Така ми кажа додката во Сетек, можеби е нејзина грешка или грешка на сајтот... А која ја имаш ти , неото ?
Daikin ама не го земав нешто претерано скапо, 36000 без монтажа.
Мада ќе се улетав поради гаранцијата и ќе земав НЕО да не беа советите од почитуваните форумџии.
НЕОто имаше 12 + 48 гаранција а daikinot 36 месеци.
Планот ми беше и мене до 30 илјади максимум ама стиснав заби и додадов пари за нешто проверено.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Poskapite klimi so samoto toa sto imaat pogolem COP i rabotat mnogu poefikasno na poniski temperaturi mnogu brzo ke si ja izvadat razlikata vo cenata.

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Вака момци фала на одговор и тоа бајаги брз.

Станува збор за beko bynu 120/bynu 121 invereter ладење 3,5 kW 12000Btu и греење 3,65kW 12400 Btu. Просторијата е 5x6 што значи 30м2 со спуштен плафон 2,65м (летово реновирано) излоиран од внатрешна страна со стиропор 5cm. како и два нови прозори од по 1 м ширина ПВЦ еднокоморски и врата стаклена балконска исто така ПВЦ еднокоморска. Значи станува збор за реновирана дневна соба. Претходно тука живееа мојте и они истата просторија ја грееа со термо печка 3,5kW. Значи по сите пресметки на интернет и стручни лица просторијата немаше да има проблем од загревање само со инверторот кој што сум го купил.
Е сеа, беше мајсторот, откако измери напон на штекерите во дневна инаку (222 V со негов инструмент) почна да сумља дека сеа е ок напонот но бидејќи е 15 часот уште не се вратени сите од работа дека подоцна би можело да ми падне напонот. Еве моментално од кога е вклучен инверторот од 14:50 – 15:50 температурата на собата се качи од 11 степени на 17 (додека пишувам). Ми вели да проверам подоцна да измерам напон, и да го следам случајот како ќе се одвива. Втора работа што ми вели е да го оставам инверторот 48 саати да работи и да пратам како ќе се одвива температурата. После тоа ако повторно имам проблем (освен ако не смрзнам) да му кажам што како е работава па дали да дојде повторно. Инаку сакаше да измери фреон со манометар, но се предомисли па најверојатно истото ќе сака да го направи за два дена откога најверојатно пак ќе го викнам. А @tzlatko ќе го имам на памет твојот совет.
Инаку за Беко бидејќи фрижидер, плотна и рерна и машина за перење садови сите се од овој бренд, и досега ме немаат зафркнато, сметав дека купување на инвертор од оваа марка е прав избор.
Незнам момци, дајте памет....
Eve da pisam i moe mislenje, iako se smetam deka nemam dovolno poznavanja.
Stom ja pustas klimata na startna temperatura od 11 stepeni, normalno e deka ne moze da postigne da te zagree "poslednive denovi" bidejki sabajle idea do -3 temperaturite a do pred 5-6 dena i noknite temperaturi bea nad 10 stepeni.
Taa dava 3,6KW toplina na +7 stepeni, na otprilika 0 stepeni pretpostavuvam deka e okolu 3KW.
Termo peckata sto ja spomnuvas deka ja greela prostorijata prethodno "rabotela" non stop 24 casa, najcesto toa se bara i kaj inverterite za da moze da osetis toplina na poladni denovi.
E sega ako navecer ti e ok da spies vo ladno a preku den si na rabota odnosno nema nikoj doma, i ti treba zatopluvanje 6-8 saati vo tekot na vecerta, utnato ti e grejnoto telo. Ne racunaj na klimata voopsto vo Dekemvri, Januari i Fevruari. Stom sega ti paga na 11 stepeni doma, kolku ke ti bide koga/ako fatat denovi i preku den da ne se kacuva nad 0.
Osven ako ne pocnes da ja ostavas da raboti nonstop, navecer da ja pustas da odrzuva temperatura od da receme 18-19 stepeni, pa koga ke se vratis da i treba da podigne samo 3-4 stepeni.
Dali ke ti se isplati ova ili ke ti bide podobro so panelka treba da si vidis sam.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.988
Поени од реакции
34.379
И да повториме дека тие 5год. гаранција за крш уреди, се скоро секогаш со доплата. Информирајте се убаво за крајната цена со се доплати за целата гаранција, да не испадне чудим после.[DOUBLEPOST=1417072512][/DOUBLEPOST]@Kirtol што и да земеш, обавезно задржи ја термо печката. Ќе си ја пушташ да акумулира навечер кога ќе бидат појаки минуси. Ако акумулира само навечер, ќе работи ефикасно, со СОР 2 фактор.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Se isplati li oblozuvanje na zidovite vnatre prema nadvoresna strana od zgrada so gips karton? Dobra izolacija li e toa? Ima razlicni tipovi gips ploci, ima li nekoi bas za ovaa namena, znaci so dobri izolaciski svojstva?[DOUBLEPOST=1417073753][/DOUBLEPOST]
Eve da pisam i moe mislenje, iako se smetam deka nemam dovolno poznavanja.
Stom ja pustas klimata na startna temperatura od 11 stepeni, normalno e deka ne moze da postigne da te zagree "poslednive denovi" bidejki sabajle idea do -3 temperaturite a do pred 5-6 dena i noknite temperaturi bea nad 10 stepeni.
Taa dava 3,6KW toplina na +7 stepeni, na otprilika 0 stepeni pretpostavuvam deka e okolu 3KW.
Termo peckata sto ja spomnuvas deka ja greela prostorijata prethodno "rabotela" non stop 24 casa, najcesto toa se bara i kaj inverterite za da moze da osetis toplina na poladni denovi.
E sega ako navecer ti e ok da spies vo ladno a preku den si na rabota odnosno nema nikoj doma, i ti treba zatopluvanje 6-8 saati vo tekot na vecerta, utnato ti e grejnoto telo. Ne racunaj na klimata voopsto vo Dekemvri, Januari i Fevruari. Stom sega ti paga na 11 stepeni doma, kolku ke ti bide koga/ako fatat denovi i preku den da ne se kacuva nad 0.
Osven ako ne pocnes da ja ostavas da raboti nonstop, navecer da ja pustas da odrzuva temperatura od da receme 18-19 stepeni, pa koga ke se vratis da i treba da podigne samo 3-4 stepeni.
Dali ke ti se isplati ova ili ke ti bide podobro so panelka treba da si vidis sam.
Klimata e najdobro da e nonstop uklucena, so toa sto koga ke si nadvor ili na rabota da ja nastavis da kazeme na 18-20c i da ne pagja temperaturata pod ova. Ako imas kolku tolku nekoja izolacija temperaturata nema kaj da bega. Koga ke dojdes pak ke ja kacis na 22-25. Za klima inaku kolku mi e mene poznato e podobro da ne zagreva na visoka temperatura zatoa sto se zgolemuva razlikata na temperaturata nadvor-vnatre a so toa pagja i COP koeficientot. najdobro e na 22c da se zagreva. mene mi e 22 super, glupavo e 26-27 stepeni pa da se potis doma i da se soblakas po kupaci gaki :), i koga ke izlezes nadvor toploten udar

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
E zimomorlii makedonci, nadvor e denovive preku den od 5-10 stepeni nautro i se ispostravte....Klimata da raboti celo vreme, 6-8 saati da podigne temperatura .....kako da greete so otvoreni prozorci .... sto ce stane koga ce bide -5 do -10 C .... ce vi trebaat po dve klimi po taa logika.
Ne citajte laicki komentari po forumi deka mnogu pomalku trosi ako raboti celo vreme. Trosi stvarno nesto jedva pomalce koga ce se preracuna onoj del so nocna tarifa.... vo sustina ce ve kosta mnogu povece bidejci kompresorot, cevovodite, izmenuvacite i ventilatorite imaat vek na traenje izrazen vo RABOTNI CASOVI.
Mnogu podobra varijanta e so termo pecka, noce da ja odrzuvate temperaturata ( se razbira za ladnite denovi) a preku den so klimata samo ce si nadopolnuvate ona sto se gubi od toplinata nadvor.
Ova za prijatelov @kirtov sto mu padja na 11 C , pa sega na ovie T ispravna i nova klima 30 m2 so prosecna izolacija ce gi zagree na 20 C za pola saat bez problem.... vikaj si ti servis na vreme dur ne stegnalo.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Јас колку што гледам, и втората клима има гаранција од 5 години.
Луѓе, знам дека секој својот коњ си го фали, но кај мене дома не се дише од што е топло. Знам и дека температурите не се претерано ниски за да се покаже климата во полн капацитет, но кај мене, на 45м салон со кујна и трпезарија на зададена температура 25-28 на далечинското сите шетаме по кратки ракави.
Пред тоа користевме термор панели а пред нив термо печка 6ка. Конечно после толку време се чуствувам загреан
Се надевам и ти пожелувам долго да те служи. Честитки за добриот избор (Daikin ако добро разбрав!?) . Се надевам дека дополнително задоволство ќе ти биде и пониската сметка за струја (во споредба со оние предходно кога си загревал со Термор панели или со ТА 6ка)... очекуваме да не известиш и за тоа.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.988
Поени од реакции
34.379
Ne citajte laicki komentari po forumi deka mnogu pomalku trosi ako raboti celo vreme. Trosi stvarno nesto jedva pomalce koga ce se preracuna onoj del so nocna tarifa.... vo sustina ce ve kosta mnogu povece bidejci kompresorot, cevovodite, izmenuvacite i ventilatorite imaat vek na traenje izrazen vo RABOTNI CASOVI.
Вистина е дека е помала потрошувачката на струја, ако климата работи цело време. Ама сосема логично звучи и твоево дека чинењето на амортизацијата кошта повеќе од заштедата во струја.

Како и да е, секако е најисплатливо и најекономично навечер кога паѓаат температурите да се догрева со дрва, со термо печка, итн.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
Termodinamicki ne e taka. Gubitocite na energija se gubitoci dali ti ce gi nadoknaduvas postojano ( so neprekinato rabotenje) ili odednas nasabajle e sosema isto..... poeftino e samo za razlikata skapa/eftina tarifa.
Uostalom sto mislis deka se glupi proizvoditelite na klimi. Pa tie bi se fatile ko piani za plot ako vaka se stedi struja. Ima vo tarabuki da se udira inverterot vaka inverterot taka, neka raboti 24 casa, ce imate usteda od 30-40 %.....ama ne e taka voopsto...
Najdi mi makar edno upastvo za bilo koja klima deka se preporacuva vakvo koristenje. Bas naprotiv imate samo bespotrebno namaluvanje na korisniot vek na upotreba na uredot.
Tie se fatile, pogotovo TOSHIBA deka nivnite uredi trosat 150-250W koga ce se postigne baranata temp. vo prostorijata, za mala potrosuvacka na uredot. Ako e dobro izolirana prostorijata gubenjeto na toplina e malo i toa se nadoknaduva so vaka mala potrosuvacka (na izlezot neli imame 600-800 W) i na prv pogled izgleda se vo red. No dali custvoto na toplenje e prijatno, so vakov izduv nie custvuvame promaja a ne zagrevanje. Poradi ova nikogas ne bi kupil TOSHIBA tuku FUJITSU kaj koi algoritamot e poinakov ( mali djokica poinaku go sfatil principot na zagrevanje), nivniot postar model NOKRIA e ona vistinskoto za zagrevanje za mene. Kaj nas tie uredi sto vredat od ovoj brend se preskapi.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.988
Поени од реакции
34.379
Само пренесувам практични искуства од други корисници и од други форуми по Балканов. Праксата вели дека е нешто помала потрошувачката на електрична енергија, ако се оддржува температурата (наместо исклучување и ладење, па потоа загревање од ниска на зададена температура).

Теоријата не сум кадарен да ја анализирам, а секако држи логика тоа што го пишуваш... посебно од аспект на амортизацијата на уредот.

Kajgana Shop

На врв Bottom