Богослужба на албански јазик во црквите на МПЦ

• Креатор на темата Креатор на темата Sungerot Bob
  • Време на започнување Време на започнување
Македонската православна црква се финансира и од парите на Србите, Власите и останатите немакедонски православни заедници. За возврат тие не добиваат ништо.
Добиваат влез во рајот а то е многу побитно од букви испечатени на табла

Се потепаа србите и власите да ги дадат парите на МПЦ.
Власи бе власи :tapp::tapp: Влав да даде пари, па уште и на МПЦ :tapp:

Се

Се поголем број европски муслимани го напуштаат исламот и преминуваат во христијанство. Французот Саид Уиџибу, кој се одрекол од ислам и преминал во евангелиски протестанти, објаснува дека е време и останатите поранешни муслимани да излезат во јавност и да соопштат дека се откажале од исламот.

-Одрекувањето од верата е табу тема во муслиманскиот свет, а сепак во Куранот нема предвидена казна, сепак пророчката традиција повикува на убивање на отпадниците, истакнал Радуан Атија, некогашен имам, кој своето образование го завршил во Саудиска Арабија, а денес е експрет за ислам на Универзиетот на Лијеж.

Голем број на европски муслимани, како што пишува Ел њуз, го напуштаат исламот и преминуваат во христијанство.

Атија потенцира дека една од најголемите причини за напуштање на исламот е исламскиот радикализам и светскиот џихадизам.

Еден инжинер од Белгија, кој сакал да остане неименувам, го напуштил исламот поради тоа што не бил согласен со „целосната контрола“ над животот на луѓето.

-Доста ми е од сепоприсутниот фундаментализам и лицемерен ислам, категоричен е инжинерот. Тој заедно со друга група на луѓе се бори против муслиманската „индоктринација“.

Слични организации постојат во Британија и Германија.

Според некои податоци, во Лондон има 600.000 муслимани од кои 10.000 се откажале од исламот.

Има ли на македонски богослужба во џамиите?

МПЦ треба да се запраша дали и на Македонски јазик доволно се вршат богослужбите, оти старословенски не е еднакво на македонски. Сум присуствувала на неколку богослужби и истите се извршуваат на старословенски, со еден дел кој е на Македонски јазик. Значи нешто разбрано, нешто не. На албански незнам колкава е потребата, оти верувам дека сите си разбираат македонски.

Македонскиот јазик е присутен во исламската верска заедница . Колку е албанскиот присутен во МПЦ?
Па таман работа уште да не беше присутен, кога е официјален во државава, а и плус претпоставувам има повеќе Македонци муслимани отколку православни Албанци овде, па затоа таква била ситуацијава. Дури и нема православни Албанци кај свештенициве па ќе треба да ангажираат Македонци родени во Албанија за да ја вршат богослужбата.

Македонскиот јазик е присутен во исламската верска заедница . Колку е албанскиот присутен во МПЦ?
Ти како на Неостик да си ми. Македонскиот јазик најмалку е присутен во исламиштето, а и не треба да биде присутен.
А чкљарскиот нека е присутен, но не во МПЦ. Во црквите на МПЦ треба да е само Македонскиот јазик.
:)

Ти како на Неостик да си ми. Македонскиот јазик најмалку е присутен во исламиштето, а и не треба да биде присутен.
А чкљарскиот нека е присутен, но не во МПЦ. Во црквите на МПЦ треба да е само Македонскиот јазик.
Тоа е етничка дискриминација и јазична сегрегација. Во едно мултиконфесионално опшество какво што е македонското нема место за такви работи кои во модерниот свет се одамна минато и надминати веќе со години. Папата се обраќа скоро на сите светски јазици, католичката црква врши богослужба на сите јазици каде што е присутна. МПЦ треба да го земе тоа за пример и да врши богослужба и обреди на јазиците на сите етнички заедници во Македонија. Православните Албанци беа неправедно обесправени и потиснати. Тоа веќе пополека се исправува. Истото ќе се случи и со жените, хомосексуалците, лезбејки и трансродните лица во црквата. Земете пример од најлибералната и просперитетна Скандинавија каде што овие детски болести тие одамна ги прележаа и го изодеа нашиот пат на релгиозна либерализација и таму денес е многу нормално да се вршат обреди на повеќе јазици, црквата да венчава хомосексуални и лезбејски парови, жени да стануваат свештенички. Со одобрувањето за богослужба на малцински јазик тој позитивен процес започна,што многу ме радува. Бидејќи промените се процес за кои потребно е време тоа ќе потрае ама ќе се случи и кај нас, само е прашање на време кога.

Колку мистично ќе звучи на албански....старословенскиот е иживеана работа.

... многу е нормално црквата да венчава хомосексуални и лезбејски парови... .
Озбилна си за ова? Тоа е нешто неприродно... Господ ги создал Адам и Ева за да бидат заедно, а не Адам и Адам или Ева и Ева.

Абе како нормално....свашта,кај оди светов,не ми се верува дека може да се помисли тоа а не да се венчаваат хомосексуални бракови во црква...ова е крај на светот!:(:facepalm:

Озбилна си за ова? Тоа е нешто неприродно... Господ ги создал Адам и Ева за да бидат заедно, а не Адам и Адам или Ева и Ева.

Исус имал двајца татковци, башка си ја "оплеменил" мајка си без да биде во брак со неа.

Мисли убаво пред да пишеш друго, ќе ти треба време, сталожи се, па пуцај.

Абе како нормално....свашта,кај оди светов,не ми се верува дека може да се помисли тоа а не да се венчаваат хомосексуални бракови во црква...ова е крај на светот!:(:facepalm:
Кој одредува што е нормално а што не ? Може да е крај само на патријахалноста и почеток на апсолутната човечка слобода и љубов без граници. Свет на ЕДНАКВИ луѓе

weopweop2.jpg

Убајни - жена свештеник венчава геј пар. :love::love::love: Јас на оваа слика гледам само љубов и ненасилство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom