СПРЕМЕТЕ СИНЏИРИ И ЗИМСКИ ГУМИ: Од 15.11 сабота задолжителна зимска опрема!

• Креатор на темата Креатор на темата Torte Mobile
  • Време на започнување Време на започнување
Jaс пишав како што слушнав, ако си сигурен дека кај новите гуму длабочината е 7-8мм, тогаш I stand corrected, sir.

Некако не ми иде дека се толку, колегата измери 3.5мм а едвај втора сезона му се зимските гуми (и без некоја посебно голема километража.
Сигурен си за тие 7-8мм?
Сигурен... 100%
Еве и еден линк
http://www.halfordsautocentres.com/advice/tyres-advice/tread-depth-and-safety

Синџирите во Карфур се 800 па нагоре, спрема тие на бензинските шо се по 1000 и нагоре...

Синџири во Карфур се 800 па нагоре

Зависи за која големина на гума се, за 13-ка можеби има за 800 денари, за 15-ка се од 1000 нагоре (јас лани ги платив 1200). Не знам за џипови дали треба и колку пари се.

Синџирите во Карфур се 800 па нагоре, спрема тие на бензинските шо се по 1000 и нагоре...
Да ама какви се? овие на бензиска се Praxis некојси и се мислам дека видов знак дека се атестирани/одобрени ... да еве најдов и слика сертифицирани и одобрени
денес видов 750 ден ама АУТО лидер пишува на нив и веројатно се најчкарт кинески
можеби нема да ги ставам, ама па ако е за 200-300 ден разлика ќе земам атестирани не чајна шит + недај боже да ти спотребаат, чајна шитот ќе се скинат на само тргнување

91650abe72b74891ce17dffa3726f716_XL.jpg

Па кажав од 800 па нагоре, јас имам 13ки... Овие Praxis коштаат од 1040 за 13ка па нагоре.
Инаку германски пишува на нив, ме мрзи да слегвам да видам шо марка се али да не ми се верва да се кинезарија. Битно било колку милиметра е синџирот, кога ги монтирав зимските гуми ми рекоа дека се нагоре од 7mm е добро, овие се 9mm.
За квалитет... Да паднат 2 метра снег на планина па да ти кажам. Во 15 години акање по планиниве низ државата ако не се лажам дали два пати имало потреба за синџири еднаш на Пелистер еднаш на Шапка.

За SUV возила, тоа оди според широчината на гумата и композитот на гумата, но...

Check the manual. The newly designed vehicles do not give much clearance for tire chains. Specifically on the back side of the tire between the tire and suspension and braking components. Some vehicles specifically state not to use chains...although this doesn't work out well when they are required to get over the pass. This might be a void your warrantee type of thing is something goes bad and you damage your vehicle.

Па кажав од 800 па нагоре, јас имам 13ки... Овие Praxis коштаат од 1040 за 13ка па нагоре.
Инаку германски пишува на нив, ме мрзи да слегвам да видам шо марка се али да не ми се верва да се кинезарија. Битно било колку милиметра е синџирот, кога ги монтирав зимските гуми ми рекоа дека се нагоре од 7mm е добро, овие се 9mm.
За квалитет... Да паднат 2 метра снег на планина па да ти кажам. Во 15 години акање по планиниве низ државата ако не се лажам дали два пати имало потреба за синџири еднаш на Пелистер еднаш на Шапка.

За SUV возила, тоа оди според широчината на гумата и композитот на гумата, но...
Епа 12мм пишува на праксис, плус сертифицирани ... тоа викам не дека ќе ми спотреба ама нема потреба да заштедиш 200-300 ден на нешто што го купуваш ретко а се наоѓа за потреба/недајбоже
ај баш ѕирни кога ќе можеш дали има некаде знак дека се одобрени/сертификат, нешто од ониe во кругче Е1 и слично

Koга сме кај шарата... НОВА гума има длабочина на шара од некои 8-9 мм.
Граничниците што укажуваат дека е зрела за замена се на 2 мм...
И, според важечкиот закон, зимската опрема треба да се поседува само НАДВОР ОД НАСЕЛЕНО МЕСТО.
Тоа се или зимски гуми, или летни гуми со длабочина на шара од најмалку 4 мм, што во пракса би било гума во добра состојба, и ланци во багажникот.
Сето друго се рекла-казала муабети и тресење глупости.
што значи пошто слабо излегувам од град,да не ставам зимски гуми ? да не се излагам на трошок ако нема снег и мраз зимава..........

Да ама какви се? овие на бензиска се Praxis некојси и се мислам дека видов знак дека се атестирани/одобрени ... да еве најдов и слика сертифицирани и одобрени
денес видов 750 ден ама АУТО лидер пишува на нив и веројатно се најчкарт кинески
можеби нема да ги ставам, ама па ако е за 200-300 ден разлика ќе земам атестирани не чајна шит + недај боже да ти спотребаат, чајна шитот ќе се скинат на само тргнување

91650abe72b74891ce17dffa3726f716_XL.jpg

Искрено планираш да монтираш синџири?

Искрено планираш да монтираш синџири?
Не ... ама викам за во случај да ти спотребаат некаде/некогаш, несакам да ставам кинески ауто лидер и да ми се скинат на тргнување

Не ... ама викам за во случај да ти спотребаат некаде/некогаш, несакам да ставам кинески ауто лидер и да ми се скинат на тргнување

Заебани се за местење..Јас имам едни од Италија ми ги донесоа,од некој Голф ги извадиле..Се мавав 2 саата и неможев да ги наместам никако,и се откажав..Имаше некое упатство ама на Германски,и плус толку беа стари и со прашина што ќе добиев упала плуќа.

Организирам курсеви за месење на ланци за снег.
Групен попуст :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom