Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tonchie
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека сепак добиваме повеќе оваа година... па што и да е плус, 200 денари ќе им ги дадеме :)
Не знам што значи персонално видео, и што ќе бидат подароците од евроинс и партнерите на маратонот, ама мислам дека цената е ОК. Плус имаме осигурување за трката што сметам дека е непходно. Колку само сирени од брза помош слушав на минатиов маратон...
чим се слушаат сирени не е на арно ама и ние сме криви знаеш до кај можеш и уште напнуваш и после куфер :)

затоа си треба темелен преглед барем еднаш годишно :)

чим се слушаат сирени не е на арно ама и ние сме криви знаеш до кај можеш и уште напнуваш и после куфер :)
Абе не зборев за мене лично јас... Ама брзата помош што минуваше до мене, 2 пати беше поради повреда на глужд, и тоа погоди на кое место на трката... После станица за вода. Многу луѓе немаат осет. Пијат вода и фрлаат шишиња на среде улица. Не знам колку само шишиња ги шутнав настрана или пак се наведнав за да ги тргнам.

Абе не зборев за мене лично јас... Ама брзата помош што минуваше до мене, 2 пати беше поради повреда на глужд, и тоа погоди на кое место на трката... После станица за вода. Многу луѓе немаат осет. Пијат вода и фрлаат шишиња на среде улица. Не знам колку само шишиња ги шутнав настрана или пак се наведнав за да ги тргнам.

треба ја се канам со месеци да направам, ако знаеш како идат овие прегледи пиши
идеш кај матичен, земаш прво крв, урина такви работи и после и викаш сакам да трчам маратон да видам дали е се во ред со мене, ќе ти даде упат за стрес тест мислам на тоа се одеше прво :)

идеш кај матичен, земаш прво крв, урина такви работи и после и викаш сакам да трчам маратон да видам дали е се во ред со мене, ќе ти даде упат за стрес тест мислам на тоа се одеше прво :)
што ти прегледуваат на тој стрес тест ? мене ми е највеќе за срце тоа да прегледам

А да не треба само упат од матичен лекар за на спортска медицина ? па таму да ти проверуваат се, крв/урина/срце итн.

што ти прегледуваат на тој стрес тест ? мене ми е највеќе за срце тоа да прегледам
трчаш на лента и гледаат што попрво ќе ти се крене, пулсот или притисокот и како што ќе накачуваат брзина на лентата, така ќе почне нешто да ти се крева од тие две. Сеа зависи и на што ќе алармира, може и да испадне ништо дека не ти е ама ако вивне некое од тие двете на некое ниско ниво ко шо им е пишано таму, значи има проблем негде. ЕКГ и ЕХО на Кардиологија :)
А да не треба само упат од матичен лекар за на спортска медицина ? па таму да ти проверуваат се, крв/урина/срце итн.
мможе и така ако не али од искуство што иам идено на спортска додека тренирав, не се замараат, да не го промафтаат, затоа не му препорачав :)

и ја не мислев на тебе него општо а колку се префорсирале ееее...трча некој сеа на кеј ? :)

Колку време ќе ми треба да се спремам за 21км?

Колку време ќе ми треба да се спремам за 21км?
Aко можеш да трчаш 5км за помалку од 40 мин кога ќе почнеш - едно 12-16 недели за 21км да можеш.
Индивидуално е сепак ама ова малку груба рачуналка ако сакаш.
Со оглед на тоа дека зимо е заебано за трчање - ако не моеш да истрчаш 5км, боље фокусирај се да истрчаш 21 чим можеш а не за на скопскиот.

Али да не сум песимист. Ако почнеш сега, од 0 кондиција и се посветиш до 10ти мај сигурно трчаш 21.

Aко можеш да трчаш 5км за помалку од 40 мин кога ќе почнеш - едно 12-16 недели за 21км да можеш.
Индивидуално е сепак ама ова малку груба рачуналка ако сакаш.
Со оглед на тоа дека зимо е заебано за трчање - ако не моеш да истрчаш 5км, боље фокусирај се да истрчаш 21 чим можеш а не за на скопскиот.

Али да не сум песимист. Ако почнеш сега, од 0 кондиција и се посветиш до 10ти мај сигурно трчаш 21.

Ќе пробам сеа викендов да трчам на кеј па ако иде, ќе почнам да се спремам ако не пак ќе си трчам 5 :)

Ќе пробам сеа викендов да трчам на кеј па ако иде, ќе почнам да се спремам ако не пак ќе си трчам 5 :)
Ти почни да се спремаш како и да е. Не мора да е за маратонот. За себе спремај се да истрчаш 21.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom