Најекономично греење и ладење

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.992
Поени од реакции
34.383
Неделна зголемена активност на темава. :)

Ова со 10-те вати е итересно да се види зошто е, ама од аспект на потрошувачка е тотално занемарливо. Мислам, ако идеме натаму и ако овде има толкави мајстори на толкав детален мироменаџмент на потрошувачката на струја... Ајде ве молам помогнете ми тогаш како да се справам со потрошувачката на моите родители.
Скоро цел месец бев на пат, а сметката за Септември дојде над 9 илјади. Септември не беше ни за ладење ни за греење, а кога догревале навечер било со клима (фикс спид).
(муабетов е повеќе да покажам колку ми значат тие 10 вати од предходните постови) :гик:

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Togas ne znam sto e! A glupavo e da reklamiras sega potrosuvacka od 9W kaj uvoznikot!
Mozebi ce pomognat "kolegite" koi imaat inverter i merac mozebi i nivnite isto taka vlecat 10-tina wati vo miruvanje. Gledam nekoi proizvoditeli bas toa i go istaknuvaat deka vo miruvanje trosat samo 1-2 Wata.....
Toa sto vikas za senzorot sepak e premnogu, zar TV-ata, risiverite i neznam sto uste ne, vo miruvanje vlecat 10 W ?
Незнам, тотално сум збунет. Сега го извадив ватметарв и го ставив на телевизорот, имаше потрошувачка од 0 вати. Го гледав скоро 1 минута не се мрдна од 0 а лед диодата цело време свети црвено кога е исклучен. Кога го уклучив телевизорот ми трошеше 50 вати на час но го гледав само 10 сек па го исклучив и го вратив назад на климата.
Откога ја приклучив климата потрочувачката беше 0 вати, но штом ја пуштам климата и пак ја изгасам се враќа потрошувачката на 9-10 вати. Дефинитивно нешто во климата ја троши таа струја а не е сензорот.
П.С. Update
Еве сега на ватметарот покажува 0 но пред тоа ја исклучив и уклучив климата во штеќер без да ја стартувам. Чим ја стартувам и исклучам потрошувачката се враќа на 10 вати
[DOUBLEPOST=1416130686][/DOUBLEPOST]

Ова со 10-те вати е итересно да се види зошто е, ама од аспект на потрошувачка е тотално занемарливо. Мислам, ако идеме натаму и ако овде има толкави мајстори на толкав детален мироменаџмент на потрошувачката на струја... Ајде ве молам помогнете ми тогаш како да се справам со потрошувачката на моите родители.
Скоро цел месец бев на пат, а сметката за Септември дојде над 9 илјади. Септември не беше ни за ладење ни за греење, а кога догревале навечер било со клима (фикс спид).
(муабетов е повеќе да покажам колку ми значат тие 10 вати од предходните постови) :гик:
Незнам другар ама јас истиот проблем го имам со жена ми. Ако не ја контролирам може дневно да пушти и 3 машини за перење. Пешкир една употребен за раце да избришам го става за перење, бањарките ги пере двапати неделно. Па да го ебам, јас се туширам еднаш неделно а она ми ги пере бањарките двапати неделно :P
Ќе морам да превземам екстремни мерки, кабелот да го направам на два дела, нешто слично како на лаптопот, и еден дел да и го кријам и да и го давам само во недела на ефтина струја :P

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.144
Mozebi e sepak ona sto konstatiravme na pocetokot, deka se koristat namotkite od kompresorot za dogrevanje na masloto i se vklucuva na nekoj nadvoresni T pomali os 12-15 C!
Togas ne e vazno dali e na ladenje/ greenje, neli tvojata moze da ladi do -15 C nadvoresna T. Sepak se raboti za MITSUBISHI ako ne se lazam.
Ova so banjarkite e epten sumnjivo ha,ha,ha.....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.992
Поени од реакции
34.383
Ако не ја контролирам може дневно да ... :P
Абе знам јас што е чарето, жена ми пушта перење алишта и садови скоро исклучиво после 22ч... ако со мајка ми не можам да се разберам (од позиција на авторитет). ;)
Ќе мора да ставам еден интерен струјомер накај нивниот дел, и да им припретам дека ќе се одвојам на одделна сметка. Зимоска накај 17-18илјади идеа сметки, а поблага зима и не памтам од ланската (ај оваа не ја коментираме додека не заврши).

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Абе знам јас што е чарето, жена ми пушта перење алишта и садови скоро исклучиво после 22ч... ако со мајка ми не можам да се разберам (од позиција на авторитет). ;)
Ќе мора да ставам еден интерен струјомер накај нивниот дел, и да им припретам дека ќе се одвојам на одделна сметка. Зимоска накај 17-18илјади идеа сметки, а поблага зима и не памтам од ланската (ај оваа не ја коментираме додека не заврши).
Аууу брат, врвка кај тебе а плус со штедлива жена. Во право си, контролен струјомер му е мајката.
Mozebi e sepak ona sto konstatiravme na pocetokot, deka se koristat namotkite od kompresorot za dogrevanje na masloto i se vklucuva na nekoj nadvoresni T pomali os 12-15 C!
Togas ne e vazno dali e na ladenje/ greenje, neli tvojata moze da ladi do -15 C nadvoresna T. Sepak se raboti za MITSUBISHI ako ne se lazam.
Ova so banjarkite e epten sumnjivo ha,ha,ha.....
Даикин, сега точен модел незнам бидејќи во моментот не сум дома.
А ова за бањаркиве, не сум размислувал на тема сумњиво, ќе мора еден здрав муабет со неа :P

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Cepni go koga gree pa ce vidis...... Sto sakas da kazes deka zboruvam pogresno, deka ne se ladi od freonot?
не сум имал прилика да видам колку се жешки кога греат
далеку од тоа дека зборуваш погрешно него јас те разбрав дека се ладни компресорите во мод на ладење

Член од
11 април 2012
Мислења
4.646
Поени од реакции
5.357

Телевизор ресивер и слична таква опрема колку што се секавам трошеа 30% од нивната моќ кога се исклучени од далечински (ова зборам за постар модел на телевизор)

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Toa sto vikas za senzorot sepak e premnogu, zar TV-ata, risiverite i neznam sto uste ne, vo miruvanje vlecat 10 W ?
кај мене модемот за интернет и рутерот заедно влечат 16W. во мирување уствари толку и трошат цело време

Член од
11 април 2012
Мислења
4.646
Поени од реакции
5.357
кај мене модемот за интернет и рутерот заедно влечат 16W. во мирување уствари толку и трошат цело време
Више ми навлагаш во моја тема далеку од климиве и греењево па затоа ти реплицирам. Модемот и рутерот ако си на тхоме ти се исти уред ако не се два ама како и да е тие неможеш да ги ставиш во режим на мирување. Постојано се активни сакал ти или не и користат максимален капацитет ете во случајов 15тина/W, за разлика од нив тв (мислам дека и LCD/LED/плазма трошат струја во режим на мирување ама е драстично помала таа потрошувачка од онаа на старине тв со (мислам) катодна цефка (информатичар сум не електроничар).

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.144
Телевизор ресивер и слична таква опрема колку што се секавам трошеа 30% од нивната моќ кога се исклучени од далечински (ова зборам за постар модел на телевизор)
Ova epten ne e tocno! Ispadja Tv so katodna cevka koi trosea i povece od 200 w ce trosi vo miruvanje povece od 60w!!!! Se preku 5 w vo miruvanje e premnogu i porano i sega.

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.646
Поени од реакции
5.357
Ova epten ne tocno! Ispadja Tv so katodna cevka koi trosea i povece od 200 w ce trosi vo miruvanje povece od 60w!!!! Se preku 5 w vo miruvanje e premnogu i porano i sega.
И мене ми беше чудно ама некој таков податок имав сретнато некаде низ интернетов, образложение беше дека електроните во цефката биле постојано под напон. Баш ќе проверам убаво од компјутер коа ќе сум дома (за најмалку 3 недели да не барам од телефон).

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Више ми навлагаш во моја тема далеку од климиве и греењево па затоа ти реплицирам. Модемот и рутерот ако си на тхоме ти се исти уред ако не се два ама како и да е тие неможеш да ги ставиш во режим на мирување. Постојано се активни сакал ти или не и користат максимален капацитет ете во случајов 15тина/W, за разлика од нив тв (мислам дека и LCD/LED/плазма трошат струја во режим на мирување ама е драстично помала таа потрошувачка од онаа на старине тв со (мислам) катодна цефка (информатичар сум не електроничар).
на обичен кабловски нет сум тука кај нас Spider.net.mk малку реклама и точно е тоа дека е еден уред само модем ти даваат они ти ако сакаш секаде нет нормално ќе си купиш рутер, а ова за лед тв. имам 42 инчен LG во мирување троши 0 вати на апаратчето од анхоч иако уклучена ми е лед диодата кога е во мирување изгледа помалку од 3 вати не мери уредот

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Ja na rabota imam star grundig i zaedno so maxtv na standby trosat 28w, od taja pricina barem vo sabota gi gasam od steker do ponedelnik

Член од
11 ноември 2014
Мислења
13
Поени од реакции
2
Ми треба ваше мислење кој компресор е подобар Тошиба или Панасоник ???

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Ми треба ваше мислење кој компресор е подобар Тошиба или Панасоник ???
Додека не се јават експертите јас да кажам дека Тошибата е еден од најдобрите клима уреди и претпоставувам дека и компресорот име најдобар.

Kajgana Shop

На врв Bottom