- Член од
- 30 мај 2014
- Мислења
- 66
- Поени од реакции
- 30
Мене ме интересира што ќе биде со три годишни студии ? Односно со тие дипломи со 180 ЕКТС ?Сите универзитети не се 4+1 има и 3+2,така да тие дипломи според Болониска декларација секаде во Европа се признати, и се рачунува исто така дека е факултетска диплома!! Ако се воведе екстерни тестирања тогаш за да биде по правилно и за да победи правдата и разумот ќе треба да има испити и во трета година, например тие што ќе студираат три години треба да полагат на втора и трета,а тие што ќе бидат со 4 годишни студии нека биде на втора и четврта, сите факултети не се четригодишни, ако се воведе вакви екстерни испити тогаш нека се имплементира до крај еднакво на сите.. Или у опште да нема вакви екстерни тестирања..„Тоа пред сè е обврска на одборот за евалуација и акредитација, меѓутоа некои од одредбите не се имплементираат и токму затоа некои од актуелните решенија можеби би се укинале и да се воведат нови механизми, може да биде државен испит, надворешна евалуација или друг вид на евалуација“, изјави Адеми.
http://www.makdenes.org/content/article/26666612.html
Што значи ова дека може да се укине одборот што дава лиценци за факултетите и да се воведе државен испит, ко демек така ќе се направи подобра контрола ?
Ако се укине тој одбор, тешко на сите идни студенти, тоа значи дека секоја будала ќе може да си отвори факултет и да ти собере пари за 2 години, а после на државен испит да паднеш или пак да те помине со препис на државниот испит и после 4 години и X евра дадени, ниту диплома призната, ниту знаење
Со новите измени се планира укинување на тригодишните студии, сите ќе ги направат да бидат 4 + 1.Мене ме интересира што ќе биде со три годишни студии ?
Нема лидери. Имаше двајца претставници, следен пат ќе бидат други двајца (тоа впрочем самите тие двајца го кажаа после тоа).Толку од идејата дека нема лидери ова движење а ?
Затоа студентите треба да се договорат со професорите ова да биде само формалност т.е хак, ем сите студенти положиле, ем професорите нема да се замараат, ем овие од министерство ќе ликуваат на прес-конференции како е се суперЈако е како не дискутираат дали ќе има или ќе нема екстерно, туку ти ставаат превез околу очите со тоа што ти викаат дека и студентите ќе имаат удел во тоа како ќе се изведува, за да бидат позадоволни.
Негде читав дека биле околу 1500, што не е нешто многу со оглед колку жители има Грција, ама ипак да ти дојдат 1500 луѓе е некаков знак. Протест/марш на улица, како сакате наречете го, мислам ќе има наскоро и тука. Во вторник веројатно ќе биде последниот пленум (средба) пред некоја конкретна акција, што беше и најавено.Гејските студенти на масовни протести против промените во образованието
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=647716
веројатно од некое македонско гласило била објавена таа преполовена бројкаНегде читав дека биле околу 1500, што не е нешто многу со оглед колку жители има Грција, ама ипак да ти дојдат 1500 луѓе е некаков знак. Протест/марш на улица, како сакате наречете го, мислам ќе има наскоро и тука. Во вторник веројатно ќе биде последниот пленум (средба) пред некоја конкретна акција, што беше и најавено.