доста години поминаа (1991-2014) а уште сите зборуваме српски..

Член од
11 февруари 2011
Мислења
58
Поени од реакции
66
најјаки се македонците на кој му е многу мерак на фешн вик да одат али не знаат полјак што е

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.575
најјаки се македонците на кој му е многу мерак на фешн вик да одат али не знаат полјак што е
Е од кај да знаат што е полјак?
Имаат секој ден работа со полјаци? да не им гази стока по нивите, па да мора да го ангажираат?
Ни ти не би знаел име на некој дел од воденичниот механизам.

Полјак е изгубена професија.

D

Deleted member 54216

Гостин
Не ! Сега е модерно да си патриот на тастатура, да дремиш во некој штаб , да лепиш плакати за време на избори и други глупости.Сето ова да го прајш за некои бедни 3000-4000 денари и да си горд самиот на себе а уствари си мизерен во душата. Ти си таков пример.
Без нервози дијаспоро.

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1

Prince

PsyTrance, Musica Psychedelica
Член од
22 јуни 2007
Мислења
1.160
Поени од реакции
2.987
Без нервози дијаспоро.
Убаво ќе беше да сум НАДВОР , ама за жал не е така :)
Спреми се за наредните избори да залепиш повеќе плакати , ако си над 100 , давале плус 200 денари

Член од
27 октомври 2014
Мислења
141
Поени од реакции
147
може да се направи по социјалниве мрежи вакво пропагандистичко нешто поврзано со темава

M

Moon Child

Гостин
мислам дека кај нас се развива повеќе национализмот одколку патриотизмот...али секако патриот или не кога гледаш дека во државава концерти на стадион прават само цециве и мециве и пеат на јазик што е познат само во ex-yu земјиве е е е "ред не е во нешто"....и некој ќе рече па штом финансиски не можеме светски личности да донесеме ќе донесеме балкански ѕвезди камо Балканов да беше само ex-yu...во Грција, Романија, Албанија не ни знаат дека постојат ex-yu личностиве што и после 20 години имаат главно место на нашава сцена... "РЕД НЕ Е ВО НЕШТО".
Ceca kje pee tamu kaj sto ima pari. Peese i vo Saraevo (zamisli) letovo. Toa e teorijata na snajdi se pa zivej, drugarce. Iti da imas ovca sto kje ti dozvoluva da ja strizes kako sto sakas i koga sakas, kje ja strizes sekoj den. Ceca, Seka, i Aca ne gledaat kako ovci sto mozat da gi postrizat koga sakaat, zatoa gi ima tolku cesto. I ti kje odis da rabotis tamu kade sto imas kjar.
Ne sme nie krivi sto na Makedonskava scena edinstveni sto vredat se Arhangel, Sanatorium, Mizar, Leb i Sol, i da ne nabrojuvam, i sto posle niv ne se pojavila niedna muzicka legenda, baraj ja vinata na nekoe drugo mesto,, ne na forum.

Член од
11 февруари 2011
Мислења
58
Поени од реакции
66
Ceca kje pee tamu kaj sto ima pari. Peese i vo Saraevo (zamisli) letovo. Toa e teorijata na snajdi se pa zivej, drugarce. Iti da imas ovca sto kje ti dozvoluva da ja strizes kako sto sakas i koga sakas, kje ja strizes sekoj den. Ceca, Seka, i Aca ne gledaat kako ovci sto mozat da gi postrizat koga sakaat, zatoa gi ima tolku cesto. I ti kje odis da rabotis tamu kade sto imas kjar.
Ne sme nie krivi sto na Makedonskava scena edinstveni sto vredat se Arhangel, Sanatorium, Mizar, Leb i Sol, i da ne nabrojuvam, i sto posle niv ne se pojavila niedna muzicka legenda, baraj ja vinata na nekoe drugo mesto,, ne na forum.
набројувај набројувај да се запознаат и тие што не знаат и не биди субјективен и не се лимитирај само на еден жанр али не разбирам каква врска има Сараево со Македонија освен тоа што бевме заедно во Југославија. И викаш оделе кај што имало пари?????????????? Дали ти знаеш што зборуваш кој пари бре човече.. А за тоа дека овде има многу овци имаш право ама јас не мислам дека се толку криви овците али ОВЧАРОТ или по точно ОВЧАРИТЕ[DOUBLEPOST=1414769032][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:
M

Moon Child

Гостин
набројувај набројувај да се запознаат и тие што не знаат и не биди субјективен и не се лимитирај само на еден жанр али не разбирам каква врска има Сараево со Македонија освен тоа што бевме заедно во Југославија. И викаш оделе кај што имало пари?????????????? Дали ти знаеш што зборуваш кој пари бре човече..[DOUBLEPOST=1414769032][/DOUBLEPOST]
Ne znaci deka ako za mene i tebe nema pari vo Makedonija nema i za niv. Oni vo MK fino zarabotuvaat, i kje doagjaat se dodeka fino zarabotuvaat. Isto ko i starive jugoslovenski grupi. Vo Makedonija zarabotuvaat i zatoa se redovni, dodeka vo Crna Gora na primer gi ima, ama ne tolku. Vo CG povekje uspeva turbo folk, i turbofolkerite si grmat ovde, po celo leto vo diskoteki na primorjeto. Kade ima pari, tamu odat da pejat. Prosto ko grav.

Член од
27 октомври 2014
Мислења
141
Поени од реакции
147
набројувај набројувај да се запознаат и тие што не знаат и не биди субјективен и не се лимитирај само на еден жанр али не разбирам каква врска има Сараево со Македонија освен тоа што бевме заедно во Југославија. И викаш оделе кај што имало пари?????????????? Дали ти знаеш што зборуваш кој пари бре човече.. А за тоа дека овде има многу овци имаш право ама јас не мислам дека се толку криви овците али ОВЧАРОТ или по точно ОВЧАРИТЕ[DOUBLEPOST=1414769032][/DOUBLEPOST]
http://plusinfo.mk/vest/2510/nikoj-ne-dojde-da-go-slusha-marinko-rokvikj

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Виј те го море овај Маринко песов излитаен на шо личит, па кој сакате да го гледат овај неранимајково и да го слушат бе?
Нек ја стает Сандра из Африке или некој таму бубамари, бубашваби, шушуљајки шо знам ти јас, некоја со помрсни газој и облини е тогај ќе вијш колку народ ќе се соберит.
Мојт на овај да немат немано љуѓе, али ко ќе ја акнет онаја Цеца е тогај све се збират и ќоро и сакато.

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
Во последниве 10тина години,или поточно од 2000та навака се повеќе се засилува Албанското и Турското влијание и експанзија во Македонија (на политички,економски и ТЕРИТОРИЈАЛЕН план)
Имаме исламизација и арабизација на секој чекор.Градови како Тетово и Гостивар наликуваат на Багдад / Техеран ..
Во срцето на главниот град поставен е "ракетен штит" па Скопјани неколку пати дневно можат да уживаат во милозвучниот глас на 10тина оџи во исто време..

Во истото време на најмасовниот македонски форум на голем број на членови не им се допаѓа тоа што во медиумите (телевизии,радија,интернет,музичка сцена) бил застапен соседен јужно-словенски јазик доста сличен со нашиот..

Од секогаш сме "знаеле" кои ни се приоритетите..

многу ме нервира фактот што нашава филмска, телевизиска индустрија па и генерално нашиот секојдневен живот е сличен и под многу големо српско влијание (до нас е не е до нив)
Разбирам да не ти се допаѓа филм/серија/музика/литература со потекло од северниот сосед,ама овоа болдираново е :eek:
Прашање то тебе и до тие што ти лајкнале:
Дали би сакал/а секојдневниот живот да ти биде сличен со оној на христијаните во Сирија и Ирак последниве неколку години ??

Последно уредено:

König

Гостин
Член од
29 октомври 2014
Мислења
215
Поени од реакции
575
Српската асимилација во Македонија официјално започнува во 1913 кога Србите ја окупираат Вардарска Македонија. Процесот на асимилација се покажува како спор и неуспешен.

Од 1941 до 1944 бугарското администрирање на Вардарска Македонија влева страв во Белград дека ќе го изгубат влијанието врз овој дел, а нивниот крвен опонент Бугарија ќе се прошири значително.

Контраударот е креирање на македонска држава во рамки на СФРЈ (која немаше да се креира ако Србите сакаа поинаку, но тие знаеа добро дека тоа ќе резултира со отворен револт против натамошна српска окупација). И така Белград (читај „Србите“) продолжи да управува со вардарскиот дел на Македонија.

Во 1991, кога се наѕираше распадот, Белград го насеќаше можното бугарско влијание, па за да продолжи да манипулира со политиката во Македонија, креираше политичка партија која навидум беше про-бугарска, а постоечката ја трансформираше. Секако, подобро е да формираш партија која навидум ќе е про-бугарска, отколку да оставиш таквите сили да креираат вистинска.

Србизацијата на нашиот јазик и користењето на српскиот е неминовен резултат на точно едновековната асимилација која Белград ја спроведува до денешни дни. Ако се има предвид дека српската музика, филм, вести и култура се далеку попопуларни од оригиналните македонски, и ако на тоа се додаде континуираната политика на про-белградските структури во државава (кои имаат политички партии и медиуми) максимално да се игнорираат бугарските телевизиски канали со музика, филм, новости и сл. и тие да се претставуваат како непријателски, станува јасно каков режим постои денес.

Ѕвезде гранда, српски Идоли и реалити шоуа, филмови и документарки, шунд турбо-фолк и сл.по националните телевизии секојдневно. А кога последен пат сте гледале бугарска серија или филм? Претседателот на државата во посета на српскиот (Србија отворен противник на НАТО), а истиот тој претседател го игнорира неговиот колега, која земја патем е членка на ЕУ. Сериозни индикатори на тоа кој управува навистина со Македонија.

Член од
27 октомври 2014
Мислења
141
Поени од реакции
147
Во последниве 10тина години,или поточно од 2000та навака се повеќе се засилува Албанското и Турското влијание и експанзија во Македонија (на политички,економски и ТЕРИТОРИЈАЛЕН план)
Имаме исламизација и арабизација на секој чекор.Градови како Тетово и Гостивар наликуваат на Багдад / Техеран ..
Во срцето на главниот град поставен е "ракетен штит" па Скопјани неколку пати дневно можат да уживаат во милозвучниот глас на 10тина оџи во исто време..

Во истото време на најмасовниот македонски форум на голем број на членови не им се допаѓа тоа што во медиумите (телевизии,радија,интернет,музичка сцена) бил застапен соседен јужно-словенски јазик доста сличен со нашиот..

Од секогаш сме "знаеле" кои ни се приоритетите..

Разбирам да не ти се допаѓа филм/серија/музика/литература со потекло од северниот сосед,ама овоа болдираново е :eek:
Прашање то тебе и до тие што ти лајкнале:
Дали би сакал/а секојдневниот живот да ти биде сличен со оној на христијаните во Сирија и Ирак последниве неколку години ??
ХАХАХАХА ало ти сфаќаш за што се зборува? каква врска има сирија со ова...каква врска има тоа што овде има џамии...

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
ХАХАХАХА ало ти сфаќаш за што се зборува? каква врска има сирија со ова...каква врска има тоа што овде има џамии...
Па како може да се дискутира за вакви банални работи,а од друга страна кон Македонците во немакедонски средини се однесуваат како граѓани од 2 ред,а и прашање на време е кога ке станеме малцинство на ниво на цела држава..

Член од
27 октомври 2014
Мислења
141
Поени од реакции
147
Па како може да се дискутира за вакви банални работи,а од друга страна кон Македонците во немакедонски средини се однесуваат како граѓани од 2 ред,а и прашање на време е кога ке станеме малцинство на ниво на цела држава..
секако дека ќе станеш малцинство ако го сакаш повеќе српското и генерално туѓото повеќе од твоето... немаат врска со тоа џамиите...i кој кур порака ми пишуваш да не сакаш да ме исплашиш нешто??? се смеам кога кур ми сака и се додека директно не те навредувам само си ја пакажуваш твојата "интелектуалност" со такви гомнени пораки...али такви реплики не ме интересираат

Kajgana Shop

На врв Bottom