Перспективни факултети

• Креатор на темата Креатор на темата Eeezyy
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 октомври 2013
Мислења
49
Поени од реакции
37
Прво вака, постојат една или две слични теми, но мислам дека поентата на оваа тема е малку поразлична, ако администраторите го сметаат спротивното, тогаш ќе ми простите на грешката.
Второ, насловот е дискутабилен околу терминот „перспективен“, на сите ни е јасно дека не е се во факултетот, голем дел е во индивидуата која го студира и милион други фактори но да го тргнеме тоа настрана.

- Информатика(ФИНКИ, ФЕИТ и другите слични факултети во државава) моментално се синоним за перспективност, технологијата е во подем, има недостаток на работна сила од типот на програмери, ит менаџери, систем администратори и т.н. како во републикава така и надвор од неа.
Но оваа година огромен број на студенти се запишаа токму на овие факултети, и тргнувајќи од тоа каков ни е образовниот систем во нашава држава, најголем дел и ќе дипломираат посебно оние на УГД и УКЛО и секако приватните, тоа ќе резултира со огромен број на „информатичари“ и „ИТ експерти“ од кој дали само половината ќе бидат доволно квалификувани за титулата што ја носат.
Моите прашања се дали ИТ секторот за неколку година ќе го добие она со кое сега се соочуваат економистите и правниците ,а тоа е пренатрупаност.

- Машински, Електро, Градежен, слични поенти важат и овде со исклучок на тоа што има многу помалку студенти од Информатика.

- Медицина, нешто што ме загрижува, дали Р. Македонија произведува огромен број на кадри што се неквалификувани и општо огромен број на кадри кој понатаму ќе бидат без работа или ќе бидат принудени да ја бараат надвор од државата.

Од вас би сакал да го слушнам вашето мислење за тоа кој според вас е најперспективен ,а воедно и квалитетен факултет, професија, област, значи зборуваме за објективно гледање врз работите, а не работи од типот на зависи кои се интересите на индивидуата или неговите способности и квалификации. Јас наредната година треба да се запишам на факултет и искрено се мислам помеѓу неколку опции(медицина не е меѓу нив, без грижи :D), кое е вашето мислење за сето ова?
Слободно дискутирајте за факултети надвор од горе-наведените, истите ги спомнав како пример.

до кога бе ќе се лажете со тоа завршив електро сеа ќе ме чека работа од 600 € минимум? Како прво, кога ќе го завршиш тој факултет ќе сфатиш колку всушност НЕ знаеш ништо од тоа што го бара модерното време и ќе видиш дека повеќе ќе ти се исплати се она што си го работел настрана (курс, прочитана книга, проектче) во слободно време. Една бофал книга од 3 $ од Амазон повеќе работа ми заврши и ме научи од предавањата на рандом госпожа од сега Финки, екс Феит. Јава аплети, која година сме, 1996? ти го пишува ова апсолвент на електро бајдвеј.

аман веќе од вакви теми за најперспективен факултет, учи си тоа што сакаш и глеј да учиш за знаење не за оценка, посекако во Македонија не цутат работите.

Никој не рече ништо за стартна плата од 600 евра, ниту пак конкретно се спомена за Електро.
Ако тргнеме од твојата гледна точка тогаш јас со економски или пак со туризам(да земеме под дефолт дека и во двата случаја сум добро образован и имам соодветни знањеа ,а не само диплома) имам исти шанси да најдам работа па и во странство отколку со информатика, градежен, машински и т.н.?

Знам дека образованието ни е катастрофално и дека пракса не постои и дека ако сакаш да се стекнеш со корисни знаења кој се во тек со денешните трендови треба да се доангажираш.
Во секој случај благодарам.

Никој не рече ништо за стартна плата од 600 евра, ниту пак конкретно се спомена за Електро.
Ако тргнеме од твојата гледна точка тогаш јас со економски или пак со туризам(да земеме под дефолт дека и во двата случаја сум добро образован и имам соодветни знањеа ,а не само диплома) имам исти шанси да најдам работа па и во странство отколку со информатика, градежен, машински и т.н.?

Знам дека образованието ни е катастрофално и дека пракса не постои и дека ако сакаш да се стекнеш со корисни знаења кој се во тек со денешните трендови треба да се доангажираш.
Во секој случај благодарам.
Друже, тренерот мој по пливање на времето, имаше завршено два факултета, социјална политика мислам се вика и ФФК, отсек скијање. Доби green card, се отсели и сега и таму дополагал нешо и работи како социјален работник. И да го тргнеме ова настрана, од форумов само има еден куп што со општествени науки работат по струка во странство. Ако си способен ќе најдеш, може не од одма ама со тек на време ќе градиш и контакти и познатства и ќе се снајдеш.

Лотарија е. Како ќе ти се потрефи кога ќе завршиш за 5 години никој не може да ти каже. :)

Инаку во светски рамки, на запад мошне перспективни струки, освен ит во моментов се и хемија, физика, машинство, фармација. Али како е со признавање дипломи појма неам.

Завршив на еден од приватните факултети во Македонија, со назив софтверско инжењерство..
Факт е дека предавањата се далеку од тоа што треба да бидат дури и ако сакаш да научиш нешто и ако се интересираш.
Откога го сватив тоа навреме, гледав да учам само колку да поминам со нормална оценка, а настрана почнав да учам тоа што сметав дека ќе го работам после факултетот.
На крај сега работам сосема друга работа за која се обучив на самото работно место.
Треба да ти гори под нозе, и те како ќе фаќаш да учиш..

Така да, исто ти се фаќа кој факултет си, таму само подлога ќе добиеш.

секој си кажува мислење од своја перспектива. И да повеќе перспективност имаш ако завршиш електро или некој технички факултет отколку било кој курс, или општествен факултет и тоа е факт.

Под перспективност не се мисли на плата. Се мисли на знаење и способности. Кои ако не сега може да ти користат во иднина. А и да, кога ќе се вработуваш многу повеќе ќе ти вреди дипломата отколку сертификат од курс.

Да да на факултет само подлога ќе добиеш, е сега тоа што подлогата е од жив песок не е битно. Еве ти и јас како @Ilumious апсолвент на Финки, ова што го работам и приватно а и во компанија кај што сум врска нема со тоа што не учеа на факултет. Ако ти кажам дека за положување на предмет предуслов ми беше инсталација на windows server (иначе е само (next next next finish) треба да ти стане јасно колку е саат. Наместо да предаваат нови концепти и технологии они ме учат како било у камено доба.
Ама па од друга страна и точно е она што го пишаа дека универзитетската диплома вреди повеќе од некој курс. Е сега треба да направиш компромис да одиш на факултет колку да ја добиеш дипломата и да поднаучиш некој работи (сепак се учи нешто не е се безвезе иако голем дел предмети се непотребни и застарени) и да се мачиш сам дома да се дообразоваш и да собираш знаење.
Информатика со моменталното темпо брзо ќе се засити кај нас не сме толку голем пазар, ама па затоа надвор од мкд е барана и уште долго ќе биде. Барани ти се и физика, хемија, биологија, ветерина ама зависи што тебе те влече.

НАЈВАЖНО: ФАКУЛТЕТОТ ЌЕ ТЕ НАУЧИ МНОГУ РАБОТИ АМА НЕ ОНА ШТО ТИ ЌЕ ТИ ГО БАРААТ НА РАБОТА. (зборам за финки не за другиве)

Перспективен факултет - учи занает во Македонија, или студирај настрана. И да завршиш технички факултет, најголем дел од работните места се за техничари/мајстори. И од технички факултети има вишок кадар - машинци, технолози, електрика/електроника, програмери. Мислам дека единствено недостаток има од медицина во моментов кај нас.

Секој факултет е перспективен во зависност од која проблематика тебе те влече за да се посветиш на неа и да работиш детално на истата.

Ако се запишеш на „перспективен“ факултет кај што фалат кадри, но тебе не те влече тоа, ќе завршиш само како изгубен случај и роб на некој што ја владее таа професија.

А и да, кога ќе се вработуваш многу повеќе ќе ти вреди дипломата отколку сертификат од курс.

Кога ќе се вработуваш најмногу ќе ти вреди знаењето што ќе им го демонстрираш. Ако сакаш ти биди со завршено Браќа Рамиз и Хамид во Шутка, ако имаш соодветно знаење ќе имаш предност со некој што е со диплома а поима нема од живот.
Исклучок се секако јавните установи, таму сите знаеме кој е главниот услов за вработување.

Во секој случај, убаво кажаа и во претходните постови, 21-ви век е, џабе ти е и диплома од престижен факултет и просек ако не се надоградуваш себе си постојано и не си up-to-date во твојата професија.

Кога ќе се вработуваш најмногу ќе ти вреди знаењето што ќе им го демонстрираш. Ако сакаш ти биди со завршено Браќа Рамиз и Хамид во Шутка, ако имаш соодветно знаење ќе имаш предност со некој што е со диплома а поима нема од живот.
Исклучок се секако јавните установи, таму сите знаеме кој е главниот услов за вработување.

Пример сакам да се вработам во Џонсон Контролс - импровизирам - одржување на автоматски системи, предуслов за вооошто да ме викнат на интервју е да бидам ИНЖЕНЕР односно да имам диплома. НЕ затоа што тие знаат дека ти ќе знаеш СЕ да правиш кога ќе те вработат, туку поради тоа што имаш основи и способности брзо да укопчаш што како се прави.
А и повеќето инженери претходно ги земаат на пракса да видат како дишат па знаат што вработуваат.
И да, на интервју ќе ме прашаат дали имам претходно искуство, дали сум правел некакви проекти, и да наброjam три лоши карактеристики за мене

Последно уредено:
Перспективен факултет ќе го наречам оној што нуди најмногу практично знаење, не знам дали постои.
Еве кај мене имаме професорка шо уште не знае слајдот од power point да го исклучи од фул скрин, 30 слајда уназад враќаше со бекспејс реченица по реченица, слика по слика, за на крај да го остави така. А, требаше само escape да стегни ебате.
Пресметуваме све рачно, срам ми е да кажам дека во ексел немам појма да работам, не знам формула како да вметнам,а во cv сите се прајме ексел гуру.
Пошо ко ќе седнам нели некогаш на работа според струка, место компјутер ќе ме чека едно тефтерче и дигитрон и да пресметувам се рачно.
И после неквалитетен кадар, епа неквалитетен кадар сме, уште со застарени методи учиме, зошто на некој уште му е мила титулата професор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom