Нов Македонски филм: До балчак - Приказна од дивиот исток

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.163
Поени од реакции
10.127
Скопска премиера на „До балчак“ во сабота (18-ти) од 20.00 во Милениум, ако не заебат нешто.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.129
Поени од реакции
30.221
Го гледаше некој филмов на премиерата?

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Го гледав.

Искрено немам зборови за целата изработка на филмот, од ефектите, до музиката попратена со сцените, до глумата на актерите (ги наведувам од кој најмногу добив вистинска глума: Никола Ристановски, Дац, Дениз Абдула,Тони Михајловски, Сенко Велинов, Владо Јовановски, словенката Инти Шрај, Искра Ветерова)!

Јавно кажувам дека Сашко Коцев веќе НЕ СМЕЕ ДА МУ СЕ ДОДЕЛИ ГЛАВНА УЛОГА, го бива за комедија, ама што кога не го бива да изглуми разни улоги, да се трансформира, во секоја улога е истиот, покушава да биде смешен, знам дека може и ликот му имаше такви моменти, ама сепак во моментите кога требаше да биде сериозен самата негова фаца го влошува ликот!

Мачен филм, крв доста, многу тешки сцени за гледање, али па нели македонски филм без такво нешто не е, а и сниман во 1907 година во времето на турското ропство уште повеќе би требало да ги има.

Што друго не знам да спомнам, филмот си вреди за сите чекања, не фер од страна на режисерот и носителите на филмот што уште не им го исплатиле делот на статистите и глумците, се гледа дека ОГРОМНА екипа била дел од филмот.

Браво! 8/10 (иста оценка имаат со Трето полувреме)
само еден македонски филм има 10 од мене - Пред дождот.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
135
Поени од реакции
99
Го гледав.

Искрено немам зборови за целата изработка на филмот, од ефектите, до музиката попратена со сцените, до глумата на актерите (ги наведувам од кој најмногу добив вистинска глума: Никола Ристановски, Дац, Дениз Абдула,Тони Михајловски, Сенко Велинов, Владо Јовановски, словенката Инти Шрај, Искра Ветерова)!

Јавно кажувам дека Сашко Коцев веќе НЕ СМЕЕ ДА МУ СЕ ДОДЕЛИ ГЛАВНА УЛОГА, го бива за комедија, ама што кога не го бива да изглуми разни улоги, да се трансформира, во секоја улога е истиот, покушава да биде смешен, знам дека може и ликот му имаше такви моменти, ама сепак во моментите кога требаше да биде сериозен самата негова фаца го влошува ликот!

Мачен филм, крв доста, многу тешки сцени за гледање, али па нели македонски филм без такво нешто не е, а и сниман во 1907 година во времето на турското ропство уште повеќе би требало да ги има.

Што друго не знам да спомнам, филмот си вреди за сите чекања, не фер од страна на режисерот и носителите на филмот што уште не им го исплатиле делот на статистите и глумците, се гледа дека ОГРОМНА екипа била дел од филмот.

Браво! 8/10 (иста оценка имаат со Трето полувреме)
само еден македонски филм има 10 од мене - Пред дождот.
сега сум уште толку "hyped" за него :D кој знае кога ќе го пуштат во Кочани, па и да имавме вистинско кино...
иначе прочитав некаде дека е скоро 3 саата долг, не е вистина тоа нели?

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
сега сум уште толку "hyped" за него :D кој знае кога ќе го пуштат во Кочани, па и да имавме вистинско кино...
иначе прочитав некаде дека е скоро 3 саата долг, не е вистина тоа нели?
Точно 165min (2h45min) ниту една минута не ми беше досадно, пребрзо ми прелета времето :)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Подосаден филм амин, сум гледал филмови од 3 саати ама интересни.
Освен комичните реплики, се друго е катастрофа.
Лоши дијалози, развлечена приказна (сигурно саат време може да се скрати), скопски фазон на глума, нема амбиентална музика, ниту некакви ефекти на доловување на амбиентот од тогашно време.
Едноставно лош и досаден филм

Dr. Wish

Outstanding Сasual Dating Authentic Maidens
Член од
23 септември 2013
Мислења
2.393
Поени од реакции
2.794
A izlezen e? Moze link ako e? :)

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Подосаден филм амин, сум гледал филмови од 3 саати ама интересни.
Освен комичните реплики, се друго е катастрофа.
Лоши дијалози, развлечена приказна (сигурно саат време може да се скрати), скопски фазон на глума, нема амбиентална музика, ниту некакви ефекти на доловување на амбиентот од тогашно време.
Едноставно лош и досаден филм
Сега прочитав една слична критика:

http://www.radiomof.mk/stav-do-balchak-banalno-i-zdodevno/

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
,,,me sum go gledal not imam namera za takvo neshto,,,
,,,,zgadeno mi e I ponizhuvachko ko vo vilmoine na mancheski,,,makedonskava nacija da bide sekogash retard pretstavuvana I vo imaginarno bljutkavi sodrzhanija,,,
,,,a vprochem za vkusovite ne se rasprava,,,

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Сега прочитав една слична критика:

http://www.radiomof.mk/stav-do-balchak-banalno-i-zdodevno/
Се сложувам за сценариото, не го напишав тоа дека ми сметааше одредениот сленг и зборови кој не се соодветни за тоа време. Во целина актерски и продукциски филмот е навистина одлично изработен, кога сме кај сценарио ретко кој македонски филм понудил нешто оригинално и автентично, како што кажав Манчевски го имаме како највреден и тој ни замина во САД.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.163
Поени од реакции
10.127
Типов што напишал дека филмот ќе им се допадне на оние што никогаш не виделе подобри филмови нека си пука во глава. Ама најсериозно.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Типов што напишал дека филмот ќе им се допадне на оние што никогаш не виделе подобри филмови нека си пука во глава. Ама најсериозно.
Мислам, ако сакаш историски спектакли да гледаш од 3 саати, земи Куросава барем нема да ти биде жал за времето потрошено.
А типот сигурно мислел на филмоте на Куросава, Кјубрик, Браќата Коен итн т.е филмови што се сметаат за задолжителна литература на сите што студираат филм.
Ако некој не гледал некој од овие филмови или ги гледал ама не ги сфатил, тогаш овој филм ќе му се допадне.

Kajgana Shop

На врв Bottom