Новите казни кои ги подготвува МВР ќе ги наплаќа Управата за јавни приходи

• Креатор на темата Креатор на темата maxer
  • Време на започнување Време на започнување
Смешен ке беше пасусов , да не е трагичен . Абе македонче !
Муабетов е :
- Абе казните во сообраќајот ги покачиле за 100% и вовеле едно чудо нови казни !
- Да , ама добро што УЈП ке ги наплаќа , можеше да биде и полошо !
Радослав :notworthy: ! Кој се сеќава на цртаниов знае !
Па... нека ги наплаќа приватен извршител, уште потрагично ќе беше, од финансиска гледна точка.
Тоа е реалноста.

Убаво што го тагна џонка пак ја прескокнал темава.

Немам поим како идат казните за кола. Али џонка сигурно ќе ве демантира со линкови.

makedonija.jpg

@Mario Gómez @leandra @dzonyb информации од теренот? :confused:
Незнам ни јас, од овие информации можам само да ти потврдам дека жими таквово е толкава нето платата у Македонија. Може у администрација е 340 евра месечно.

Па... нека ги наплаќа приватен извршител, уште потрагично ќе беше, од финансиска гледна точка.
Тоа е реалноста.
Пријател , ја сфатив поентата на твојот пост , не навивам јас за казните да ги наплаќа извршител . Само мака ми е , што од пусто немање муда , како народ спаднавме на изборот меѓу змијата и магарето , дури и да си викаме фала богу што не е ...... .
А што го знаеш може и вистина е дека секој народ има таква власт каква заслужува .

Незнам ни јас, од овие информации можам само да ти потврдам дека жими таквово е толкава нето платата у Македонија. Може у администрација е 340 евра месечно.

За да има просек од 20 и кусур иладарки , треба најмалце 500.000 народ да зимат по 40+ , па дури и тогаш е знак прашалник дали ќе извадиш. А 500 илади со 40+ плата е смешно да се спомне , камоли да се зема во предвид.

Грујо и компанијата не ги сметаат во просекот изгледа тие што црнчат за по 8-9 и 12 илјади. Кој ги ебе.

Пријател , ја сфатив поентата на твојот пост , не навивам јас за казните да ги наплаќа извршител . Само мака ми е , што од пусто немање муда , како народ спаднавме на изборот меѓу змијата и магарето , дури и да си викаме фала богу што не е ...... .
А што го знаеш може и вистина е дека секој народ има таква власт каква заслужува .
ОК, можеби и јас малку неспретно сум формулирал мислењето за кое сега развиваме дискусија, но, настрана тоа, да се обидеме да ја издигнеме дискусијата на филозофско ниво.
Моето мислење за висината на казните го изнесов порано во темата, нема да го повторувам. Не тврдам дека е исправно, туку тоа е мое лично субјективно мислење.
Казните... и змијата и магарето да ги избркаме на клоци оттука, да донесеме некои други, пак ќе ги има.
Секој систем така функционира.
Ако се симболични, џабе се... ако се драконски... лоши се... Незадоволство секогаш ќе има, и кај народот, но и кај власта.
Државата со казните (не само прекршочните, туку и кривичните) сака да стави некој ред, да казни, но и да заплаши. И, во тоа и успева.
Зборам за држава воопшто, не конкретно за Македонија.
Главниот проблем е одмерувањето на истите во согласност со стандардот, но и менталитетот на народот кој живее тука
Можеби, најправедно би било за казните над 30 евра да нема мандатна постапка (веднаш да се издаде платен налог), туку веднаш да се оди на прекршочна постапка каде што прекршочниот орган (комисија или суд, во зависност од тежината на прекршокот) освен што ќе ја утврди прекршочната одговорност, ќе ја утврди и казната за сторителот која би била утврдена како процент од примањата на сторителот.
Невработените, или лицата без никакви приходи, би вршеле општокорисна работа определен број работни часови во зависност од тежината на прекршокот.

За да има просек од 20 и кусур иладарки , треба најмалце 500.000 народ да зимат по 40+ , па дури и тогаш е знак прашалник дали ќе извадиш. А 500 илади со 40+ плата е смешно да се спомне , камоли да се зема во предвид.

Грујо и компанијата не ги сметаат во просекот изгледа тие што црнчат за по 8-9 и 12 илјади. Кој ги ебе.
Сега кога ќе ги стават и платите од инвеститорите во пресметка мх мх македонче има пари да налупа за три следни генерации.[DOUBLEPOST=1412969553][/DOUBLEPOST]
но, настрана тоа, да се обидеме да ја издигнеме дискусијата на филозофско ниво.

Богами само за на филозофско ниво е темава :D

Последно уредено:
Казните за непрописно возење се ниски, јас би ги направил 5x повисоки. Не ме занима ако полнат буџет, и какви се платите. Возете нормално и оп, нема проблем. Не да ги гледам со 120 по партизанска да летаат.

Иии тристаичетиријесет еврулиња плата, абе јас ко шо памтам чера не се издрогирав толку.

многу е лошо што казниве би требало да ги заштитат учесници у сообракај и пешаците а истите тие се користени како механизам за полнење буџет...како и све друго испревртено у фиктивново државиче.

Сензационално неповторливо единствено у оваа шугава земја се најавува казна за одење по. улица:facepalm:.Дека нели тротоарите се слободни и ние за инат не идеме по нив,али можда треба по колите да скокам.Е ајде нека ми стегнат казна за ова срање,значи сериозно нема сила што ќе ме натера ова да го платим,по цена и у затвор да одам,гомнари едни.

Сензационално неповторливо единствено у оваа шугава земја се најавува казна за одење по. улица:facepalm:.Дека нели тротоарите се слободни и ние за инат не идеме по нив,али можда треба по колите да скокам.Е ајде нека ми стегнат казна за ова срање,значи сериозно нема сила што ќе ме натера ова да го платим,по цена и у затвор да одам,гомнари едни.
Знаеш каков е слоганот? „Од некаде мора да се почне“
тој трае и веќе заборавив од кога ама ако ти пишат казна на здравје.
И на крај крева што бараш ти на улица, има дома да седиш!!!!

многу е лошо што казниве би требало да ги заштитат учесници у сообракај и пешаците а истите тие се користени како механизам за полнење буџет...како и све друго испревртено у фиктивново државиче.
Така е. Во Македонија казните* не постојат, како во нормалните држави, за да корегираат, за да нема неправилности. Не.
Во Македонија, казните се причина сама за себе. Самите себе си си се raison d'etre. Нивниот карактер, начин на примена и се друго, се во служба на полнење на буџетот или просто давање плата на оној кој ги применува. Примери, милион.

* кои се и повеќе од драконски, во однос на приходите

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom