Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.285
Поени од реакции
12.278
Еден куп вистинa ти изнакажав, но ти не ми веруваш мене, јас сум Телемит, кај смееш да ми веруваш! :) Ти веруваш дека евреин ќе те спаси, дека имаш душа која е грешна, ... и да ти велам дека не е грешна ти пак ќе тераш по свое бидејќи така си веруваш... и нема ни да се обидеш да бидеш без грешна душа... :)

Ти имаш вера, и тоа не ти спорам. Немаш знаење за божественоста. Да имаш, немаше да делиш надвор и внатре... веруваш за да знаеш, веруваш за да разбереш не е исто со знаеш и разбираш!
Затоа и проповедате вера!

Божественоста не треба да е дефинирана преку вера и религија.
Религијата не треба да биде дефинирана преку божественоста.

Поточно не смее! Тука паднаа старо-еонските учења со своите гревови и заплашувања и рамнењето на верата со знаење ...

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Браво! Погоди во средиштето на проблемот. Замисли си дека Царството Божје е една голема куќа. Домаќинот на таа куќа поканува гости да му дојдат на свадба.

Ти можеш како поканет да тргнеш по патот кој ќе те доведе до вратата и да влезеш низ неа (исправно).
Можеш како непоканет да се обидеш да влезеш и преку прозорец, и преку покрив, или да му срушиш дел од ѕид и да сакаш сосила да влезеш. Што мислиш, како ќе те пречека домаќинот? Со добредојде или ќе ти ја стегне сачмарката како на секој разбојник?

Гледаш, дестинацијата може да ти биде иста, ама пречекот нема да ти биде ист:pos:
На добриот домакин вратата му е стално отворена и за поканетите и за непоканетите ;)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.600
Поени од реакции
9.237
Ако незнаеш, тогаш како ќе можеш да наречеш било кого еретик, грешник или било што слично?
Сум те нарекол некогаш така, сум нарекол некој друг така?

„Не судете, за да не бидете судени; оти со каков суд судите, со таков ќе бидете судени; со каква мерка мерите, со таква и ќе ви се мери. Зошто ја гледаш раската во окото на брата си, а гредата во своето око не ја чувствуваш? Или како ќе кажеш на брата си – чекај да ти ја извадам раската од окото; а пак ете, во твоето око има греда? Лицемере, извади ја прво гредата од твоето око, па тогаш ќе видиш како да ја извадиш раската од окото на брата си“ (Матеј 7: 1-5).

„Не судете и нема да бидете судени; и не осудувајте, за да не бидете осудени; проштавајте и ќе ви биде простено“ (Лука 6: 37).

Еден постар брат, слушајќи како друг брат паднал во голем грев, го осудил велејќи, „Какво големо зло сторил!“ Откако поминало некое време, ангел му се јавил на постариот брат, со душата на другиот брат, и му рекол: „Гледај, тој што го осуди умре. Каде заповедаш да ја сместам неговата душа – во Царството Небесно или во мачеништво?“ Старецот бил исплашен. „Ти, кој си судија на праведните и грешниците“, продолжил ангелот, „кажи ми ја твојата волја за оваа душа? Ќе се смилуваш ли на него или ќе го предадеш на мачење?“ Старецот сфатил дека, осудувајќи го својот брат, тој самиот паднал во голем грев, па така со воздишки и солзи почнал да бара прошка. Господ не му одговорил долго време, па на крај се сожалил и му пратил ангел за да му јави дека му дал прошка. „Бог ти прости“, рекол ангелот, „но отсега, па натаму, не заборавај колку е сериозен гревот на осудувањето“.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.285
Поени од реакции
12.278
:)

.'. Не брзај другите да ги осудуваш; како можеш да знаеш дека ти на нивното место би одолеал на искушението. И дури да е така, зошто би презирал некого кој е послаб од тебе? - Liber XXX

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.600
Поени од реакции
9.237
Значи се оградуваш од класифицирањето на луѓето на верници и неверници?
Да. Вистинскиот Христијанин не смее да ги дели и класифицира луѓето. Како што Сонцето свети и грее и за праведниците и за грешниците, таква треба да биде и љубовта на вистинскиот Христијанин.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да. Вистинскиот Христијанин не смее да ги дели и класифицира луѓето. Како што Сонцето свети и грее и за праведниците и за грешниците, таква треба да биде и љубовта на вистинскиот Христијанин.
А кои се праведниците а кои грешниците?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако сонцето грее за "праведници" и за "грешници", тогаш не е ли ова токму тоа - суд, делење на луѓето, категоризирање на грешници и на праведници?
Јас не те прашав дали треба или не да имаш љубов кон одредена група луѓе, туку како може да ги делиш луѓето на грешници, еретици и верници и праведници, кога веќе дојдовме до заеднички заклучок дека никој неможе да влезе во душата на другиот и да види каков пат до божественото има таму.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Божественоста не треба да е дефинирана преку вера и религија.
Религијата не треба да биде дефинирана преку божественоста.
И Солун е наш, топтан со Трст...

D

Daedalus

Гостин
Прашањето што го поставив до атистите,и самиот добро знаеш дека и тоа како е поврзано со атеизмот, затоа и го поставив во таа тема, и згора на се напишав ’’како со свои зборови’’.Како што си забележал моето учество на форумов е основно со религиозна цел, а не научна. Ако навистина си толу загрижен за компатибилноста на прашањата во темите тогаш зошто постови кои се далеку од соодветност особено на твои сличномисленици стојат негибнати(дали Бог игра мајтап е прашање кое е соодвеетно во темата прашања за христијанство?дискусии за астрономија, теми за врколаци и вампири и милион друг примери...се соодветни). А прашање кое во слична форма му беше поставено на најголемиот атеист во светот е прашање кое не е соодветно во темата прашања до атеистите?Кажано народски зарем мислиш дека пиеме нафта?
Инсистирам прашањето да биде вратено таму.
Постави го во наука и технологија и ја лично ќе ти го одговорам таму, ако стварно сакаш да ти биде одговорено и стварно сакаш да знаеш. Прашањето не е за атеизам и нема да ти биде вратено во атеизам, прашањето е за наука/технологија и не значи дека атеистите се компетентни и стручни да ти одговараат за ДНК, природа на информација и податоци бидејќи не сите атеисти имаат експертиза во биологија/хемија/физика и информатика, прашањето опфаќа повеќе топици кои бараат знаења кои се ван атеизмот како верување.

Ајде ти ко религиозен тип опиши ми ја хемиската реакција на калта и душата и како сето тоа довело до ДНК код и кажи ми кои хемиски реакции се случиле во телото на Лазар кој бил воскреснат од Исус. Ама сакам цела хемиска формула на реакции во телото на Лазар и каков тип на енергија и во колкава количина е потребна да го врати срцето во чукање и да ја врати функционалноста на клетките ама сакам да ми разјасниш како триглицеридот, јаглехидратите и протеините биле внесени во телото на Лазар за тој да има доволно енергија и АТП да функционира. Потоа сакам да ми наведеш студии, сакам да ми го наведеш историчарот кој потврдел дека Лазар воскреснал и евиденција која е историски потврдена. Сакам исто така да ми го опишеш процесот на создавање од вода, вино али немој да ми кажеш „пошто едноставно семоќност и тоа е друже, чуда се случуваат...“
Како што ти си дрво и врска немаш како се случило тоа, само веруваш дека е така, дека се дешавале чуда кои се неописливи и не те боли ташак како човек може да се создаде од фузија на кал и свет дух, како можеш од вода магично да создадеш вино и од една риба и леб, 10000000000000000 риби и леб зошто мислиш дека атеистите треба да ги знаат сите детали поврзани со формирање на ДНК-та, базите и податоците во истите и која е функцијата на рибозомите и ЕР?

Глеј Изгрев, знам зошто си толку нахајпан. Ти веруваш дека си открил револуционерно прашање кое ги остава сите атеисти без збор и здив и сите атеисти сеа пробуваат да те замолчат бидејќи знаат дека тука, нема бегање, дека тука уствари атеизмот пропаѓа во вода. Не бери гајле, има томови објаснувања генетика, бази и ери еволуција кои првенствено далеку од тоа дека ќе ги разбереш бидејќи ја немаш експертизата и второ, ќе те мрзи да ги читаш и евалуираш. Ти не си открил ништо револуционерно, ниту си докажал поента, повеќето од атеистите тука не се научници Изгрев и не можеш да поставуваш прашања кои реално бараат експертиза или делумна информираност.
Види, за некој да е атеист, не мора да знае ништо од тоа како настанал животот и точните процеси на формирање на истиот. Атеистот ја негира можноста за тоа дека БОГ го создал пошто му изгледа апсурдна. А како настанал животот и дали се клецале вонземјани или се судриле јинг и јанг, тоа НЕ Е ПОВРЗАНО СО АТЕИЗМОТ.

Ако некој е атеист, не значи дека верува во тоа дека ДНК-та е настаната со абиогенеза и хемиски процеси. Атеист буквално може да верува дека луѓето се настанати од 10 души кои фузирале во една и дека луѓето се реинкарнираат дур не доживеат Нирвана.
Ти како можеш да поставуваш прашање од таков карактер на атеистите, кога не сите атеисти веруваат во абиогенеза?
Како тоа прашање е специјализирано за атеистите?

Тоа е прашање специјализирано за научници. Имаш христијани научници кои веруваат во еволуција и абиогенеза како еден од начините преку кои Бог го создал човекот.
Прашањето ти е оф топик и несоодветно.
Ае пред да почнам да дебатирам со тебе тука, не ми е тоа планот и не планирам да се расправаме, дај не изигравај будала, ако те интересира прашање кое бара научна експертиза постави го во таква тема, не значи дека ако некој е атеист, има познавања од ДНК и биологија, а уште помалку од природа на податок/информација.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Постави го во наука и технологија и ја лично ќе ти го одговорам таму, ако стварно сакаш да ти биде одговорено и стварно сакаш да знаеш. Прашањето не е за атеизам и нема да ти биде вратено во атеизам, прашањето е за наука/технологија и не значи дека атеистите се компетентни и стручни да ти одговараат за ДНК, природа на информација и податоци бидејќи не сите атеисти имаат експертиза во биологија/хемија/физика и информатика, прашањето опфаќа повеќе топици кои бараат знаења кои се ван атеизмот како верување.

Ајде ти ко религиозен тип опиши ми ја хемиската реакција на калта и душата и како сето тоа довело до ДНК код и кажи ми кои хемиски реакции се случиле во телото на Лазар кој бил воскреснат од Исус. Ама сакам цела хемиска формула на реакции во телото на Лазар и каков тип на енергија и во колкава количина е потребна да го врати срцето во чукање и да ја врати функционалноста на клетките ама сакам да ми разјасниш како триглицеридот, јаглехидратите и протеините биле внесени во телото на Лазар за тој да има доволно енергија и АТП да функционира. Потоа сакам да ми наведеш студии, сакам да ми го наведеш историчарот кој потврдел дека Лазар воскреснал и евиденција која е историски потврдена. Сакам исто така да ми го опишеш процесот на создавање од вода, вино али немој да ми кажеш „пошто едноставно семоќност и тоа е друже, чуда се случуваат...“
Како што ти си дрво и врска немаш како се случило тоа, само веруваш дека е така, дека се дешавале чуда кои се неописливи и не те боли ташак како човек може да се создаде од фузија на кал и свет дух, како можеш од вода магично да создадеш вино и од една риба и леб, 10000000000000000 риби и леб зошто мислиш дека атеистите треба да ги знаат сите детали поврзани со формирање на ДНК-та, базите и податоците во истите и која е функцијата на рибозомите и ЕР?

Глеј Изгрев, знам зошто си толку нахајпан. Ти веруваш дека си открил револуционерно прашање кое ги остава сите атеисти без збор и здив и сите атеисти сеа пробуваат да те замолчат бидејќи знаат дека тука, нема бегање, дека тука уствари атеизмот пропаѓа во вода. Не бери гајле, има томови објаснувања генетика, бази и ери еволуција кои првенствено далеку од тоа дека ќе ги разбереш бидејќи ја немаш експертизата и второ, ќе те мрзи да ги читаш и евалуираш. Ти не си открил ништо револуционерно, ниту си докажал поента, повеќето од атеистите тука не се научници Изгрев и не можеш да поставуваш прашања кои реално бараат експертиза или делумна информираност.
Види, за некој да е атеист, не мора да знае ништо од тоа како настанал животот и точните процеси на формирање на истиот. Атеистот ја негира можноста за тоа дека БОГ го создал пошто му изгледа апсурдна. А како настанал животот и дали се клецале вонземјани или се судриле јинг и јанг, тоа НЕ Е ПОВРЗАНО СО АТЕИЗМОТ.

Ако некој е атеист, не значи дека верува во тоа дека ДНК-та е настаната со абиогенеза и хемиски процеси. Атеист буквално може да верува дека луѓето се настанати од 10 души кои фузирале во една и дека луѓето се реинкарнираат дур не доживеат Нирвана.
Ти како можеш да поставуваш прашање од таков карактер на атеистите, кога не сите атеисти веруваат во абиогенеза?

Тоа е прашање специјализирано за научници. Имаш христијани научници кои веруваат во еволуција и абиогенеза како еден од начините преку кои Бог го создал човекот.
Ае пред да почнам да дебатирам со тебе тука, не ми е тоа планот и не планирам да се расправаме, дај не изигравај будала, ако те интересира прашање кое бара научна експертиза постави го во таква тема, не значи дека ако некој е атеист, има познавања од ДНК и биологија, а уште помалку од природа на податок/информација.
Ташак, нахајпан, не се прави будала со таков уличарски речник ќе те замолам да не употребуваш не ти доликува на власта која ти е дадена на форумов, и на темата.
Потоа да ги објаснувам хемиските реакции? Па нели атеистите ја фафоризирате науката, а не христијаните, и по патот на најпростата логика оној што фафоризира нешто треба да го познава. Во спротивно како србската ’’незнам али тврдим’’така ти доаѓа твојава логика.
А со исказот ’’има атеисти кои веруваат во абиогенезата и други кои не веруваат’’незнам дали си свесен за автоголот.Затоа што еднаш кога споменав дека и атеистите се верници само веруваат во нешто различно од верниците, тогаш многу жестоко се противевте а сега излегува дека сепак и вие верувате во нешто.
Што сум си мислел кога сум го поставил прашањето. Зарем треба и мотивот да биде објаснет кога се поставува некакво прашање. И во контекст на ова би те советувал да не субјктивизираш така ’’си мислиш дека...’’ ептен ја истакнува твојата лаичност.
И за крај ќе провериме кај повисоки инстанции во форумов дали прашањето кое во слична форма му беше поставено на иконата на атеизмот не е соодветно за темата. Ако отаму речат дека навистина е несоодветно, љубезно би те замолил да доставиш список со разрешени прашања до атеистите или барем јасно да се формулираат условите за поставување на прашања кон истите.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

Прво една забелешка, црвениот болд. Знам дека е лапсус ама сепак, ......
Потоа, ти повторно пробуваш да објасниш? И тоа тука на темава? А и ете, си добил реплика која ја предвидев пред да ја прочитам:pos:Автогол зашто што некои ДА, а некои НЕ верувале во абиогенеза. :tapp:
Ташак, нахајпан, не се прави будала со таков уличарски речник ќе те замолам да не употребуваш не ти доликува на власта која ти е дадена на форумов, и на темата.
Потоа да ги објаснувам хемиските реакции? Па нели атеистите ја фафоризирате науката, а не христијаните, и по патот на најпростата логика оној што фафоризира нешто треба да го познава. Во спротивно како србската ’’незнам али тврдим’’така ти доаѓа твојава логика.
А со исказот ’’има атеисти кои веруваат во абиогенезата и други кои не веруваат’’незнам дали си свесен за автоголот.Затоа што еднаш кога споменав дека и атеистите се верници само веруваат во нешто различно од верниците, тогаш многу жестоко се противевте а сега излегува дека сепак и вие верувате во нешто.
Што сум си мислел кога сум го поставил прашањето. Зарем треба и мотивот да биде објаснет кога се поставува некакво прашање. И во контекст на ова би те советувал да не субјктивизираш така ’’си мислиш дека...’’ ептен ја истакнува твојата лаичност.
И за крај ќе провериме кај повисоки инстанции во форумов дали прашањето кое во слична форма му беше поставено на иконата на атеизмот не е соодветно за темата. Ако отаму речат дека навистина е несоодветно, љубезно би те замолил да доставиш список со разрешени прашања до атеистите или барем јасно да се формулираат условите за поставување на прашања кон истите.
Ај ти прво информирај се научи што е тоа атеизам, па после тоа дојди на темата наменета за дискусија, вака само се брукаш со своето незнаење.

D

Daedalus

Гостин
Преместени се мислењата тука.
„Дали вие атеистите имате унифициран став за тоа како настанал животот и ако имате кој е?“, би било соодветно прашање. Одговорот би бил нешто во стилот, „Не немаме.“ Не можеш да прашуваш прашања кои бараат експертиза кога членовите можда не знаат да ти ги одговорат.
Прашањето е поврзано со наука, не со атеизам.
„Дали вие атеистите перете по дома во недела или сабота?“, не е прашање поврзано со атеизмот.
Све поврзано со Господ, зошто атеистите негираат постоење на Господ и прашања на било каков начин поврзани со атеизмот, а не бараат експертиза, се во ред.
10 пути до сега ти објаснаа сите зошто не можеш да поставуваш исто прашање 1000 пути и дека многу од прашањата кои ги поставуваш не се поврзани со атеизмот.
Ти не конташ изгледа дека атеизмот не подразбира верување во наука. Будистите се атеисти. Може да бидеш будист кој верува во науката и научниот метод и будист кој не верува. Атеизмот е негирање на постоење на Бог и/или Бог кој го креирал човештвото.
Не планирам да ти објаснувам по 100 пути, секој твој понатамошен пост околу темава ќе биде игнориран. И нормално дека ќе користам уличен речник пошто ме нервираш, камен да беше ќе разбереше до сега.
Ако више сакаш да навлагаш у тоа како атеистите ни сами не знаат за настанокот на животот и да докажеш поента еве ти ја „Дискусија за Атеистите блабла“, затоа е направена, не ги загадувај другите теми, напорен си.
Прво една забелешка, црвениот болд. Знам дека е лапсус ама сепак, ......
@kooperativa ти го преместив мислењето тука, да не спамаме таму.
Атеизмот е верување. Семантички можеш да го дефинираш како неверување, невролошки е став/верување како и сите други ставови.
Имаше студија која покажа дека кога прашуваат атеисти за тоа дали веруваат во Бог и одговараат со „не“, се активираат комплетно истите центри како кај религиозните кои го потврдуваат постоењето на Бог. Така да, психолошки е исто така верување.
Разгледај повеќе у „The believing brain - Michael Shermer“, убаво е објаснат муабетот и книгата е одлична, го обработува психолошкиот аспект на многу од тие ствари.
Затоа го употребувам зборот верување.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
@kooperativa ти го преместив мислењето тука, да не спамаме таму.
Атеизмот е верување. Семантички можеш да го дефинираш како неверување, невролошки е став/верување како и сите други ставови.
Имаше студија која покажа дека кога прашуваат атеисти за тоа дали веруваат во Бог и одговараат со „не“, се активираат комплетно истите центри како кај религиозните кои го потврдуваат постоењето на Бог. Така да, психолошки е исто така верување.
Разгледај повеќе у „The believing brain - Michael Shermer“, убаво е објаснат муабетот и книгата е одлична, го обработува психолошкиот аспект на многу од тие ствари.
Затоа го употребувам зборот верување.
Верување во што?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Верниците веруваат дека Бог постои.
Атеистите веруваат дека Бог не постои.
симпл ес дет :)
и Атеистичкото тупење на мозок, и критикување на верниците пак се сведува на ВЕРУВАЊЕ.
Јас одамна ги прашав атеистите: Како на човек кој е слеп од раѓање ќе му објасните дека Сонцето постои?
Не добив одговор, ениуан? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom