Општи вело муабети, прашања, совети

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
ВиБрејк пауер брату:) и алуминиумска рамка, мафни ова железава накинџурени.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.800
Поени од реакции
1.185
Зошто ?? Зошто ќе ти се криви дискот после секое возење, плочките ќе се трошат брзо, а со тоа и менуелно ќе треба да ги штелуваш. Шапата ќе ја центрираш. Ептен заебанција.
Други (појаки) диск кочници ако му ставиш, нема да издржи амортизерот, многу е слаб, па и него ќе треба да го менуваш.
Мислам дека рамот не подржува диск позади и не знам која е поентата да имаш диск само напред.
Имаш Capriolo точаци со вибрејк (напред-назад) и би ти ја препорачал таа варијанта или пак појака (поскапа) диск (напред-назад) варијанта.
Како што пишав, ако ептен си загреан и ова не ти прави никаква разлика, тогаш земи го. Толку.
Добро поштувам совет затоа и те прашав. Не дека нешто сум посебно залетан него ми беше симпатичен , ако не ти е проблем ако налеташ на Capriolo со вибрејк (напред-назад) пушти ми во порака или било како . Фала

A

Avenger99

Гостин
http://www.mastersport.com.mk/index.php/велосипеди/focus-bikes/cross/lost-lagoon-cs-5.0-dt-24g-2012-detail
http://www.mastersport.com.mk/index.php/велосипеди/focus-bikes/cross/marakas-24g-2011-detailhttp://www.mastersport.com.mk/index.php/велосипеди/univega-велосипеди/28-he-terreno-200-24g-2013-detail

Дечки ај уште малце помош, може сум малце напорен али стварно неможам да се одлучам сеуште. Некое мислење за горенаведените? Прв пат се среќавам со Focus и Univega..

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.884
Поени од реакции
21.816
http://www.mastersport.com.mk/index.php/велосипеди/focus-bikes/cross/lost-lagoon-cs-5.0-dt-24g-2012-detail
http://www.mastersport.com.mk/index.php/велосипеди/focus-bikes/cross/marakas-24g-2011-detailhttp://www.mastersport.com.mk/index.php/велосипеди/univega-велосипеди/28-he-terreno-200-24g-2013-detail

Дечки ај уште малце помош, може сум малце напорен али стварно неможам да се одлучам сеуште. Некое мислење за горенаведените? Прв пат се среќавам со Focus и Univega..
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=970200459673792&set=a.970200113007160.1073741878.100000515416744&type=1&theater
со преднарачка овој бајк би те коштал 27.000 , иди и прашај си во пробајк . гледам постуваш лоши велосипеди за 27+ илјади денари зашто да даваш толку кеш за тапа бајк кога можеш да си купиш профи :D

A

Avenger99

Гостин
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=970200459673792&set=a.970200113007160.1073741878.100000515416744&type=1&theater
со преднарачка овој бајк би те коштал 27.000 , иди и прашај си во пробајк . гледам постуваш лоши велосипеди за 27+ илјади денари зашто да даваш толку кеш за тапа бајк кога можеш да си купиш профи :D
Ова е МТБ. Ако не запримети сите велосипеди што ги постирав се hybrid. Ќе го возам на асфалт најчесто. И да, не сакам диск кочници.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Ова е МТБ. Ако не запримети сите велосипеди што ги постирав се hybrid. Ќе го возам на асфалт најчесто. И да, не сакам диск кочници.
Јас би го ставил во игра и овој Specialized или овој. И двата се на попуст од -15%, односно -20%. Сепак збориме за супербренд, за разлика од горенаведените,

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.884
Поени од реакции
21.816
демек cube-то не може на асфалт да се вози :?

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Аре Ќубот мојт да го терат и на асфалт, али човекот си сакат Хибрид да терат.
@Avenger99 Го имам пробано Спешалајзот вториот шо ти го посочи Зоц, Фино точаче, убав дизајн, седиштето одлично, гриповите одлични, многу лесно за возење, санкир играчка а не точак.

A

Avenger99

Гостин
демек cube-то не може на асфалт да се вози :?
Може. Ама сакам хибрид :)[DOUBLEPOST=1412432336][/DOUBLEPOST]
Аре Ќубот мојт да го терат и на асфалт, али човекот си сакат Хибрид да терат.
@Avenger99 Го имам пробано Спешалајзот вториот шо ти го посочи Зоц, Фино точаче, убав дизајн, седиштето одлично, гриповите одлични, многу лесно за возење, санкир играчка а не точак.
Знам ито кај си го пробал :D Ви бајк Охрид така? Се мислев и јас за него искрено.[DOUBLEPOST=1412432436][/DOUBLEPOST]
Јас би го ставил во игра и овој Specialized или овој. И двата се на попуст од -15%, односно -20%. Сепак збориме за супербренд, за разлика од горенаведените,
А овој вториот нема преден амортизер. Игра ли некаква поголема улога тоа? Во што поконкретно се разликува овој вториот од тој Specialized јас што го постирав претходната страна? Во преносот? Менувачите?

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Може. Ама сакам хибрид :)[DOUBLEPOST=1412432336][/DOUBLEPOST]
Знам ито кај си го пробал :D Ви бајк Охрид така? Се мислев и јас за него искрено.[DOUBLEPOST=1412432436][/DOUBLEPOST]
А овој вториот нема преден амортизер. Игра ли некаква поголема улога тоа? Во што поконкретно се разликува овој вториот од тој Specialized јас што го постирав претходната страна? Во преносот? Менувачите?
Амортизерот игра голема улога за возење офроуд, но во случајов нема, зошто нели овие се хибриди и плус спомна дека ќе возиш по асфалт.
Разликата од овој сега и ти што го испрати не е голема, овој (Sirrus Sport) има Shimano пренос и е со 9 брзини (3х9). Исто така нема амортизер, што е предност ако возиш само по асфалт, зошто ќе си побрз и полесно ќе качуваш угорници. :)

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Знам ито кај си го пробал :D Ви бајк Охрид така? Се мислев и јас за него искрено.
Комшиве имет, убав бајк е, нема дискусија. Отаде јет, од Ви-Бајк. Имаш и поефтини варијанти со појака опрема, али ко ќе ги видиш накитени на ништо неличат, нема естетика, гледаш само еден труп железа и акнати делојте нанего.
Ти посакувам се најдобро со изборот, ајде земви нешто како ќе не почастиш иначе:)

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.239
Поени од реакции
2.318
Се подготвува нов закон, кој од претходни искуства знаеме и дека ќе биде донесен без било каква јавна расправа или советување или дескусија:
Задолжително носење шлем за велосипедистите
Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед со помошен мотор, мопед, мотоцикл, трицикл, лесен четрицикл и четирицикл задолжително носат заштитен шлем на главата за време на возењето на патот.

Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед, треба да носат заштитен шлем на главата за време на возењето на патот.

Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед ноќе и во услови на намалена видливост треба да носат рефлектирачки елек за време на возењето на патот.

Прекршочен платен налог со глоба во износ од 50 евра во денарска противвредност ќе му се издаде на возачот и лицата кои постапуваат спротивно на предвиденото.

и ако досеага нешто и немаше голема заинтересираност и желба за возење велосипед, таа уште ќе се намали кога додека возиш треба да изгледаш вака: Night-bike.jpg

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Се подготвува нов закон, кој од претходни искуства знаеме и дека ќе биде донесен без било каква јавна расправа или советување или дескусија:
Задолжително носење шлем за велосипедистите
Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед со помошен мотор, мопед, мотоцикл, трицикл, лесен четрицикл и четирицикл задолжително носат заштитен шлем на главата за време на возењето на патот.

Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед, треба да носат заштитен шлем на главата за време на возењето на патот.

Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед ноќе и во услови на намалена видливост треба да носат рефлектирачки елек за време на возењето на патот.

Прекршочен платен налог со глоба во износ од 50 евра во денарска противвредност ќе му се издаде на возачот и лицата кои постапуваат спротивно на предвиденото.

и ако досеага нешто и немаше голема заинтересираност и желба за возење велосипед, таа уште ќе се намали кога додека возиш треба да изгледаш вака:Прегледај го приврзокот 104178
Не го разбирам законов, на кој пат? Ево гледам имаме одлична патна инфраструктура па решија по џеб да не акнат. Ко и стално законите кои ги носат благе везе немаат со реалноста, така да кога би го спроведувале би настанал хаос. Е ај види ти сега шо ќе бидит.
Да се разбереме секогаш кога возам носам кацига и препорачувам секој да си купи добро парче на кацига, не ради некој си глуп закон туку прво ради нивна безбедност па после ради се останато. Но никогаш не носам кацига кога возам во град, жива глупост и така ќе помине без јавна расправија па ајде за убо за арно да е, нека се полни буџетов.
Елек? Да не треба да се носат и пантолони? Па да изледаш како подвижна реклама или ко вработен од Македонија пат:pos:?
Абе не се саглам, овие.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.239
Поени од реакции
2.318
Фино лепо објаснето, ама кој да се замара да чита од собрание или од каде и да ги носат сите закони.
http://off.net.mk/lokalno/bulshit-detektor/kacigi-na-tochak-stavete-si-vo-sobranie

целта е видна а тоа е да се намали велосипедскиот сообраќај, наместо како низ цела европа велосипедот да се промовира дури и како примарно средство за превоз низ градот, кај нас и тие малку што возат ќе сакаат да ги дотепаат со казни и закони разни.
лично мое размислување- треба до гтц да одам после работа да си земам нешто, ама не можам со точак зш немам кацига, елек, светла, (а и да имам ќе бидам ко кловн со сите тие на мене) следна опција ми е автомобил, е сега ќе морам да потрошам бензин (пола од цената за бензинот иде у буџет), ќе треба да платам паркинг значи пак ќе го дополнам буџетот, а да бев со точак денес ќе допринесев со 0ден во буџет.

Kajgana Shop

На врв Bottom