Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Ако толку малку возиш велосипед, зошто би ти бил МТБ/Офроад?
Абе сепак летно време излегувам некогаш оффроуд, а овој е само градски точак тоа се обидувам да ти кажувам, мене не ми врши работа овој

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Дечки ајде да прашам дали некој од вас има нарачувано точаче од canyon и дали знаете колку удираат на царина за него (во проценти секако е цената над 25евра)?

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.800
Поени од реакции
1.185
Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
https://www.facebook.com/velosiped.mk/photos/pb.547021322091419.-2207520000.1412218268./560707317389486/?type=3&theater
Како ви стои велосипедов кажете нешто повеќе ?
( Veličina rama:
18'' 20'' 22'' )

Може ли и ова некој со големината на рамот да го објасни 18,20,22 според cm на човекот колку тоа би одговарало ? Фала однапред.
Да одиш најдобро да си пробаш,бидејќи различни геометрии се рамките,па некаде 18 ки се големи како 20ки,а некаде пак 20 е мала.Така да најдобро во дуќан појди и ќе ти помогнат продавачите.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.800
Поени од реакции
1.185
Да одиш најдобро да си пробаш,бидејќи различни геометрии се рамките,па некаде 18 ки се големи како 20ки,а некаде пак 20 е мала.Така да најдобро во дуќан појди и ќе ти помогнат продавачите.
Не е на одмет да ми кажете и дали според вас е добар точакот ??

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Не е на одмет да ми кажете и дали според вас е добар точакот ??
Точакот е low end модел, мејд ин Србија, со најосновни делови. Инаку е ок за вожња по асфалт и лесен офроуд. Ако буџетот не ти дозволува повеќе, тоа е тоа за тие пари. :)

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Дечки ајде да прашам дали некој од вас има нарачувано точаче од canyon и дали знаете колку удираат на царина за него (во проценти секако е цената над 25евра)?
Достава до Македонија 300 евра+цената на точакот+царина+ддв = едно вреште пари:D. Со толку пари да појдиш во било која продавница за велосипеди ќе возиш некоја опака машина.
10% Царина и 18% ддв, ако добро се сеќавам
Кањонот е супер велосипед и има доста одлични цени, пошо нија не сме еу, единствена опција и ефтина е праќање кај некого во странство и да ти го донесат во мк кога ќе доаѓаат.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Достава до Македонија 300 евра+цената на точакот+царина+ддв = едно вреште пари:D. Со толку пари да појдиш во било која продавница за велосипеди ќе возиш некоја опака машина.
10% Царина и 18% ддв, ако добро се сеќавам
Кањонот е супер велосипед и има доста одлични цени, пошо нија не сме еу, единствена опција и ефтина е праќање кај некого во странство и да ти го донесат во мк кога ќе доаѓаат.
Ми се допадна специфичен модел од нив затоа прашав, тоа достава до мк што си ги навел 300 евра и не е проблем проблем се царина и данок што ќе ми ги лупнат. Еве и зашто не е проблем, не е дека имам одвишок пари за давање туку цената за мкд е 1175 евра на моделот што ми се допаѓа, цената за било која земја членка на ЕУ е 1399 евра за истиот модел. Значи пресметката вика 1475 евра со достава во мкд или 1438 евра со достава во земјите од ЕУ. Царината и данокот се проблем да зашто се плус 470 евра ако се точни процентите што ми ги кажа излегува 2000 евра.

Точно дека за 2000 евра и кај нас ќе возиш некоја опака машина ама немам сретнато сличен модел на овој што го бендисав, ама па од друга страна 2000 евра што е многу многу е. 500 евра треба за споменици да ги дадам а искрено таква намера немам.

Испратено преку македонски пошти

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Ми се допадна специфичен модел од нив затоа прашав, тоа достава до мк што си ги навел 300 евра и не е проблем проблем се царина и данок што ќе ми ги лупнат. Еве и зашто не е проблем, не е дека имам одвишок пари за давање туку цената за мкд е 1175 евра на моделот што ми се допаѓа, цената за било која земја членка на ЕУ е 1399 евра за истиот модел. Значи пресметката вика 1475 евра со достава во мкд или 1438 евра со достава во земјите од ЕУ. Царината и данокот се проблем да зашто се плус 470 евра ако се точни процентите што ми ги кажа излегува 2000 евра.

Точно дека за 2000 евра и кај нас ќе возиш некоја опака машина ама немам сретнато сличен модел на овој што го бендисав, ама па од друга страна 2000 евра што е многу многу е. 500 евра треба за споменици да ги дадам а искрено таква намера немам.

Испратено преку македонски пошти
Разбирам, кењонот е стварно фантазија во однос на цената и тоа што добиваш. Напален сум јас исто, имам познаник кој вози а уставари благе везе нема шо вози, легнат му е ептен, го премолив да му го купам али не го дава ни за жива глава.
Да не ти ги мешам математиките, али мислам дека давачките беја тие 10% со 18%. За најсигурен одговор можиш да ги контактираш овие од царина, кај ними се и саламата и сатарот :)
Јас за тие 500 евра царина па болен ќе легнам и тешко дека ќе се опорам.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.800
Поени од реакции
1.185
Точакот е low end модел, мејд ин Србија, со најосновни делови. Инаку е ок за вожња по асфалт и лесен офроуд. Ако буџетот не ти дозволува повеќе, тоа е тоа за тие пари. :)
Гледам диск , шимано менувачи , а исто така и примамлива цена според џебот на еден смртник :) затоа. Фала многу поздрав

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Гледам диск , шимано менувачи , а исто така и примамлива цена според џебот на еден смртник :) затоа. Фала многу поздрав
Со дискот, Logan o_O (механички), повеќе проблеми ќе имаш, него ли што ќе те служи. Во случајов, многу подобра варијанта е да земеш точак со вибрејк кочници (напред и назад). Плус точаков има челичен рам, не е алуминиум, значи е тежок. Затоа ти реков - толку за парите.
Е сега ако тебе ептен ти се допаѓа, земи го, јас само го дадов моето мислење, бидејќи ти бараше. :cool:

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.800
Поени од реакции
1.185
Со дискот, Logan o_O (механички), повеќе проблеми ќе имаш, него ли што ќе те служи. Во случајов, многу подобра варијанта е да земеш точак со вибрејк кочници (напред и назад). Плус точаков има челичен рам, не е алуминиум, значи е тежок. Затоа ти реков - толку за парите.
Е сега ако тебе ептен ти се допаѓа, земи го, јас само го дадов моето мислење, бидејќи ти бараше. :cool:
Зошто проблеми ?
Кочниците доколу не ми се допаѓаат понатаму нели може да се заменат пример за нешто подобро ?

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Зошто проблеми ?
Кочниците доколу не ми се допаѓаат понатаму нели може да се заменат пример за нешто подобро ?
Друже, убаво ти вика Зоц. Подобро земи си ви брејк, верувај ќе си имаш големи проблеми со овие квази кочници. Ако ти е работата само да е диск, тогаш цепај.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Зошто проблеми ?
Зошто ?? Зошто ќе ти се криви дискот после секое возење, плочките ќе се трошат брзо, а со тоа и менуелно ќе треба да ги штелуваш. Шапата ќе ја центрираш. Ептен заебанција.
Други (појаки) диск кочници ако му ставиш, нема да издржи амортизерот, многу е слаб, па и него ќе треба да го менуваш.
Мислам дека рамот не подржува диск позади и не знам која е поентата да имаш диск само напред.
Имаш Capriolo точаци со вибрејк (напред-назад) и би ти ја препорачал таа варијанта или пак појака (поскапа) диск (напред-назад) варијанта.
Како што пишав, ако ептен си загреан и ова не ти прави никаква разлика, тогаш земи го. Толку.

Kajgana Shop

На врв Bottom