Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Пак не си разбрал, не трагично да неможеш нешто да објасниш, но ако за истото тоа нешто некој друг што си го објаснил веќе да го нарекуваш нелогично е тогаш е инфантилно.
Јас со глава тврдам дека поинфантилно од твојов пост, тешко дека било кој во скоро време ќе приложи.[DOUBLEPOST=1412281513][/DOUBLEPOST]
На истиот сајт имате и разобличувања на приказните дека Исус Христос е всушност прераскажана сторија на митолошките богови Озирис, Митра и Хорус:

http://coldcasechristianity.com/2014/is-jesus-simply-a-retelling-of-the-osiris-mythology/
http://coldcasechristianity.com/2014/is-jesus-simply-a-retelling-of-the-mithras-mythology/
http://coldcasechristianity.com/2014/is-jesus-simply-a-retelling-of-the-horus-myth/
Ништо не е разобличено. Кога ти презентирав факти на истава оваа тема за тоа дека христијанските празници ги следат циклусите на сонцето, ми одговори дека си немал време да одговориш.
Што од ова е разобличено:
Почнувајќи од 23 септември, денот почнува да се намалува - сонцето привидно оди се пониско на хоризонтот(побарај од каде потекнува зборот хоризонт), за на 25 декември да ја достигне најниската точка во која останува три дена и потоа почнува да се искачува(сонцето "умира" и после три дена се воздига). Божиќ раѓањето на Исус се прославува токму во овој период! Кога сонцето почнува да се издига!
Понатаму. Велигден никогаш не се паѓа пред 20 март - пролетната рамнодневница, секој може да го провери ова. Зошто? Бидејќи дури после пролетната рамнодневница денот станува поголем од ноќта - светлината ја победува темнината, денот ја победува ноќта, животот ја победува смртта! Случајност?
Исто така има четири задушници, сите четири се на една од четирите периоди на краткодневница или рамнодневница. За симболиката на бројот на апостоли со број на зодијачки знаци и ред други сличности нема ни да почнувам, бидејќи може книги да се пишуваат на оваа тема.
Цитатите од библијата се фактите со кое ќе дискутираме? Зошто го премолче мојот пост?

Зошто христијанските гробови се секогаш свртени кон исток? Зошто астрологијата и зодијакот се забранети? Зошто од 80 евангелија се одбрани само четири на никејскиот собор?
Што е со се ова што го наведов? Случајност?
Еве што беше твојот одговор:
Барај што те интересира со Ctrl+F. Немам време за дискусија, морам да работам. Жалам!

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.238
Јас со глава тврдам дека поинфантилно од твојов пост, тешко дека било кој во скоро време ќе приложи.[DOUBLEPOST=1412281513][/DOUBLEPOST]
Ништо не е разобличено. Кога ти презентирав факти на истава оваа тема за тоа дека христијанските празници ги следат циклусите на сонцето, ми одговори дека си немал време да одговориш.
Што од ова е разобличено:
Прво

Кои четири задушници се поврзани со четирите периоди на краткодневица или рамнодневици (си ја испуштил долгодневицата):

- саботата пред Месните поклади (пред почетокот на Велигденскиот пост) (обично во февруари или почеток на март)
- саботата пред Духови (мај или почеток на јуни)
- саботата пред Св. Кирјак (почетокот на октомври)
- саботата пред Митровден (почетокот на ноември)

пролетна рамнодневица -21 март, летна долгодневица -22 јуни, есенска рамнодневица -23 септември, зимска краткодневица - 22 декември.

Гледаш ли дека датумите воопшто не се поклопуваат?

Второ

Знаеш ли дека на Никејскиот собор не се одбрани 4 евангелија од 80, туку преостанатите евангелија нуделе извитоперена слика за Исус Христос и христијанството и биле дела на христијанските противници и христијанските еретици, во нив имало и староперсиски и старогрчки заблуди итн.

Дали си ги читал неканонските евнгелија. Ако си ги читал, самиот ќе знаеше дека се неспоиви со Христијанството.

А еве и зошто:

Nekanonski starozavetni spisi

Jevreji u dijaspori su se držali tzv. aleksandrijskog kanona, tj. grčkog prevoda starozavetnih spisa koji je u sebi sadržao i spise kojih nije bilo u jevrejskom kanonu. Sabor u Jamniji je poseban naglasak stavio na činjenicu da spomenuti spisi (Judita, Tobija i drugi već spomenuti) ne nose proročki autoritet (ili ga lažno prisvajaju, kaoBaruh). Druga je činjenica bila da ova dela nisu postojala u jevrejskim rukopisima, premda za neka od njih (poput Siraha) znamo da izvorno jesu bila napisana na jevrejskom, ali nijesu i sačuvana na jevrejskom.

Ova argumentacija svakako je temeljna, ali treba dodati još neke razloge zbog kojih protestanti ne prihvataju apokrifne/deuterokanonske spise. Treba primjetitii da nema svaki spis sve nabrojane probleme, ali opet svaki od njih ima previše nedostataka da bi ga jevreji i protestanti mogli uvrstiti u kanon:

1.Ne podupire se inspirisanost spisa - pisci nigde ne nagoveštavaju da prenose Božju autoritativnu poruku; nekad upravo tvrde suprotno.

Druga Makabejcima završava nekom vrstom izvinjenja čitaocima; Sirah govori o svojoj knjizi kao prevodu njegovog deda Isusa, koji se bio našao pozvanim da napiše štogod poučno. U svakom slučaju, to se suprotstavlja autoritativnosti starozavetnih spisa i nimalo ne podsjeća na “reč Gospodnju”.

2.Istorijske netačnosti - ne samo da pisci nisu očevici opisanih događaja, nego je očito da nemaju nikakav istorijski dokument ili predanje na osnovu kojeg grade svoje pripovedanje. Njihova netačnost katkad može da se nazove lažju.

Tobija tvrdi da je radio kao upravitelj na Salmanasarovom dvoru, da bi potom iznio podatak "kada Salmanasar umrije, zacari se umjesto njega Senaherib, njegovi sin.” (Tobija 1,15). No iz istorije znamo da je Salmanasara (V) zamenio Sargon II (721-705), koji nije bio ni u kakvom srodstvu sa Salmanasarom. Tek Sargona zamjenjuje njegov sin Senaherib. To je nedopušteno velika rupa u sećanju čovjeka koji sebe naziva neposrednim očevicem. Pisac Judite Navuhodonosora smešta u Ninivu i proglašava kraljem Asiraca, no iz istorije je poznato da je još Navuhodonosorov otac Nabopolasar razorio Ninivu i istrebio Asirce. Istorijskih netačnosti ima i na drugim mjestima, ovo su samo najkarakterističnije.

3.Teološke greške. Činjenica je da se mnoge teze iz apokrifnih spisa najblaže rečeno ne uklapaju u učenje Starog zaveta, a kasnije ni u Isusovo učenje (koje se oslanja na Stari zavet). Najopštije govoreći, apokrifni/deuterokanonski spisi izlažu već razvijeno judaističko učenje (uz mnoštvo praznoverica), dakle upravo ono učenje s kojim se tako otvoreno i oštro sukobljavao i sam Isus.

Ne mogu se detaljno nabrojati sve pogreške, ali ih je moguće uopšteno podeliti u nekoliko osnovnih grupa:

1. iskupljenje dobrim delima, što je temeljno judaističko učenje. Njega nalazimo u Tobija 4,10 gdje se govori o oslobođenju od smrti davanjem milostinje.

2. monasticizamiasketizam– Judita (8,4-8) se povukla u osamu nakon smrti svoga muža i postila svim danima osim subote i praznika. Ovakav oštri zakon o postu nespojiv je sa Starim zavetom (i zdravim razumom).

3. osvetoljubivost– Judita hvali Simeunov pokolj Sihemljana (1. Mojsijeva. 34), iako je jasno da ovo delo ne nailazi na Božje odobrenje (vidi 1. Mojs. 49,5-7). Upravo suprotno, Bog zahteva balans prestupa i kazne (1.Mojsijeva. 21,24-25).

4. laganje– u Tobija 5,4-13 anđeo Rafael (navodno jedan od svetih anđela) se lažno predstavlja. Judita od Boga praktično traži snagu za laž (9,13).

5. ograničenost spasenja – Knjiga mudrosti 3,16 uči da se neće spasiti nezakonito rođena djeca, iako u Sudije 11,1 imamo primer Jeftaja kojega Bog određuje za sudiju.

6. praznovjerice – dovoljno je pročitati kako je Tobit oslepio (Tobija 2,9-10) od ptičjeg izmeta, ili samo malo dalje (3,8) o zloduhu Asmodeju koji je pobio sedam muževa nesretne Sare i shvatiti o kakvom se praznoverju radi.

7. čaranje – lek koji preporučuje anđeo Rafael (inače se ne spominje nigde više u Bibliji) u Tobija 6,1-9 jest zapravo čista vradžbina, suprotna jasnoj Božjoj naredbi u 3. Mojs. 19,26.

8. prepostojanje duše – Mudrost 8,19-20: "Imao sam dobru dušu, ili bolje: jer bijah dobar ušao sam u telo bez ljage", donosi ideju kojoj nema mesta ni u kakvoj biblijskoj teologiji.

9. molitva za mrtve – u 2. Makabejcima 12,42-46 Juda Makabejac prinosi žrtve pokajnice za mrtve vojnike koji su bili potajni idolopoklonici. Ovo je postalo temelj učenja o čistilištu i molitvi za mrtve, iako se ni ovde ne spominje reč "čistilište".

http://www.svetopismo.rs/biblija_apokrifi.html
http://gnosis.org/library/cac.htm

Tрето

Убаво што си ме цитирал дека ти одговарам да бараш со Ctrl+F, но не си ме цитирал што ти реков да бараш (?). Па еве ќе те потсетам:

Во Првиот линк е мојот пост кој ги обработува повеќето ереси и поради кои се свикувани Вселенските собори:

http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-506#post-6824194

Во вториот линк за да ти олеснам, ќе ти посочам дека треба да користиш Ctrl+F, а имаш и индекс на поими. Ако навистина те интересира, бргу ќе пронајдеш без да ја читаш километарската е-книга.

http://biblijske-studije.btrt.net/download docs/Etches pdf/Church History.pdf

Четврто

Веќе рековме:

Tи тврдиш дека оваа е точнo:
http://asis.com/users/stag/zodiac.html

Jaс ти давам контрааргумент со ова:
http://dzematpg.do.am/_ld/0/71_Skrivene_tajne_.pdf

Цитирам:

Šarl Dipi (1742-1809.), član Konventa, u svojoj knjizi iz treće godine Republike "Početak svih kultova ili Svetska Religija" dokazuje da je Hristos dvojnik Mitre, bog sunca i da će uskoro On za nas predstavljati "isto ono što su bili Herakle, Oziris ili Bakh", a Volne u knjizi izašloj otprilike u isto vreme, "Ruine ili razmišljanja o revolucijama carevina", dokazuje da Hristov jevanđelski život nije ništa drugo do "mit o kretanju Sunca po zodijaku".

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/PravoslavljeNewAge/Lat_PravoslavljeNewAge15.htm

Петто

И за тебе истото прашање како за Subzero:

Што мислиш зошто во масонските кругови се споменуваат и Озирис, и Адонис и Бах и Митра, Абадон, Трите Грации, Изида, Шива, Вал, Пан, па дури и Алах (!), само е забрането да се спомене Исус Христос.

Што мислиш зошто? Добро размисли и види зошто не се споменува Исус Христос во масонските ритуали. Дали ја знаеш причината за тоа? И дали знаеш кому и зошто му одговара да се прошири верувањето низ светот дека Исус бил измислен лик и дека треба да Го отфрлиме и да Го заборавиме.

Зошто, ако веруваш дека Исус Христос е мит, зошто тогаш е забрането да се спомне во масонските ритуали како и останатите митолошки богови. Што е разликата, што ќе смени неговото споменување, знаеш ли?

D

Daedalus

Гостин
@MIKI1 мисловните способности на другите членови не се твоја работа, а уште помалку колку се они способни да ја разберат сложената содржина која им ја приложуваш.
Олабави малку.
Избришани се неколку мислења на @GhostLeader и @SuBZerO (последните неколку брачни расправии) кои на свој посебен начин ја изразуваат меѓусебната љубов.
:P
Keep rolling niggaZ

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.279
Зошто, ако веруваш дека Исус Христос е мит, зошто тогаш е забрането да се спомне во масонските ритуали како и останатите митолошки богови.
Грешка си.. се споменува. Не знам од каде ова твое тврдење за масонските ритуали! Сигурно некој тврдокорен христијанин-автор се бори против овие, масониве. :)

P.S. И одлична идеја со оваа тема, многу порелаксирано на другите теми, без оф-топици и забегувања... браво :)

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
@MIKI1 мисловните способности на другите членови не се твоја работа, а уште помалку колку се они способни да ја разберат сложената содржина која им ја приложуваш.
Олабави малку.
Избришани се неколку мислења на @GhostLeader и @SuBZerO (последните неколку брачни расправии) кои на свој посебен начин ја изразуваат меѓусебната љубов.
:P
Keep rolling niggaZ
Ајде погледни и овде:

http://forum.kajgana.com/threads/Како-си-ги-замислувате-членовите-на-форумов.70639/page-29#post-6871626

па може ќе се сетиш да изреагираш и на посочениов пост.

А погледни и во потписот од @SuBZerO, оти и таму требет корекција...

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.238
Ne jas ti objasniv koj detail go fativ..Procepakv i najdov ortodoxen svetec koj tvrdi istoto. Podole vo mojot prethoden post.

The traditional church writings of St Epiphanius, the Bishop of Salamis (315-403) again confirmed the ben Panthera story and his information was of a startling nature. This champion of Christian orthodoxy and saint of Roman Catholicism frankly stated:

Jesus was the son of a certain Julius whose surname was Panthera. 5

The tone of the Jew is harsh and blunt, but his criticism is sometimes |197 acute. He takes the usual line, found in the Talmud, that Jesus was a magician who deceived the people and was rightly put to death for his crimes. He is pictured as a stupid and ineffective person; he is unable to plan or design anything; what captain of brigands would suffer his leading men to betray him and desert him as Jesus did? The Jew has no feeling at all for his genius or personal character.

This document is the earliest authority for the Jewish legend that Jesus was the bastard son of a Roman soldier named Panthera, and that he went down into Egypt to learn magic. The story was made up after the Virgin Birth story was current in a Greek form; for the word Panthera is an anagram on the word parthena, and parthena is an illiterate feminine form of the Greek word parthenos, a virgin, which happens (illogically) to be a masculine form. « But Epiphanius quotes obscure Jewish-Christian traditions which make the word Panthera a name of Jacob, the father of Joseph of Nazareth. Its origin, therefore, is likely to be Hellenistic, not Palestinian. One would assign the document, provisionally, to a Jewish author in a Greek-speaking Jewish community which had been weakened by conversions to Christianity.

http://www.katapi.org.uk/EarlyChurch2/Ch12.html

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прво

Кои четири задушници се поврзани со четирите периоди на краткодневица или рамнодневици (си ја испуштил долгодневицата):

- саботата пред Месните поклади (пред почетокот на Велигденскиот пост) (обично во февруари или почеток на март)
- саботата пред Духови (мај или почеток на јуни)
- саботата пред Св. Кирјак (почетокот на октомври)
- саботата пред Митровден (почетокот на ноември)

пролетна рамнодневица -21 март, летна долгодневица -22 јуни, есенска рамнодневица -23 септември, зимска краткодневица - 22 декември.

Гледаш ли дека датумите воопшто не се поклопуваат?
Гледам дека освен зимската, сите три се тука некаде. Ако православната црква го следеше грегоријанскиот календар, ќе беа уште повеќе усогласени. Ти можеш да негираш и дека божиќ не паѓа на 25 декември и да речеш дека е на 7-ми јануар, но тоа е затоа што се раководи според јулијанскиот а не според грегоријанскиот календар.
И гледам дека го одбра да го коментираш само она за кое виде трошка можност да дадеш одговор. Остатокот од мојот пост го премолоче или даде одговор што нема врска со посоченото.
Второ

Знаеш ли дека на Никејскиот собор не се одбрани 4 евангелија од 80, туку преостанатите евангелија нуделе извитоперена слика за Исус Христос и христијанството и биле дела на христијанските противници и христијанските еретици, во нив имало и староперсиски и старогрчки заблуди итн.

Дали си ги читал неканонските евнгелија. Ако си ги читал, самиот ќе знаеше дека се неспоиви со Христијанството.
Христијанството во фиксна - пишана форма не постоело пред никејските собори, така да, да кажеш дека тоа што било отфрлрно содржело "заблуди" или било извитоперено, е неосновано. Врз кој основ извитоперено, кога на тие собори се одлучувало што да биде репер - критериум? Еретик според чиј критериум? И да, сум читал дел од нив, посебно евангелието според Томас и воопшто не сметам дека е извитоперено, напротив дава една поинаква - гностичка перспектива, која учесниците на овие собори ја елиминирале од каноните.
Tрето

Убаво што си ме цитирал дека ти одговарам да бараш со Ctrl+F, но не си ме цитирал што ти реков да бараш (?). Па еве ќе те потсетам:

Во Првиот линк е мојот пост кој ги обработува повеќето ереси и поради кои се свикувани Вселенските собори:

http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-506#post-6824194

Во вториот линк за да ти олеснам, ќе ти посочам дека треба да користиш Ctrl+F, а имаш и индекс на поими. Ако навистина те интересира, бргу ќе пронајдеш без да ја читаш километарската е-книга.

http://biblijske-studije.btrt.net/download docs/Etches pdf/Church History.pdf
Ако имав намера да читам книги, немаше да барам твое мислење или одговор. Сигурно сега ќе кажеш дека ти е тешко самиот да ги одвоиш одговорите од книгите и да ми објасниш зошто велигден никогаш не е пред 20 март, бидејќи имаш работа нели? Зошто божиќ е на 25 декември, зошто гробовите на христијаните се свртени кон исток, зошто велигден секогаш е во недела (денот на сонцето) итн, итн.
Четврто

Веќе рековме:

Tи тврдиш дека оваа е точнo:
http://asis.com/users/stag/zodiac.html

Jaс ти давам контрааргумент со ова:

Цитирам:

Šarl Dipi (1742-1809.), član Konventa, u svojoj knjizi iz treće godine Republike "Početak svih kultova ili Svetska Religija" dokazuje da je Hristos dvojnik Mitre, bog sunca i da će uskoro On za nas predstavljati "isto ono što su bili Herakle, Oziris ili Bakh", a Volne u knjizi izašloj otprilike u isto vreme, "Ruine ili razmišljanja o revolucijama carevina", dokazuje da Hristov jevanđelski život nije ništa drugo do "mit o kretanju Sunca po zodijaku".

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/PravoslavljeNewAge/Lat_PravoslavljeNewAge15.htm
Не е точно, воопшто не кажав ни збор за тој документарец! Јас тврдев дека е точно следново:
Почнувајќи од 23 септември, денот почнува да се намалува - сонцето привидно оди се пониско на хоризонтот(побарај од каде потекнува зборот хоризонт), за на 25 декември да ја достигне најниската точка во која останува три дена и потоа почнува да се искачува(сонцето "умира" и после три дена се воздига). Божиќ раѓањето на Исус се прославува токму во овој период! Кога сонцето почнува да се издига!
Понатаму. Велигден никогаш не се паѓа пред 20 март - пролетната рамнодневница, секој може да го провери ова. Зошто? Бидејќи дури после пролетната рамнодневница денот станува поголем од ноќта - светлината ја победува темнината, денот ја победува ноќта, животот ја победува смртта! Случајност?
Исто така има четири задушници, сите четири се на една од четирите периоди на краткодневница или рамнодневница. За симболиката на бројот на апостоли со број на зодијачки знаци и ред други сличности нема ни да почнувам, бидејќи може книги да се пишуваат на оваа тема.
Зошто христијанските гробови се секогаш свртени кон исток? Зошто астрологијата и зодијакот се забранети? Зошто од 80 евангелија се одбрани само четири на никејскиот собор?
Што е со се ова што го наведов? Случајност?
Негирај ако можеш.
Петто

И за тебе истото прашање како за Subzero:

Што мислиш зошто во масонските кругови се споменуваат и Озирис, и Адонис и Бах и Митра, Абадон, Трите Грации, Изида, Шива, Вал, Пан, па дури и Алах (!), само е забрането да се спомене Исус Христос.

Што мислиш зошто? Добро размисли и види зошто не се споменува Исус Христос во масонските ритуали. Дали ја знаеш причината за тоа? И дали знаеш кому и зошто му одговара да се прошири верувањето низ светот дека Исус бил измислен лик и дека треба да Го отфрлиме и да Го заборавиме.

Зошто, ако веруваш дека Исус Христос е мит, зошто тогаш е забрането да се спомне во масонските ритуали како и останатите митолошки богови. Што е разликата, што ќе смени неговото споменување, знаеш ли?
Не е точно дека само Исус не се споменувал. Подеднакво се споменува како и сите останати божества. Колку што ми е познато секој има право на неговата иницијација самиот да одбере света книга пред која ќе се заколне. Има милиони масони што одбрале христијанска библија кога биле иницирани.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.238
Гледам дека освен зимската, сите три се тука некаде. Ако православната црква го следеше грегоријанскиот календар, ќе беа уште повеќе усогласени. Ти можеш да негираш и дека божиќ не паѓа на 25 декември и да речеш дека е на 7-ми јануар, но тоа е затоа што се раководи според јулијанскиот а не според грегоријанскиот календар.
И гледам дека го одбра да го коментираш само она за кое виде трошка можност да дадеш одговор. Остатокот од мојот пост го премолоче или даде одговор што нема врска со посоченото.

Христијанството во фиксна - пишана форма не постоело пред никејските собори, така да, да кажеш дека тоа што било отфрлрно содржело "заблуди" или било извитоперено, е неосновано. Врз кој основ извитоперено, кога на тие собори се одлучувало што да биде репер - критериум? Еретик според чиј критериум? И да, сум читал дел од нив, посебно евангелието според Томас и воопшто не сметам дека е извитоперено, напротив дава една поинаква - гностичка перспектива, која учесниците на овие собори ја елиминирале од каноните.

Ако имав намера да читам книги, немаше да барам твое мислење или одговор. Сигурно сега ќе кажеш дека ти е тешко самиот да ги одвоиш одговорите од книгите и да ми објасниш зошто велигден никогаш не е пред 20 март, бидејќи имаш работа нели? Зошто божиќ е на 25 декември, зошто гробовите на христијаните се свртени кон исток, зошто велигден секогаш е во недела (денот на сонцето) итн, итн.

Не е точно, воопшто не кажав ни збор за тој документарец! Јас тврдев дека е точно следново:

Негирај ако можеш.

Не е точно дека само Исус не се споменувал. Подеднакво се споменува како и сите останати божества. Колку што ми е познато секој има право на неговата иницијација самиот да одбере света книга пред која ќе се заколне. Има милиони масони што одбрале христијанска библија кога биле иницирани.
Баш си ревносен:). Но јас навистина немам толку слободно време и морам да работам. Што се однесува за Велигден, тој никогаш не може да се падне пред еврејската Пасха, знаеш и самиот зошто. Пасха се паѓа помеѓу 15. и 22. Нисан. Еврејскиот месец Нисан, кој е прв месец во еврејскиот календар, започнува обично помеѓу 12. Март и 10. Април според Грегоријанскиот календар.

Повели, увери се самиот:

http://www.hebcal.com/converter/?hd=1&hm=Nisan&hy=5774&h2g=1

И како сега сакаш да се падне Велигден пред 20. Март, кога ни Пасхата не се паѓа пред тој датум?

И ова паѓа во очи:

Ако имав намера да читам книги, немаше да барам твое мислење или одговор.

Тебе поважно ли ти е да ја дознаеш вистината или да го прочиташ моето мислење или одговор? Очекуваш ли од мене да ти ги прераскажувам книгите и линковите, да ти ги преведувам, да ти ги толкувам?

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Баш си ревносен:). Но јас навистина немам толку слободно време и морам да работам. Што се однесува за Велигден, тој никогаш не може да се падне пред еврејската Пасха, знаеш и самиот зошто. Пасха се паѓа помеѓу 15. и 22. Нисан. Еврејскиот месец Нисан, кој е прв месец во еврејскиот календар започнува обично помеѓу 12. Март и 10. Април според Грегоријанскиот календар.

Повели, увери се самиот:

http://www.hebcal.com/converter/?hd=1&hm=Nisan&hy=5774&h2g=1

И како сега сакаш да се падне Велигден пред 20. Март, кога ни Пасхата не се паѓа пред тој датум?
А зошто мислиш дека тоа што е христијанството не е и јудеизмот? Или еве поинаку да го поставам прашањево, зошто пасха се паѓа околу пролетната рамнодневница?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.238
А зошто мислиш дека тоа што е христијанството не е и јудеизмот? Или еве поинаку да го поставам прашањево, зошто пасха се паѓа околу пролетната рамнодневница?
Не се паѓа ОКОЛУ, туку секогаш се паѓа ПОСЛЕ пролетната рамнодневица, на 15. Нисан. А тоа значи дека се паѓа помеѓу 27 Март и 25 Април, што значи некогаш и по повеќе од еден месец по рамнодневицата.

Ако тоа за тебе е околу пролетната рамнодневица, нема што да те разубедувам.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
@RogerBacon на правилата за подфорумот Религија,во врска со прашањето како форма на комуникација си напишал:

,,треба да го постават, да добијат соодветен одговор од припадниците на истата''

Бидејќи Субзеро се крие често зад својот кукавичлук и немање храброст да признае и одговори некои прашања и контра-прашања,дали може да воведеш правило: Не смее да се праша прашање ако тој што прашува не е спремен да добие исто или слично контра прашање од другата страна и да каже одговор со слична или иста конотација ?

Ако ова неможе да се прифати,тогаш треба да го избришеш и ова за што те цитирав.Истото тоа што си го напишал неможе да егзистира само поради нечива култура.. затоа што јас кога одговарам на сечиво прашање искрено и вистинито,тогаш е супер,кога јас инсистирам на истото тоа тогаш тоа е Брачна расправа нели ? не е фер мислам така ?..

D

Daedalus

Гостин
@RogerBacon на правилата за подфорумот Религија,во врска со прашањето како форма на комуникација си напишал:

,,треба да го постават, да добијат соодветен одговор од припадниците на истата''

Бидејќи Субзеро се крие често зад својот кукавичлук и немање храброст да признае и одговори некои прашања и контра-прашања,дали може да воведеш правило: Не смее да се праша прашање ако тој што прашува не е спремен да добие исто или слично контра прашање од другата страна и да каже одговор со слична или иста конотација ?

Ако ова неможе да се прифати,тогаш треба да го избришеш и ова за што те цитирав.Истото тоа што си го напишал неможе да егзистира само поради нечива култура.. затоа што јас кога одговарам на сечиво прашање искрено и вистинито,тогаш е супер,кога јас инсистирам на истото тоа тогаш тоа е Брачна расправа нели ? не е фер мислам така ?..
Ghostleader тоа важи за темите прашања/одговор. Тука на темава се дебатира, а не можам да бидам Хитлер и да воведам „правила“ кои ќе забранат користење невалидни аргументи, искривување на нечиј аргумент и тристо други врагови пошто ќе треба да бришам 95% од мислењата тука.
Затоа, ако не ти одговара начинот на дебатирање на членот и мислиш дека неговите одговори не се соодветни стисни си „игнорирај“ и проблемот е решен.

Се' дур не се вреѓате и не идете екстремно офф топик, дебатирајте за што сакате. Илјадници членови на форумов користат невалидни аргументи кои се лошо сфатени и впрочем тоа е една од причините зошто некои од „конфликтите“ како религија вс атеизам или други препирки опстојуваат со години бидејќи ако сите дебатираа валидно, у рок од неколку дена ќе се дојдеше до општ заклучок за природата на проблемот и ситуацијата, а повеќето од дебатите ќе замреа.
Ајде погледни и овде:

http://forum.kajgana.com/threads/Како-си-ги-замислувате-членовите-на-форумов.70639/page-29#post-6871626

па може ќе се сетиш да изреагираш и на посочениов пост.

А погледни и во потписот од @SuBZerO, оти и таму требет корекција...
Мики, искрено понекогаш помислувам дека не си ти од тука, од оваа земна реалност.
Тој пост МИКИ е напишан во „Чек дис аут“. Знаеш што е тоа така? Тоа е подфорум создаден за заебанции и тролање. Таму Мики, дозволено е да постираш такви слики.
Дај бе земи прочитај ги општите форумски правила, прашања од нови членови и други ствари пред да се вклучуваш во дебати. Не можам сеа да ти одговарам на сите глупи прашања и замерки бе Мики.
Не сум ја задолжен за мењање потписи, 70% од Кајгана има потписи кои се цитати од други членови. Не те разбирам, како не можеш да сфатиш прости ствари.
Да не сакаш и да му го избришам фб профилот на @SuBZerO пошто објавил голи калуѓерки?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Те разбирам,но бидјќи пиша за подфорумот Религија(генерално) затоа.Како и да е,ако ти викаш така така нека биде :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не се паѓа ОКОЛУ, туку секогаш се паѓа ПОСЛЕ пролетната рамнодневица, на 15. Нисан. А тоа значи дека се паѓа помеѓу 27 Март и 25 Април, што значи некогаш и по повеќе од еден месец по рамнодневицата.

Ако тоа за тебе е околу пролетната рамнодневица, нема што да те разубедувам.
Ова не само што не е во спротивност со тоа што предходно го изнесов, туку уште повеќе оди во прилог на ова што веќе го кажав:
Понатаму. Велигден никогаш не се паѓа пред 20 март - пролетната рамнодневница, секој може да го провери ова. Зошто? Бидејќи дури после пролетната рамнодневница денот станува поголем од ноќта - светлината ја победува темнината, денот ја победува ноќта, животот ја победува смртта!

Kajgana Shop

На врв Bottom