Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.602
Поени од реакции
9.238
Послание до Римјаните, Глава 1:

21. Зашто, кога Го познаа Бога, тие не Го прославија како Бог, ниту, пак, Му благодарија, туку се заблудија во своите помисли, и нивното неразумно срце им се помрачи;
22. наречувајќи се себе мудри, тие обезумија,
23. и славата на вечниот Бог ја изменија во облик на смртен човек, на птици, на четвороножни животни и на лазачи, -
24. затоа и Бог, според желбите на срцата нивни, ги предаде на нечистотата, за да се бесчестат телата нивни во самите себе.
25. Тие ја заменија вистината Божја со лага и му се поклонија и му служеа на созданието повеќе отколку на Создателот, Кој е благословен во сите векови. Амин!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Послание до Римјаните, Глава 1:

21. Зашто, кога Го познаа Бога, тие не Го прославија како Бог, ниту, пак, Му благодарија, туку се заблудија во своите помисли, и нивното неразумно срце им се помрачи;
22. наречувајќи се себе мудри, тие обезумија,
23. и славата на вечниот Бог ја изменија во облик на смртен човек, на птици, на четвороножни животни и на лазачи, -
24. затоа и Бог, според желбите на срцата нивни, ги предаде на нечистотата, за да се бесчестат телата нивни во самите себе.
25. Тие ја заменија вистината Божја со лага и му се поклонија и му служеа на созданието повеќе отколку на Создателот, Кој е благословен во сите векови. Амин!
Коментирајте и образложете ги вашите мислења поткрепени со факти.
Цитатите од библијата се фактите со кое ќе дискутираме? Зошто го премолче мојот пост?
Почнувајќи од 23 септември, денот почнува да се намалува - сонцето привидно оди се пониско на хоризонтот(побарај од каде потекнува зборот хоризонт), за на 25 декември да ја достигне најниската точка во која останува три дена и потоа почнува да се искачува(сонцето "умира" и после три дена се воздига). Божиќ раѓањето на Исус се прославува токму во овој период! Кога сонцето почнува да се издига!
Понатаму. Велигден никогаш не се паѓа пред 20 март - пролетната рамнодневница, секој може да го провери ова. Зошто? Бидејќи дури после пролетната рамнодневница денот станува поголем од ноќта - светлината ја победува темнината, денот ја победува ноќта, животот ја победува смртта! Случајност?
Исто така има четири задушници, сите четири се на една од четирите периоди на краткодневница или рамнодневница. За симболиката на бројот на апостоли со број на зодијачки знаци и ред други сличности нема ни да почнувам, бидејќи може книги да се пишуваат на оваа тема.
Зошто христијанските гробови се секогаш свртени кон исток? Зошто астрологијата и зодијакот се забранети? Зошто од 80 евангелија се одбрани само четири на никејскиот собор?
Што е со се ова што го наведов? Случајност?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.602
Поени од реакции
9.238
Цитатите од библијата се фактите со кое ќе дискутираме? Зошто го премолче мојот пост?

Зошто христијанските гробови се секогаш свртени кон исток? Зошто астрологијата и зодијакот се забранети? Зошто од 80 евангелија се одбрани само четири на никејскиот собор?
Што е со се ова што го наведов? Случајност?
За Евангелијата еве ти зошто:

http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-506#post-6824194

http://www.bastabalkana.com/2014/01/svi-vaseljenski-sabori-hriscanske-pravoslavne-crkve-od-325-787-godine/

http://biblijske-studije.btrt.net/download docs/Etches pdf/Church History.pdf

За исток еве ти зошто:

Битие 2:8 И насади Господ Бог рај во Едем, на исток; и таму го смести човекот што го создаде.

Лука 1:78 заради големата милост на нашиот Бог, со која нè посети Исток од висините,

И не го премолчав твојот пост. Зарем не виде дека ти одговорив? Да прашаш зошто астрологијата и гатењето е забрането во Христијанството е апсурдно.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За Евангелијата еве ти зошто:

http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-506#post-6824194

http://www.bastabalkana.com/2014/01/svi-vaseljenski-sabori-hriscanske-pravoslavne-crkve-od-325-787-godine/

http://biblijske-studije.btrt.net/download docs/Etches pdf/Church History.pdf

За исток еве ти зошто:

Битие 2:8 И насади Господ Бог рај во Едем, на исток; и таму го смести човекот што го создаде.

Лука 1:78 заради големата милост на нашиот Бог, со која нè посети Исток од висините,
Ок, за мене постирање на линкови од книги со по 300 страници, или веб страни не е дискусија....но ти си знаеш.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.602
Поени од реакции
9.238
Ок, за мене постирање на линкови од книги со по 300 страници, или веб страни не е дискусија....но ти си знаеш.
Барај што те интересира со Ctrl+F. Немам време за дискусија, морам да работам. Жалам!

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Ме помачи, али ги најдов и додадов еден кој ме надополнува. Ете како и кога ти било одговорено се додека не ја помина границата. Твојот цитат е само ставен за да видиш колку е безпотребно тоа прашање во однос на претходните одговори. Но пак ќе кажам, дали ти воопшто ги читаш одговорите? Или имаш проблем со меморијата? Овие цитати се скоро едно по друго
Благодарам за трудот:). Се навратив на дискусијатаи навистина не најдов одговор која теорија ја прифаќаш, а си пишал кои ги отфрлаш и одговорот сум ти го акцептирал, но која научна теза (или ако понудените не ти одговараат - во точка разно)не си навел. Со еден збор немаш одговор која научна тема затебе е нај прифатлива.
П.С Не би репостирал дискусии очигледно за мене е забрането - имам специален третман од модератор :D).Затоа ќе ја наведам дискусијата се надевам дека не се коси со новите(за мене)правила http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-до-Атеистите-ii.66359/page-331#post-6849034

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Благодарам за трудот:). Се навратив на дискусијатаи навистина не најдов одговор која теорија ја прифаќаш, а си пишал кои ги отфрлаш и одговорот сум ти го акцептирал, но која научна теза (или ако понудените не ти одговараат - во точка разно)не си навел. Со еден збор немаш одговор која научна тема затебе е нај прифатлива.
П.С Не би репостирал дискусии очигледно за мене е забрането - имам специален третман од модератор :D).Затоа ќе ја наведам дискусијата се надевам дека не се коси со новите(за мене)правила http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-до-Атеистите-ii.66359/page-331#post-6849034
Aj sea i ti ne zezaj.

Ti kaza covekot deka najprifatliva mu e matrix teorijata.

Mislam deka e jasno na sto aludira so toa.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Aj sea i ti ne zezaj.

Ti kaza covekot deka najprifatliva mu e matrix teorijata.

Mislam deka e jasno na sto aludira so toa.
Тоа научна теорија за настанок на животот ли е? се надевам дека членот ќе ја образложи барам површински.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Bez razlika druzhe. Negov stav neli?

Realno gledano nisto poneverojatno od tvojot stav deka sme od kal sozdadeni.
За тоа со калот може да најдеш докази од разни теолошки извори.. да не е филмот Матрикс никој жив на светов ќе немаше појма за таа научна фантастика(вклучувајќи ме и мене,да не бидам сфатен дека јас сум го знаел тоа) а камо ли дека можно е да живееме/да се живее во таква димензија.

Да.. треба да почне да ја тражи и Фонатаната на младоста.. може и ќе ја најде..

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За тоа со калот може да најдеш докази од разни теолошки извори.. да не е филмот Матрикс никој жив на светов ќе немаше појма за таа научна фантастика(вклучувајќи ме и мене,да не бидам сфатен дека јас сум го знаел тоа) а камо ли дека можно е да живееме/да се живее во таква димензија.

Да.. треба да почне да ја тражи и Фонатаната на младоста.. може и ќе ја најде..
Teoloskite dokazi se ednakvo validni kako i prikaznata na brakata Vahovski.

Kajgana Shop

На врв Bottom