Бебиња и се за нив, грижа, играчки, поплаки, совети итн...

• Креатор на темата Креатор на темата gt80
  • Време на започнување Време на започнување
Тој Pampers што се продава во Македонија е произведен во Полска и не со ист квалитет како во земјите во еу. Џабе им е голема цената. За малото ни беа супер, ама за поголемиот катастрофа.

Кога почнавте со дохрана на вашите џуџиња и со што (како)?

Ме интересира и тоа дали сте поборник на теориите дека поздраво е ако е направено дома (дури и ако не го знаете потеклото на производите купени од пазар), отколку HiPP, Frutek, Bebivita или Juvitana?

Jas na moeto pocnav od 6 meseci da mu davam dopolnitelno, iako si cicase do godinata.
Mu pravev domasni supi, corbi,samo bez zaprski i zacini . Gotova hrana edinstveno kolku za smena ili ako bev nadvor nekade.
I nikako blendirana hrana, toa e najgolema greska. Moze samo so viljuska pasirana.

Jas na moeto pocnav od 6 meseci da mu davam dopolnitelno, iako si cicase do godinata.
Mu pravev domasni supi, corbi,samo bez zaprski i zacini . Gotova hrana edinstveno kolku za smena ili ako bev nadvor nekade.
I nikako blendirana hrana, toa e najgolema greska. Moze samo so viljuska pasirana.
Зошто не блендирана?

Муабетот со HiPP или домашно ми беше - тоа што е навистина домашно и органско можеби навистина е подобро, но од каде знаеме покрај кои фабрики или автопати растеле производите купени од пазар или продавница? Затоа сметам дека можеби се подобри кашичките - барем знаеш дека се поминати низ триста лаборатории.

Zatoa sto od iskustvo od poznanicki , decata gi napravija paraziti da ne znaat da dzvakaat, na 2 god se davi so hrana. Deteto treba da se uci da dzvaka.
A za toa dali e podobro kupecka ili domasno napravena hrana , ne znam ni jas. Denes ne se znae koe e poloso zlo. Baska vo gotovite kasicki, bezrazlika sto se nameneti za deca, mora da ima konzervansi, stabilizatori za da se odrzi tolku vreme . Sto e usto postetno.

Зошто не блендирана?

Муабетот со HiPP или домашно ми беше - тоа што е навистина домашно и органско можеби навистина е подобро, но од каде знаеме покрај кои фабрики или автопати растеле производите купени од пазар или продавница? Затоа сметам дека можеби се подобри кашичките - барем знаеш дека се поминати низ триста лаборатории.

Имаат премногу конзерванси. Со самото тоа што имаат рок по година до две, мора хемиски и вештачки да ги одржуваат. Плус друг поразителен факт ете пример за зеленчуковите кашички со телешко - имаат само 16 грама месо, зеленчукот со мисиркино месо има само 11 грама месо во тегла од 190 грама.

Во право си за прсканата храна ама имате "опција". Секое овошје или зеленчук оставете го минимум 10 минути во ладна вода со сосема малку сода бикарбона внатре, потоа убаво измијте го и колку толку ќе е почисто. Плус сега има опции за набавка на органски овошје и зеленчук. Поскапи се и покомплицирано е да ги имаш редовно дома ама има една група на ФБ - Мојата мала градина, ѕирни ја.

Плус поучена од најмалиот внук што исто од таа причина како тебе го хранеа само со готови кашички, имаа голем проблем покасно да ги научи вистинските вкусови на храната и храна со друга структура освен блендирана.

Од каде може да се набави во Скопје храна која е со сигурност од органско производство?

Инаку, еве што стои на декларацијата на HiPP кашичка од тиква, на пример:
Беби тиква БИО Нето гр
-без додадена сол, ниско алергено-
Состав: тиква 90%, вода
Храна од органско потекло
Во 100гр кЈ/ккал 123/29 белковини 1,0г, јаглени хидрати 5,4г, масти 0,2г, диетални влакна 0,9г, натриум <0,02г.
Ниско алергено (направено од само неколку состојки). Без глутен. Без додадена сол и шеќер. Без додадени згуснувачи - доколку течност се појави на површината, ве молиме промешајте. Без додадени конзерванси, бои, ароми. Без ГМО. Состојките се нежно варени на пареа.

За блендираната не сум убеден дека е така од причина што двајцава мои мајка им им блендираше дома со многу ретки исклучоци за готова(единствено кога одевме некаде на подолго патување) па еве ги јадат машала како да не виделе. А малоно е 9 месеци има 4 заби па што и да му дадеш гризе и џвака колку може. Мислам дека сепак како и карактерот и навиките на детето пред се се индивидуални, иако како родители се обидуваме да влијаеме позитивно на нив.

Од каде може да се набави во Скопје храна која е со сигурност од органско производство?

Инаку, еве што стои на декларацијата на HiPP кашичка од тиква, на пример:
Ne znam zosto tolku panicite okolu toa. Ne mozes so sigurnost da znaes deka i taa organski prtoizvedena hrana e vo red, koga denes duri i pocvata e zagadena so pesticidi i dr hemikalii. Vodata za navodnuvanje na istata.
A i neka ne ve zalazuvaat deklaraciite deka se bez konzervansi . Nema takva hrana koja ke izdrzi tolku vreme bez da se rasipe ako vo nea nema konzervans, stabilizator.

Ne znam zosto tolku panicite okolu toa. Ne mozes so sigurnost da znaes deka i taa organski prtoizvedena hrana e vo red, koga denes duri i pocvata e zagadena so pesticidi i dr hemikalii. Vodata za navodnuvanje na istata.
A i neka ne ve zalazuvaat deklaraciite deka se bez konzervansi . Nema takva hrana koja ke izdrzi tolku vreme bez da se rasipe ako vo nea nema konzervans, stabilizator.
Па компотите и салцата кои ги правиме дома исто така издржуваат по година, и повеќе, а се само пастеризирани и вакумирани (теглите се зовриваат во вода), без конзерванси и стабилизатори. Претпоставувам дека на истиот начин ги прават и HiPP кашичките. На декларациите на други производители (Frutek, на пример) јасно стои дека во нив имаат конзерванси.

Па компотите и салцата кои ги правиме дома исто така издржуваат по година, и повеќе, а се само пастеризирани и вакумирани (теглите се зовриваат во вода), без конзерванси и стабилизатори. Претпоставувам дека на истиот начин ги прават и HiPP кашичките. На декларациите на други производители (Frutek, на пример) јасно стои дека во нив имаат конзерванси.
Da , ama vo niv im stavate seker neli :) toj e eden vid konzervans.

Da , ama vo niv im stavate seker neli :) toj e eden vid konzervans.
Во компотот да, ама не се става во салцата ништо. Само мелени домати во тегла, зовриена во вода. Стојат и по 3 години ако се добро вакумирани и правилно чувани.

Не бирам што ќе јадат, има деца кои никогаш не пробале готови кашички и храна без конзерванси па пораснаа.

Од 4 месеци јадат од купените во тегла од овојше, а од кутитиите што се прават со вода сите. И домашни јадат има една книга со рецепти и по тоа правиме.

Како неискусен родител со син ми уше на почеток немав млеко за доење и почнав со формула. Нормално докторите секој различно мене ми препорачаа хип млеко. Скоро два месеца мука мучеше малото. Искочи тоа било најтешко млеко. Кога заминавме у странство немаше хип па преминав на друго млеко и ...машала добро го плакаме ама не ми е криво н малку. Аптамил за стомачни грчеви. Рај за малиот.
За друга храна треба следниот месец на контрола да ни кажат од кога може да почнеме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom