Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Fintata e sto ne rabotis nisto, a so 500 evrejski bogami kaj nas solidno se tera, ambicija ne ti stava siguren leb(baska bez pot) na masata.
Многу од нив не ја разбираат инфлацијата, 24.000 денес се може добра пара, ама за 10-15 години ќе бидат едвај за преживување т.е во моментот кога најмногу ќе им требаат, деца средно, факултет итн.
97 години, просек на плата беше околу 7.500, ако се земе во предвид 1л зејтин/бензин беше 30 денари и добро се живееше со 250 марки (денешни 120 Е), но од тогаш до денес со 1-3 % инфлација тие пари едвај стигаат за леб, млеко и цигари

Се тера солидно не викам не , па и сопругата ако ја внесеш иладарка месечно и тоа како ти дават добар живот , али само тоа ништо повеќе. Друго ми беше муабетот , кај е амбицијата и креативноста кај младите да створат нешто , да пробат да се пробијат во светот да остават белег како што би рекле постарите?

Пола од нив се задоволни со тоа што го имаат , и се лижат како курви да го задржат и така бедното работно место од 200 евра , а пола од нив гледаат да киднат некаде и да работат по европските дупки али битно да се фалат дека се у странство кога ќе си дојдат.

Нема сонувачи , играчи на големо , тоа страшно иритира и и фали на Македонија. За разлика од нас , младите низ појаките држави се водат по "Go big or go home" , па затоа гледаме се повеќе и повеќе милијардери и милионери а не наполнил ни 30 години.
Milionite ne moze da si gi odnese vo grobot. Nema nikakva garancija deka ako si milioner ke zivees podobro od nekoj drzaven parazit so dobra plata kogo nikogas nema da go boli glava od raznorazni prasanja kako dali ke ima ili ke nema, dali ke se prodade ili ne, dali ovie ke me izedat ili ne, dali ke me strpaat vo zatvor ili ne itn... Znaci lagoden i siguren zivot i penzija, bez nikakvo zamaranje i opteretuvanje. Priceless.[DOUBLEPOST=1411924036][/DOUBLEPOST]
Многу од нив не ја разбираат инфлацијата, 24.000 денес се може добра пара, ама за 10-15 години ќе бидат едвај за преживување т.е во моментот кога најмногу ќе им требаат, деца средно, факултет итн.
97 години, просек на плата беше околу 7.500, ако се земе во предвид 1л зејтин/бензин беше 30 денари и добро се живееше со 250 марки (денешни 120 Е), но од тогаш до денес со 1-3 % инфлација тие пари едвај стигаат за леб, млеко и цигари
Eve gledas deka platite ke im gi pokacat, isto i penziite. Za kolku se pokacija platite vo stopanstvoto?

Нема ниту еден пример за успешен Македонец или успешна Македонка кој(а) успеал(а) самостојно во родната татковина, почнувајќи од 0 (НУЛА).

Ова, заедно со животот што родителите им го пружаат на своите деца, кој не е ни малку лесен, и со советите од постарите од типот "учете за да не работите" и "бидете задоволни со тоа што го имате", не е баш инспиративно за да помладите прифатат да превземат ризик.
Баш така, единствени идоли се во администрацијата, да се дограбат до некој тендер и слично, но реално самата власт го создаде тој амбиент, затоа што одговара да останат на власт. Секако под власт подразбирам сите политичари.
Не е можно во држава како нашата, сите таксисти да ги знаат дилерите, мафијашите, а сите полицајци да ги знаат сите кафани, едноставно луѓето очекуваат кога ќе се на функција да се краде, како да е тоа од бога дадено
Eve gledas deka platite ke im gi pokacat, isto i penziite. Za kolku se pokacija platite vo stopanstvoto?
До кога ќе ги покачуваат платите и пензиите, додека не дојде ММФ со стенд бу аранжман како во раните 90-ти

Еве ти си млад, за што сонуваш? Плус ревносно славеше на последната победа на вемеро, што е она што те тера да славиш за животот кој не ти се допаѓа?

Славев не негирам, касно видов како стојат работите. Сите до еден се криминалци , и плавите и портокаловите.

Јасно ми е дека тоа што го сакам во животот нема од небо да ми падне , а најмалце па од багра недоносена.

E gledas sega zosto jas sekojpat bojkotiram izbori i ne glasam. Smesni mi se ofcite sto se raduvaat koga ke pobedi °nivniot° a od toa nemaat nisto. namesto vo dupe ke go primat vo usta, da mi izvinete za recnikov.
A onie sto gi ceka foteljicka kako nagrada za trcanjeto i veenjeto znaminja potpolno gi razbiram i °poddrzuvam°.

За жал, младите немаат баш некој пример за ризикувач од Македонија - Македонец или Македонка кој(а) ризикувал(а), а ризикот да се исплатил.

Нема пример затоа што нема ни обид , нема вино без грозје.

Имаат по 20тина години , а прават план дали ќе имат стаж за пензија. WTF? Се тресат ако зејтинот се качи 2 денари и дигат паника , а не превземаат ништо да го сменат тоа.

Огромна пасивност , и плус родитителите со нивната "Ех за времето на Тито" не помагаат ни најмалце. Ако не си го мотивираш детето од дома и ако не му ја зајакнуваш самодовербата , пиши пропало.

Tie roditeli so rabotat u drzavno so 100% sigurnost decata uste od mali noze ke gi spremaat da gi °nasledat°, a tie roditeli sto rabotat u stopanstvoto gi gledaat kako ubavo ziveat ovie prethodnive i zatoa i oni gi spremaat i svoite deca za drzavni fotelji. Momentalnata sostojba vo visokoto obrazovanie i soodnosot na brojot na diplomi opstestveni vs tehnicki nauki samo ja otslikuva situacijata. Da ne zborime za toa so vekje 99% od mladive se zapisuvaat na fakultet, mene stvarno ne mi e jasno koj mislat deka ke raboti vo bliska idnina.
Zacarani krug :icon_mrgr:
Tuk tamu ponekoe cedo od nekoe tajkunce to est lopov so ne mu ja misli i ne se zamara kade sto i kako.

Последно уредено:
Tie roditeli so rabotat u drzavno so 100% sigurnost decata uste od mali noze ke gi spremaat da gi °nasledat°, a tie roditeli sto rabotat u stopanstvoto gi gledaat kako ubavo ziveat ovie prethodnive i zatoa i oni gi spremaat i svoite deca za drzavni fotelji. Momentalnata sostojba vo visokoto obrazovanie i soodnosot na brojot na diplomi opstestveni vs tehnicki nauki samo ja otslikuva situacijata. Da ne zborime za toa so vekje 99% od mladive se zapisuvaat na fakultet, mene stvarno ne mi e jasno koj mislat deka ke raboti vo bliska idnina.
Zacarani krug :icon_mrgr:
Tuk tamu ponekoe cedo od nekoe tajkunce to est lopov so ne mu ja misli i ne se zamara kade sto i kako.

А зошто не одиш да носиш некое знаме? Од почетокот на темата истиот муабет го вртиш , да почнеше од тогаш до сега и до директор на комуналец ќе догураше. :D

Имаат по 20тина години , а прават план дали ќе имат стаж за пензија. WTF? Се тресат ако зејтинот се качи 2 денари и дигат паника , а не превземаат ништо да го сменат тоа.

Огромна пасивност , и плус родитителите со нивната "Ех за времето на Тито" не помагаат ни најмалце. Ако не си го мотивираш детето од дома и ако не му ја зајакнуваш самодовербата , пиши пропало.

Потпис !!!

Чиста вистина.

Можи се движиш на погрешни места, што би рекле се разминувате. Знаеш како е деца, жена, фамилија, нема секој време за ги мери улиците како тебе:).
Настрана мајтапот има исселување само разликата е што и имало исселување и ке има исселување. Ништо ново ништо чудно. Имам другари , роднини, пријатели што се исселувале од кога памтам за мене. Сега некој што си го става тоа многу на срце е друга работа,па глуми божем загриженост ,но генерално ништо ново уште помалце чудно. Еден нека се јави од форумот кој нема некој во странство што е заминат одпоодамна. Ете јас ќе почнам од мене. Од поблиски роднини имам Германија и тие се заминати некаде во 1960 години. Имам Австралија кој се заминати некаде 1980 години. За поддалечни што ни јас не ги ни знам освен по кажување мислам дека само на Антартикот немам. Ако почнам да набројувам пријатели, другари, познаници кои заминале кога сум бил јас дете списокот би бил така подолг. Во последно време само еден другар замина сега Австралија ( пред еден месец) но не од економски причини туку сосем нешто трето, а и веќе имаше австралиски пасош( таму беше роден или така нешто да не навлегувам во детали). Можам да речам дека тука бее добро нафатиран , свој бизнис, куќа, стан. Другите сите сме на број. Сите желба да заминат( таква била модата, ептен кул било да сакаш да заминиш) ама ете години поминаа, некој и бугарски пасоши имаат во џеб па ете тука се сите. И сите исто така имаат по некој некаде кој може да ги подприбери само ако стварно се накренат да заминат. А кога сме веќе кај тоа некој ако веќе толку решил да замини, ќе замини и жива сила нема да го спречи. Ама полесно е да се врти муабет претпоставувам.
Зашто секад се вадите на старите работи, у стилот тито е крив,бранко е крив,пусто турско 5 века
Да сите тие се криви за нешто не викам не... ама пробелмот е како да се намали иселувањето или што воопшто се превзема за да се намали без разлика дали дава резултати или не .Неможеш сега да си изнаоѓаш стари оправдување имам чичко што се иселил во Австралија и сега најнорамлно е и другите да се селат
Во случајот ти го браниш прецедателот на земјава кој истакнува дека МАЛДИТЕ НЕ ЗАМИНУВААТ ПОРАДИ НОВИТЕ РАБОТНИ МЕСТА :P
Ама што ти зборам јас кога сите знаеме дека си владино дете...

Нема сонувачи , играчи на големо , тоа страшно иритира и и фали на Македонија. За разлика од нас , младите низ појаките држави се водат по "Go big or go home" , па затоа гледаме се повеќе и повеќе милијардери и милионери а не наполнил ни 30 години.

Во Македонија нема сонувачи од типот на go big or go home, од причина што ако одиш BIG непотготвен т.е без потребните конекции, ќе привлечиш непотребно паразитско внимание кое со тек на време ќе ти го изглода бизнисот што сам си ги изградил. Зарем не познаваш такви случаеви, на луѓе што почнале од нула, работеле на брод или во странство, собрале капитал да отворат нешто во Македонија за на крајот да бидат приморани да затворат од наездата на разно-разни инспектори, корумпирани политичари, рекетари, нечесни конкуренти, началници на полиција...

И пред да бидам етикетиран во некоја нијанса, иста била ситуацијата и со претходни влади.

За ова со жалењето за времето на Тито си 100% во право. Не е само кај нас така, насекаде постарите генерации жалат за некои златни времиња чисто ради што тогаш биле млади и се' им изгледало полесно. Проблемот кај нас е што тоа жалење се префрла и кај младите, па сега имаме млади деца кои иако никогаш не живееле во СФРЈ, жалат по тие времиња.

Ima i kaj nas milioneri i toa kolku sakas, milijarder nema da najdes, na 2 miliona narod sigurno ne. Kolku samo ima po skopjevo mutibarici so celi zgradi vo nivna sopstvenost, pa avtoprevoznici so po 100+ kamioni, pa generalni uvoznici za sve i svasta itn...

Во Македонија нема сонувачи од типот на go big or go home, од причина што ако одиш BIG непотготвен т.е без потребните конекции, ќе привлечиш непотребно паразитско внимание кое со тек на време ќе ти го изглода бизнисот што сам си ги изградил. Зарем не познаваш такви случаеви, на луѓе што почнале од нула, работеле на брод или во странство, собрале капитал да отворат нешто во Македонија за на крајот да бидат приморани да затворат од наездата на разно-разни инспектори, корумпирани политичари, рекетари, нечесни конкуренти, началници на полиција...

И пред да бидам етикетиран во некоја нијанса, иста била ситуацијата и со претходни влади.

За ова со жалењето за времето на Тито си 100% во право. Не е само кај нас така, насекаде постарите генерации жалат за некои златни времиња чисто ради што тогаш биле млади и се' им изгледало полесно. Проблемот кај нас е што тоа жалење се префрла и кај младите, па сега имаме млади деца кои иако никогаш не живееле во СФРЈ, жалат по тие времиња.

Потпис !!!

Чиста вистина !!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom