Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

• Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
Скала на битност што конзумираш

- “човек што конзумира благо мрсно пржено газирано алкохол“
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- “човек што конзумира доволен број на протеин не јаде мрсно благо пржено газирано алкохол, јаде доволно овошје и зеленчук и кикирики“
- “човек што конзумира доволен број на протеин не јаде мрсно благо пржено газирано алкохол, јаде доволно овошје и зеленчук и фстаци“

ако мислиш дека последниот чекор вреди 150 денари за 200 грама фстаци кои имаат микрунитриенти кои најверојатно веќе ги внесуваш доволно од одстанатит дел од исхраната - be my guest, според мене не вреди
држи вода до некаде, освен за гурмани како мене :)

Ме мрзи да пребарувам и да се враќам назад. Дали некој воопшто има искуство со SLOW CARB DIET, ја има во книгата 4hour body од автор Tim Ferriss(која бтв ви ја препорачувам на сите да ја прочитате) и ако има таков нека сподели, позитивни, негативни страни и сл. Јас ја имам пробано али многу кратко па се мислам дали фс де фатам сериозно и дали вреди.

Ме мрзи да пребарувам и да се враќам назад. Дали некој воопшто има искуство со SLOW CARB DIET, ја има во книгата 4hour body од автор Tim Ferriss(која бтв ви ја препорачувам на сите да ја прочитате) и ако има таков нека сподели, позитивни, негативни страни и сл. Јас ја имам пробано али многу кратко па се мислам дали фс де фатам сериозно и дали вреди.
Ај напиши на кратко шо е диетава да не гугламе.

Ај напиши на кратко шо е диетава да не гугламе.
Диетата бара да се држиш до 5 правила.

1. Не внесувај бели јаглехидрати (тестенини, леб, ориз, компири и сл)
2. Јади исти оброци повеќе денови во неделата (пример едно мени повеќе денови, истото)
3. Не пиј непотребни калории (газирани и секакви сокови, па и домашни цедени сокови)
4.Не јади овошје, заради шеќерот (фруктозата)
5. Еднаш во неделата имај ден за мамење, што би се рекло, 6 дена диета еден ден мамиш :)

Тоа е тоа теоретски, али во пракса е малце потешко, посебно што мора да јадеш те едно па исто 3-4 дена по ред. Јас пробав некои 3 недели, и резултати топ, ама сакам да дознаам дали има некој што подолго издржал и какви резултати добил.

Се надевам објаснив на кратко али разбирливо:)

2. Јади исти оброци повеќе денови во неделата (пример едно мени повеќе денови, истото)
3. Не пиј непотребни калории (газирани и секакви сокови, па и домашни цедени сокови)
5. Еднаш во неделата имај ден за мамење, што би се рекло, 6 дена диета еден ден мамиш :)

Тоа е тоа теоретски, али во пракса е малце потешко, посебно што мора да јадеш те едно па исто 3-4 дена по ред. Јас пробав некои 3 недели, и резултати топ, ама сакам да дознаам дали има некој што подолго издржал и какви резултати добил.

ова јади исти оброци ми е глупаво
и не јади овошје е малку глупаво (зависи дали ти е за слабеење или не - оние кои се skinny fat и онака имаат мн низок праг на калории за слабеење така да овошје само ќе им одмага да не го стигнат својот протеински goal)
и еднаш во недела ден за мамење (цел ден) ми е многу
пошо у тој ден мн лесно моеш да допуниш се што не си изел 6 дена и да не мрднеш во композиција ич

Ме интересира ова чисто протеинскиов сок, кај може да се најде во Скопје? Има нешто такви во обични маркети или само на одредено место? И што пара е :)

Ме интересира ова чисто протеинскиов сок, кај може да се најде во Скопје? Има нешто такви во обични маркети или само на одредено место? И што пара е :)

kakov e toj proteinski sok ?

Секоја low-carb и slow-carb или no-carb диета има ефект кога е топење масти во прашање.
Всушност само овие диети имаат Реален ефект на топење масти.
Проблемот во диетава е што ќе имаш нешто намалена сила што пак влијае на мускулниот раст, ама како и да е неможеш да топиш сало и да качуваш мускул со максимален интензитет така да прво ќе вежбаш (тежински, кардио е булшит) и ќе се придржуваш до диетава (и ако правиш искучоци нека е тоа јадење овошје а не леб или благо) дур не се стопиш колку шо ти е намерата па после полека ќе накачуваш карбохидрати, slow-carbs секако за да накачуваш мускулна маса и снага наравно.

Липолизата е регулирана од инсулин, а истиот е нај сензитивен на карбохидрати (на сите различно, имаш GI листи на нет) и идејата е да го одржаваш инсулинот во константна права линија (без спајкови, осим после тренинг) и на релативно ниско ниво.
Правејќи го ова во рок од помалце од година дена од 80 сеа сум 65кг, коа почнав неможев да напраам 5 склека и ниеден згиб, сеа праам 3x10 згибови со моја тежина и бенчот ми е 60кг (ова ти го кажувам за да не се убаци Стеф да ти објаснува дека нема да качуваш мускулна маса со диетава итн..)
Исто така рачунај ја се придржувам до принципов некои си 70-80%, пошо дувам и неможам да издржам да не изедам некој фастфуд или сладолед во неделата.
Лебот го откажав скроз пошо ми праи фрки со стомак.
Исто така, за да не ти се десат хемороиди, мора да пазиш на внесот на фајбер (јади мнооогу зеленчук) и по можност пиј јогурт од време на време, коа стрепаш ептен за благо (пошо си у моментов зависен и коа ќе ја почнеш диетава ќе сфатиш уствари колку си бил зависен од шекери) јади Мед 1-2 лажички.

Со среќа.

А што ќе внесуваш ако не тоа ? само зеленчук и месо,јајца ?

наутро со доручек внесувам цинк+магнезиум таблети, пред тренинг пијам омега 3 ... а по тренингот заедно со шејкот внесувам витамин Ц. Дали е добар распоредот или нема врска кога се пијат ?

наутро со доручек внесувам цинк+магнезиум таблети, пред тренинг пијам омега 3 ... а по тренингот заедно со шејкот внесувам витамин Ц. Дали е добар распоредот или нема врска кога се пијат ?

Иако не игра голема улога подобро е:

- Цинк и магнезиум пред спиење
- Омега 3 со последниот оброк
- Витамин Ц во било кој ден од денот (наутро, пред тренинг...)

Xantham gum
Како се вика ова кај нас и дали може да се најде некаде ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom