Strumiks, aj prvo na tebe ke ti repliciram
Za policajcite, ako zemal mito neka go E**t, ama mene ako me prasas sepak zborot na policaecot treba da ima odredena tezina na sud, nezavisno dali se raboti za soobrakaen prekrsok ili za KD itn. Sepak policaecot e tuka da go stiti narodot itn. I ako sega nie go izednacime zborot na policaecot so zborot na kriminalecot kaj ke ni e krajot. A dokaz ne mozes da obezbedis stalno. Ne vikam deka treba sega zborot na policaecot da e vrhoven, normalno i ja sum gledal kolku mozam da obezbedam poveke dokazi, ama samata drzava ne obezbeduva sredstva, a i sudot e pod toj isti budzet, ne se padnati tie od mars, znaat vo kakvi uslovi rabotime.
Ekspert :
Prvo, brat mislev deka ja pisuvam nogu, ama ti me sies
Kako da ti kazam, i ti si u pravo ama i ja sum u pravo ( moralno barem )
Nego aj nie eve vaka ke razrabotuvame slucaj po slucaj i ke ja opravime drzavata
Mene sega na primer, me interesira koj e tvojot stav kon ovie prijavive sto se prakaat vo sud pri soobr. nezgoda koga ti ja bapnuvaat kazna na osnov " neprilagodena brzina na uslovi na pat ". Na ovoj osnov stalno go jade nekoj nedolzen, dobro de ne se stalno vozacite nedolzni, ama ima slucai, kako na primer sto imav jas, i namesto Ulici i patista da go jadat, go izedov jas. Eve sto bese rabotata so mene :
- Vozev od Kontinental kon semaforite vo avtokomanda, po bulevarot, negde bese okolu polnok, zimno vreme, Noemvri nekade bese, cel grad suv, ulicite cisti, i sega pred semaforite puknala cevka za vodovod i vodata se izlila na asfaltot i zamrznala. Jas si vozev okolu 60 na saat, znaci propisana brzina, i naiduvam na mraz, gledav kolku mozev da namalam brzina bez opasnost, arno ama vozilovo mi se izvrte od mnogu pricini, i jas kolku mozev go kontrolirav voziloto i go trgnav na trotoar arno ama malku go lupnav vo edno drvo. A otidov na trotoar samo za da izbegnam pogolema soobrakajka. I sega kolegive po obicaj mene mi ja bapnaa za neprilagoduvanje brzina !!!
koe neprilagoduvanje ziv ti sve, ja barem si ja znam rabotata ( a i na rabota bev so krajsler, so abs i sve ima ) i voziloto super, i demek ne sum prilagodil brzina ejjjjj
Aj kazi mi po tebe mislenje za ovde, a moze i Strumiks da pise neso
Данџн...познато ти е начелото за еднаквост пред судот. Познато ти е и начелото на пресумпција на невиноста.
Ако си полицаец, не значи дека си го фатил Господ за брадата, твојот збор вреди исто колку и на криминалецот, исто како и мојот...како и на било кој друг човек-граѓанин, правно лице или државен орган.
Работата е во обезбедување на квалитетен доказ, кој ќе помине на судот, и во услови кога имаш некој кој добро ја познава материјата.
Ти кажувам, потполно сериозно, дека 90% од вашите пријави без премногу напор за оспорување - паѓаат!
Односот ви е на премногу ниско ниво.
Пази финта...ми го премафтува радарот пред нос, нема ни секунда...а на мое инсистирање да го видам почнува да се курчи...нема проблем!
Го видов радарот, во записникот НЕ САКАШЕ да ги забележи моите забелешки (пази фраер?!) и за крај, шлаг на тортата, КОЈ СУМ БИЛ ЈАС за тој мене да ми се легитимира...
Чергариште неготинско...фино лепо си забележав бројот на возилото кое го управуваа, си се јавив во Секторот за внатрешна контрола и професионални стандарди и курназот е сега во процедура...си дадов изјава, совозачот исто...па да видиме!
Знаеш и дека двајца добија кривична пријава за фалсификување службена исправа и тоа во квалификуван вид, т.е. при вршење службена должност...
Интересно е тоа што дури и кога го увидев делото кај судијата за прекршок, идиотот, бивши твој колега ми праќаше закани...
Затоа...сега си се врати во селото и си работи на земјата...а ќе одлежи малце време...кога ќе стане правосилна пресудата...
Затоа...со ум и обезбедувај докази, без курчење дека со самото тоа што си полицаец, ќе помине. Не минуваш! Имаш 300 грешки во процедурата! Зошто на пр. ВО МОЕ ПРИСУСТВО не ресетираш радарот? И истото не го внесеш во записник? А?
И кога си сликал паркирани возила, имаш ОГРОМНИ шанси да паднеш. Што докажува сликата? Дека возилото е паркирано непрописно. Дали докажува дека јас сум го паркирал? НЕ! И...ќе се повикам на благодетот на несведочење против ближни...и паѓа пријавата...
Исто ти се фаќа и да ме сликаш во движење, ако јасно не ми се гледа фацата.
Околу случајот:
Велиш си возел 60, во што не верувам, а Крајслерот бил исто така ОК, во што исто така не верувам, оти тоа се веќе тешки кршови, т.е. шерпи за ајвар варење, кои некако се тркалаат, но пред суд ќе велиме дека е така...т.е возиш 60 со исправна кола...
И, бараме вештачење од Експертот, со кого тука си правиме убав муабет, за да докажеме дека ШТО И ДА СИ ПРАВЕЛ како и да си возел, бидејќи немало никакви индикации и обележја на патот дека има опасност, НЕ СИ МОЖЕЛ ДА ГО ИЗБЕГНЕШ ОНА ШТО СЕ СЛУЧИЛО, нема прекршочна одговорност, нема прекршок, и готово!
А, како круна на се, го тужиш градот за надомест на материјална и нематеријална штета, бидејќи опасноста не е обележана, и не е преземено ништо околу тоа, т.е. за отстранување, или барем обележување на опасноста. И добиваш!