Mislam deka premnogu se fatifme so parkiranjeto i maglenkite..
da spomnam nekoj drugi raboti..uste vo 1996, za 1 maj odev na Halkidiki, pa togas kaj dvoenjeto za Prilep imaa napraveno krajot na avtopatot neregularno, naednas 70 ogranicuvanje i prekinuvanje na LEVATA lenta so `80-100m dolg srafiran preod ..jas preticav so 110 -115 koga naidov na situacijata; vo desnata kolona naednas se zgusnaa vozilata, a site vozea po 100km/h...vo momentot odluciv, krenav na 120 i pred prviot vo Kolonata preku srafiranata povrsina ja preteknav kolonata...dolu vo dolot me zapra policija, a i toj sto bese Prv vo kolonata za svedok..dodeka mi pisuvase deka sum presekol polna linija ( demek srafiranata e sekogas polna ( a zosto ja stavile)..zaprea eden drug sto vozese 130km/h...dialogot bese ...si vozel premnogu, ogranicuvanjeto e 70 ama Tolerirame do 100... esenta mi dojde kaj sudija za prekrsoci... za sreka, ja imase skicata bas kako bese , ne izvrteno; jas se branev so nepropisnoto zatvaranje na Brzata lenta, nenadejnoto naglo namaluvanje na 70 koe ne se postuva i najvazno vozenje na ostanatite vo sporata lenta vo Kolona, golema brzina so mal razmak a koe nasata policija go tolerira...odbranata mi uspea, mislam najpoveke zaradi toa sto preku leto imalo verojatno uste mnogu kako mene, osobeno stranci i ja uvidele greskata. Prasanjeto mi e, dali so noviot zakon ima zabrana za vozenje vo kolona von naseleno mesto..tuka ne mislam na spora kolona pred naplatna rampa, tuku na brza kolona, vozila so mal razmak, ne samo svadbi, tuku ima i "grupni" patuvanja na 2-3 vozila pa formiraat koloni...jas licno uste 1995 koga bev vo Turcija gledav kako kaznija dvajca nasi, edniot bese policaec..vecerta vo restoranot se iscuduvase zosto go kaznile, a on so badjoto si vozele zalepeni na mal razmak, da ne se izgubele.... e pa mene mi se sluci vo Turska slicno, ama nepoznat mi se zalepi, verojatno ne go znael patot; se obidov da mu izbegam vo okolnostite na patot ama toj bese uporen, pa zavrsi so toa deka ni se pusti turska marica, ko u amerikanski filmovi , ne pretekna i dvajcata so rotacioni svetla..sreka covekot bese fer i ni zema samo po 20dm, a vozevme 100 na pat sto bese max.80..
..znaci koj znae kako e so noviot zakon, dali ima regulativa za tzv. Tunelsko vozenje, koloni na otvoren pat, problem uste od SFRJ koga doagaa cesite na Jadran i go zakrcuvaa soobrakajot ??
Od druga strana vo USA porano a mozebi i sega , se vozese so mali razmaci na golemi brzini, no postoi gusta svetlosna signalizacija koja ti kazuva so koja brzina da vozis.. e sega prestrojuvanjeto moze da bide problem vo spicot, no odnapred ke si planiras, ako treba i ke izlezes na nekoja petla desno pa pak ke se vratis...
..tuka e i problemot so kruzniot tek...kaj nas predimstvo ima toj sto vozi vo krugot, barem taka bese porano, a vo Albanija navodno predimstvo ima toj sto se vklucuva...jas bev 2x vo Albanija i ne go zabelezav toa, no sega me stavija vo misla..
.. i na kraj, kaj nas NE se kaznuva agresivno cik-cak vozenje vo gradski uslovi, toa e mnogu sankcionirano vo Hrvatska a i vo drugi drzavi.. isto i za bezobraznoto ufrluvanje vo lenta, znaci nekoj ke se napravi pameten i ja preteknuva lentata sto stoi na semafor ili drugo, za da se ufrli nasilno pred semaforot.. a policijata gleda i nisto ne prevzema...
..sega, vo periodot koga ocekuvame Vizna liberalizacija bi trebalo MVR da poraboti na ovaa problematika na megunarodnite propisi, a se razbira i da go zasili kaznuvanjeto na golemite prestapi, koj se opasni po bezbednosta >> vozenje vo sprotivna nasoka, vozenje na Crveno ( za zolto ne praam muabet), secenje na edna pa vo grad i 2 polni lenti itn....