Совршенство...

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Секој од нас се стреми да го достигне своето лично совршенство. Мечтаеме, се трудиме да го достигнеме она подобро утре, кога едноставно ќе се разбудиме и ќе знаеме дека се' е во ред и дека ништо не би промениле. Патот до истото за многумина е бесконочен, невозможен, а честопати и не зависи само од нас, туку и од околината... Но, убаво е да се стремиме кон исполнување на нашите соништа, со самото тоа имаме и за што да се бориме...

според мене совршенство е златната средина( у секој поглед).

SOVRSENSTVO????????nekoj znae?hmmmmmmm ne bi rekla. Denes nema sovrsenstvo toa e fakt,site imame mani,koj pogolemi koj pomali takvi sme site.Nikoj ne se rodil sovrsen a nema ni da se rodi.Samo mislam deka ostanuva na toa site ako te prifatat od okolinata takva kako sto si, togas prifati gi i ti niv takvi kako sto se. formulata tuka lezi:)ne baraj sovrsenstvo-ZALUDNO E

SOVRSENSTVO????????nekoj znae?hmmmmmmm ne bi rekla. Denes nema sovrsenstvo toa e fakt,site imame mani,koj pogolemi koj pomali takvi sme site.Nikoj ne se rodil sovrsen a nema ni da se rodi.Samo mislam deka ostanuva na toa site ako te prifatat od okolinata takva kako sto si, togas prifati gi i ti niv takvi kako sto se. formulata tuka lezi:)ne baraj sovrsenstvo-ZALUDNO E

неможеш така да речеш.. секој различно го гледа совршенството.. за некого и обичен бурек од сабајле е совршен доручек...
Ако за мене одредена личност е совршена ке биде совршена и покрај маните шо ги има.. не е залудно да се бара совршенство се додека знаеш што бараш и каде го бараш истото...

неможеш така да речеш.. секој различно го гледа совршенството.. за некого и обичен бурек од сабајле е совршен доручек...
Ако за мене одредена личност е совршена ке биде совршена и покрај маните шо ги има.. не е залудно да се бара совршенство се додека знаеш што бараш и каде го бараш истото...

Мислам дека тука веќе збориме за идеал... За примерот со доручекот, нас СОВРШЕН ни е узречица... Попрво би рекла ИДЕАЛЕН доручек пошо идеалот е сепак во сопствениот мозок. Совршенството постои само во математичките задачи кои имаат едно и универзално решение и се сведуваат на еден крај.

Мислам дека тука веќе збориме за идеал... За примерот со доручекот, нас СОВРШЕН ни е узречица... Попрво би рекла ИДЕАЛЕН доручек пошо идеалот е сепак во сопствениот мозок. Совршенството постои само во математичките задачи кои имаат едно и универзално решение и се сведуваат на еден крај.

задачите имаат едно и единствено решение.. значи се комплетни.. решаваш и стигаш до крај.. а совршенството е нешто шо ти представува задоволство нешто што според твојата психа е идеално без грешка .. перфектно... значи да речеме одмор на хаваи.. некому е тапа бил сто пати и онака .. на некого му е совршено.. бојата на водата времето етц етц.. а идеално е кога одредени параметри очекуваш да бидат некакви и ке испаднат баш такви.. на пример од физика сеа идеален флуид.. обичен флуид е компресибилен.. идеалниот не е .. идеалниот е погоден за полесни пресметки.. идеален е.. ама не совршен.. за мене.. за професорката можда е..

задачите имаат едно и единствено решение.. значи се комплетни.. решаваш и стигаш до крај.. а совршенството е нешто шо ти представува задоволство нешто што според твојата психа е идеално без грешка .. перфектно... значи да речеме одмор на хаваи.. некому е тапа бил сто пати и онака .. на некого му е совршено.. бојата на водата времето етц етц.. а идеално е кога одредени параметри очекуваш да бидат некакви и ке испаднат баш такви.. на пример од физика сеа идеален флуид.. обичен флуид е компресибилен.. идеалниот не е .. идеалниот е погоден за полесни пресметки.. идеален е.. ама не совршен.. за мене.. за професорката можда е..

The term "perfection" is actually used to designate a range of diverse, if often kindred, concepts. These concepts have historically been addressed in a number of discrete disciplines, notably mathematics, physics, chemistry, ethics, aesthetics, ontology and theology.

:wink:http://en.wikipedia.org/wiki/Perfection#cite_note-0

Совршенство за даден човек = состојба кога во даден момент дадените услови се поклопуваат со дадените параметри на прифатливост на дадениот човек.

Значи имате: момент, услови, параметри на прифатливост, човек. Четири (што мене ми паѓаат на ум во моментов) непознати/неконстанти за да се добие совршенство. А ниту една не зависи од другите. Тоа ви е како да решавате една равенка со 4 непознати: нема единствено решение, туку бесконечно решенија, а само со чиста среќа или гаѓање на вредностите можете да добиете точно решение.

Затоа, совршенството е теоретски можно, но многу непрактично да се бара, бидејќи дури да се најде/создаде, ќе се потроши многу време/енергија/ресурси/..., кои не би морале до толку да се трошат ако се живеело поскромно и поприфатливо.

А што е всушност совршенството?

Совршенство е умешност со кое треба да го залажеш сопствениот ум дека целите кои тој ти ги поставува на јаве, се само желба која можеш да му ја овозможиш кога си во длабок сон.

Просветлување!
Може нема да правиме натприродни чуда, но ќе бидеме над нив, ехеј!

Совршенство? Можеби постои, го немам почуствувано сеуште.. Али секој човек различно гледа на работите. Оние кои се задоволуваат со ситници, најобична ствар им е совршена, но од друга страна пак, постојат луѓе кои едноставно може да ги задоволи скоро ништо. За таквите не постои совршенство.

Дали има совршенство? Дали вие и општо луѓето несвесно или свесно се стремат кон тоа? А што е всушност совршенството?

Дали можеби човекот не го прифаќа совршенството затоа што тоа е некој вид конечна појава (па повеќе признава предмети како совршени) и со достигнување на истата, би се дошло до некаков крај за него и неговото творење и постоење?
Или пак едноставно, совршенството не е возможно од многу причини и на било кој начин да се постигне?:raz:

Секој си има различна слика во себе за совршенството,и да е тоа само своја размисла сепак постои.Секој за себе си знае што го претставува врвот на нештата,на човекот од соништата,на совршениот одмор,само мислам дека секогаш сме далеку од тоа.Совршенство за мене е недопирна точка,нешто кое сакаш да го постигнеш,иташ да го достигнеш но никогаш незнаеш каде е крајот и секогаш продолжуваш понатаму (во животот).И се тоа да постои,постои само во одреден момент...тој момент кратко трае,а кога ќе заврши (а тоа се случува многу брзо) пак се враќаме на почетокот и пак го бараме она што можеби никогаш нема да го најдеме.Кога си среќен се може да е совршено,но среќата е кратка,моментот уште пократок,а вечноста е само нешто што го посакуваме.:pipi:

Совршенство... не постои!

За да биде еден човек совршен треба да биде или исклучиво добар или исклучиво лош, а тоа не може да биде, луѓето поседуваат добри и лоши особини, преднина и опачина, така и за работите околу нас и се што не опкружува!

Се што е на земјава може да биде приближно совршено но потполно совршенство не постои!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom