Па и тоа има цел. Да видат другите дали си бил човек или си бил нешто подолу. Ако ти сметаш дека нема да се покаеш е треба да ти биде и страв, ама ако си сигурен дека ќе станеш со тек на време вистински човек (во самата смисла на зборот) е тогаш тој ќе биде праведен суд и нема да ти биде страв. А тука треба да се каже дека има посебен, но на крајот и сеопшт суд (на сите луѓе).[DOUBLEPOST=1408395662][/DOUBLEPOST]Ако не треба да се осудува и ако ништо не е случајно, како ќе го објасниш судниот ден? Нели ништо не е случајно? Тогаш што цел има судењето?
Е не е тоа само механички, туку треба и да помине период. Тоа од тебе ќе зависи како ќе гледаш на работите и нештата.Znaci mozes so sakas da pravis samo na kraj da se pokaes! Interesno!
Треба и некоја паричка да остаиш за тоа.И тоа шо викате. Ќе се покајам пред крајот за сета ислушана рок и метал музика и то е то.
Маме му, данок за каење..Треба и некоја паричка да остаиш за тоа.
Исповедта и покајанието не се со пари бидејќи ние православните не правиме како римокатолиците.Треба и некоја паричка да остаиш за тоа.
Јас сепак повеќе сум заинтересиран за сегашноста и иднината.Во моментов да, инаку пред неколку века истото па и пострашни нешта чинеше и религијата што денес се нарекува христијанство.
Не го сфаќај како данок тоа.Маме му, данок за каење..
Не за тоа не требаат пари прочитај погоре.Маме му, данок за каење..
Римокатолиците од лошите се или од нашите?Исповедта и покајанието не се со пари бидејќи ние православните не правиме како римокатолиците.
За мене се еретици бидејќи измешале многу работи (догмите), а за тоа дали се лоши јас сметам и верувам дека нема лоши или добри луѓе, сите сме еднакви. Односно сите сме добри ама лоши стануваме понатаму, откако ќе почнеме да одиме по грешен пат без покајание (сите сме грешници, а за тоа лоши јас не верувам).Римокатолиците од лошите се или од нашите?
Лоши во наводници, нели.За мене се еретици бидејќи измешале многу работи (догмите), а за тоа дали се лоши јас сметам и верувам дека нема лоши или добри луѓе, сите сме еднакви. Односно сите сме добри ама лоши стануваме понатаму, откако ќе почнеме да одиме по грешен пат без покајание (сите сме грешници, а за тоа лоши јас не верувам).
Судот каков и да е, има една основна карактеристика што го прави суд - разграничување на тоа што е добро, дозволено, соодветно...итн, итн, од она што е лошо, недозволено, непотребно, штетно, несоодветно....Па и тоа има цел. Да видат другите дали си бил човек или си бил нешто подолу. Ако ти сметаш дека нема да се покаеш е треба да ти биде и страв, ама ако си сигурен дека ќе станеш со тек на време вистински човек (во самата смисла на зборот) е тогаш тој ќе биде праведен суд и нема да ти биде страв. А тука треба да се каже дека има посебен, но на крајот и сеопшт суд (на сите луѓе).
Не момче, ти си грешен бидејќи во тоа веруваш! Не ни ја наметнувај твојата вера нам. Јас избирам да не бидам грешен со наследен грев!За мене се еретици бидејќи измешале многу работи (догмите), а за тоа дали се лоши јас сметам и верувам дека нема лоши или добри луѓе, сите сме еднакви. Односно сите сме добри ама лоши стануваме понатаму, откако ќе почнеме да одиме по грешен пат без покајание (сите сме грешници, а за тоа лоши јас не верувам).
Секој оној кој ги изменил догмите на едната, света, соборна и апостолска Црква е еретик. Така да сите кои не се православни се еретици или секташи.[DOUBLEPOST=1408396390][/DOUBLEPOST]Лоши во наводници, нели.
Муслиманите еретици ли се?
Ти што си лош (ако си лош) мислиш дека Бог е виновен. Тоа мислам е апсурдно.[DOUBLEPOST=1408396464][/DOUBLEPOST]Судот каков и да е, има една основна карактеристика што го прави суд - разграничување на тоа што е добро, дозволено, соодветно...итн, итн, од она што е лошо, недозволено, непотребно, штетно, несоодветно....
Е сега, ако знаеме дека се што постои доаѓа од Бог, и ако знаеме дека се е според негова промисла, како може такво битие да суди? Што е со нештата кои се непотребни, штетни, недозволени? Нели се потекнува од него? Зошто ги допуштил? Зошто ги создал? Дали со еден таков чин, индиректно непризнава дека не е совршен и дека создал или допуштил нешта што не треба да постојат?
Што? Ти сметаш дека си праведник? Ако така сметаш нека ти е Господ на помош.Не момче, ти си грешен бидејќи во тоа веруваш! Не ни ја наметнувај твојата вера нам. Јас избирам да не бидам грешен со наследен грев!
Родители кои веруваат дека имаат грев што едвај чекаат да го пренесат на своето дете - не вреди да биваат богови и да создаваат човек! Чудни се овие старо-еонските религии, премногу...
Може да кажеш дека сите православни христијани се грешни, такво им е верувањето, но дека баш секој е грешен - создава проблеми, и тоа заради нечие верување!
П.С. И дајте темата е метал и рок и неверници Што ова муабети без веза?