Дали ако слушаме рок/метал сме неверници?

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
И тоа шо викате. Ќе се покајам пред крајот за сета ислушана рок и метал музика и то е то.

Член од
17 август 2014
Мислења
75
Поени од реакции
46
Ако не треба да се осудува и ако ништо не е случајно, како ќе го објасниш судниот ден? Нели ништо не е случајно? Тогаш што цел има судењето?
Па и тоа има цел. Да видат другите дали си бил човек или си бил нешто подолу. Ако ти сметаш дека нема да се покаеш е треба да ти биде и страв, ама ако си сигурен дека ќе станеш со тек на време вистински човек (во самата смисла на зборот) е тогаш тој ќе биде праведен суд и нема да ти биде страв. А тука треба да се каже дека има посебен, но на крајот и сеопшт суд (на сите луѓе).[DOUBLEPOST=1408395662][/DOUBLEPOST]
Znaci mozes so sakas da pravis samo na kraj da se pokaes! Interesno!
Е не е тоа само механички, туку треба и да помине период. Тоа од тебе ќе зависи како ќе гледаш на работите и нештата.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во моментов да, инаку пред неколку века истото па и пострашни нешта чинеше и религијата што денес се нарекува христијанство.
Јас сепак повеќе сум заинтересиран за сегашноста и иднината.

Минатото е за некои други типови на луѓе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Што значи тоа неверник?
Ако правиш ова и ова си неверник?
Ако правиш тоа и тоа си неверник?

Што запнале сите да се или неверници или грешници или бедни по дух?
Се некои христијански и муслимански кованици за да се укаже на „погрешниот пат“ на другиот читам тука по форумов!
До кога бре деца?

Слушнете си добра музика и опуштете се!

Музиката која е добра за душата, не познава ни богови ни демони :)

Член од
17 август 2014
Мислења
75
Поени од реакции
46
Римокатолиците од лошите се или од нашите?
За мене се еретици бидејќи измешале многу работи (догмите), а за тоа дали се лоши јас сметам и верувам дека нема лоши или добри луѓе, сите сме еднакви. Односно сите сме добри ама лоши стануваме понатаму, откако ќе почнеме да одиме по грешен пат без покајание (сите сме грешници, а за тоа лоши јас не верувам).

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За мене се еретици бидејќи измешале многу работи (догмите), а за тоа дали се лоши јас сметам и верувам дека нема лоши или добри луѓе, сите сме еднакви. Односно сите сме добри ама лоши стануваме понатаму, откако ќе почнеме да одиме по грешен пат без покајание (сите сме грешници, а за тоа лоши јас не верувам).
Лоши во наводници, нели.

Муслиманите еретици ли се?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па и тоа има цел. Да видат другите дали си бил човек или си бил нешто подолу. Ако ти сметаш дека нема да се покаеш е треба да ти биде и страв, ама ако си сигурен дека ќе станеш со тек на време вистински човек (во самата смисла на зборот) е тогаш тој ќе биде праведен суд и нема да ти биде страв. А тука треба да се каже дека има посебен, но на крајот и сеопшт суд (на сите луѓе).
Судот каков и да е, има една основна карактеристика што го прави суд - разграничување на тоа што е добро, дозволено, соодветно...итн, итн, од она што е лошо, недозволено, непотребно, штетно, несоодветно....
Е сега, ако знаеме дека се што постои доаѓа од Бог, и ако знаеме дека се е според негова промисла, како може такво битие да суди? Што е со нештата кои ќе ги прогласи за непотребни, штетни, недозволени? Нели се потекнува од него? Зошто ги допуштил? Зошто ги создал? Дали со еден таков чин, индиректно непризнава дека не е совршен и дека создал или допуштил нешта што не треба да постојат?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Не момче, ти си грешен бидејќи во тоа веруваш! Не ни ја наметнувај твојата вера нам. Јас избирам да не бидам грешен со наследен грев!
Родители кои веруваат дека имаат грев што едвај чекаат да го пренесат на своето дете - не вреди да биваат богови и да создаваат човек! Чудни се овие старо-еонските религии, премногу...

Може да кажеш дека сите православни христијани се грешни, такво им е верувањето, но дека баш секој е грешен - создава проблеми, и тоа заради нечие верување!

П.С. И дајте темата е метал и рок и неверници :) Што ова муабети без веза?

Член од
17 август 2014
Мислења
75
Поени од реакции
46
Лоши во наводници, нели.

Муслиманите еретици ли се?
Секој оној кој ги изменил догмите на едната, света, соборна и апостолска Црква е еретик. Така да сите кои не се православни се еретици или секташи.[DOUBLEPOST=1408396390][/DOUBLEPOST]
Судот каков и да е, има една основна карактеристика што го прави суд - разграничување на тоа што е добро, дозволено, соодветно...итн, итн, од она што е лошо, недозволено, непотребно, штетно, несоодветно....
Е сега, ако знаеме дека се што постои доаѓа од Бог, и ако знаеме дека се е според негова промисла, како може такво битие да суди? Што е со нештата кои се непотребни, штетни, недозволени? Нели се потекнува од него? Зошто ги допуштил? Зошто ги создал? Дали со еден таков чин, индиректно непризнава дека не е совршен и дека создал или допуштил нешта што не треба да постојат?
Ти што си лош (ако си лош) мислиш дека Бог е виновен. Тоа мислам е апсурдно.[DOUBLEPOST=1408396464][/DOUBLEPOST]
Не момче, ти си грешен бидејќи во тоа веруваш! Не ни ја наметнувај твојата вера нам. Јас избирам да не бидам грешен со наследен грев!
Родители кои веруваат дека имаат грев што едвај чекаат да го пренесат на своето дете - не вреди да биваат богови и да создаваат човек! Чудни се овие старо-еонските религии, премногу...

Може да кажеш дека сите православни христијани се грешни, такво им е верувањето, но дека баш секој е грешен - создава проблеми, и тоа заради нечие верување!

П.С. И дајте темата е метал и рок и неверници :) Што ова муабети без веза?
Што? Ти сметаш дека си праведник? Ако така сметаш нека ти е Господ на помош.

Kajgana Shop

На врв Bottom