Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
здраво дечки, глеам се дискутира каков велосипед да се купи, од колку пари чинат велосипедите, што не чини итн. Еве за тие што планираат да купат, ќе го споделам моето искуство на купување и еве веќе 1,5год возење.

Со месеци барав, стар, нов, итн. Се решив сепак да биде нов, од аспек на тоа на стариот иако сите што ги продаваат увезениве викаат стакло нови се, сепак може некоја иљадарка да ти отиде за некој сервис (ланец, звезди, пренос, пакни,) пошто возени се сите минимум 2-3години, иако изгледаат стакло зачувани. Кога тргнав нов да купам, имав буџет 500еур, почнав да се ценкам во сите продавници и цените за чудо паѓаа и до 25% (купував во мај). Купив Merrida TFS300D цена 500еур на ново од бајмаркет (3x9, заден slx, преден acera, шифтери alivio, хидраулика кочница тектро драко, sr suntour XCM V3, ГЛАВИНИ И ТРКАЛА ОД ТИЕ НАЈСРАЊЕТО ШТО ВИКА ВИВАКАСТРО КОИ СЕКОИ 3 ДЕНА НА СЕРВИС ГИ НОСИШ НА ИСПРАВАЊЕ ПОШТО ТИ ФАЌААТ КОЧНИЦИТЕ-одамна се немав смеено слатко на овој негов коментар), според мене имаше најдобра цена во однос на опрема во однос на останатите модели на trek, corratec, giant, bianchi, и да не ги редам. според мене горе доле сите овие велосипеди од 400-700еур се исто чудо со друга лепенка. за жал гледам дека сега во бајкмаркет за 500еур можеш да купиш мерида 40д, едно 3 класи послаб модел!

После 1,5година возење, околу 3000км поминати, тури, 70% роад, 30% оффроад, водно, козјак, маврово, банско, и околина на Скопје, заклучок никаков проблем!!! освен 3 пати штелување на менувањето брзини. Точакот е еднаш здраво паднат, никогаш не го пазам каде го потпирам, чистен редовно и подмачкуван....сам дома :) Кочниците ми се едни од најбулшитот на пазарот ама никаков проблем до сега. Мислам дека овие МТБ велосипеди од 400-700еур немаат проблем за возење тури, лесен офф роад, кој и да го избереш. Секако не спорам дека моите булшит делови после некоја година ќе откажат, во споредба со некоја формула или дт свис главина/тркало, ама за некоја година неможе да се спореди со муабетот на ВИВАКАСТРО дека секој два дена на сервис ќе го носиш. Под 400еур велосипед не се купува на ново, на старо исто така никад не би купил, краден од горе, колнет од тој што му е украден, остај тие причи.
Одма стај си на цената на велосипедот уште 100еур за опрема, која и те како ќе ти треба, кацига обавезно, ракавици, маичка, бициклистички, резервна гума, торбиче едно, држач за бидон, бидон, светло предно задно, пумпа, кинески брзинометар, се кошта 300-1000мкд ама се собира до 100тина евра. Се е ова за заштита и здравје, удобност и сигурност при возењето, сигурно нема да возиш тура со памучна маица која цела пот ќе ти ја држи на тебе па после да се изнадаваш пари за лекови и да се оправиш. за кацига муабет да не правам, САМО ЕДНАШ ТРЕБА, недај боже најлошо може да се случи.
"Риспект" за муабетот, тоа е тоа. Тоа што некои членови го кажуваат за скапите делови, се кладам дека ни 60% од истите не ги поседуваат и е само теорија, а не искуство, се гледа од коментарите. Сакам да кажам, не може секој да си дозволи скап точак и не значи дека точак од 400-500 ЕУР нема да ти заврши работа. Замисли, има желба да вози МТ бајк и заради што нема да фрли 1000-1500 ЕУР, не треба да вози. :) Не сакам никого да навредам, но секој според своите можности и замисли.

Последно уредено:
здраво дечки, глеам се дискутира каков велосипед да се купи, од колку пари чинат велосипедите, што не чини итн. Еве за тие што планираат да купат, ќе го споделам моето искуство на купување и еве веќе 1,5год возење.

Со месеци барав, стар, нов, итн. Се решив сепак да биде нов, од аспек на тоа на стариот иако сите што ги продаваат увезениве викаат стакло нови се, сепак може некоја иљадарка да ти отиде за некој сервис (ланец, звезди, пренос, пакни,) пошто возени се сите минимум 2-3години, иако изгледаат стакло зачувани. Кога тргнав нов да купам, имав буџет 500еур, почнав да се ценкам во сите продавници и цените за чудо паѓаа и до 25% (купував во мај). Купив Merrida TFS300D цена 500еур на ново од бајмаркет (3x9, заден slx, преден acera, шифтери alivio, хидраулика кочница тектро драко, sr suntour XCM V3, ГЛАВИНИ И ТРКАЛА ОД ТИЕ НАЈСРАЊЕТО ШТО ВИКА ВИВАКАСТРО КОИ СЕКОИ 3 ДЕНА НА СЕРВИС ГИ НОСИШ НА ИСПРАВАЊЕ ПОШТО ТИ ФАЌААТ КОЧНИЦИТЕ-одамна се немав смеено слатко на овој негов коментар), според мене имаше најдобра цена во однос на опрема во однос на останатите модели на trek, corratec, giant, bianchi, и да не ги редам. според мене горе доле сите овие велосипеди од 400-700еур се исто чудо со друга лепенка. за жал гледам дека сега во бајкмаркет за 500еур можеш да купиш мерида 40д, едно 3 класи послаб модел!

После 1,5година возење, околу 3000км поминати, тури, 70% роад, 30% оффроад, водно, козјак, маврово, банско, и околина на Скопје, заклучок никаков проблем!!! освен 3 пати штелување на менувањето брзини. Точакот е еднаш здраво паднат, никогаш не го пазам каде го потпирам, чистен редовно и подмачкуван....сам дома :) Кочниците ми се едни од најбулшитот на пазарот ама никаков проблем до сега. Мислам дека овие МТБ велосипеди од 400-700еур немаат проблем за возење тури, лесен офф роад, кој и да го избереш. Секако не спорам дека моите булшит делови после некоја година ќе откажат, во споредба со некоја формула или дт свис главина/тркало, ама за некоја година неможе да се спореди со муабетот на ВИВАКАСТРО дека секој два дена на сервис ќе го носиш. Под 400еур велосипед не се купува на ново, на старо исто така никад не би купил, краден од горе, колнет од тој што му е украден, остај тие причи.
Одма стај си на цената на велосипедот уште 100еур за опрема, која и те како ќе ти треба, кацига обавезно, ракавици, маичка, бициклистички, резервна гума, торбиче едно, држач за бидон, бидон, светло предно задно, пумпа, кинески брзинометар, се кошта 300-1000мкд ама се собира до 100тина евра. Се е ова за заштита и здравје, удобност и сигурност при возењето, сигурно нема да возиш тура со памучна маица која цела пот ќе ти ја држи на тебе па после да се изнадаваш пари за лекови и да се оправиш. за кацига муабет да не правам, САМО ЕДНАШ ТРЕБА, недај боже најлошо може да се случи.

Ти реплицирам на тебе за да се надоврзам на твоево

Ете го спомнуваш тоа што го зборам неколку поста опрема е иста скоро секаде со минимални разлики, а разлика у цена астрономска само поради името. Затоа и викам за пристојна цена може да се склопи многу океј точаче ако имаш бар мали познавања и почнеш да си билдаш сам а не да им купуваш готов што ти го склопиле тие од продавницата и му напукале цена. Секако ќе може да се изгребеш за некое попустче без разлика дали зимаш цел bike или на делови, единствена предност ако се зимаш од исто место е што ќе можеш да се изгребеш и да ти ги наместат за фрее па и за тоа да заштедиш некоја 1000ка.

И јас се заебав кога прв пат купував ми искочи скупичко зашто го земав од нив склопен со наведениве делови, ама за после се опаметив.

Еве ти грубо што имаше на точачето кога го зимав од нив склопено.
Рамка - РАМ ХТ1 (нова е 4500, од познативе брендови под 10к не наоѓаш)
Амортизер - Дарт2 што тогаш не беше најефтиниот имаше и послаби модели (хидрауличен е и супер работа врши уште го возам, иако плачам за нов ама има други приоритети па до подобри времиња ке седи)
Вибрејк кочници СД3 овие беа најслаби од СинглДигит ама беа добри можеш и подобри да ставиш ама за низ град немаш потреба или па за некоја полесна тура (овие беа околу 1000-1200 за двете а дискови механички тогаш беа околу 120-130 евра) кај сестра ми се сега префрлени мака немаат
Алексримс бандажи што реално треба да спаѓаат во тиња делови плус најобична жица од оние што се 10-15 денари па еве ги уште ги вози сестра ми низ град нит да исправани се неколку пати ама важно се возат за низ град и се и повеќе од доволни
Главини формула обични лагерчиња редовно подмачкување, и замена на оштетени лагери и немаш гајле ништо нема да им биде (иако индустрискиве се мн подобри)
Пренос најтапа што може напред најефтините труватив позади исто труватив најниска класа, едино ланецот малку поарен од средна класа. Уште се на мојот точак иако видно оштетени ама неам ни време за на тури да возам па за тие 10-12 км што дневно ги поминувам до работа и назад се супер (до лани имаа поминато 22000километри, годинава ми е извадена километражата ми ја побара другар и не сум ја вратил на точак)
Шалтерите ми се срам х5 во тој перипд само х7 носеа кај нас како подобри сеуште јас ги користам работат беспрекорно
Менувачите напред беа х3, позади х4 уште ги врти сестра ми
Мислам дека ти опфатив се што требаше.

Заклучок за да имаш мтб за низ град и некој лесни тури низ околинава на скопје овиетаканаречени тиња делови се и повеке од доволни, е за посериозен тест не е препорачливо.
Скоро сите ти пишале што делови имаат иди и распрашај се дали тие делови можеш да ги земеш за цена помала од таа што они ти ја нудат, најчесто ќе можеш.

Ти реплицирам на тебе за да се надоврзам на твоево

Ете го спомнуваш тоа што го зборам неколку поста опрема е иста скоро секаде со минимални разлики, а разлика у цена астрономска само поради името. Затоа и викам за пристојна цена може да се склопи многу океј точаче ако имаш бар мали познавања и почнеш да си билдаш сам а не да им купуваш готов што ти го склопиле тие од продавницата и му напукале цена. Секако ќе може да се изгребеш за некое попустче без разлика дали зимаш цел bike или на делови, единствена предност ако се зимаш од исто место е што ќе можеш да се изгребеш и да ти ги наместат за фрее па и за тоа да заштедиш некоја 1000ка.

И јас се заебав кога прв пат купував ми искочи скупичко зашто го земав од нив склопен со наведениве делови, ама за после се опаметив.

Еве ти грубо што имаше на точачето кога го зимав од нив склопено.
Рамка - РАМ ХТ1 (нова е 4500, од познативе брендови под 10к не наоѓаш)
Амортизер - Дарт2 што тогаш не беше најефтиниот имаше и послаби модели (хидрауличен е и супер работа врши уште го возам, иако плачам за нов ама има други приоритети па до подобри времиња ке седи)
Вибрејк кочници СД3 овие беа најслаби од СинглДигит ама беа добри можеш и подобри да ставиш ама за низ град немаш потреба или па за некоја полесна тура (овие беа околу 1000-1200 за двете а дискови механички тогаш беа околу 120-130 евра) кај сестра ми се сега префрлени мака немаат
Алексримс бандажи што реално треба да спаѓаат во тиња делови плус најобична жица од оние што се 10-15 денари па еве ги уште ги вози сестра ми низ град нит да исправани се неколку пати ама важно се возат за низ град и се и повеќе од доволни
Главини формула обични лагерчиња редовно подмачкување, и замена на оштетени лагери и немаш гајле ништо нема да им биде (иако индустрискиве се мн подобри)
Пренос најтапа што може напред најефтините труватив позади исто труватив најниска класа, едино ланецот малку поарен од средна класа. Уште се на мојот точак иако видно оштетени ама неам ни време за на тури да возам па за тие 10-12 км што дневно ги поминувам до работа и назад се супер (до лани имаа поминато 22000километри, годинава ми е извадена километражата ми ја побара другар и не сум ја вратил на точак)
Шалтерите ми се срам х5 во тој перипд само х7 носеа кај нас како подобри сеуште јас ги користам работат беспрекорно
Менувачите напред беа х3, позади х4 уште ги врти сестра ми
Мислам дека ти опфатив се што требаше.

Заклучок за да имаш мтб за низ град и некој лесни тури низ околинава на скопје овиетаканаречени тиња делови се и повеке од доволни, е за посериозен тест не е препорачливо.
Скоро сите ти пишале што делови имаат иди и распрашај се дали тие делови можеш да ги земеш за цена помала од таа што они ти ја нудат, најчесто ќе можеш.
Верувај дека знам луѓе што ги возат најголемите offroad тури со многу послаби конфигурации од твојата, па немаат некои големи маки со точакот. Нормално, си бара одржување. И многу ме интересира, зошто мислиш дека Alex rims спаѓаат во "тиња" делови ?? Има разлика од модел до модел, како и другите брендови.

Верувај дека знам луѓе што ги возат најголемите offroad тури со многу послаби конфигурации од твојата, па немаат некои големи маки со точакот. Нормално, си бара одржување. И многу ме интересира, зошто мислиш дека Alex rims спаѓаат во "тиња" делови ?? Има разлика од модел до модел, како и другите брендови.
Не не не лошо е напишано од моја страна, за моите alex rims сакав да кажам дека беа тиња сепак беа најслабиот модел што го имаат (со дупли ѕидови или како и да се викаше тие што биле поиздржливи демек). Не дека они како компанија не чинат или имаат. Специфично за деловите јас што ги имав зборувам.
Ама чим толку издржале мука тогаш не ќе да биле тиња бандажи :)
Ма општо не ќе да биле тиња делови зашто секој од нив издржа повеќе од 15000 километри, од кој најмалку 60% им беа офроуд

Вака,ме интересира каде би можел да купам точак до максимум 15-16 илјади,најдоброто за тие пари ? би се користел 90% за на кеј,водно,ептен ретко за некое оф-роуд место.

гледав на велосипед.мк и имаше еден за 10 илјади од 15 спуштен,ама другарче ми кажа дека немал амортизери,да не сум го зимал...он ми рече во bricolage имало добри точаци на попуст ?

Mнoгу ме нервира кога некој ми го извртува моето мислење поточно кога ќе вади зборови од контекст

Прво не сум рекол дека секои 3 дена е на сервис,туку секој месец.Се зависи од возење(нели ако не го вози во месецот ниту еднаш.нема ниту еднаш да се искриви):tapp:

Второ: тоа дека тркалата ти се квалитетни во рангот на дт-свисс,мавик и слично можеш само себе си,да се залажуваш.Oва ме потсеќа на еден братучед каде неговите работи обично се најквалитетни,а неговото пежо 106 побрзо и од Ауди s3.:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Ако ништо друго барем сега увидов дека не е само он таков.

Кога пак го прочитав ова пак кога даваш совет некој да земе кинески брзинометар,не ми се ни пишуваше вејќе,туку сакав одма да го земам топот и да пукам.Во последен момент се предомислив и викам во себе.Не вреди да си го арчам топот:D:D

Туку секоја чест за ова со брзинометарот.Сигурно ти се качува адреналинот кога возиш со 80 километри на час по Водно нагоре.:vozbud::vozbud::vozbud:

Па таквибрзини не покажуваат и швајцарските километражи.

Најинтересно ми е кога возевме со еден комшија нагоре до средно.
Он со кинески,а јас со cateye вело 9

Стигаме до средно и викам комши ај да споредиме кој колку возел.
Гледа он и вика 83км и просечна 67КМ:pos::pos::pos:

А јас му велам.Ама знаеш некако дека бргу стигнавме.Ете до што било работата.
ОД тогаш ја фрли во канта и си купи права километража.

Оној кој е прав велосипедист или нема никаква или има саглам километража,која мери како што треба.Со кинески говна треба да му е срам да се нарече таков .
Инаку за забава е добро.Комшијава ја беше фрлил уште на средно водно.А баш ми е криво.Страшно ме интересираше колку надоле ќе идевме.Очекував бројка од околу 200 на саат[DOUBLEPOST=1407718040][/DOUBLEPOST]
"Риспект" за муабетот, тоа е тоа. Тоа што некои членови го кажуваат за скапите делови, се кладам дека ни 60% од истите не ги поседуваат и е само теорија, а не искуство, се гледа од коментарите. Сакам да кажам, не може секој да си дозволи скап точак и не значи дека точак од 400-500 ЕУР нема да ти заврши работа. Замисли, има желба да вози МТ бајк и заради што нема да фрли 1000-1500 ЕУР, не треба да вози. :) Не сакам никого да навредам, но секој според своите можности и замисли.
Значи и ти ме разочара Зоцц во последниве неколку постови.

Овде не дискутираме некој да не вози,ако нема пари,туку напротив што е најдобро да се одбере за парите.По странскиве форуми редовно има тестови на делови,велосипеди и
нивната намена и издржливост.

Кај нас фалат тие тестови и работи,па заради тоа народот е во заблуда.

Зарем не би било подобро некој кој нема познавање да му се објасни дека потребни се квалитетни тркала,кочници,гуми итн. или да се лажеме дека со Tourney ќе вози тури и ништо нема да му биде.

Зарем зоом вилушка и фокс е исто.Имаше еден на фејсбук кој возеше тури со мах велосипед.Всушност незнам дали имаше модификации направено или беше со сите негови делови.Не е ни битно.Верувам сте наишле на човеков.Како и да е се е тоа во ред,но тоа е веќе ризикување на
животот и тешки маки.Да не зборам дека тешко е да се смени брзина на право,а камоли пак на некоја угорница.
Aма тоа е.Сиромаштија се лаже

Последно уредено:

Овде не дискутираме некој да не вози,ако нема пари,туку напротив што е најдобро да се одбере за парите.По странскиве форуми редовно има тестови на делови,велосипеди и

Зарем не би било подобро некој кој нема познавање да му се објасни дека потребни се квалитетни тркала,кочници,гуми итн. или да се лажеме дека со Tourney ќе вози тури и ништо нема да му биде.

Зарем зоом вилушка и фокс е исто.Имаше еден на фејсбук кој возеше тури со мах велосипед.Всушност незнам дали имаше модификации направено или беше со сите негови делови.Не е ни битно.Верувам сте наишле на човеков.Како и да е се е тоа во ред,но тоа е веќе ризикување на
животот и тешки маки.Да не зборам дека тешко е да се смени брзина на право,а камоли пак на некоја угорница.
Разочарал, не разочарал, твое мислење. Викаш за парите што е најдобро да одбере, а му предложуваш делови од минимум 100-200 ЕУР за парче, а човекот собрал 400-500 ЕУР за точак. Или пак едвај собрал 500 ЕУР за точак, а ти му викаш собери уште толку и купи си подобар. Викаш стави си ...... од SLX па нагоре, побогу човеку, па тоа чини пари бре. Немаме сите ист буџет. Смешно е нели ??
Викаш гледаш/читаш тестови и ривјуа по странски форуми, а викаш дека дискот фаќал кога бандажот/обрачот е крив !!?! :eek:
Одиш од крајност во крајност, не може да споредуваш Zoom со Fox амортизер, нормално, ниту пак Tourney менувачи со повисоките класи. Наместо нив има Rock shox, па и некои модели на SR Suntour амортизери. Alivio, Deore, па и новата Acera што приближно ќе ти завршат иста работа, а нема да платиш многу повеќе од основните модели. Или пак ќе возам точак со целосна или половична Deore група ама позади битно имам XT менувач. Смешки.
Тоа што викаш, "Сиромаштија се лаже", многу препотентно звучи. И јас сакам да возам Порше, ама не можам да си го дозволам и не значи дека не треба да возам далеку поефтина кола. :D

И да е јака класа не мора да значи дека раат ќе бидеш, ете јас возам тркала Easton EA70XC 29 , па бев до Караџица и задниот коа се вратив искривен... а ганц нов, поминати 1 000км само со него.
Али јас сепак сум да се земе точак половен, него да се фрли 500 евра за нов со опрема алтус...

Иначе дечкото што го спомнавте со максот, Емил Арсов, на една тура на скопска црна горе ја извозе, се мучеше...да смени брзина, стануваше од точак, алии ја извозе цела :)
јас искрено не би се осмелил, на спуст ризично е со јакиве точаци а не со макс, ќе пукне осовина, ќе не знаеш во која дупка си се нашол...
јас сеа пред 2 дена на стаза, на брзина од 30км/х ми пукна предната внатрешна, одвај застанав, слетав у тоа тревата ... да се деси такво нешто на спуст од водно ...ќе се залепам за асвалтот, ќе ме фатат со шпакла хххх

Mнoгу ме нервира кога некој ми го извртува моето мислење поточно кога ќе вади зборови од контекст
не го извртив само го преувеличив, со цел да ја постигнам поентата! а тоа е дека нема ни на 1месец да го носи за исправање. види кај мене, колку е возено км и ќе видиш колку сум го носел и за што на сервис. точакот ми е дрнкан максимално. не го пазам воопшто.
Мислам дека малку претеруваш, а оркестарот на кочници им свири и на оние од 1000-2000еур точаци.

Прво не сум рекол дека секои 3 дена е на сервис,туку секој месец.Се зависи од возење(нели ако не го вози во месецот ниту еднаш.нема ниту еднаш да се искриви):tapp:
во моето излагање детално пишав колку возам за колкав период, ваљда имаш школо завршено, дели множи собирај одземај па ќе видиш колку го возам дневно, неделно, месечно и на каков терен. Твоиве муабети се базираат на шпекулации, рекла казала, овој ми кажа оној го видов, итн. Ти точак имаш? или само седиште од 100еур кое се вика СЕЛЕ? само кое селе незнам, пошо кај нас има избор на седишта боли глава или ти од интернет си го нарача, а и само тоа ќе ти кажам што сум го чул од сите искусни дуќанџии за велосипеди, болењето на гзот повеќе зависи од тоа како си наместен на точакот него од седиштето (секако и тоа влијае).

Второ: тоа дека тркалата ти се квалитетни во рангот на дт-свисс,мавик и слично можеш само себе си,да се залажуваш.Oва ме потсеќа на еден братучед каде неговите работи обично се најквалитетни,а неговото пежо 106 побрзо и од Ауди s3.:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Ако ништо друго барем сега увидов дека не е само он таков.
не реков дека се квалитетни како дт-свис, туку дека ќе издржат тури во следниве 2 години, без посебен ризик на мојот живот, точаците макс се друга прича не мешај баби и жаби, јас имам просечен точак од 500еур кој ја брка работата. Не реков дека моите работи се најквалитетни, така да не си го брукај измислениот братучед, бидејќи реков имам тиња кочница која брка работа за спуст од водно, тура у маврово и сл, со кој не ми е загрозен животот. Повторно не мешај Макс и остало ѓубре. Ама немој да ми драмиш дека ризикот по живот ќе ми се намали на нула, ако место Тектро Драко што ги возам, ставам Авид Џуси 3,5,7 бирај ти кои :)

Кога пак го прочитав ова пак кога даваш совет некој да земе кинески брзинометар,не ми се ни пишуваше вејќе,туку сакав одма да го земам топот и да пукам.Во последен момент се предомислив и викам во себе.Не вреди да си го арчам топот:D:D
Секако тоа дека не беше мој задолжителен совет, но тука прајме муабет за некој кој кубури да собере пари за точак, сигурно нема да иде да фукне 1000-1500мкд за кет ај вело или сигма, а ниту ќе му смени нешто ако му мери 7 или 8 или 9км на час, јака муда, на тур де франс да не иде та тој та ти. И без брзино метар ќе помине, немора ни да купи. ќе си вози онака од срце, како се чустува.
Туку секоја чест за ова со брзинометарот.Сигурно ти се качува адреналинот кога возиш со 80 километри на час по Водно нагоре.:vozbud::vozbud::vozbud:
добро добро, ја знаеме твојата брзина од претходни постови, дека го качуваш средно за 14минути, поправиме ако грешам или во превод што би рекло возиш некој просек од 20км на час. Ко ќе те пријавам на тур, ќе бидеш како оние на ИДОЛ или Х фактор...."незнаев дека сум пријавен, ме пријавија пријателите кога видоа колку брзо возам"...... Мојот кинески покажува кај мене просечна брзина нагоре од 10тина км/час. И секако дека се согласувам со тебе дека не покажува исто кинески од 250мкд и кетајвело 9 од 900мкд, МНОГУУУУ е поточен овој вело9. оф мори мајко моја. бај`д`веј си имам и гпс со што правам некоја контрола, и искрено не ми менува дали возам 8,9,10,11км/час. јака муда, џанам на тур де франс ќе одам.

Па таквибрзини не покажуваат и швајцарските километражи.

Најинтересно ми е кога возевме со еден комшија нагоре до средно.
Он со кинески,а јас со cateye вело 9
имаш ли некоја прича без комшија, братучед, случајно сретнат минувач?
Стигаме до средно и викам комши ај да споредиме кој колку возел.
Гледа он и вика 83км и просечна 67КМ:pos::pos::pos:

А јас му велам.Ама знаеш некако дека бргу стигнавме.Ете до што било работата.
ОД тогаш ја фрли во канта и си купи права километража.

Оној кој е прав велосипедист или нема никаква или има саглам километража,која мери како што треба.Со кинески говна треба да му е срам да се нарече таков .
Инаку за забава е добро.Комшијава ја беше фрлил уште на средно водно.А баш ми е криво.Страшно ме интересираше колку надоле ќе идевме.Очекував бројка од околу 200 на саат[DOUBLEPOST=1407718040][/DOUBLEPOST]

тестови не фалат, ниту ти се потребни за купување на точак од 400-700еур, глупости, ниту ти неможеш да ја осетиш разликата меѓу заден мењач аливио и деоре или slx. не се прај многу начитан, пошто на тоа изглеа остануваш.

животот и тешки маки.Да не зборам дека тешко е да се смени брзина на право,а камоли пак на некоја угорница. Потполно се согласувам, ако имаш макс и немаш пари за појќе ке си возиш до матка, до катланово, итн, нема да изведуваш бесни глисти и да правиш дека макс е врх.
престани да велиш дека сиромаштија се лаже, и да ги збориш зум и макс, почнува да ми се кака. поголем е ризикот да возиш без кацига, одколку дали ставиш RS тора наместо SR Suntour XCM. Поентата ми е, сите тие што присобираат пари да купат точак, на место 400еур, да купат од 500еур, нека идат прво да си купат кацига, маичка, бициклистички и светла, а не да присобираат пари место аливио да купат СТАР ТОЧАК БАБА ШТО ГО ВОЗЕЛА ВО швицарска ама има SLX и некоја RS Тора со луфта. е тоа е најдобар избор, прво опрема за здравје и заштита, а после точак и секако не некој макс, ако сакаш да возиш нешто повеќе. Одобрувам и макс, за низ град, кеј итн.

и на крај, имам пари и заработувам, утре да купам точак од 2000еур, ама искрено незнам зашто ми е?! да си го мерам на врв на водно?! тоа што мене ми треба е просечен точак, од 400-700еур со кој нема да имам ризик при возење ете некои лајт тури офф роад, и асфалт секако, и целосна опрема која ќе ме штити, пошто и на точак од 2000еур може да паднеш па макар и ништо не би се скршило од него. попатно патиките што ги земав од кур кејф и зашо убаво ми беше на нозете чинеа 9000мкд (1/3 од вредноста на точакот), ама пак не гледам дека мора да имам XT позади по секоја цена купен од овие крадениве швицарскиве.

Јас со друг зорт влегов на Кајгана, па видов дека и моето второ омилено превозно средство има активна клиентела тука. (y)
Организирате ли вожњи преку форумов? Возите и во есен, или си ги конзервирате точаците со првиот дожд? :)
Очајно ми треба друштво за возење откако ќе се вратам на студии во Скопје, сам едноставно не ми е ќеф. Ако има некоја редовна организација за од септември па надаље, удрете едно приватно пораче. :cool:

П.С. Извртев некоја страна наназад и прочитав совет за купување на половњаци од Србија. Има боља опција за тие што можат да си дозволат одење во Бугарија. Повелете огласник за половни точаци: http://olx.bg/svobodno-vreme/velosipedi-c628
Моја проценка е дека се од 30% до 50% поефтини од српските. Cannondale CAAD10 за 550 евра, Specialized Allez Elite и Allez Sport за 450/550 евра, и тако даље. Маунтн не пратам зошто не ме занимаат посебно.

Последно уредено:
Јас со друг зорт влегов на Кајгана, па видов дека и моето второ омилено превозно средство има активна клиентела тука. (y)
Организирате ли вожњи преку форумов? Возите и во есен, или си ги конзервирате точаците со првиот дожд? :)
Очајно ми треба друштво за возење откако ќе се вратам на студии во Скопје, сам едноставно не ми е ќеф. Ако има некоја редовна организација за од септември па надаље, удрете едно приватно пораче. :cool:

П.С. Извртев некоја страна наназад и прочитав совет за купување на половњаци од Србија. Има боља опција за тие што можат да си дозволат одење во Бугарија. Повелете огласник за половни точаци: http://olx.bg/svobodno-vreme/velosipedi-c628
Моја проценка е дека се од 30% до 50% поефтини од српските. Cannondale CAAD10 за 550 евра, Specialized Allez Elite и Allez Sport за 450/550 евра, и тако даље. Маунтн не пратам зошто не ме занимаат посебно.
"JAKI" velosipedi ima na stranicava sto ja pisa:)

За 50 евра нема јаки велосипеди. Точка. Потруди се, побарај. Како јас најдов Фуџи Циклокрос 2013 модел со Тиагра/105 за 400 евра, ти не можеш да најдеш ништо „јако“? :)

Разочарал, не разочарал, твое мислење. Викаш за парите што е најдобро да одбере, а му предложуваш делови од минимум 100-200 ЕУР за парче, а човекот собрал 400-500 ЕУР за точак. Или пак едвај собрал 500 ЕУР за точак, а ти му викаш собери уште толку и купи си подобар. Викаш стави си ...... од SLX па нагоре, побогу човеку, па тоа чини пари бре. Немаме сите ист буџет. Смешно е нели ??
Викаш гледаш/читаш тестови и ривјуа по странски форуми, а викаш дека дискот фаќал кога бандажот/обрачот е крив !!?! :eek:
Одиш од крајност во крајност, не може да споредуваш Zoom со Fox амортизер, нормално, ниту пак Tourney менувачи со повисоките класи. Наместо нив има Rock shox, па и некои модели на SR Suntour амортизери. Alivio, Deore, па и новата Acera што приближно ќе ти завршат иста работа, а нема да платиш многу повеќе од основните модели. Или пак ќе возам точак со целосна или половична Deore група ама позади битно имам XT менувач. Смешки.
Тоа што викаш, "Сиромаштија се лаже", многу препотентно звучи. И јас сакам да возам Порше, ама не можам да си го дозволам и не значи дека не треба да возам далеку поефтина кола. :D

Не предложувам ништо глупаво само совет давам.На крај краева купецот е оној кој ќе си одлучуи што ќе вози нели.
Се согласувам дека нема разлика голема помеѓу алтус и деоре,но и ти велиш дека зоом е слаба,за разлика од фоксот на пример.
Си споменал дека фоксот не е потребна.Можело и со рок шок вилушка.

Но Кој е тој нов нов точак кој има некој просечна рок шок вилушка(да не е некоја само утепана дарт 2.Јбг 2014 година сме) и алтус делови.Не сум разгледал подобро во последно време,но речиси секаде со алтус опрема си одат слаби вилушки,слаби тркала,кочници итн.Тешко дека некаде во продавница ќе се најде еве на пример мерида која има рок шок хц32 вилушка(под оваа све сметам за ниска класа)и алтус делови.
Си видел некаде така?МОжеби,но само ако е некој custom бајк.
Епа до тоа и доаѓаме на крај.Точак од 500 евра нема убав амортизер.Тој си оди со погорните класи на делови во велосипеди.Е сега ти одговори дали не вреди да се земе поскап велосипед за барем +300 евра,и дали истите тие пари се само фрлени или правилно вложени.

Вреди ли да се дадат тие +300 евра за подобра вилушка и подобра класа на делови или пак да не се даваат тие пари и да се вози некоја како Оги бидејќи според него глупи се луѓето кои даваат пари за reba,fox и други.

Има ли разлика и битна ли е таа???Збориме во услови на офф роад возење бидејќи нели на тоа се цели!

Или најкратко реченицата која би ја склопил во главава од она што членот кој бараше совет за велосипед,а и во иднина за идните членови и она што го доби како нас од одговор би било нешто вака!А и верувам дека и доколку и он размисли би го поставил истото прашање.

Еве вака би го поставил јас тоа прашање,а би советувал во иднина и на оние кои им треба да го поставам нешто слично!Цитирам:
"Сакам да купам велосипед за офф роад тури.Имам собрано 500 евра.Дали е тоа доволно или пак вреди да соберам уште некои 200-300 евра,за да земам подобар велосипед?Дали вреди да се инвестираат тие 200-300 евра или е тоа глупост и џабе фрлени пари"

Eте тоа би било разумно прашање,и вака верувам дека ќе се надминат сите недоразбирања.

Признавам дека членот кој прашуваше малку и го збунивме.Еден му вика вака,друг така но ете во иднина предлагам членовите кои им е потребна помош за нов бајк да ја користат болдираната реченица погоре и така би се скратиле маките и недоразбирањата.
Членот Добиваше и совети да купува кинески километражи бидејќи била 300 денари поевтина и уште други комедии.

Инаку има полно вакви дилеми на секој форум за дали некои делови ја оправдуваат цената и тоа и секогаш ќе го има.Ќе повторам дека ние сме посиромашни за такви форуми.Еве на пример на бугарскиот мтб-бг.цом
има токму таква тема која гласи како болдираната реченица моја.
И многу е полесно така за оние кои првпат се решаваат да купат поскап велосипед.Ние реално тоа го немаме,па заради тоа дискусијата ја водиме на општ форум.

Да завршам за членот.Јас дадов 3 совети.Едниот беше да небрза и да собере уште пари,
Вториот беше доколку неможе да собере да оди на поскап велосипед од надвор.
И третиот незнам што беше(заборавив упм):(

[DOUBLEPOST=1407892646][/DOUBLEPOST]
друже и ја не се разбирам од велосипеди, ама малце логика, малце читање и не е некоја филозофија, ако имаш желба да поднаучиш нешо. А шо се тиче муабетот твој 3-4 сезони да не чепнеш нишо, заборај!
--- надополнето: 13 јули 2013 во 22:59

Другар ова мое мислење на кого е????

Каква логика употребуваш жити се само во велосипедизмот.:tapp:Претпоставувам дека тоа го применуваш кај кинескиот брзиномер со минусирање и делење на просечни брзини,за до крај да дојдеш до вистинската брзина која ја мерат оригиналите кои се 300 денари поскапи...
Ама оти да се дава 300 денари плус,кога ваќа човек со кинескиот ќе му мери повеќе и како што кажав и претходно ќе му качи адреналинот до максимум бидејќи увек покажува повеќе.:D(барем од овој на комшијава)
Но членот ОГИ777 оди чекор погоре и си вежба матемика
која претпостаувам дека би одела вака

Извозев 9км на кинескиот,а на гпс-от ми покажува 7км.:)Тоа значи дека просечно сум извозел 8км.:cuc:
Е за просечнава како ја мериш ќе мора да ми помогнеш.Јбг не ми оди до толку логика и матемика па да сметам и одземам и вадам просеци.:(
[DOUBLEPOST=1407894178]

Инаку има полно вакви дилеми на секој форум за дали некои делови ја оправдуваат цената и тоа и секогаш ќе го има.Ќе повторам дека ние сме посиромашни за такви форуми.Еве на пример на бугарскиот мтб-бг.цом
И многу е полесно така за оние кои првпат се решаваат да купат поскап велосипед.Ние реално тоа го немаме,па заради тоа дискусијата ја водиме на општ форум.[DOUBLEPOST=1407892646][/DOUBLEPOST]

Другар ова мое мислење на кого е????

Каква логика употребуваш жити се само во велосипедизмот.:tapp:Претпоставувам дека тоа го применуваш кај кинескиот брзиномер со минусирање и делење на просечни брзини,за до крај да дојдеш до вистинската брзина која ја мерат оригиналите кои се 300 денари поскапи...
Ама оти да се дава 300 денари плус,кога ваќа човек со кинескиот ќе му мери повеќе и како што кажав и претходно ќе му качи адреналинот до максимум бидејќи увек покажува повеќе.:D(барем од овој на комшијава)
[/DOUBLEPOST]
здраво дечки,
планирам да земам добро седиште. знам дека е индивидуален избор и дека она што е добро за еден, незначи дека е добро и за друг, ама ај за мислење.

Се мислам за меѓу следниве: Specialized Milano 155 mm (2400mkd); Specialized Toupe RBX Comp Gel (5500mkd); SAN MARCO MILANO ADVANCED RECREATIONAL (1550mkd). или нешо друго ако имате како предлог, за жал по нашиве дуќани нема баш избор.

Генерално возам тури од 50-100км, ми треба мал комфорт, во моментов седиштето кое идеше со меридата не е баш ок немам добар проток на крв ми трнат тестиси :drk::D на подолга вожња (пробував да го поместам напред назад, горе доле, ама нема подобрување). Плус јас би сакал и да го пробам седиштето пред да го купам на неколку часа возење, иако знам дека ова е тешко изводливо кај нас.
ве молам за мислење, ваши искуства
поздрав до сите
Последно уредено: 20 март 2014 Оgi777
Погоре си пишал дека тресам глупости за седиштата.Немало врска истото.МНогу било битно како се седи на него.Инаку и евтиното бркало работа.:sleep::sleep:
А гледам токму ти пред 3 месеци си барал да го смениш седиштето и тоа си барал да купиш квалитетно.

Чекај бе другар па нели немаше потреба од менувања.
Што е сега работава.Сега пак после 3 месеци Оги повторно се предомислува и вели дека седиштето нема врска.

Каква логика замислете..Па човек ти мора да си филозов или програмер.Трето нема.Само тие незнаат што мислат а што зборат.

Да зумираме.Членот Оgi777 си пишал поштено во 4-5 негови мислења дека не се разбира во велосипеди.

Па првото мислење му било токму и тоа.Барал совет за купување велосипед,бидејќи не се разбирал човекот.И тука нема ништо лошо.Го мрзело да чита по форуми и останал само на мислењета тука.

Е сега бидејќи он нема братучед,комшија или некој друг околу него кој возел подобар велосипед,немал од кого да види и проба,така да меридава за него било премија.(управо си е човекот.Од собим да скокнеш на Мерида и тоа тфс300 ка е како од магаре на Авион).И тука го подржувам.Да се решиш на таков чекор е стварно храброст.

Него му е чудно кога пишував дека братучедот вози велосипед,а споменав и еден комшија,и некако му се виде многу.ЈБГ другар таква ти е околината и си немал од кого да видиш и пробаш.Кај мене во околина денес возат и многу повеќе од двајца.Всушност во моментов сигурно има околу 10-тина луѓе со убави велосипеди.СУм пробал неколку од нив,на форуми сум да не кажам утепал денови и денови.така да моето знаење према твоето(всушност незнам дали и ова твоево да го наречам знаење,инат или пак комедија)е 10000000 пати поголемо.

Е сега.Да биде апсурдот поголем,Оги 777 видел дека поскапо седиште е поубаво,ама кога отишол во продавница и му рекле 100 или повеќе евра си рекол!Уф многу пари се тоа.Ќе го продадам јас мојот,и јас ќе си земам од тие "крадените" со расклатени виљушки.:pos:

Последно уредено:
ајде вака на кратко
- за седиште, да барав совет мислејќи дека е до него, и секако дека има врска ако е од 100еур, ама сите продавачи кога отидов да купам ми рекоа не брзај, не значи по дифолт дека ако купиш скапо на гзето ќе ти е супер ко шо викаш ти. а среќа дечкото од оутдоор ме намести висина, напред назад и сл и сега немам никаков проблем.
- според мене пре би купил точак од 500-600еур нов и опрема, (кацига и остало....) уште 100-200еур, која за жал ти не ја есапеше во ниту еден момент. Па тој ако присобере уште 300еур икупи точак од 800еур, смешен ќе биде ко ќе се качи на него гол и бос.
- ти изгледа си сњ напалил на кинеска километража што од уста не ја вадиш. Сигурно ти се фетиш азијатки. Абе чоек ти знаеш да читаш? Еве вака шо школо имаш завршено, не мислам на средно! Реков дека секој просечен возач ко нас ќепомине и со кинеска, т.е. мене многу многу не ми е битно дали точно покажувала +-2-3км. Ниту на другите, освен ако не се спремаат за тур де франс.
- и не реков дека се глупи луѓето кои даваат пари за риба или фокс, туку според мене тоа не е приоритет, се преживува и вози и со дарт3, или некоја др од таа класа. Секако дека и ја би си купил, ама тоа понатака во трет план. Затоа после1,5 год размислувам можеби за продажба на бајкот со цел да земам подобар, но не увезен пошо не се разбирам па може да ми увалат нешто за сервис о да ме кошта мн повеќе од ново.
- и јас сум седнал и повозел поскапи точаци од мојот пута 2 , разликите не се огромни во однос на она што го плаќаш. Така да за старт, почетник и бајк од 800 и нагоре не ми е логично. Ти пошо си искусен, тебе тимења дали возиш риба, риба стара 4год, фокс, тора, рикон. Мислам без да сњ љутиш,да ти ги врземе очите и да те седнеме на 5 бајка со овие 5 вилушко, ниту една нема да погодиш.
- иначе за 700;800 еур со риба едино на старо, дрнкан едно 2-3 години, т.е стакло нов ко шо викаат пошо некоја баба у швицарска го буткала.

Не предложувам ништо глупаво само совет давам.На крај краева купецот е оној кој ќе си одлучуи што ќе вози нели.
Се согласувам дека нема разлика голема помеѓу алтус и деоре,но и ти велиш дека зоом е слаба,за разлика од фоксот на пример.
Си споменал дека фоксот не е потребна.Можело и со рок шок вилушка.

Но Кој е тој нов нов точак кој има некој просечна рок шок вилушка(да не е некоја само утепана дарт 2.Јбг 2014 година сме) и алтус делови.Не сум разгледал подобро во последно време,но речиси секаде со алтус опрема си одат слаби вилушки,слаби тркала,кочници итн.Тешко дека некаде во продавница ќе се најде еве на пример мерида која има рок шок хц32 вилушка(под оваа све сметам за ниска класа)и алтус делови.
Си видел некаде така?МОжеби,но само ако е некој custom бајк.
Епа до тоа и доаѓаме на крај.Точак од 500 евра нема убав амортизер.Тој си оди со погорните класи на делови во велосипеди.Е сега ти одговори дали не вреди да се земе поскап велосипед за барем +300 евра,и дали истите тие пари се само фрлени или правилно вложени.

Вреди ли да се дадат тие +300 евра за подобра вилушка и подобра класа на делови или пак да не се даваат тие пари и да се вози некоја како Оги бидејќи според него глупи се луѓето кои даваат пари за reba,fox и други.

Има ли разлика и битна ли е таа???Збориме во услови на офф роад возење бидејќи нели на тоа се цели!

Или најкратко реченицата која би ја склопил во главава од она што членот кој бараше совет за велосипед,а и во иднина за идните членови и она што го доби како нас од одговор би било нешто вака!А и верувам дека и доколку и он размисли би го поставил истото прашање.

Еве вака би го поставил јас тоа прашање,а би советувал во иднина и на оние кои им треба да го поставам нешто слично!Цитирам:
"Сакам да купам велосипед за офф роад тури.Имам собрано 500 евра.Дали е тоа доволно или пак вреди да соберам уште некои 200-300 евра,за да земам подобар велосипед?Дали вреди да се инвестираат тие 200-300 евра или е тоа глупост и џабе фрлени пари"

Eте тоа би било разумно прашање,и вака верувам дека ќе се надминат сите недоразбирања.

Признавам дека членот кој прашуваше малку и го збунивме.Еден му вика вака,друг така но ете во иднина предлагам членовите кои им е потребна помош за нов бајк да ја користат болдираната реченица погоре и така би се скратиле маките и недоразбирањата.
Членот Добиваше и совети да купува кинески километражи бидејќи била 300 денари поевтина и уште други комедии.

И многу е полесно така за оние кои првпат се решаваат да купат поскап велосипед.Ние реално тоа го немаме,па заради тоа дискусијата ја водиме на општ форум.

Да завршам за членот.Јас дадов 3 совети.Едниот беше да небрза и да собере уште пари,
Вториот беше доколку неможе да собере да оди на поскап велосипед од надвор.
И третиот незнам што беше(заборавив упм):(
Друже, се во ред тоа, но сакав да ти кажам и пак ќе ти кажам дека нема секој ист буџет за точак. На некого му требало години да собере 500 ЕУР, дури и да се позајми пари што многу тешко ќе ги враќа. Знам некои луѓе. 200-300 ЕУР плус на таа сума се многу за некого. Или пак да почека неколку години да ги собере и до тогаш да не вози ништо ??
Инаку Rock shox Dart амортизерите веќе 2-3 год. не се произведуваат, сега се заменети со XC серијата, каде XC32 може да се најде и во воздушна (моно) варијанта.
Да, точно, на точациве до 500 ЕУР не може да се најде добра (просечна) вилушка, но сепак тоа нема да биде Zoom како што викаш. И SR Suntour ќе заврши работа за почеток, сум возел порано таква и знам што зборам. Не е кој знае што, но врши работа. Лазе од Пробајк исто ми вика : "Јас со SR Suntour, на времето, сите тури и планини во МК ги поминав и немав проблем, маста и ја извадив." :)
Е сега, ако сакаш "да си ги мериме" или пофалиш што возиш, тоа е друга работа. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom