Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
da be brat4e, bidi latinica i ti, mwa kis4e.

p.s me mrazi non stop da menuvam font, vekje me fati bolka u laktov od konstantno menjaje, i zatoa ja furam latiniciva, plus u slobodno vreme idoli mi se wot i Syn :D

da be brat4e, bidi latinica i ti, mwa kis4e.

p.s me mrazi non stop da menuvam font, vekje me fati bolka u laktov od konstantno menjaje, i zatoa ja furam latiniciva, plus u slobodno vreme idoli mi se wot i Syn :D

so laktot menuva6? netie lesno brat4e

За дрвата не знам за вакви цени од медиумите. Нормално дабово дрво, непоцрнето, не тенки гранки и нерастено на осој по скопските стоваришта чини 3100-3500 сосе сечење и превоз. Под 3000 денари не сум видел во околината. Не знам како е сега МК Шуми ама 2-3 пати пред негде 15-20 години сум имал лошо искуство со квалитет и количини па не ни купувам оттаму

Последно уредено:
Uste ednas ZAMOLUVAM za korisnicki mislenja za GREE klima uredi i inverteri vo pogled na greenje!!!!

Gree Hansol - provereno dobar za greenje[DOUBLEPOST=1407271301][/DOUBLEPOST]Imas ponazad linkovi za test vo skandinavskote zemji na Gree Hansol GWH12TB na niski temperaturi

Korisnicko mislenje mi treba za modelot GREE GHANGE 12000 BTU inverter vo pogled na greenje....

За таа квадратура земи 18-ка да не офкаш после. Компресорот многу помалку ќе работи под максимално оптеретување и полесно ќе ја достигнува бараната температура. Истовремено, ќе трае подолго. Поздрав

Uste ednas ZAMOLUVAM za korisnicki mislenja za GREE klima uredi i inverteri vo pogled na greenje!!!!

Zdravo,

po sugestija na ostanati clenovi na forumot, se obrakam za Vase mislenje. Imeno bidejki vo momentot razmisluvam za nabavka na GREE CHANGE 12000 btu inverter, a mi posocija deka vie go imate ve molam za korisnicko iskustvo...

Mene mi treba za dogrevanje vo preoden period t.e. do noemvri i od april natamu... za ladenje voopsto nema da bide koristen. Prostorijata e 32 kvadrati. Pa molam za sugestija

Го немам јас, туку брат ми го има тој модел. Со него загрева стан во зграда, внатрешната единица е во дневна просторија плус кујна, и остава отворени врати од спална и детска.

Задоволен е многу, и од греење и од потрошувачка. Но како што му реков и него, лани имавме многу блага зима и за двете други соби би требало да размислува за догревање во случај на поладно време. Плус го вади тоа што е во зграда, па само еден ѕид му е надворешен ѕид.

Е сега пошто ти сакаш само да догреваш, тој инвертор без никави проблеми би требало да го направи тоа. Таа квадратура од 32м2 за загревање е таман за 12к БТУ, дури и за целосно загревање не само за догревање. Но со задршка дека многу работи зависат и од изолацијата на објектот, како и од влажноста надвор. Плус и висината на просторијата игра улога, односно вкупниот волимен на воздух.
Тој модел на Гри го сметаат за ефикасен на температури некаде над -10 евентулано над -15 целзиусови степени. Со тоа што колку пониски температури, толку повеќе опаѓа моќноста на уредот.

Така да паметно е што ќе имаш друга опција за греење а ова го рачунаш како за догревање. Паметен пристап, и јас слична варијанта правам но уште се мислам која печка/вградлив камин со котел да одберам.
Една забелшка е тоа што мислам дека не мораш да поставуваш граници во вид на временски период (кои месеци) кога ќе користиш, туку едноставно гледај да не го користиш инверторот кога ќе биде минус -15с. Па дури и тогаш, денски можеш да догреваш со инверторот, кога температурата ќе рипне над -10с.
Според ланските температури, една од поевтините начини на греење беше со клима/инвертор.

Чисто ме интересира, колкава е просечната влажност во Битола во зима?
Има често магла?

BTW ова ќе го пренесам на темата за загревање, пошто нели поентата на муабетиве е сите да имаат корист од разменувањето информации.
Така да, се што имаш за муабет ќе продолжиме таму на темата (која патем малку ја подзаборавив, па ете причина да ја ѕирнам).[DOUBLEPOST=1407528939][/DOUBLEPOST]@CrniBitola, ме интересира што ќе ти биде примарното загревање во поголемите студови?

Последно уредено:
Primarno greenje se drvata vo period od dekemvri do kraj na mart... taka da tokmu i zatoa se dvoumam za inverterot sepak e investicija dolgorocna... e sega barem po moe ubeduvanje do budzetot koj go imam gree change e soliden izbor no ete sugestii se dobredojdeni

Ona sto me natera da se dvoumam e iskustvoto na @goran0505 koj spored ona sto toj go kaza i ne e bas zadovolen

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom