Градење верски објекти заради потреба или од инат?

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Требаше да ја фотографираш и поставиш тука, за да не нагаѓаме. Но со оглед на тоа што ми кажа дека таква зграда си забележал во Куманово, вероватно си ја видел оваа:

Станува збор за изградба на ново муфтиство на ИВЗ во Куманово, кое треба да го има овој финален облик:

П.С. Ги повикуваме на помош кумановците за да се разреши мистеријава.:)
Во близина на болница мислам дека се наоѓаше зградата. Оваа не знам кај се наоѓа. Мислам.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Ne e tocno toa se prikaski rozovi po boja, vlasta e vo racete na DPMNE ako imalo flaisifikata neka naprai da odgovaraat tie sto se obidele da go falsifikuvaat, vo sportivno nedrzi tezata deka nekoj sakal da falsifikuva ama nema nikakva odgovornost, nego neka ja izvadat drugata vistina popisot e nepovolen za mnozinstvoto i toa u momentov nejke popis, inaku vo sprotivno ke zakazese drug popis i ke se obidese da gi spreci neregularnostite koi bea na toj ponisteniot
пописот беше прекинат поради фалсификат...
изгледа на Али му се виделе малку албанци, па си почнал да работи како во 2002 ... со фалсификати...
Баш сега видов овие мислење. Да завршеше пописот како што треба реално ќе покажеше дека бројот на население во оваа држава е околу 1 400 000 ако не и помалце. Само градовите изгледат така попуни, селата каде и да отидам мртви!

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Vo Prilep drzavata ja zapali Dzamijata sega namesto da go voznobnovi toj istoriski spomenik im macam oci na romite u sitlot mizi asan da ti baam , ne ja obnovuvame taa u carsija ama na ona brdono ke vi izgradime nova, jas sum protiv toa drzavata da gradi dzami i crkvi neka ja obnovi taa u carsijata ko sto go obnovi lesockiot manastir zosto a nezucnav za nego posto se izrusi bese spomenik istovremeno i verski objekt i redno e da se obnovi, a vo vrska so opstinite sto se opstinite drugo ako ne prestavnivi na drzavata, lokalna vlas, od kaj crpat tie sredstva, od budzeto na RM striktno namenski stretsva, e sega pred izbori mozi za se da se trosat samo VMRO da pobedi ako treba i po eden krst ke staat vo sekoja kukja niz Makedonija ko sto go zakopaa celo Skopje so krstot na vodno
За кој ку... да ја обнови џамијата сред центар? За после да се истовараат со комбиња од Дебреште и Лажани да се молат тука и да викаат еј гледајте колку не има:vozbud:? Верувај дека нема никаква потреба од џамија во Прилеп. На пописот од 2002 некоја смешна бројка од 16 Албанци имаше во Прилеп, а за Ромите во Тризла што не ни имаат Куран по дома доволен е еден објект без минаре да можат да си се собираат тука....само на Марјан му требаат гласови и си го продаде газот.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

.
Што помалку човекот Го има Единствениот Вистински и Совршен БОГ во себе, тоа повеќе има потреба да Му гради храмови вон себе, како би го компезирал одлучувачкиот дефицит!

Бог, Кој го создаде светов и сè, што е во него;
Он, бидејќи Господ на Небото и на земјата,
не живее во ракотворни храмови,
ниту, пак, прима служба од човечки раце
како да има потреба од нешто,
но Тој на сите им дава живот, дишење и сè!

(Дела Апостолски 17:24+25)

.

M

Muranyi

Гостин
.

.
Што помалку човекот Го има Единствениот Вистински и Совршен БОГ во себе, тоа повеќе има потреба да му гради храмови вон себе, како би го компезирал одлучувачкиот дефицит!

.
Ова е најпаметниот пост воопшто на подфорум религија, воопшто, за оваа година.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Да бевте толкави верници ко шо се праите, не ќе бевте оволкави инаетчии и pain in the asses ...

така да продужете да си градите сите од инат...

дечишта...

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
Требаше да ја фотографираш и поставиш тука, за да не нагаѓаме. Но со оглед на тоа што ми кажа дека таква зграда си забележал во Куманово, вероватно си ја видел оваа:

Станува збор за изградба на ново муфтиство на ИВЗ во Куманово, кое треба да го има овој финален облик:

П.С. Ги повикуваме на помош кумановците за да се разреши мистеријава.:)
Турска донација е, изгледа ќе има и медреса, место за спиење на ученици, сигурно и од турција ќе доаѓат ученици...
--- надополнето: 21 декември 2013 во 13:41 ---
И слободно може да конкурира за најгрд објект во Куманово, не дека има лесна конкуренција....

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Абе наместо школи и болници, патна инфраструктура, наместо наука, образование, технологија овде во МКД само цркви и џамии се градат и само религијата се промовира и после зашто државата била уназадена и економски и демократски и културно и стоела во место ... :tapp:

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Овие не се НОРМАЛНИ БЕЕЕЕЕ(n)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Навремето храмовите освен религиозната имале и едукациона функција; се запознавале со животот на Исус Христос, неговите страдања, апокрифниот живот на Богородица, големите празници итн. т.е. се запознавале со догмата на религијата бидејќи сите не биле писмени, а и добивале мотив за описменување кое се вршело во храмовите.

Религиозната функција ќе си ја има и ќе опстане но бројот на храмови не оди пропорционално со неа, туку едукационата функција според мене.

Исто е и кај преостанатите религии, за жал кај некои религии се градат поголем број на храмови одколку што има верници/или потреба за едукација но за пропагандни цели и извитоперени учења.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
Навремето храмовите освен религиозната имале и едукациона функција; се запознавале со животот на Исус Христос, неговите страдања, апокрифниот живот на Богородица, големите празници итн. т.е. се запознавале со догмата на религијата бидејќи сите не биле писмени, а и добивале мотив за описменување кое се вршело во храмовите.

Религиозната функција ќе си ја има и ќе опстане но бројот на храмови не оди пропорционално со неа, туку едукационата функција според мене.

Исто е и кај преостанатите религии, за жал кај некои религии се градат поголем број на храмови одколку што има верници/или потреба за едукација но за пропагандни цели и извитоперени учења.
Не само на времето а и денес постои таа ’’едукациона функција’’ после секоја литургија свештеникот одржува говор во кој ги поучува верните.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Не само на времето а и денес постои таа ’’едукациона функција’’ после секоја литургија свештеникот одржува говор во кој ги поучува верните.
Нема потреба.
Сега учиме да читаме во училиштата и потоа знаеме да го читаме светото писмо, а говорот на свештеникот е свое лично толкување или пропагана.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
Нема потреба.
Сега учиме да читаме во училиштата и потоа знаеме да го читаме светото писмо, а говорот на свештеникот е свое лично толкување или пропагана.
Говорот на свештеникот после литургија обично е за денот за кој е посветена литургијата. Најчесто говори за житието на светците или на Христос, ако тоа за тебе е пропаганда тогаш...

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Говорот на свештеникот после литургија обично е за денот за кој е посветена литургијата. Најчесто говори за житието на светците или на Христос, ако тоа за тебе е пропаганда тогаш...
Има бе верски календари и се фино лепо (други извори) и не ми треба свештеник.
Сум бил на литургија и не се секирај знам дека говори за житијата но сепак има простор да прави егзибиции (некогаш, сега не верувам). Истото важи и за другите религии, поентата ми беше дека преку религијата луѓето добиле мотив да го научат писмото за да се информираат повеќе околу нивната религија (не само усмено).

Иако сум атеист одам често по верските објекти (поради археологија и историја на уметност) и може да ти кажам дека се празни (освен за некои празници).

Kajgana Shop

На врв Bottom