Градење верски објекти заради потреба или од инат?

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Ако не се лажам муслиманите можат да се молат и во објекти кои технички не се џамии, на пример складишта, спортски објекти итн.

Друго да кажеш дека џамиите се потреба а црквите не е апсурд. За мене и двете не се потребни бидејќи верниците веќе ги имаат потребните верски објекти.

Трето, се додека инсистираш само на џамии ќе си се прашуваш себеси како е можно муслиманската младина да знае само за куран, а да нема појма за наука, медицина, неисламска уметност и култура и да гледаат со агресивност кон се што е од неисламски карактер.

Пример уништувањето на статуите на Буда во Авганистан.
Muslimanite rusele statua na Buda se slagam deka ne trebalo a Budistitie vrsele Masakar vrz muslimanite http://www.putvjernika.com/Teror-monitor/masakr-u-burmi-ubijeno-preko-230-muslimana-500-ranjeno-zapaljeno-mnogo-dzamija-i-1000-kuca.html

M

Muranyi

Гостин
Brat jas se slagam deka treba da bide odvoena drzavata od religijata no toa kaj nas go nemame kaj nas imame drzava i MPC se edno isto pogotovo poslednive 6 godini
--- надополнето: 16 септември 2012 во 17:34 ---

Pak ne me razbiras ili nejkes ako moze da se finansira edna verska zaednica pozelno e da se finansiraat srazmerno site ili pak niedna toa e sekulranost a ne vo nasiov slucaj
Ти како аргумент ја користиш љубовната врска на владејачката партија со МПЦ и нивниот секогаш заеднички настап во јавноста.Тоа се претстави и шоуа за широките народни маси ака овчички кои се влажнат на таа појава.
Нема потреба од финансирање на верски заедници,вас ионака ве финансира КСА.

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Istoto taka jas naglasiv deka ne sum protiv toa da se gradat crkvi ama sum protiv da se gradat od budzetski pari od moi pari . primer: Ivica Kotevski edinstvenata investicija vo Aerodrom mu e 5 crkvicki na raskrsnici sto stail mesto semafori
--- надополнето: 16 септември 2012 во 17:41 ---
Ти како аргумент ја користиш љубовната врска на владејачката партија со МПЦ и нивниот секогаш заеднички настап во јавноста.Тоа се претстави и шоуа за широките народни маси ака овчички кои се влажнат на таа појава.

Abe ostaj ja KSA ne nie ne ziveeme vo KSA nitu plakame danoci tamu ziveme vo MKD i tuka ja polnime kasata daj sto praviem so nasata MKD ama realno ne pristrasno
--- надополнето: 16 септември 2012 во 17:43 ---

Tie ovcicki ja vodat drzavava i ja delat ko so nos sto vikase Branko ko so nos ja dela na razni osnovi, a toa e verujvaj loso za site nas

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Бурманците игледа виделе што муслиманите прават во Египет и Нигерија па се решиле на ваков чекор.

Инаку 40 години Бурма е диктаторска земја, а никому не му е гајле. Единствена реакција има само во форма на декларации од ОН, ништо повеќе.

M

Muranyi

Гостин
Istoto taka jas naglasiv deka ne sum protiv toa da se gradat crkvi ama sum protiv da se gradat od budzetski pari od moi pari . primer: Ivica Kotevski edinstvenata investicija vo Aerodrom mu e 5 crkvicki na raskrsnici sto stail mesto semafori
--- надополнето: 16 септември 2012 во 17:41 ---

Abe ostaj ja KSA ne nie ne ziveeme vo KSA nitu plakame danoci tamu ziveme vo MKD i tuka ja polnime kasata daj sto praviem so nasata MKD ama realno ne pristrasno
Реално и објективно,мене ми е сеедно каде живеете вие.Палевте и рушевте цркви,излеговте на улица да браните убијци на деца а замисли живеам на Битпазар па за момент се осеќав како да живеам во Саудијска Арабија.
Сметам дека со луѓе со менталитет како вашиот,тешко дека нешто може добро да се направи.Можеме на пример амбасада да запалиме,тука ни се совпаѓаат интересите.

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Реално и објективно,мене ми е сеедно каде живеете вие.Палевте и рушевте цркви,излеговте на улица да браните убијци на деца а замисли живеам на Битпазар па за момент се осеќав како да живеам во Саудијска Арабија.
Сметам дека со луѓе со менталитет како вашиот,тешко дека нешто може добро да се направи.Можеме на пример амбасада да запалиме,тука ни се совпаѓаат интересите.

Mene me zabole ti sto mislis, jas sum tuka ti sakal ili nejkel ako ne ti se dopagja vrkaj se vo egejot ili begaj kaj kengurite, vo sportivno daj da ziveeme zaedno , dodeka za ubijcite na decata bi te prasal da ne znaes do kaj e slucajot gi osudija li ubijcite ili uste baraat dokazi koi gi nema :D ke razgovarame koga ke vidime deka vinovnicite so osudeni se dodeka ne se osudat tie se nevini. Inaku ne e covek toj sto gi ubil i treba da dobie najstroga kazna se slagam ama toj sto gi ubil

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Штом си запнал за тие црквичките во Аеродром еве ти одговор, финансирани се целосно од буџетот на општина Аеродром a таму процентот на муслимани пријателе не е ни 3% а камо па 33% така да не се плаши не си дал ни денар за тие црквички не се потресувај многу. А на државно ниво мало морген дека државата ќе ти гради верски објекти без разлика дали се христијански, муслимански или од другите вери уствари може ама во Саудиска Арабија и во блиската околија.

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Штом си запнал за тие црквичките во Аеродром еве ти одговор, финансирани се целосно од буџетот на општина Аеродром a таму процентот на муслимани пријателе не е ни 3% а камо па 33% така да не се плаши не си дал ни денар за тие црквички не се потресувај многу. А на државно ниво мало морген дека државата ќе ти гради верски објекти без разлика дали се христијански, муслимански или од другите вери уствари може ама во Саудиска Арабија и во блиската околија.
mILENIUMSKIOT KRST KOJ GO GRADESE ????????

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.445
Поени од реакции
11.366
по 5 џамии што има у едно село мислите дека тоа е од потреба? :unsure:
Realennn крстот повеќе од донации е изграден него ли државата што дала пари :)
а и да даде државата пари за црква да се изгради е сосема нормално кога сме православна земја, нема сигурно на пример џамии да гради или католички цркви ;)

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
mILENIUMSKIOT KRST KOJ GO GRADESE ????????
Па прееска за црквичките прашуваше сега за ова се префрли ај и за ова еве ти одговор граден е од МПЦ, разноразни донатори и владата на РМ во најмал дел во врска со имотно правните односи. Беше изграден кога страстите уште беа на високо ниво по конфликтот 2001 во која албанци палеа се живо и диво патем дигнаа манастир од 14 век во воздух и запалија уште неколку други цркви, знаеш тоа беше најмала работа што државата можеше да помогне за да се смират македонците пошто освен другите националности во Македонија живеат и македонци и други христијани ако не си знаел.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
по 5 џамии што има у едно село мислите дека тоа е од потреба? :unsure:
Realennn крстот повеќе од донации е изграден него ли државата што дала пари :)
а и да даде државата пари за црква да се изгради е сосема нормално кога сме православна земја, нема сигурно на пример џамии да гради или католички цркви ;)
Не сме православна држава, ние сме секуларна држава. Многумина имаат проблем да го сфатат концептот на секуларност. Државата не треба да гради ниту цркви ниту џамии. Малку ли е тоа што верските организации не плаќаат никаков данок, треба државата и да им гради објекти каде што ќе ги заглупуваат, лажат и крадат луѓето?

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
:cuc:
Не сме православна држава, ние сме секуларна држава. Многумина имаат проблем да го сфатат концептот на секуларност. Државата не треба да гради ниту цркви ниту џамии. Малку ли е тоа што верските организации не плаќаат никаков данок, треба државата и да им гради објекти каде што ќе ги заглупуваат, лажат и крадат луѓето?
:cuc:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Jas izlegov so brojki ti demantirajme so brojki, a drzavta budzetot na drzavata go polnat 33% Muslimani oficijalno i sledstveno na toa 33% od tie pari sto sakame ke praime
Хммм, ми се чини дека си ги побркал троа работите и со бројките и со процентите...Се сомневам дека 33% од македонското граѓанство се муслимани, а уште помалку верувам дека тие наводни 33% го полнат буџетот. Во краен случај, буџетот служи за сервисирање на должностите од државата кон граѓанството, а не за градење верски објекти. Црковните храмови во Македонија се градат со финансиски средства по друг основ (прилози од верници, донации од фирми и сл.).
--- надополнето: 16 септември 2012 во 21:39 ---
raketi nemoze nekoj egeec da se igra so nasite pari,
Алудираш на Груевски? Е па, сакал Ти или нејќел, тој ни‘ е премиер. Шо ќе праиш...
--- надополнето: 16 септември 2012 во 21:42 ---
jas ne sum protiv gradenje na verski hramovi od bilo koja religija no som protiv vakvi popcinja ko tebe sto promoviraat netrpelivost, promoviraat omraza,
Ајдеееее, ова е типична рекација од муслимански верник: ќе наиде на „тврдо„ и веднаш се наоѓа навреден и за возврат, напаѓа...Поштено, нема што! Патем кажано, од кај виде дека сум поп? Што ако сум будистички монах?
--- надополнето: 16 септември 2012 во 21:47 ---
a ti odgovorimi ko popce zosto koga vas popovite ve pogrebuvaat zosto ve pogrebuvaat po muslimanski obicai a ne po hristijanski t,e kon grobot ve nosat so glavata napred isto ko muslimanite, dali toa slucajno vie im ja kriete i izvrtuvate vistinata od ostanatite
Де бе, почна и да си ласкаш, не? Поповите се носеле на гробишта во муслимански обичај а не по христијански, со глата напред? И што се тука чудно или проблематично тоа што покојниот се носи со глава напред? Треба со главата на назад да биде а со нозете напред? И конечно, што е битно кај му е глата а кај му се нозете, кога е јасно каде ќе биде сместен? Зарем случајното совпаѓање на положбата од главата од поколнијкот е јака тема за дискусија или тоа во автоматизам значи дека рисјаните тоа го превзеле од Исламот?

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
1. Според древната пракса на погребување, Православниот поп (презвитер, јереј) и владика (епископ) не се погребуваат во лежечка положба ами во седечка(седнати на столица), со требникот, крстот и евангелието в раце. Така да кога ќе ги носат на погреб не ги носат со главата ами нозете напред. Христијанинот се закопува со главата на запад за да му биде погледот на исток(Исаије ликуј, и Дјева имје во чревје и роди Сина Емануила, Восток имја јему, јегоже величајушче Дјеву ублажајем.).
2. Да потсетам, ете во Прилеп градоначалникот ќе гради џамија по барање на Ромите муслимани (кои не се во единство со ИВЗ), и која ќе чини многу повеќе отколку украсните црквички во Аеродром(чија намена мене лично не ми е позната). Патем и црквите и џамиите кои се градат на локално ниво се подржани од општините, а не од државата. (Милениумскиот Крст и свети Климент и Пантелејмон - Плаошник се исклучок). Така да подобро за градење на џамија обратете си се кај градоначалникот.

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
1. Според древната пракса на погребување, Православниот поп (презвитер, јереј) и владика (епископ) не се погребуваат во лежечка положба ами во седечка(седнати на столица), со требникот, крстот и евангелието в раце. Така да кога ќе ги носат на погреб не ги носат со главата ами нозете напред. Христијанинот се закопува со главата на запад за да му биде погледот на исток(Исаије ликуј, и Дјева имје во чревје и роди Сина Емануила, Восток имја јему, јегоже величајушче Дјеву ублажајем.).
2. Да потсетам, ете во Прилеп градоначалникот ќе гради џамија по барање на Ромите муслимани (кои не се во единство со ИВЗ), и која ќе чини многу повеќе отколку украсните црквички во Аеродром(чија намена мене лично не ми е позната). Патем и црквите и џамиите кои се градат на локално ниво се подржани од општините, а не од државата. (Милениумскиот Крст и свети Климент и Пантелејмон - Плаошник се исклучок). Така да подобро за градење на џамија обратете си се кај градоначалникот.
Vo Prilep drzavata ja zapali Dzamijata sega namesto da go voznobnovi toj istoriski spomenik im macam oci na romite u sitlot mizi asan da ti baam , ne ja obnovuvame taa u carsija ama na ona brdono ke vi izgradime nova, jas sum protiv toa drzavata da gradi dzami i crkvi neka ja obnovi taa u carsijata ko sto go obnovi lesockiot manastir zosto a nezucnav za nego posto se izrusi bese spomenik istovremeno i verski objekt i redno e da se obnovi, a vo vrska so opstinite sto se opstinite drugo ako ne prestavnivi na drzavata, lokalna vlas, od kaj crpat tie sredstva, od budzeto na RM striktno namenski stretsva, e sega pred izbori mozi za se da se trosat samo VMRO da pobedi ako treba i po eden krst ke staat vo sekoja kukja niz Makedonija ko sto go zakopaa celo Skopje so krstot na vodno

Kajgana Shop

На врв Bottom