ГМО - генетски модифицирана храна

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Дап, за многу работи лажеле дека не се штетни:
smoke.png




Инаку има и многу други примери за тоа како естаблишментот ја штити индустријата и олигарсите, наместо граѓаните.
Како на пример тој за безбедноста на пестицидот DDT кој се рекламирал како 100% безбеден за да потоа се докаже спротивното, дека е МНОГУ И ИСКЛУЧИТЕЛНО ШТЕТЕН! Но во меѓувреме индустријата направила солиден профит од „безбедниот DDT„.

5145863a3dc541dc5870bb0862fd987e.jpg
screen-shot-2012-09-05-at-3-06-56-am2.png


Цитирано од друг форум:
еве што пишува таму за ДДТ:
- Откриен во 1874та.
- Инсектицидни својства октриени во 1939та.
- Генерална употреба и продажба во 40сеттите години од минатиот век.
- Сомнежи за безбедноста имало уште од почетокот, од „теоретичарите на заговори„! ;)
- Дури после книгата на Rachel Carson во 1962, се достигнува критчна маса на запознаени - со проблемот и „теоретичарите на заговори„ стануваат мнозинство и со тоа, загрижени граѓани со валидни причини за загриженост. ;D
- Некое време потоа преседателот Кенеди наредува проблемот „да се испита„ детално.
- 1971 после судски процес од еколошко движење, судот му наложува на регулаторното тело да почне да го де-регистрира ДДТ.
- После пар години влечење по судови заради поплаки и жалби, во 1973тата конечно е донесен бан на пестицидот DDT.

Тоа драги дами и господа, се цели три децении претставување на исклучително штетен производ како супер безбеден. Цели три децении продавање и правење голем профит од тој небезбеден производ.

safe-as-ddt1.jpg


Како што тогаш лажеле за ДДТ, така сега лажат за ГМО. И ништо не ни вреди после тоа да го знаеме по цели три децении: треба веднаш да се бараат детални испитувања за безбедноста на ГМО по меѓународно прифатени стандарди.

http://en.wikipedia.org/wiki/DDT#U.S._ban
Цитирано

From 1950 to 1980, DDT was extensively used in agriculture – more than 40,000 tonnes were used each year worldwide[10] – and it has been estimated that a total of 1.8 million tonnes have been produced globally since the 1940s.
Цитирано

First synthesized in 1874, DDT's insecticidal action was discovered by the Swiss chemist Paul Hermann Müller in 1939.
Müller was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine "for his discovery of the high efficiency of DDT as a contact poison against several arthropods" in 1948.
Цитирано

As early as the 1940s, scientists in the U.S. had begun expressing concern over possible hazards associated with DDT.
However, these early events received little attention, and it was not until 1957, when the New York Times reported an unsuccessful struggle to restrict DDT use in Nassau County, New York, that the issue came to the attention of the popular naturalist-author, Rachel Carson. William Shawn, editor of The New Yorker, urged her to write a piece on the subject, which developed into her famous book Silent Spring, published in 1962. The book argued that pesticides, including DDT, were poisoning both wildlife and the environment and were also endangering human health.
Silent Spring was a best seller, and public reaction to it launched the modern environmental movement in the United States. The year after it appeared, President Kennedy ordered his Science Advisory Committee to investigate Carson's claims. The report the committee issued "add[ed] up to a fairly thorough-going vindication of Rachel Carson’s Silent Spring thesis," in the words of the journal Science,[31] and recommended a phaseout of "persistent toxic pesticides".[32] DDT became a prime target of the growing anti-chemical and anti-pesticide movements, and in 1967 a group of scientists and lawyers founded the Environmental Defense Fund (EDF) with the specific goal of winning a ban on DDT.
In response to an EDF suit, the U.S. District Court of Appeals in 1971 ordered the EPA to begin the de-registration procedure for DDT.
The EPA then held seven months of hearings in 1971–1972, with scientists giving evidence both for and against the use of DDT. In the summer of 1972, Ruckelshaus announced the cancellation of most uses of DDT – an exemption allowed for public health uses under some conditions.[15] Immediately after the cancellation was announced, both EDF and the DDT manufacturers filed suit against the EPA, with the industry seeking to overturn the ban, and EDF seeking a comprehensive ban. The cases were consolidated, and in 1973 the U.S. Court of Appeals for the District of Columbia ruled that the EPA had acted properly in banning DDT.[15]

Тука мора да ја спомнеме почитувата Рејчел Карсон. Нејзина е заслугата за постигнувањето на критичната маса за свесност и за штетноста на пестицидот ДДТ (и за пестицидите генерално).
Сакам да го истакнам фактот дека жената била познат научник и истражувач, но веднаш по излегувањето во јавност за штетноста на ДДТ, Рејчел Карсон е нападната од PR машинеријата на индустријата (на олигарсите всушност). Класично шиканирање, гласини и измислувања за личниот живот, кариерата и слично.

Исто е и со ГМО, каде прв виден научник што го извади сето ова во јавност е др Арапад Пуштај. До тогаш виден и признат авторитет во оваа област, и лидер на ЕУ проектот за испитување на безбедоста на ГМО храната. Веднаш по обелоденувањето на резултатите (кои му било наложено да ги прикрие), човекот е отпуштен од работа во институтот (каде се вршело испитувањето) и исто како и Рејчел Карсон (и неброени други научници кои имале храброст да ја кажуваат вистината) исто така е нападнат на лично ниво.

Заклучокот изведете го сами, ако не лажеа за ДДТ, ако не лажеа за цигарите и шеќерот... зошто да им веруваме дека не не лажат и за ГМО храната?
И ако веќе ГМО е безбедна храна, зошто не се носат меѓународни методи и стандарди за испитување?



Инаку за методот на ГМ со мутација преку изложеност на токсини и радијација, претпоставувам дека датира од многу порано и влезен е на „мала врата„ и не предизвикал големо внимание. Во превод, се дешавало на мала скала, освен лубениците без семки (и неколку други овошја без семки), не знам за други производи.
Се разбира, ако налетам на нешто поконкретно, ќе пренесам овде.
 
Последно уредено:
После се чудиме зашто се зголемува инциденцата на карциномот во светот :facepalm:
 
Патем една од првите работи кои во 1998ма ги изјави почитуваниот др Арапад Пуштај беше дека не постојат никакви стандарди за испитување на безбедноста на ГМО храната. Истото тоа го повтори и во 2008ма на 10годишнината од првичното излегување во јавност со резултатите од испитувањата:
http://fbae.org/2009/FBAE/website/false-propaganda_dr-pusztai.html
On this anniversary I have to admit that, unfortunately, not much has changed since 1998. In one of the few sentences I said in my broadcast ten years ago, I asked for a credible GM testing protocol to be
established that would be acceptable to the majority of scientists and to people in general. 10 years on we still haven't got one. Instead, in Europe we have an unelected EFSA GMO Panel with no clear responsibility to European consumers, which invariably underwrites the safety of whatever product the GM biotech industry is pushing onto us.

All of us asked for independent, transparent and inclusive research into the safety of GM plants, and particularly those used in foods. There is not much sign of this either. There are still "many opinions but very few data"; less than three dozen peer-reviewed scientific papers have been published describing the results of work relating to GM safety that could actually be regarded as being of an academic standard; and the majority of even these is from industry-supported labs. Instead we have
the likes of Tony Trewavas and others writing unsupported claims for the safety of GM food and defaming people like Rachel Carson who can no longer defend herself; not that she needs to be defended from such nonentities.
 
Браво за Нил, одлично објаснување дека ГМО се одвива со илјадници години низ историјата

 
Браво за Нил, одлично објаснување дека ГМО се одвива со илјадници години низ историјата


Па да, му држи вода теоријата, но тоа што батката заборава да го додаде, е фактот дека луѓето претежно не се скептични на вештачката селекција на природна храна, како што спомнува Нил, туку се скептични на вештачкото вбризгување на гени од други животни и растенија во семињата од кои се одгледува генетички модифицираната храна.

Секако дека вештачки се избираат повкусните сорти на храна, но сигурно не се вештачки избрани бидејќи содржат некакви хемикалии добиени по Бог знае каков пат.

Но главните причини зошто противниците на генетички модифицираните производи се толку анти-ГМО, се следните:

- патентирање на семиња и забрана за нивна повторна употреба догодина;
- криење на состојките кои ги содржат генетички модифицираните производи и последиците по здравјето на луѓето од консумирањето на таквите производи;
- генетички модификации кај семињата така што би станале стерилни после само 1 (ЕДНА) жетва, по што земјоделците повторно би морале да купат нови семиња, а со тоа и повторно да им ги наполнат џебовите на големите компании кои се занимаваат со производство на генетички модифицирани семиња.

Проблемот не е во вештачката селекција, Нил !!!

Проблемот е во криењето на состојките на генетички модифицираните производи и нивното патентирање за нечиј профит.

Човештвото ги има направено можеби најголемите злосторства во историјата на планетата Земја, пример за тоа се тестирањето и употребата на нуклеарното вооружување и уништувањето на природните резервати.

Денес меѓу луѓето има секакви убијци и лудаци, но тоа не значи дека целото човештво не чини. Затоа за убијците постојат затвори, а за лудаците постојат санаториуми.

Истото важи и кај храната. Ако одредени сорти на храна се вкусни бидејќи биле предмет на вештачка селекција, тоа не значи дека сите останати сорти од тој вид на храна не чинат.

Но тоа што не чини, се сорти на храна кои содржат секакви хемикалии, скриени од светската јавност, а истовремено претставени како здрава храна.

Така да, не до луѓето со здрав ум и разум, туку до тебе Нил и до таквите како тебе - chill out !!!
 
- патентирање на семиња и забрана за нивна повторна употреба догодина;

Ваквите глупи забрани ќе исчезнат кога ќе се јави сериозна конкуренција во браншата.

- криење на состојките кои ги содржат генетички модифицираните производи и последиците по здравјето на луѓето од консумирањето на таквите производи;

И Кока Кола ги крие состојките, па не гледам дека нешто штрајкувате против неа.

- генетички модификации кај семињата така што би станале стерилни после само 1 (ЕДНА) жетва, по што земјоделците повторно би морале да купат нови семиња, а со тоа и повторно да им ги наполнат џебовите на големите компании кои се занимаваат со производство на генетички модифицирани семиња.

Никој со сила не ги тера земјоделците да купуваат секоја година нови семиња, кој ќе види дека нема математика ќе си се врати на старите (природни) семиња.
 
Ваквите глупи забрани ќе исчезнат кога ќе се јави сериозна конкуренција во браншата.

И Кока Кола ги крие состојките, па не гледам дека нешто штрајкувате против неа.

Никој со сила не ги тера земјоделците да купуваат секоја година нови семиња, кој ќе види дека нема математика ќе си се врати на старите (природни) семиња.

Кока Кола не е храна, туку е енергетски пијалок кој никој не е обврзан да го купува.

Но и како таков, сепак станува збор за енергетски пијалок за кој е општо познато дека се произведува од најразни хемикалии и луѓето се свесни дека го купуваат и го консумираат на сопствен ризик.

Секако дека природните семиња се поздрави од генетички модифицираните семиња, но големиот проблем е во тоа што од никаде се појавуваат генетички модифицирани плодови во ниви на луѓе кои никогаш не засадиле генетички модифицирани семиња.

Па следуваат тужби, при што се открива дека случајно поминал камион со генетички модифицирани семиња, церадата не била добро зацврстена, па ветрот си го направил своето и сега на земјоделецот му останува да му плати на производителот на генетички модифицираните семиња.

Па бидејќи има дебел профит во тужењето на земјоделци во чии што ниви од никаде се појавиле генетички модифицирани плодови, тешко дека во блиска иднина ќе се стави крај на патентирањето на генетички модифицираните семиња.
 
Секој продукт со калориска вредност е храна.
Кока кола се прави од сируп од пченка кој има ист состав како и белиот шеќер.
 
Секој продукт со калориска вредност е храна.
Кока кола се прави од сируп од пченка кој има ист состав како и белиот шеќер.

Но сепак доаѓа со налепница на која пишува кои се состојките на пијалокот, или барем пишува дека формулата по која се произведува пијалокот е службена тајна на компанијата која го произведува пијалокот.

Но како и да е, луѓето кои купуваат и консумираат Кока Кола, свесни се дека пијалокот содржи секакви хемикалии и дека купувањето и консумирањето е на нивен ризик.

Од друга страна, кај генетички модифицираните производи воопшто не пишува што содржат. Производителите тврдат дека нивните генетички модифицирани производи не се штетни по здравјето на луѓето, но од друга страна ги патентираат истите тие производи со оправдание дека содржат состојки поинакви од состојките на природните производи, со што директно признаваат дека нивните производи не се природни, туку се генетички модифицирани.

Барем нека ги одбележат своите генетички модифицирани производи со ГМО ознака за да знаат луѓето дека купуваат производ кој содржи секакви хемикалии, па слободно нека го купат и нека го консумираат на свој ризик, исто како и Кока Колата.

Но производителите на генетички модифицираните производи не се заинтересирани за таквото одбележување, со што ставаат прашалник врз нивното тврдење дека нивните производи не се штетни по здравјето на луѓето.
 
Нека се одбележат природно модифицирани,човечко модифицирани и генетски модифицирани.
Да видиме каква збунка ќе има после.
 
Дедо ми колку што морал да обележува калемени, хибридизирани, и генетски селектирани организми, толку морам и јас денес. Тоа е вертикален пренос на гени.


Браво за Нил, одлично објаснување дека ГМО се одвива со илјадници години низ историјата



http://forum.kajgana.com/threads/ГМО-генетски-модифицирана-храна.8153/page-20#post-6759795
 
Последно уредено:
Кога таква грешка може да му се случи на еден познат научник како Neil deGrasse Tyson, што останува за обичните луѓе.

Така де, сите што не мислат хипстерски како вас и што не анатемисуваат нешто недокажано (како штетноста на ГМО) се грешка.
Дали ДНК се добива со слајсинг или дајсинг прави разлика само дали тој организам може да се рамножува или не, но не и дали е здрав за исхрана.
 
Дедо ми колку што морал да обележува калемени, хибридизирани, и генетски селектирани организми, толку морам и јас денес. Тоа е вертикален пренос на гени.





http://forum.kajgana.com/threads/ГМО-генетски-модифицирана-храна.8153/page-20#post-6759795

Дај по просто ако можиш објасни го Генетскиот сплајсинг, метода со хоризонтален пренос на генетските информации и разликата од модифицирање како хибридизација и сл.

Мислам дека тука е проблемот,не сум стручен доволно за гмо ама имав контакт со генетиката искрено не сум сретнал за Генетски сплајсинг.
 
Така де, сите што не мислат хипстерски како вас и што не анатемисуваат нешто недокажано (како штетноста на ГМО) се грешка.
Дали ДНК се добива со слајсинг или дајсинг прави разлика само дали тој организам може да се рамножува или не, но не и дали е здрав за исхрана.

Растенијата по природен пат не се вкрстуваат со животните, како што прават компаниите кои произведуваат генетички модифицирани производи во лабораториски услови.

Со исклучок кога животните умираат и пцовисуваат среде полињата, или се олеснуваат среде нужда низ полињата, а ретко нешто квалитетно и здраво произлегува во такви околности.

Затоа потребно е одбележување на производите кои се добиени по пат на вкрстување на животински гени со растителни гени во лабораториски услови.

И онака сите производи со лабораториско потекло доаѓаат со декларација и упатство за нивна употреба - лекови, индустриски обработена храна, пијалоци, компјутери, мобилни телефони, телевизори и електроника - од кои некои содржат жива, па сосема нормално е и генетички модифицираните производи да бидат одбележани за да знаат потрошувачите што купуваат и што консумираат.
 
Така де, сите што не мислат хипстерски како вас и што не анатемисуваат нешто недокажано (како штетноста на ГМО) се грешка.
Дали ДНК се добива со слајсинг или дајсинг прави разлика само дали тој организам може да се рамножува или не, но не и дали е здрав за исхрана.


Ти си тоа што јадеш или индијанците викале кога ќе јадеш бафало тоа постанува дел од тебе или ти дел од него.

Храната што ја јадеме ја јаделе генерации и генеарации наши предци, и таа е генетски компатибилна со нас ако се внесат во равенката нови генетски низи нашиот систем за обработка или варење на таа храна не ги препознава. Ќе мутираме како што таа храна е мутирана.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom