Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 27.649
- Поени од реакции
- 37.007
Дап, за многу работи лажеле дека не се штетни:
Инаку има и многу други примери за тоа како естаблишментот ја штити индустријата и олигарсите, наместо граѓаните.
Како на пример тој за безбедноста на пестицидот DDT кој се рекламирал како 100% безбеден за да потоа се докаже спротивното, дека е МНОГУ И ИСКЛУЧИТЕЛНО ШТЕТЕН! Но во меѓувреме индустријата направила солиден профит од „безбедниот DDT„.
Цитирано од друг форум:
Тука мора да ја спомнеме почитувата Рејчел Карсон. Нејзина е заслугата за постигнувањето на критичната маса за свесност и за штетноста на пестицидот ДДТ (и за пестицидите генерално).
Сакам да го истакнам фактот дека жената била познат научник и истражувач, но веднаш по излегувањето во јавност за штетноста на ДДТ, Рејчел Карсон е нападната од PR машинеријата на индустријата (на олигарсите всушност). Класично шиканирање, гласини и измислувања за личниот живот, кариерата и слично.
Исто е и со ГМО, каде прв виден научник што го извади сето ова во јавност е др Арапад Пуштај. До тогаш виден и признат авторитет во оваа област, и лидер на ЕУ проектот за испитување на безбедоста на ГМО храната. Веднаш по обелоденувањето на резултатите (кои му било наложено да ги прикрие), човекот е отпуштен од работа во институтот (каде се вршело испитувањето) и исто како и Рејчел Карсон (и неброени други научници кои имале храброст да ја кажуваат вистината) исто така е нападнат на лично ниво.
Заклучокот изведете го сами, ако не лажеа за ДДТ, ако не лажеа за цигарите и шеќерот... зошто да им веруваме дека не не лажат и за ГМО храната?
И ако веќе ГМО е безбедна храна, зошто не се носат меѓународни методи и стандарди за испитување?
Инаку за методот на ГМ со мутација преку изложеност на токсини и радијација, претпоставувам дека датира од многу порано и влезен е на „мала врата„ и не предизвикал големо внимание. Во превод, се дешавало на мала скала, освен лубениците без семки (и неколку други овошја без семки), не знам за други производи.
Се разбира, ако налетам на нешто поконкретно, ќе пренесам овде.

Инаку има и многу други примери за тоа како естаблишментот ја штити индустријата и олигарсите, наместо граѓаните.
Како на пример тој за безбедноста на пестицидот DDT кој се рекламирал како 100% безбеден за да потоа се докаже спротивното, дека е МНОГУ И ИСКЛУЧИТЕЛНО ШТЕТЕН! Но во меѓувреме индустријата направила солиден профит од „безбедниот DDT„.


Цитирано од друг форум:
еве што пишува таму за ДДТ:
- Откриен во 1874та.
- Инсектицидни својства октриени во 1939та.
- Генерална употреба и продажба во 40сеттите години од минатиот век.
- Сомнежи за безбедноста имало уште од почетокот, од „теоретичарите на заговори„!
- Дури после книгата на Rachel Carson во 1962, се достигнува критчна маса на запознаени - со проблемот и „теоретичарите на заговори„ стануваат мнозинство и со тоа, загрижени граѓани со валидни причини за загриженост. ;D
- Некое време потоа преседателот Кенеди наредува проблемот „да се испита„ детално.
- 1971 после судски процес од еколошко движење, судот му наложува на регулаторното тело да почне да го де-регистрира ДДТ.
- После пар години влечење по судови заради поплаки и жалби, во 1973тата конечно е донесен бан на пестицидот DDT.
Тоа драги дами и господа, се цели три децении претставување на исклучително штетен производ како супер безбеден. Цели три децении продавање и правење голем профит од тој небезбеден производ.
![]()
Како што тогаш лажеле за ДДТ, така сега лажат за ГМО. И ништо не ни вреди после тоа да го знаеме по цели три децении: треба веднаш да се бараат детални испитувања за безбедноста на ГМО по меѓународно прифатени стандарди.
http://en.wikipedia.org/wiki/DDT#U.S._ban
Цитирано
From 1950 to 1980, DDT was extensively used in agriculture – more than 40,000 tonnes were used each year worldwide[10] – and it has been estimated that a total of 1.8 million tonnes have been produced globally since the 1940s.
Цитирано
First synthesized in 1874, DDT's insecticidal action was discovered by the Swiss chemist Paul Hermann Müller in 1939.
Müller was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine "for his discovery of the high efficiency of DDT as a contact poison against several arthropods" in 1948.
Цитирано
As early as the 1940s, scientists in the U.S. had begun expressing concern over possible hazards associated with DDT.
However, these early events received little attention, and it was not until 1957, when the New York Times reported an unsuccessful struggle to restrict DDT use in Nassau County, New York, that the issue came to the attention of the popular naturalist-author, Rachel Carson. William Shawn, editor of The New Yorker, urged her to write a piece on the subject, which developed into her famous book Silent Spring, published in 1962. The book argued that pesticides, including DDT, were poisoning both wildlife and the environment and were also endangering human health.
Silent Spring was a best seller, and public reaction to it launched the modern environmental movement in the United States. The year after it appeared, President Kennedy ordered his Science Advisory Committee to investigate Carson's claims. The report the committee issued "add[ed] up to a fairly thorough-going vindication of Rachel Carson’s Silent Spring thesis," in the words of the journal Science,[31] and recommended a phaseout of "persistent toxic pesticides".[32] DDT became a prime target of the growing anti-chemical and anti-pesticide movements, and in 1967 a group of scientists and lawyers founded the Environmental Defense Fund (EDF) with the specific goal of winning a ban on DDT.
In response to an EDF suit, the U.S. District Court of Appeals in 1971 ordered the EPA to begin the de-registration procedure for DDT.
The EPA then held seven months of hearings in 1971–1972, with scientists giving evidence both for and against the use of DDT. In the summer of 1972, Ruckelshaus announced the cancellation of most uses of DDT – an exemption allowed for public health uses under some conditions.[15] Immediately after the cancellation was announced, both EDF and the DDT manufacturers filed suit against the EPA, with the industry seeking to overturn the ban, and EDF seeking a comprehensive ban. The cases were consolidated, and in 1973 the U.S. Court of Appeals for the District of Columbia ruled that the EPA had acted properly in banning DDT.[15]
Тука мора да ја спомнеме почитувата Рејчел Карсон. Нејзина е заслугата за постигнувањето на критичната маса за свесност и за штетноста на пестицидот ДДТ (и за пестицидите генерално).
Сакам да го истакнам фактот дека жената била познат научник и истражувач, но веднаш по излегувањето во јавност за штетноста на ДДТ, Рејчел Карсон е нападната од PR машинеријата на индустријата (на олигарсите всушност). Класично шиканирање, гласини и измислувања за личниот живот, кариерата и слично.
Исто е и со ГМО, каде прв виден научник што го извади сето ова во јавност е др Арапад Пуштај. До тогаш виден и признат авторитет во оваа област, и лидер на ЕУ проектот за испитување на безбедоста на ГМО храната. Веднаш по обелоденувањето на резултатите (кои му било наложено да ги прикрие), човекот е отпуштен од работа во институтот (каде се вршело испитувањето) и исто како и Рејчел Карсон (и неброени други научници кои имале храброст да ја кажуваат вистината) исто така е нападнат на лично ниво.
Заклучокот изведете го сами, ако не лажеа за ДДТ, ако не лажеа за цигарите и шеќерот... зошто да им веруваме дека не не лажат и за ГМО храната?
И ако веќе ГМО е безбедна храна, зошто не се носат меѓународни методи и стандарди за испитување?
Инаку за методот на ГМ со мутација преку изложеност на токсини и радијација, претпоставувам дека датира од многу порано и влезен е на „мала врата„ и не предизвикал големо внимание. Во превод, се дешавало на мала скала, освен лубениците без семки (и неколку други овошја без семки), не знам за други производи.
Се разбира, ако налетам на нешто поконкретно, ќе пренесам овде.
Последно уредено: